Möte 2021-04-13
-
Sammanträdet äger rum i styrelserummet, Regionens hus samt på distans via teams.
Länk till uppkoppling kommer i separat kalenderbokning.
Sammanträdet börjar kl 9.00, koppla upp er i god tid för att säkerställa att teknik, ljud och bild fungerar.
Meddela frånvaro till Sofia Gustafsson så snart som möjligt. sofia.e.gustafsson@regionvasterbotten.se alt 090-785 71 98
Program finns i bifogat dokument.
-
2
Justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Regionstyrelsen får två gånger per år information om arbetet med ledningssystemet och hur utvecklingen går.
I november 2020 presenterades en påverkansanalys av vad som krävs för att uppnå ett ledningssystem som utgör tillräckligt stöd för ledningens styrning, uppföljning kontroll och utveckling av verksamheten för regionförvaltningens beredningsgrupp. Analysen visar på beroenden inom regionen och att det krävs aktiviteter på en rad områden. Det finns dock några åtgärder som prioriteras då de skapar förutsättningar för det fortsatta arbetet. Dessa är att utveckla ett nytt stöd för ledningssystemsarbetet, att skapa en organisation för ledningssystemsarbetet samt att samla regionens styrande dokument i ledningssystemet.
Medel har avsatts för utveckling av ett nytt stöd för dokumenthantering och processmodellering inom ramen för Office 365 och SharePoint. Utvecklingen sker i projektform under 2021 och avser såväl teknikkomponenter (själva it-stödet) som verksamhetskomponenter (mallar, utbildning, handledning osv). Målbilden för ett nytt stöd för ledningssystemet är att det är tillgängligt när vi behöver det och att det är enkelt att tillgodogöra sig relevant, korrekt och kvalitetssäkrad information.
Det nya stödet förväntas underlätta regionens ledningssystemsarbete men trots dagens bristfälliga stöd har dokumentstyrningen fortsatt att utvecklas.
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
6
Initiativärende till regionstyrelsen från Håkan Andersson (C) gällande kränkning av meddelarfriheten
Håkan Andersson (C) har inkommit med ett initiativärende.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
28kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2021-01-31
Likviditet
Likvida medel per sista januari uppgick till 359 miljoner kronor till 0 % ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Portföljutveckling
Totala portföljen utvecklades + 0,8 % vilket är -0,5 % mot index som utvecklades + 1,3 % under månaden. Aktieportföljen utvecklades + 1,3 %, vilket är -0,5 % mot index som gick + 1,8% under månaden
Ränteportföljen utvecklades + 0,1 %, vilket är + 0,2 % jämfört med index som gick - 0,0 % under månaden. Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav. Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Skuldrapport
Regionens totala lån uppgår per sista januari till 2 600 miljoner kronor med en genomsnittsränta på 0,34 %.
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2021-02-28
Likviditet
Likvida medel per sista februari uppgick till 530 miljoner kronor till 0 % ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Portföljutveckling
Totala portföljen utvecklades + 1,1 % vilket är + 1,1 % mot index som utvecklades + 0,0 % under månaden. Aktieportföljen utvecklades + 1,8 %, vilket är +1,8 % mot index som gick + 0,0% under månaden Ränteportföljen utvecklades -0,1 %, vilket är -0,1 % jämfört med index som gick + 0,0 % under månaden. Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav.
Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Skuldrapport
Regionens totala lån uppgår per sista januari till 2 600 miljoner kronor med en genomsnittsränta på 0,34 %.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionens revisorer har inkommit med granskning av delårsrapport per augusti år 2020.
Av granskningen framgår att revisorerna anser att delårsbokslutet ger en rättvisande bild av regionens ekonomiska ställning per augusti 2020, men bedömer att det ekonomiska läget är allvarligt och att kraftfulla åtgärder behöver vidtas framför allt inom Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vidare bedömer revisorerna att uppföljningen i delårsrapporten har en del brister. Man anser att det inte framgår vad som är strukturellt underskott och tillfälliga avvikelser och menar att det är svårt att bedöma i vilken grad det ekonomiska resultatet påverkats av coronapandemin, ökade statsbidrag, åtgärder i omställningsplanen eller av andra orsaker. Redovisningen bedöms inte vara tillräcklig för att bedöma om resultaten är förenliga med fullmäktiges verksamhetsmål och saknar en samlad bedömning av resultaten för mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.
Revisorerna påtalar att det inte är hållbart att verksamheterna år efter år redovisar stora underskott och att regionstyrelsen behöver förbättra uppföljningen i delårsrapporten.
Med utgångspunkt i granskningarna lämnar revisorerna fem rekommendationer till Regionstyrelsen.
Ett förslag till yttrande har upprättats. Regionstyrelsen instämmer i huvudsak i revisionens iakttagelser. Av yttrandet framgår vilka åtgärder som genomförts och vilka åtgärder som planeras.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har den 16 november 2020 överlämnat granskningsrapport av omställning för en hållbar ekonomi. Granskningsrapporten är ställd till Regionstyrelsen.
Av granskningen framgår att revisorerna bedömer att det finns brister i styrelsens beredning av omställningsplanen för en hållbar ekonomi. Revisorerna beskriver att dokumenterade underlag saknades avseende vilka antaganden som låg till grund för åtgärdsförslagens bedömda besparingar inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde. Även dokumentation som visade vilka konkreta förändringar som verksamheterna behövde genomföra för att åtgärdsförslagen skulle leda till planerade besparingar eller vilka osäkerheter som var förknippade med genomförandet, saknades. Revisorernas slutsats är att regionstyrelsen inte undersökte förutsättningarna för hälso- och sjukvårdsnämnden att spara 528 miljoner kronor fördelat på tre år.Regionstyrelsen ger i sitt yttrande förklaring till omställningsplanen och håller med revisorerna om att dokumentationen kan förbättras.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har den 29 januari 2021 överlämnat granskning av budgetprocessen 2020. Granskningsrapporten ”Revisionsrapport REV 22-2020” är ställd till regionstyrelsen. Även Hälso- och sjukvårdsnämnden har fått en granskning i samma ärende och förvaltningarna har samverkat i upprättat yttrande.
Av granskningen framgår att revisorerna bedömer att budgetprocessen inte varit ändamålsenlig. Vid en tillbakablick menar revisionen att budgeten inte fungerat som ett styrinstrument för verksamheterna då de redovisat stora underskott.
Revisorernas slutsats är att regionstyrelsen inte vidtagit tillräckliga åtgärder sedan förra granskningen och säkerställt en ändamålsenlig budgetprocess. De anser dock att det är positivt är att regionstyrelsen beslutat om en ny budgetprocess inför beredningen av budgeten för år 2022.
Styrelsens svar på revisionens rekommendationer lämnas i upprättat yttrande och visar på att mycket arbete i processerna pågår för att ge riktning till en ändamålsenlig budgetprocess.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss, IT-driftutredningens delbetänkande Säker och kostnadseffektiv it-drift - rättsliga förutsättningar för utkontraktering
Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på infrastrukturdepartementets remiss IT-driftutredningens delbetänkande Säker och kostnadseffektiv it-drift - rättsliga förutsättningar för utkontraktering.
Förslag till svar har upprättats. Region Västerbotten delar i allt väsentligt utredningens problembeskrivning och ställer sig överlag positiv till förslagen i betänkandet. Liksom utredningen ser regionen ett behov av ett tydligt rättsligt stöd för utlämnande av sekretessreglerade uppgifter för att underlätta utkontraktering av it-drift i syfte att förbättra vården och utveckla verksamheten.
En sekretessbrytande bestämmelse är ett viktigt steg på vägen för att underlätta hälso- och sjukvårdens möjligheter till digitalisering och verksamhetsutveckling. Regionen ser emellertid att förslagen även för med sig viss komplexitet vilket riskerar att medföra nya hinder för denna utveckling.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på Jämlikhetskommissionens promemoria En gemensam angelägenhet.
Uppdraget för Expertutredningen ”En gemensam angelägenhet” (SOU 2020:46) var att presentera förslag som långsiktigt kan öka den ekonomiska jämlikheten och öka möjligheterna till social rörlighet utifrån de övergripande nationella målet för folkhälsopolitiken och dess åtta nationella målområden.
Förslag till remissyttrande har upprättats. Remissyttrandet har främst beretts av folkhälsoenheten och regionala utvecklingsförvaltningen, Näringsliv och samhällsbyggnad samt med inspel från Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård och beställarenheten.
Remissen är omfattande och Region Västerbotten ser därför som sin roll att främst bidra med synpunkter på innehållet i Kapitel 17 (Utbildning och kultur), Kapitel 21 (Regionala frågor) samt Kapitel 23 (Hälsa och sjukvård).
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Citymottagningen har avtal enligt LOV med Region Västerbotten via Praktikertjänst.
Den 9 september 2020 inträffade en brand i Citymottagningens lokaler. Branden har fört med sig att Citymottagningen bedriver sin verksamhet i provisoriska lokaler. Citymottagningen ansökte efter branden om listningsstopp och har beviljats det med tre månader i taget efter att ansökan kommit in. Nuvarande listningsstopp gäller fram till den 14 mars 2021.Citymottagningen har inkommit med en ny ansökan om fortsatt listningsstopp. Citymottagningen anger att verksamheten för närvarande är situerad in en provisorisk lokal, vilket medför påtagligt merarbete för samtliga medarbetare. Under vecka 8 har de fått flytta tillbaka till delar av den skadade lokalen. Övriga delar av den brandskadade delen förväntas kunna tas i bruk runt månadsskiftet maj/juni.
Utifrån den händelse som har inträffat och att Citymottagningen fortsatt måste bedriva delar av sin verksamhet i provisoriska lokaler föreslår beställarenheten att listningsstopp ska beviljas till den 14 juni 2021.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige fattade den 23 februari 2021 beslut om en tilläggsbudget.
Regionfullmäktige beslutade att tillskjuta regionstyrelsens medel i syfte att kunna ersätta de hälsocentraler som ansvarar för särskilda boenden 15 miljoner kronor från och med 2021.
I bilagan till fullmäktiges beslut framgår att som ett led i att förbättra och säkra den medicinska säkerheten samt stärka samverkan med kommunerna kommer medel att tillföras som ersättning eller i form av tilläggsuppdrag till de hälsocentraler som har ansvar för läkarmedverkan vid särskilda boenden. Önskemål och synpunkter har formulerats både från primärvård, kommunal vård och IVO. I anslutning till detta kommer avtalet om läkarmedverkan mellan Region Västerbotten och länets kommuner att ses över.
Beställarenheten har efter fullmäktiges beslut berett ärendet och föreslår att hälsocentraler med ansvar för särskilda boenden under 2021 ska ersättas med 3500 kr per boendeplats och år. Utöver det ska hälsocentraler med ansvar för särskilda boenden få riktad kvalitetsersättning för ökad läkarmedverkan. Kvalitetsersättningen kommer att ges för läkemedelsgenomgångar för personer som bor på särskilda boenden.
?Antal platser på särskilda boenden i länet är cirka 3100. Med en ersättning på 3500 kr per boendeplats innebär det att omkring 10,85 miljoner kronor kommer att fördelas till de hälsocentraler som ansvarar för särskilda boenden och ungefär 4,15 miljoner kronor kommer att fördelas ut som kvalitetsersättning.
Den största kvalitetsökningen förväntas att ske genom att tiden för läkarmedverkan på särskilda boenden utökas när ersättningen ökar.
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapport år 2020 för regionstyrelsen är den tredje och sista uppföljningsrapport för året. Rapporten utgör underlag för regionstyrelsens samlade årsredovisning till regionfullmäktige.
Rapporten beskriver resultat och måluppfyllelse för hela året. I uppföljningen analyseras indikatorerna i styrelsens verksamhetsplan, vilka är kopplade till fullmäktiges identifierade regionmål. Rapporten inkluderar även uppföljning av intern kontroll och ekonomiskt resultat.
Förslag till regionstyrelsens årsrapport år 2020 har upprättats. Av rapporten framgår att den pågående pandemin av covid-19 har präglat året och påverkat regionstyrelsens verksamheter på många sätt.Omprioriteringar har fått göras och planerade projekt och utvecklingsarbeten har satts på paus. Nuvarande situation har skapat svårigheter i att dra slutsatser om på vilket sätt eventuella åtgärder behöver vidtas. I nästan alla målområden har den pågående pandemi påverkat måluppfyllelsen och stora delar av planerade insatser och aktiviteter helt har ställts in.
Regionstyrelsens verksamheter redovisar en positiv budgetavvikelse på totalt 298 miljoner kronor och en minskad nettokostnadsutveckling på 13,3 procent. Riktade statsbidrag som ersättning för effekterna av pandemin står för en stor del av den positiva avvikelsen.
Regionstyrelsens omställningsplan uppgår för året till 11,5 miljoner kronor och ekonomisk effekt överstiger förväntad plan och uppgår till 57,1 miljoner kronor för perioden. Störst effekt återfinns inom sjukresekostnader vilket till viss del beror på minskat resande kopplat till pandemin och där effekt sannolikt avtar vid en normalisering av sjukresandet.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
Inför år 2021 har regeringen gjort överenskommelser med kommuner och regioner som resulterat i möjligheter för regionen att ansöka om riktade bidrag. Överenskommelserna och de riktade bidragen utgår från ett av regeringen fastställt belopp som i huvudsak fördelas enligt befolkningsandel till landets regioner. För Region Västerbotten är andelen ca 2,64%.
År 2021 beräknas överenskommelserna inbringa riktade bidrag om ca 318 miljoner. Överenskommelserna är Psykisk hälsa, Kvinnors hälsa, God och nära vård, Cancervård, Ökad tillgänglighet (fd.Kömiljarden) och Råd & stöd LSS. Av dessa är 234 miljoner sedan tidigare år fördelat i nämndernas permanenta budget. De återstående 84,8 miljonerna föreslås fördelas som en tillfällig budget under år 2021 i enlighet med bilaga.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade i juni 2020 om regionplan för år 2021 där budgetramar för nämnderna fastställdes. Under höstens budgetarbete med förvaltningarna har organisatoriska förändringar genomförts för att möjliggöra en bättre styrning och effektivitet inom respektive förvaltning och verksamhet.
Det har resulterat i omfördelning av budgetramar där 2 032 000 kronor föreslås flyttas från Hälso- och sjukvårdsnämnden till Regionstyrelsen och att 343 000 kronor omfördelas från regionstyrelsen till hälso- och sjukvårdsnämnden. I bifogat PM sammanfattas och beskrivs de tjänster som organisatoriskt flyttas mellan nämndernas förvaltningar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 tillstyrkt förslaget. Eftersom nämnden tillstyrkt och begärt att omfördelningen ska ske har regionstyrelsen, i enlighet med reglementet, delegation från fullmäktige att besluta om omfördelningen av ramar.-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2020 kunde regioner och kommuner hos Socialstyrelsen ansöka om kompensation för merkostnader som uppstod med anledning av covid-19 pandemin. Ansökningarna gjordes i två omgångar dels per 31 augusti, dels per sista november. För 2021 saknas den möjligheten. Riksdagen beslutade i stället i november 2020 om att tillskjuta statsbidrag till regionerna med totalt 4 miljarder för två ändamål för vilka 2 miljarder avsattes för vartdera ändamålet. Dessa ändamål är dels för att bekosta en bearbetning av den av pandemin försämrade kösituationen (uppskjuten vård), dels för att kompensera för uppkomna merkostnader för den under 2021 fortsatta pandemin. För region Västerbotten innebar det ett tillskott vars fördelning beslutades av regionfullmäktige i februari 2021 i beslut om tilläggsbudget där 108,3 mkr avsattes för dessa ändamål inom ramen för ett projekt under regionstyrelsen.
Matematiskt innebär det att av dessa medel finns i princip 54 miljoner kronor tillgängliga för kompensation för pandemins fortsatta merkostnader och 54 miljoner kronor för den uppskjutna vården.
Av de godkända ansökningarna på 260,5 mkr 2020 har 176,9 mkr bokförts som intäkt under 2020 och resterande 83,6 mkr bokförs som intäkt under 2021. För 2021 är denna intäkt ej budgeterad och intäkten kan därför nyttjas för att möta uppkomna pandemikostnader under 2021. Sammantaget finns därför under 2021 maximalt 127 mkr (83 mkr plus 54 mkr) tillgängliga för att möta pandemins merkostnader.
Merkostnader uppstår för närvarande överallt i regionens olika verksamheter. Det har under 2020 arbetats fram en klar bild av vad som ska räknas som en merkostnad och region Västerbotten har under 2021 löpande fortsatt märka de merkostnader som uppstår utifrån samma principer gällde för ansökan till Socialstyrelsen. För 2021 är förslaget att liksom för 2020 kompensera regionens olika verksamheter för dessa merkostnader, denna gång löpande varefter de uppkommer och att i första hand göra det ur den från 2020 överförda intäkten och i andra hand från projektanslaget i tilläggsbudgeten. Detta bör gälla för hela 2021.
Det går inte idag att förutsäga hur stor den faktiska merkostnaden för pandemin blir 2021. Förslaget innebär att kompensation till verksamheten utgår oavsett om dessa anslag räcker till eller ej. Det innebär att om de för ändamålet avsatta pengarna (127 mkr) inte räcker till så samlas underskotten centralt och sprids inte ut på olika verksamheter. Motivet till det är att inte försämra för verksamheterna att kunna respektera sina budgetar.
Region Västerbotten har hanterat pandemin och dess effekter på ett bra sätt men det har inneburit extra belastning framför allt inom den direkta eller indirekta covid vården. För att premiera prestationen föreslås en förstärkning av årets löneutrymme med 18 Miljoner kronor för dessa enheter/grupper. Fördelning sker av hälso och sjukvårdens ledning utifrån fastlagda kriterier. För att kunna finansiera det utökade löneutrymmet allokeras 18 Miljoner kronor från avsatta medel och betraktar det som en merkostnad kopplad till pandemin.
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Plan för kris- och katastrofmedicinsk beredskap lägger grunden för Region Västerbottens arbete med krisberedskap och civilt försvar. Syftet med planen är att beskriva regionens kris- och katastrofmedicinska beredskapsorganisation med dess roller, ansvar och uppgifter före, under och efter en särskild händelse eller samhällsstörning.
Planen påbörjades i mars 2020 och överlämnades till regionstyrelsen för beslut. I samband med att planen lyftes för politiskt beslut drabbades regionen av coronapandemin och regionstyrelsens arbetsutskott beslutade därför vid sammanträdet den 24 mars 2020 att återremittera ärendet för vidare beredning för att inkludera erfarenheterna från pandemin i planen.
Den nuvarande planen har genomgått en omfattande revidering med anpassning till nuvarande organisationsstruktur samt de lärdomar som hittills dragits i samband med hanteringen av pandemin.Denna plan gäller för mandatperioden 2018-2022 och omfattar hela händelseskalan, både hanteringen av särskilda händelser samt extraordinära händelser. Därmed svarar planen upp mot ovan nämnda lag och föreskrift.
Planen har tillstyrkts i hälso- och sjukvårdsnämnden samt regionala utvecklingsnämnden, både på politisk nivå och på tjänstepersonnivå.-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
915kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till årsredovisning 2020 för Region Västerbotten har upprättats i enlighet med kommunallagen och de rekommendationer som rådet för kommunal redovisning ger. Årsredovisningen är regionstyrelsens samlade rapport till regionfullmäktige om hur organisationen uppfyller de mål som fullmäktige har angett i regionplanen. Regionstyrelsens samlade bedömning av måluppfyllelsen är en sammanvägning av den bedömning som styrelser och nämnder har lämnat. I förslaget redovisas också ekonomiskt bokslut.
Pandemi som drabbade Sverige och världen under 2020 har påverkat hela samhället, inte minst hälso- och sjukvården. I Region Västerbotten har nödvändiga omställningen för att ta emot och behandla covid-sjuka ställt stora krav på flexibilitet och uthållighet, men har även skyndat på utveckling av digitala lösningar för att kunna erbjuda vård på distans. Regionalt utvecklingsarbete har ställts om för att fånga pandemins effekter på företagen och kultursektorn i Västerbotten. En ny regional utvecklingsstrategi har antagits under året.
Den samlade bedömningen är att majoriteten av målen är delvis uppfyllda. Tre mål har uppfyllts, åtta mål har delvis uppfyllts och ett mål har inte uppfyllts. Antalet anställda ökar över tid, men har börjat plana ut? och regionen har fortsatt högt beroende och kostnad för hyrpersonal. Sjukfrånvaron ökar något, mycket kopplad till pandemin?.
Region Västerbotten redovisar ett positivt resultat på 98 miljoner kronor. Det är en negativ avvikelse mot budget på 45 miljoner kronor.? Regionens balanskravsresultat uppgår till 376 miljoner kronor och innebär att 2019 års negativa balanskravsresultat är återställt.
Pandemin har påverkat regionens kostnader och intäkter. Kraftigt minskade intäkter, extra kostnader för främst personal och material samtidigt som kostnader inom andra områden minskat. Överskottet beror till stor del på de tillfälliga statliga bidrag som staten gett för att kompensera merkostnader relaterade till pandemin.
När tillfälliga bidrag och andra pandemirelaterade faktorer räknas bort är bedömningen att strukturellt underskott i verksamheten kvarstår.
Den samlade effekten av omställningsplanen uppgår till 138 miljoner kronor (61% av 225 miljoner kronor). För att nå en ekonomi i balans krävs en minskning av närvarotiden och en tillhörande anpassning av bemanningen.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
292kb Ladda ner dokument
-
448kb Ladda ner dokument
-
365kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Norra sjukvårdsregionförbundet har fastställt årsredovisning för 2020 och översänt det till medlemmarna för godkännande.
Av redovisningen framgår att både de verksamhetsmässiga och finansiella målen har uppnåtts samt att resultatet per den 31 december 2020 uppgår till + 350 000 kronor jämfört med budget.
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
I kommunalförbund med förbundsdirektion lämnar revisorerna en revisionsberättelse till var och en av förbundsmedlemmarnas fullmäktige enligt kommunallagen 9 kap. 13 §. Förbundsmedlemmarna fattar var för sig beslut om ansvarsfrihet för direktionen i dess helhet.
Av revisionsberättelsen framgår att verksamheten har genomförts i enlighet med förbundsordning och de uppdrag, mål och aktiviteter som direktionen har beslutat om.
Revisorerna gör den sammantagna bedömningen att direktionen har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. De gör även bedömningen att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande, att direktionens interna kontroll har varit tillräcklig samt att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella mål och de verksamhetsmål och uppdrag som direktionen ställt upp.Revisorerna tillstyrker att medlemmarnas fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för förbundsdirektionen.
Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet Svensk Luftambulans har översänt årsredovisning 2020 till medlemmarna för godkännande.
Av redovisningen framgår att de flesta av målen är uppfyllda samt att internkontrollplanen har följts. Verksamheten redovisar ett resultat på - 2 063 000 kronor som delvis förklaras av svag krona mot euron samt högre kostnader för samverkansavtal för helikopter än budget.
Bilagor
-
15mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet avancerad strålbehandling har översänt årsredovisning 2020 till medlemmarna för godkännande.
Förbundet redovisar totalt ett positivt resultat på 14,6 miljoner kronor, vilket är +7,7 miljoner kronor i förhållande till budget.Bilagor
-
I kommunalförbund med förbundsdirektion lämnar revisorerna en revisionsberättelse till var och en av förbundsmedlemmarnas fullmäktige enligt kommunallagen 9 kap. 13 §. Förbundsmedlemmarna fattar var för sig beslut om ansvarsfrihet för direktionen i dess helhet.
Revisorerna gör bedömningen att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande, att direktionens interna kontroll har varit tillräcklig, att resultatet enligt årsredovisningen inte är förenligt med de finansiella mål och de verksamhetsmål och uppdrag som direktionen ställt upp.
Revisorerna tillstyrker att medlemmarnas fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för förbundsdirektionen.
-
27
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandlings budgetram för år 2022 samt plan för ekonomi 2023-2024
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna budget för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling har den 24 mars 2021 upprättat förslag till budgetram för år 2022 och översänt förslaget till medlemsregionerna för godkännande. Efter att regionerna godkänt förslaget fastställer förbundsdirektionen budgeten.
Bilagor
-
För verksamhetsåret 2020 fick Fullmäktiges beredningar genom Regionplanen följande uppdrag:
”Genom medborgardialog och i samverkan med kommuner och andra aktörer i samhället ta fram underlag om vad som kan göras för att främja barn och ungas psykiska hälsa”
Beredningarnas rapporter beskriver arbetet med fullmäktiges uppdrag och de resultat som framkommit. Nämnden har efter att ha tagit del av utredningarnas rapporter upprättat ett svar där beredningarnas synpunkter bemöts. I svaret beskrivs de verksamheter som bedrivs inom HSN område och som kopplar till beredningarnas uppdrag.Sammanfattningsvis pågår redan ett stort antal aktiviteter och projekt inom nämndens område för att främja barn och ungas psykiska hälsa
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 18 mars 2021 föreslagit att regionfullmäktige ska godkänna svaret på rapporten.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
De tre fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati fick inför 2020 ett uppdrag av regionfullmäktige;
Genom medborgardialog och i samverkan med kommuner och andra aktörer i samhället ta fram underlag om vad som kan göras för att främja barn och ungas psykiska hälsa.
Uppdragen har redovisats i beredningarnas rapporter som behandlades i regionfullmäktige den 30 november 2020, § 11. Vid sammanträdet beslutades att rapporterna skulle överlämnas för beredning till regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.
I rapporterna presenteras ett antal behov, rekommendationer och frågeställningar.
I samtliga rapporter konstateras att många unga upplever att den psykiska hälsan inte är bra och att det kan vara svårt att få hjälp när det behövs. Behovet av att prata om psykisk hälsa och att ha kunskap om vad som skiljer allvarliga tillstånd från mer normala variationer berörs i rapporterna och normkritik och värdegrundsarbete i skolorna efterfrågas.
Många delar i rapporterna hänvisar till kommunernas roll och ansvar för barn och ungas psykiska hälsa vilket regionen inte har rådighet över. Rapporterna framhåller också vikten av samverkan mellan huvudmän, vikten av förebyggande insatser och hälso – och sjukvårdens roll. Ett antal redan pågående väl fungerande samverkansarbeten uppmärksammas särskilt. I den nya samverkan för vård och omsorg som regionen ingår i sedan hösten 2020 ingår även länets 15 kommuner och samverkan innehåller såväl grupperingar av tjänstepersoner som förtroendevalda.
Svar på beredningarnas rapporter har upprättats. Av svaret framgår att en del av ett tjänsteutrymme tillsätts vid Folkhälsoenheten för att i dialog med kommunerna identifiera gemensamma områden eller ytor där kommuner och regionen som parter kan ta ett fördjupat eller förnyat ansvar för att främja barn och ungas psykiska hälsa. Dessa gemensamma områden kan redovisas som ett handslag eller program som kan antas under 2022 för regionen såväl som kommunerna i länet.
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
30
Regionala utvecklingsnämndens svar på fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati - rapporter från 2020
Fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati har i uppdrag att arbeta med regionplanens fastställda teman. Dessa redovisas årligen till fullmäktige i en rapport där de även har möjlighet att lyfta övriga behov som uppmärksammas med koppling till folkhälsa och demokratifrågor. Beredningarnas uppgift är att verka för folkhälsa och demokrati med målsättningen att medborgare ska känna förtroende för den representativa demokratin.
Detta innebär i sin tur att medborgare i regionen ska ges goda förutsättningar till dialog med den politiska organisationen och dess förtroendevalda och på så vis kunna medverka till och påverka det regionala beslutsfattandet. Beredningarna ska föra dialog med
kommuner, samhällsorgan, frivilligorganisationer och andra olika intressenter vilka är eller kan vara verksamma inom folkhälsoområdet. Syftet är att dels få ett bra underlag för bedömningar av olika behov, dels skapa en bredare delaktighet i arbetet med hälsofrämjande insatser.
Fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati fick under 2020, utöver uppdraget kring folkhälsa enligt sitt reglemente, ett särskilt riktat uppdrag rörande barn och ungas psykiska hälsa. Regionfullmäktige beslutade att överlämna rapporterna för fortsatt beredning till regionstyrelsen, regionala utvecklingsnämnden samt hälso- och sjukvårdsnämnden.Regionala utvecklingsförvaltningen har upprättat förslag till svar utifrån nämndens verksamhetsområde. Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2021 beretts ärendet.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
27mb Ladda ner dokument
-
-
Under 2019 gjordes en kartläggning av Region Västerbottens klimatbelastning, vilken visade att verksamhetens utsläpp uppgår till ca 75000 ton CO2e/år. För att minska utsläppen gav regionstyrelsen i uppdrag till regiondirektören att utarbeta förslag till
långsiktiga klimatmål för regionen (RS 774-2020 §122). Detta har resulterat i ett förslag till miljö- och klimatstrategi för Region Västerbotten.Förslaget på långsiktiga, mätbara och tidsatta inriktningsmål för region Västerbottens klimatstrategi består av två inriktningsmål enligt följande:
1 Vi ska minska vår klimatpåverkan för att uppnå en fossilfri och klimatneutral verksamhet.
De tidsatta klimat målen är :
1.1 Region Västerbottens verksamhet ska vara klimatneutral 2045
1.2 Region Västerbottens markbundna transporter ska vara fossilfria 2030
2 Vår verksamhet ska vara anpassad till ett förändrat klimat
Miljö- och klimatstrategin gäller Region Västerbottens interna verksamheter, det vill säga de frågor som styrelse/nämnder och verksamheter har direkt rådighet över i rollen som till exempel vård- och servicegivare, arbetsgivare, samhällsaktör, ledare och medarbetare. Varje verksamhet ansvarar för att arbeta med miljö- och klimatstrategin utifrån sin egen verksamhetsstyrning.Hälso och sjukvårdsnämnden och Regional utvecklingsnämnd har godkänt förslaget för fortsatt beredning i Regionstyrelsen . Regionala utvecklingsnämnden beslutade även att bilägga synpunkter som framförts på nämndens sammanträdet som handlar om att närodlat skulle gå före ekologiskt och att särskild hänsyn ska tas i livsmedelsstrategin för Region Västerbotten.
-
168kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har blivit tilldelad högre statsbidrag för läkemedelsförmåner än prognostiserat. Därför föreslås en revidering av budgeten för läkemedelsförmåner med en utökning på totalt 55 miljoner kr. Medlen fördelas med 14,5 miljoner kr till Regionstyrelsen och 40,5 miljoner kr till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Fördelningen grundar sig på utfall av läkemedelskostnaderna de senaste tre åren för primärvården respektive sjukhusvården.
Inom Hälso- och sjukvårdsnämnden förordas att 5 miljoner kr ska hantera diabeteshjälpmedel och resterande 35,5 miljoner kr ersätter förmånsläkemedel inklusive SML-läkemedel. Inom Regionstyrelsen innebär förslaget att budgeten ökas för förmånsläkemedel och ersättningsmodellen för Hälsoval uppdateras.
Styrelsen och nämnd kan efter beslut i Regionfullmäktige behöva fatta kompletterande beslut.
-
Enligt kommunallagen (5 kap 16 § och 6 kap 24 §) får regionfullmäktig tillåta att fullmäktige och nämndsledamöter deltar på ett sammanträde på distans.
Deltagande på distans har tillkommit som ett komplement till fysiskt deltagande i fysiska möten och när det infördes avsett för undantagsfall.
På grund av rådande pandemi och gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har dock distansmöten varit huvudregeln i kommuner och regioner. Regionfullmäktige beslutade i april 2020 att sammanträden får ske på distans, fullmäktiges beslut har kontinuerligt förlängts och nu gällande beslut löper ut i april 2021.
Fysiska möten ska ses, precis som andemeningen i lagstiftningen, som huvudregeln och distans som undantag. Då rekommendationerna från myndigheterna åter medger fysiska möten kommer regionen också att följa dessa rekommendationer och återgå till fysiska möten.
Beslutet om distansmöten föreslås att gälla året ut.
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Avsiktsförklaringen för en god, jämlik och jämställd hälsa i Västerbotten har tagits fram av ”Folkhälsoarbetets infrastruktur – pilotprojekt för samordning av Västerbottens folkhälsoarbete”. Pilotprojektet utgår från ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen och genomförs i samverkan mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå Universitet. Regionstyrelsen har bidragit och lämnat remissvar under hösten 2020. Remissärende har beretts i regionala utvecklingsförvaltningen, hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt regionstyrelsens förvaltning.
Avsiktsförklaringen syftar till att vara ett verktyg för att integrera folkhälsoperspektiv såväl i politiska beslut som i praktisk verksamhet. Genom att underteckna dokumentet bekräftar Region Västerbotten sin avsikt att inom sina ansvarsområden och utifrån sina förutsättningar leva upp till dess avsikt.
Avsiktsförklaringen omfattar fem utgångspunkter, tre prioriterade områden, huvudaktörernas roller och ansvar samt prioriterade konkreta samverkansfrågor 2020-2025.
Hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 respektive 18 mars 2021 tillstyrkt avsiktsförklaringen.-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Inför regionbildningen 2019 så påbörjades arbetet med att se över hur kollektivtrafiken skulle organiseras och finansieras. Beslut om en övergångslösning med organisering inom Region Västerbotten men med oförändrad finansieringsmodell fattades.
Arbetet med en långsiktig modell för organisering och finansiering fortsatte, vilket i februari 2019 resultera i att konsensus nåddes kring att delskatteväxla de gemensamma kostnaderna och att den regionala kollektivtrafikmyndigheten fortsatt organiseras hos Region Västerbotten.
I samband med att beslut fattades om delskatteväxling och organisation fattade regionfullmäktige även beslut om att Västerbottensmodellen skulle utvärderas av Region Västerbotten och kommunerna gemensamt.
Utvärderingen av Västerbottensmodellen har genomförts dels genom framtagande av ett kunskapsunderlag, inhämtande av inspel och synpunkter från kommunerna och Region Västerbotten utifrån kunskapsunderlaget. Primärkommunala beredningen önskade, vid redovisning av kunskapsunderlag och inkomna synpunkter i februari 2020, att en gemensam hearing skulle genomföras. Hearingen genomfördes 2021-01-13 och resulterade i att konsensus uppnåddes avseende att:
Utvärderingen av Västerbottensmodellen är slutförd genom genomförandet av hearingen- Västerbottensmodellen förändras inte
- En enkel och tydlig dokumentation som beskriver Västerbottensmodellen per 2021 tas fram som rapport till regionfullmäktige
- Dokumentationen ska innehålla en beskrivning av Västerbottensmodellen samt de tre överenskommelser som idag finns utöver Västerbottensmodellen
- Dokumentationen av Västerbottensmodellen till Regionfullmäktige sänds även ut till länets kommuner
- Dokumentationen redovisas i Primärkommunala beredningen
- Regionfullmäktiges beslut fastställer Västerbottensmodellen 2021 såsom underlag för beställaransvar och finansiering för allmän kollektivtrafik i Västerbotten.
Regionala utvecklingsnämndens har vid sammanträdet den 17 februari 2021, § 35, föreslagit att regionfullmäktige fastställer organisation och finansiering av kollektivtrafiken enligt förslag Västerbottensmodellen 2021.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
Landstingsfullmäktige beslutade den 22 juni 2011 att ingå borgensåtagande för ett lån med Svensk Exportkrediter (SEK) avseende finansiering av bl. a. ett Itinofordon till landstinget i Västerbotten.
Spårfordon Itino 1429 köptes av AB Transitio under 2010, varefter upphandling av finansiering slutfördes under 2011. Finansieringen genomfördes genom lån med SEK. Detta lån förföll den 30 juni 2016. Landstingsfullmäktige fattade 2016-02-16 beslut om förnyat borgensåtagande avseende spårfordon Itino 1429. Finansieringen har genomförts genom
lån med SEK. Lånet förfaller juni 2021.
Itinofordon 1429 enligt ovan, som Region Västerbotten tidigare gett Transitio i uppdrag att anskaffa och hyra ut till Region Västerbotten, behöver ånyo refinansieras då nuvarande finansiering löper ut. För att AB Transitio skall ha möjlighet att refinansiera fordonet behöver regionen förnya sitt borgensåtagande.
Region Västerbotten behöver fatta beslut om att gå i borgen såsom för egens skuld för AB Transitio upp till ett belopp om 27 248 000 kronor avseende finansiering av Itinofordon 1429, vilket hyrs av AB Transitio.
Beslutet avser proprieborgen för refinansiering av lån vilken ersätter tidigare borgensåtagande. Refinansieringen avser avtal SEK 35 M 20210617 enligt engagemangsbesked från AB Transitio. Beslutet ersätter tidigare beslut fattat av Landstingsfullmäktige 2016-02-16, §21 AB Transitio. Förnyat borgensåtagande avseende spårfordon Itino 1429.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 föreslagit att Region Västerbotten, organisationsnummer 232100-0222, går i borgen såsom för egen skuld för AB Transitio upp till ett belopp om 27 248 000 kronor avseende finansiering av 1 st. Itino regionaltågsfordon vilket hyrs från AB Transitio. Regionstyrelsens ordförande ges i uppdrag att underteckna borgensförbindelse för Itino fordon 1429.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Det finns behov av att revidera ägardirektiv för AC-Net Externservice AB och AC-Net Internservice AB, avseende del av vad som anges under punkt 7.2 i respektive ägardirektiv.
I punkten anges instruktioner för utformningen av nyttjanderättsavtal mellan bolagen inklusive specifika instruktioner om ersättning. Bolagens revisor, PWC, har i en rapport den 14 januari 2021 anfört att affärshändelserna mellan bolagen som följer av
nyttjanderättsavtalet bör faktureras, bokföras och momsbeläggas. Frågan har därefter utretts vidare av advokatfirman Kahn Pedersen. Advokatfirman har rekommenderat att instruktionerna om ersättning utgår ur ägardirektiven.
Vid ägarsamråd den 12 mars 2021, har ägarna kommit överens om att stryka text i ägardirektiv enligt nedan (genomstruken text föreslås strykas):AC-Net Externservice AB:
Under rubrik 7. Avtal om uppdelning av fiberanvändning, punkt 7.2:
I avtalet om fiberanvändning ska det framgå att AC-Nets Internservice behov av kapacitet
ska gå före Bolagets behov av kapacitet.Vidare ska det framgå i avtalet att Bolagets nyttjande av överkapacitet inte får ske genom betalning till AC-Net Intern-service AB utan att reglering ska ske genom att Bolaget tar ansvar för kostnader rörande service och underhåll i det regionala nätet.AC-Net Internservice AB :
Under rubrik 7. Avtal om uppdelning av fiberanvändning, punkt 7.2:
I avtalet om fiberanvändning ska det framgå att Bolagets behov av kapacitet ska gå före ACNet
Externservice behov av kapacitet.Vidare ska det framgå i avtalet att AC-Net
Externservice ABs nyttjande av överkapacitet inte får ske genom betalning till Bolaget utan
att reglering ska ske genom att AC-Net Extern-service AB tar ansvar för kostnader rörande
service och underhåll i det regionala nätet.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 föreslagit att regionfullmäktige beslutar att revidera ägardirektiv enligt förslag från ägarsamråd.
-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Västerbotten äger direkt aktier i femton aktiebolag. Det helägda bolaget Länstrafiken i Västerbotten äger i sin tur aktier i ytterligare tre bolag. Enligt reglementena för Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden svarar de för att tillvarata regionens intressen vid bolagsstämmor för de aktiebolag vars verksamhet faller under deras respektive ansvar. Regionen representeras av ett ombud – en fysisk person – som behöver instrueras om hur hen ska rösta på stämman.
Enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag varje år hålla ordinarie bolagsstämma (årsstämma) och där besluta om att fastställa resultat- och balansräkningen, besluta om disposition av vinst eller förlust samt ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktör. De frågorna kan i regel grunda sig på revisors rekommendation.
Därutöver ska årsstämman besluta i frågor som följer av aktiebolagslagen eller av bolagsordningen. Då aktiebolagslagen tillåter att bolagsordningen innehåller undantag från många av lagens bestämmelser kan bolagen ha olika förutsättningar för årsstämman: t.ex. kan beslutsrätten tillkomma någon annan än bolagsstämman eller frågor förekomma med andra intervall än årligen. Ägarna kan i aktieägaravtal ha överenskommit hur aktieägarna ska rösta på bolagstämman, eller hur frågor ska beredas inför bolagsstämman, t.ex. genom ägarsamråd eller annat beredningsorgan. Om Regionens politiska organ redan har tagit slutlig ställning i en fråga gäller det beslutet som instruktion.
Exakt vilka frågor som årsstämman ska behandla blir känt först när bolagets styrelse utfärdar kallelse. Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden bör ha möjlighet att, inom de ramar som beslutas av fullmäktige, anpassa och konkretisera ombudsinstruktionerna utifrån de individuella bolagens förutsättningar.-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i enlighet med smittskyddslagen.
Kostnadsfrihet enligt smittskyddslagen (7 kap, 3 §) gäller den:
- som är bosatt i Sverige enligt 5 kap. socialförsäkringsbalken
- som utan att vara bosatt här har rätt till vårdförmåner i Sverige vid sjukdom enligt vad som följer av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen
- utländska sjömän när det gäller undersökning, vård, behandling och läkemedel vid gonorré, klamydia och syfilis enligt en internationell överenskommelse rörande vissa lättnader för sjömän vid behandling för könssjukdom av den 1 december 1924,
- den som omfattas av lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. Lag (2016:523).
Förslaget är att personer med misstänkt eller bekräftad infektion av Covid-19 ska få avgiftsfri provtagning och vård för Covid-19 om de vistas i Västerbottens län, oavsett om de omfattas av smittskyddslagen (7 kap, 3 §) eller inte.
Målsättningen är att skydda samhället mot smitta och då måste samma insatser från sjukvården gälla för alla som vistas i länet.
-
138kb Ladda ner dokument
-
Under lång tid har avgiften för övernattande partner på länets BBavdelningar varit 100 kronor per dygn. Denna avgift har inte justerats upp varför Västerbotten idag har en låg kostnad för partner. Utifrån en jämförelse med andra regioner så föreslås därför en avgiftshöjning till 350 kronor per dygn. Detta är en nivå som många andra regioner har beslutat om. I avgiften kommer som tidigare ingå bäddning, städ, tvätt, övernattning, frukost samt kvällsfika.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 föreslagit att höjning av avgift sker för övernattande partner på BB vid länets BBavdelningar från nuvarande 100 kr per dygn till 350 kr per dygn.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD), Katrin Larsson (SD), Linda Strandberg (SD), Lars Forsgren (SD) och Thomas Palmblad (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Uppmuntra personal att resa med egen bil och föreslår att regionfullmäktige ska kommunicera värdet i att uppmuntra medarbetare att resa med egen bil.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att Region Västerbotten uppmanar sin personal att följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer och därmed ska motionen anses besvarad.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson, Linda Strandberg, Katrin Larsson, Lars Forsgren och Thomas Palmblad, samtliga (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Återinför alla AT-platserna.
I motionen framhålls vikten av att utbilda AT-läkare vid universitetssjukhuset för att säkra den framtida vården. Motionärerna ställer sig emot att reducera antalet ATplatser och menar att det kommer försämra tillgängligheten till vård. Vidare påpekas att nyexaminerade läkare ofta får vänta innan de får en AT-plats, vilket beskrivs som en flaskhals. Slutligen vill motionärerna att budgetunderskottet inom AT-verksamheten ska täckas upp med medel från administration, finkultur och memeolog.
Motionen har besvarats och i svaret framgår att Region Västerbotten under en lång period satsat på att utöka antalet AT-tjänster, vilket gett resultat i form av fler anställda läkare idag än någonsin tidigare. Beslut om antalet AT-platser är en avvägning mot
bedömt behov i relation till antal ST-tjänster och ekonomisk ram. Bedömningen nu är att Region Västerbotten håller en god nivå på antalet AT-tjänster trots en tillfällig neddragning 2020.Hälso- och sjukvårdsnämnden har föreslagit att motionen ska avslås.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
442kb Ladda ner dokument
-
-
Elin Segerstedt Söderberg (M) har anmält motionen ”Bättre nyttjande av patienthotell för att frigöra vårdplatser” till regionfullmäktige och föreslår att regionfullmäktige beslutar att se över hur nyttjandet, genom en fortsatt avtalslösning, av patienthotellet genom att öka vårdutbudet och vårdnivå. Detta för att kunna frigöra vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus
Motionären menar att patienthotellet Björken inte nyttjas i den utsträckning som önskas och att antalet patienter på hotellet minskar. Med en mer genomtänkt planering anser skribenten att hotellet i högre grad skulle kunna nyttjas av bland annat patienter som inte är i behov av vård dygnet runt men ändå behöver närhet till sjukhuset. På så sätt menar motionären att vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus skulle frigöras.
Motionen har besvarats och av svaret framgår att det genomförts datainsamlingar för att utreda om annan form av vård kan läggas på Björken, dock kräv läkemedelsförråd, sjukvårdspersonal och en annan teknisk infrastruktur i fastigheten vilket det inte finns förutsättningar för i dagsläget. Tillsammans med vårdverksamheterna och regionala grannar behövs det klargöras för hur den framtida funktionen patienthotell ska utformas utifrån flera perspektiv.Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att motionen avslås.
-
167kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
481kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson, Linda Strandberg, Katrin Larsson och Lars Forsgren, samtliga (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen En solidarisk vårdersättningsnivå.
Motionärerna noterar att vissa sjukvårdsregioner, till skillnad från Region Västerbotten, har en tilläggsavgift för utomlänsvård. Detta menar skribenterna leder till att den vård som ges till Region Västerbottens patienter i vissa regioner blir dyrare än den vård som utomlänspatienter får i Region Västerbotten. Vidare anser motionärerna att en större del av ersättningsmodellen för NUS bör vara fast istället för rörlig.I motionen yrkas att – inom vår sjukvårdsregion – verka för att etablera en påläggsavgift om 1% för sjukvård utanför vår sjukvårdsregion i vårt regionvårdsavtal, att verka för en större del av fast abonnemang, och på sikt söka sänka den rörliga delen av den prissatta vården som Region Norrbotten, Region Jämtland samt Region Västernorrland köper av NUS till 25%, och verka för att den fasta delen ska uppgå till 75%. Samt att verka för att den rörliga kostnaden sker genom en ettårig avstämning
av volymer.
Motionen har besvarats och av svaret framgår bland annat att avtalsperioderna 2015– 2017 och 2018–2020 har en avtalsmodell med 50 procent fast och 50 procent rörlig DRG-ersättning tillämpats på Nus. Nivån om 50 procent rörlig respektive fast ersättning har sin grund i att dela på risk och rabatt. Inför avtalsperioden 2021–2023 kommer intentionen vara att utöka delen av den fasta ersättningen enligt beräkningar av Nus fasta och rörliga kostnader enligt självkostnadsberäkning. Inför avtalsperioden är intentionen att driva frågan om att avstämning bör ske med tätare intervall än nuvarande modell.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021, föreslagit att motionen ska anses besvarad.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Kristoffersson, Centerpartiet och Centerpartiets fullmäktigegrupp har anmält motionen Samverkan behöver stärkas mellan region Västerbotten och kommunerna till regionfullmäktige. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska besluta att ge regionala utvecklingsnämnden i uppdrag att se över möjligheten till ett närmare samarbete mellan regionens regionala utveckling och kommunernas näringslivskontor/näringslivsansvarige.
Motionärerna menar att Region Västerbotten bör vara den aktör som har en bred överblick och kunskap om näringslivet situation och förutsättningar i länet. Motionären uppfattar att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan regionen och kommunerna och att vissa kommuner upplever ”att regionen jobbar i ett eget stuprör och att en strukturerad samverkan mellan regionen och kommunerna saknas”. Givet att den regionala utvecklingsstrategin ska vara ledande för alla aktörer i länet menar motionärerna att regionen bör ta ett större ansvar för att den regionala utvecklingsstrategin verkställs. Motionärerna menar att samverkan inte är utan svårigheter och att det finns en risk att de förväntningar som inte uppfylls leder till besvikelser. Motionärerna uppfattar att det under Coronakrisen blivit tydligt att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan berörda aktörer och föreslår därför att regionala utvecklingsnämnden ska få i uppdrag att utveckla samverkan med näringslivskontoren/näringslivsansvariga. Förslag till motionssvar har upprättats.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021 föreslagit att motionen ska avslås eftersom det föreslagna uppdraget redan finns uttalat i den regionala utvecklingsstrategin.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit till Region Västerbotten från Sverigedemokraterna om att begränsa kulturverksamheten.
Motionsställarna yrkar att regionfullmäktige beslutar dels att samråd ska genomföras med kommuner för att ställa in samtliga offentliga verksamheter inom kultur, dels att arbeta för att minska regionens kulturverksamhet samt att rekommendera fria kulturutövare att begränsa sin verksamhet.
Motionsställarna lyfter nuvarande ekonomiska förutsättningar i Region Västerbotten och eventuella kommande konsekvenser av pågående Coronapandemi. Motionsställarna anser att det är av största vikt att ombesörja god vård för de som drabbats illa. Motionsställarna beskriver att kulturbolagens verksamheter innebär att människor samlas och att det inte är önskvärt ur ett smittspridningsperspektiv.
Ett förslag till yttrande har upprättats.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021, § 34, föreslagit att motionens ska avslås.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
-
Anton Bergström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Västerbotten som försöksregion för gårdsförsäljning. I motionen föreslås att se Region Västerbotten ansöker hos regeringen om att under en försöksperiod tillåta lokala producenter att erbjuda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Förslag till motionssvar har upprättats.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021 föreslagit att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M), Carin Hasslow (L), Ewa-May Karlsson (C) och Hans-Inge Smetana (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen Ett första steg mot fast läkare i primärvården och föreslår att utifrån motionens intentioner ta fram en modell för fast läkare i primärvården
Motionärerna ser ett problem i att patienter i primärvården inte får träffa samma läkare vid återkommande besök. De menar att byte av läkare medför både en patientsäkerhetstrisk och dessutom ger sämre kvalitet. För att åtgärda detta föreslås en primärvårdsreform vilken bland annat innebär att erbjuda patienter en fast läkare med tillhörande vårdteam. De hälsocentraler som kan erbjuda minst 70 procent av sina patienter en fast namngiven läkare ska få en särskild ersättning.
Av motionssvaret framgår att motionens intentioner anses vara goda. Det framstår dock som en utmaning att kunna erbjuda fasta läkare i hela Västerbotten där stora delar av primärvårdsläkarna är hyrläkare. En översyn bör därför genomföras och
frågan om modell för Västerbotten bör utredas.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 föreslagit att motionen bifalls.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Carin Hasslow (L) har till regionfullmäktige anmält motionen ”Trygga den framtida läkarförsörjningen” och föreslår att Motionären menar att det behövs fler AT-tjänster inom Region Västerbotten samt att alla ST-tjänster utannonseras och tillsätts. Detta för att inte riskera att tillgången på specialistläkare i framtiden blir sämre. I motionen beskrivs vissa av specialiteterna
vara inne i en ond spiral där allt färre drar ett tyngre lass, vilket i sin tur avskräcker nya från att söka sig till dit. Motionären yrkar på att läkarförsörjningen ska säkerställas på sikt genom att utöka antalet AT- och ST tjänster i regionen.
Motionen har besvarats och av svaret framgår att Region Västerbotten medvetet under flera års tid har satsat på ett utökat antal AT- och ST-tjänster för att långsiktigt säkra läkartillgången inom hälso- och sjukvården. Varje år genomförs en ST-prognos
inom Region Västerbotten som ligger till grund för beslut om antal ST-tjänster och dess fördelning. Beslut om antalet AT-tjänster blir en avvägning mot bedömt behov i relation till antal ST-tjänster och ekonomisk ram. Bedömningen är att Region Västerbotten har sedan tidigare och fortsätter även nu att säkerställa den långsiktiga läkarförsörjningen i länet.Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 18 februari 2021 föreslagit att motionen avslås.
-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
513kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Ewa-May Karlsson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen ”Geriatrisk Vårdcentral (GVC) ett alternativ?.
Motionen tar upp att andelen äldre ökar i Västerbotten och med ökad livslängd ökar också andelen äldre invånare med multisjukdomar och behov av vård. Motionären lyfter fram möjligheten att inrätta en Geriatrisk Vårdcentral (GVC) som likt BVC och MVC en modell där den äldre multisjuke efter en grundlig kartläggning och läkarbedömning får en individuell vårdplanering.
Motionären föreslår att regionfullmäktige utreder om Geriatrisk Vårdcentral (GVC) kan vara ett alternativ för regionens primärvård och läggas in i Hälsovalet.
Motionen har besvarats och av svaret framgår bland annat att för inskrivna i hemsjukvården och på särskilda boenden finns på de flesta håll ett tillfredsställande och strukturerat arbete med de äldre via det system av primärvårdsläkare som är knutna till varje sådant boende men för andra individer saknas helhetsperspektivet.
En mer strukturerad vård för de äldre är eftersträvansvärt och både vilja och insikt om detta finns i vården. Att införa ett strukturerat arbetssätt genom t.ex. GCV skulle kunna vara ett komplement inom ramen för vårt arbete mot den goda och nära vården. Det skulle på sikt kunna ge tryggare patienter och anhöriga samt en bättre och mer tillfreds-ställande arbetsmiljö för vårdens medarbetare.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 föreslagit att motionen bifalls.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
478kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
1011kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
761kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
947kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
519kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
934kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
§ 65
Justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Covid-19 och vaccination
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, informerar om covid-19 situationen i länet med statistik över smittspridning och status för rekommendationerna som löper ut den 18 april 2021. Efter påskveckan har smittspridningen ökat men i åldersgruppen + 70 år har det minskat.
Ronny Lestander. vaccinsamordnare, informerar om hur vaccineringen fortlöper, arbetet framåt och statistik för antal vaccinerade per åldersgrupp.Hantering av covid-19 merkostnader
Tommy Svensson informerar om förslag till hantering av merkostnader samt förslaget att avsätta 18 miljoner kronor i ökat löneutrymme för direkta och indirekta vårdverksamheter som hanterat covidvården.
Ärendet återkommer i §
Regiondirektörens information
Tommy Svensson, tf regiondirektör, redogör för följande aktuella frågor:
Status förbättring av ledning och styrning
En grundmodell har formats och ledningsgruppens roll och ansvar har klargjorts. Aktiviteter som kvarstår är fastställa en stödjande mötesstruktur utifrån den justerade inriktningen samt tydliggöra hur omställningsplanen kan accelereras.
Ledardagen för regionens chefer
Återkoppling från ledardagen.
Aktuellt inom hälso och sjukvården
Krislägesavtalet har avaktiverats, det råder bemanningsproblem i sommar avseende barnmorskor, status extra semesterdagar för personal. Vidare presenteras produktion av primärvård, sjukhusvård och tandvård som visar på en lägre produktion jämfört med förgående år kopplat till pandemin samt jämförelse av kostnader för hyrpersonal jämfört med förgående år. Av presentationen framgår att kostnaderna för hyrpersonal ökat inom sjukhusvården och då avseende sjuksköterskor. Vidare noteras det att nämndens resultat inte speglar verkligt resultat då inkommande medel inte fördelats ut, efter april finns en rättvisande bild av resultatet mot budget.
Regional utveckling, kollektivtrafiken
Ekonomiskt utfall kollektivtrafik som visar på en intäktsminskning på ca 1 miljon kronor per vecka för busstrafik, ersättning för merkostnader har dock gjort att budgetmässigt ligger regionen bra till. Vidare redogörs för resande i regiontrafiken jämfört med samma period året före som visar att resandet har minskat med 35 procent.
Styrelsens verksamheter
Lägesrapport över investeringsprognos fastigheter, korttidssjukfrånvaron ökar bland annat för stödverksamhet så som städ vilket påverkar vårdverksamheten, status VISUS där det råder ökade projektkostnader och förskjuten tidsplan.
Projektet förskjuten vård
Beslut har fattats att aktivera medel om 46,7 miljoner kronor, medlen fördelas dock då aktiviteten är genomförd. Få aktiviteter är startade p.g.a. pandemins effekter och tros kunna starta till hösten. Vidare presenteras status för de beslutade aktiviteterna per den 26 mars och status för avsatta medlen för ändamålen.Återkoppling från RD nätverket
redogörelse över aktuella frågor: vaccinavtalet, kunskapsstyrning, nyckeltalsuppföljning i kolada, ökning av digitala vårdmöten och vårdgivare.Ändrat livslängdsantagande i pensionsskuldsberäkning
Jenny Eklund, redovisningschef, informerar om ändrat livslängsantagande i pensionsskuldsberäkning och vad det kommer innebära för regionen.
Riktade statsbidrag och fördelning av läkemedelsförmånCarina Nylander, budgetchef, redogör för förslag till fördelning av riktade statsbidrag för regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Medlen fördelas som tillfällig budget 2021. Förslaget är korrigerat jämfört med underlagen där 1 miljon kronor fördelas till psykisk hälsa barn- och ungdomspsykiatrin och 1 miljon kronor till ökad tillgänglighet primärvård.
Vidare informeras om förslag på fördelning av ökade läkemedelsförmån. Ökning med 94,8 miljoner kronor jämfört med budgetbeslut 2021.Ärendena återkommer i §§
Regionstyrelsens årsrapport
Carina Nylander, budgetchef, presenterar regionstyrelsens årsrapport och redogör för viktiga händelser under året för styrelsens verksamheter. Vidare redogörs för måluppfyllelsen, ekonomiskt resultatet, omställningsplanens effekter, hälsovalet samt internkontrollen som visar på att det inte finns några allvarliga brister i dagsläget.Ärendet återkommer i §
Region Västerbottens årsredovisning 2020
Carina Nylander och Jan Öström redogör för regionens samlade årsredovisning, ekonomiskt resultlat per nämnd och verksamhetsområde, omställningsplanens effekter samt måluppfyllelse. Regionen redovisar ett positivt resultat på 98 miljoner kronor, strukturellt underskott i verksamheten kvarstår som bedöms till ca minus 220-280 miljoner kronor.Ärendet återkommer i §
Månadsrapport per mars
Carina Nylander presenterar resultatet per mars både för regionen totalt samt nämnderna. Regionstyrelsen redovisar ett positivt resultat mot budget på 66 miljoner kronor som påverkas av covidersättningar, hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar ett negativt resultat mot budget på 112 miljoner kronor och regionala utvecklingsnämnden ett positivt resultat mot budget på 16 miljoner kronor. Övriga nämnder redovisar en budget i balans. Det finansiella resultatet är positivt. Främsta underskotten återfinns inom posterna vårdintäkter och personalkostnader. Effekterna av Covid-19 ger fortsatt avtryck på minskade intäkter, personalkostnaderna inom HSF fortsatt högre än budget och ersättningar för covid-19 fortsätter. Antalet anställda fortsätter att öka jämfört med förgående år, + 120 personer för mars, detta är exklusive regionala utvecklingsförvaltningen. -
Regionstyrelsen får två gånger per år information om arbetet med ledningssystemet och hur utvecklingen går.
I november 2020 presenterades en påverkansanalys av vad som krävs för att uppnå ett ledningssystem som utgör tillräckligt stöd för ledningens styrning, uppföljning kontroll och utveckling av verksamheten för regionförvaltningens beredningsgrupp. Analysen visar på beroenden inom regionen och att det krävs aktiviteter på en rad områden. Det finns dock några åtgärder som prioriteras då de skapar förutsättningar för det fortsatta arbetet. Dessa är att utveckla ett nytt stöd för ledningssystemsarbetet, att skapa en organisation för ledningssystemsarbetet samt att samla regionens styrande dokument i ledningssystemet.
Medel har avsatts för utveckling av ett nytt stöd för dokumenthantering och processmodellering inom ramen för Office 365 och SharePoint. Utvecklingen sker i projektform under 2021 och avser såväl teknikkomponenter (själva it-stödet) som verksamhetskomponenter (mallar, utbildning, handledning osv). Målbilden för ett nytt stöd för ledningssystemet är att det är tillgängligt när vi behöver det och att det är enkelt att tillgodogöra sig relevant, korrekt och kvalitetssäkrad information.
Det nya stödet förväntas underlätta regionens ledningssystemsarbete men trots dagens bristfälliga stöd har dokumentstyrningen fortsatt att utvecklas.
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
§ 69
Initiativärende till regionstyrelsen från Håkan Andersson (C) gällande kränkning av meddelarfriheten
Håkan Andersson (C) har inkommit med ett initiativärende gällande kränkning av meddelarfrihet och föreslår att regionstyrelsen framför Region Västerbottens ursäkt, i enlighet med bilagt yttrande.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2021-01-31
Likviditet
Likvida medel per sista januari uppgick till 359 miljoner kronor till 0 % ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Portföljutveckling
Totala portföljen utvecklades + 0,8 % vilket är -0,5 % mot index som utvecklades + 1,3 % under månaden. Aktieportföljen utvecklades + 1,3 %, vilket är -0,5 % mot index som gick + 1,8% under månaden
Ränteportföljen utvecklades + 0,1 %, vilket är + 0,2 % jämfört med index som gick - 0,0 % under månaden. Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav. Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Skuldrapport
Regionens totala lån uppgår per sista januari till 2 600 miljoner kronor med en genomsnittsränta på 0,34 %.
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2021-02-28
Likviditet
Likvida medel per sista februari uppgick till 530 miljoner kronor till 0 % ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Portföljutveckling
Totala portföljen utvecklades + 1,1 % vilket är + 1,1 % mot index som utvecklades + 0,0 % under månaden. Aktieportföljen utvecklades + 1,8 %, vilket är +1,8 % mot index som gick + 0,0% under månaden Ränteportföljen utvecklades -0,1 %, vilket är -0,1 % jämfört med index som gick + 0,0 % under månaden. Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav.
Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Skuldrapport
Regionens totala lån uppgår per sista januari till 2 600 miljoner kronor med en genomsnittsränta på 0,34 %.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionens revisorer har inkommit med granskning av delårsrapport per augusti år 2020.
Av granskningen framgår att revisorerna anser att delårsbokslutet ger en rättvisande bild av regionens ekonomiska ställning per augusti 2020, men bedömer att det ekonomiska läget är allvarligt och att kraftfulla åtgärder behöver vidtas framför allt inom Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vidare bedömer revisorerna att uppföljningen i delårsrapporten har en del brister. Man anser att det inte framgår vad som är strukturellt underskott och tillfälliga avvikelser och menar att det är svårt att bedöma i vilken grad det ekonomiska resultatet påverkats av coronapandemin, ökade statsbidrag, åtgärder i omställningsplanen eller av andra orsaker. Redovisningen bedöms inte vara tillräcklig för att bedöma om resultaten är förenliga med fullmäktiges verksamhetsmål och saknar en samlad bedömning av resultaten för mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.
Revisorerna påtalar att det inte är hållbart att verksamheterna år efter år redovisar stora underskott och att regionstyrelsen behöver förbättra uppföljningen i delårsrapporten.
Med utgångspunkt i granskningarna lämnar revisorerna fem rekommendationer till Regionstyrelsen.
Ett förslag till yttrande har upprättats. Regionstyrelsen instämmer i huvudsak i revisionens iakttagelser. Av yttrandet framgår vilka åtgärder som genomförts och vilka åtgärder som planeras.
-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har den 16 november 2020 överlämnat granskningsrapport av omställning för en hållbar ekonomi. Granskningsrapporten är ställd till Regionstyrelsen.
Av granskningen framgår att revisorerna bedömer att det finns brister i styrelsens beredning av omställningsplanen för en hållbar ekonomi. Revisorerna beskriver att dokumenterade underlag saknades avseende vilka antaganden som låg till grund för åtgärdsförslagens bedömda besparingar inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde. Även dokumentation som visade vilka konkreta förändringar som verksamheterna behövde genomföra för att åtgärdsförslagen skulle leda till planerade besparingar eller vilka osäkerheter som var förknippade med genomförandet, saknades. Revisorernas slutsats är att regionstyrelsen inte undersökte förutsättningarna för hälso- och sjukvårdsnämnden att spara 528 miljoner kronor fördelat på tre år.Förslag till yttrande har upprättats. Regionstyrelsen ger i sitt yttrande förklaring till omställningsplanen och håller med revisorerna om att dokumentationen kan förbättras.
Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade vid sammanträdet den 30 mars 2021 att överlämna ärendet till regionstyrelsen utan eget förslag.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har den 29 januari 2021 överlämnat granskning av budgetprocessen 2020. Granskningsrapporten ”Revisionsrapport REV 22-2020” är ställd till regionstyrelsen. Även Hälso- och sjukvårdsnämnden har fått en granskning i samma ärende och förvaltningarna har samverkat i upprättat yttrande.
Av granskningen framgår att revisorerna bedömer att budgetprocessen inte varit ändamålsenlig. Vid en tillbakablick menar revisionen att budgeten inte fungerat som ett styrinstrument för verksamheterna då de redovisat stora underskott.
Revisorernas slutsats är att regionstyrelsen inte vidtagit tillräckliga åtgärder sedan förra granskningen och säkerställt en ändamålsenlig budgetprocess. De anser dock att det är positivt är att regionstyrelsen beslutat om en ny budgetprocess inför beredningen av budgeten för år 2022.
Förslag till yttrande har upprättats och visar på att mycket arbete i processerna pågår för att ge riktning till en ändamålsenlig budgetprocess.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
-
§ 75
Remiss, IT-driftutredningens delbetänkande Säker och kostnadseffektiv it-drift - rättsliga förutsättningar för utkontraktering
Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på infrastrukturdepartementets remiss IT-driftutredningens delbetänkande Säker och kostnadseffektiv it-drift - rättsliga förutsättningar för utkontraktering.
Förslag till svar har upprättats. Region Västerbotten delar i allt väsentligt utredningens problembeskrivning och ställer sig överlag positiv till förslagen i betänkandet. Liksom utredningen ser regionen ett behov av ett tydligt rättsligt stöd för utlämnande av sekretessreglerade uppgifter för att underlätta utkontraktering av it-drift i syfte att förbättra vården och utveckla verksamheten.
En sekretessbrytande bestämmelse är ett viktigt steg på vägen för att underlätta hälso- och sjukvårdens möjligheter till digitalisering och verksamhetsutveckling. Regionen ser emellertid att förslagen även för med sig viss komplexitet vilket riskerar att medföra nya hinder för denna utveckling.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på Jämlikhetskommissionens promemoria En gemensam angelägenhet.
Uppdraget för Expertutredningen ”En gemensam angelägenhet” (SOU 2020:46) var att presentera förslag som långsiktigt kan öka den ekonomiska jämlikheten och öka möjligheterna till social rörlighet utifrån de övergripande nationella målet för folkhälsopolitiken och dess åtta nationella målområden.
Förslag till remissyttrande har upprättats. Remissyttrandet har främst beretts av folkhälsoenheten och regionala utvecklingsförvaltningen, Näringsliv och samhällsbyggnad samt med inspel från Kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård och beställarenheten.
Remissen är omfattande och Region Västerbotten ser därför som sin roll att främst bidra med synpunkter på innehållet i Kapitel 17 (Utbildning och kultur), Kapitel 21 (Regionala frågor) samt Kapitel 23 (Hälsa och sjukvård).
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Citymottagningen har avtal enligt LOV med Region Västerbotten via Praktikertjänst.
Den 9 september 2020 inträffade en brand i Citymottagningens lokaler. Branden har fört med sig att Citymottagningen bedriver sin verksamhet i provisoriska lokaler. Citymottagningen ansökte efter branden om listningsstopp och har beviljats det med tre månader i taget efter att ansökan kommit in. Nuvarande listningsstopp gäller fram till den 14 mars 2021.Citymottagningen har inkommit med en ny ansökan om fortsatt listningsstopp. Citymottagningen anger att verksamheten för närvarande är situerad in en provisorisk lokal, vilket medför påtagligt merarbete för samtliga medarbetare. Under vecka 8 har de fått flytta tillbaka till delar av den skadade lokalen. Övriga delar av den brandskadade delen förväntas kunna tas i bruk runt månadsskiftet maj/juni.
Utifrån den händelse som har inträffat och att Citymottagningen fortsatt måste bedriva delar av sin verksamhet i provisoriska lokaler föreslår beställarenheten att listningsstopp ska beviljas till den 14 juni 2021.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige fattade den 23 februari 2021 beslut om en tilläggsbudget.
Regionfullmäktige beslutade att tillskjuta regionstyrelsens medel i syfte att kunna ersätta de hälsocentraler som ansvarar för särskilda boenden 15 miljoner kronor från och med 2021.
I bilagan till fullmäktiges beslut framgår att som ett led i att förbättra och säkra den medicinska säkerheten samt stärka samverkan med kommunerna kommer medel att tillföras som ersättning eller i form av tilläggsuppdrag till de hälsocentraler som har ansvar för läkarmedverkan vid särskilda boenden. Önskemål och synpunkter har formulerats både från primärvård, kommunal vård och IVO. I anslutning till detta kommer avtalet om läkarmedverkan mellan Region Västerbotten och länets kommuner att ses över.
Beställarenheten har efter fullmäktiges beslut berett ärendet och föreslår att hälsocentraler med ansvar för särskilda boenden under 2021 ska ersättas med 3500 kr per boendeplats och år. Utöver det ska hälsocentraler med ansvar för särskilda boenden få riktad kvalitetsersättning för ökad läkarmedverkan. Kvalitetsersättningen kommer att ges för läkemedelsgenomgångar för personer som bor på särskilda boenden.
?Antal platser på särskilda boenden i länet är cirka 3100. Med en ersättning på 3500 kr per boendeplats innebär det att omkring 10,85 miljoner kronor kommer att fördelas till de hälsocentraler som ansvarar för särskilda boenden och ungefär 4,15 miljoner kronor kommer att fördelas ut som kvalitetsersättning.
Den största kvalitetsökningen förväntas att ske genom att tiden för läkarmedverkan på särskilda boenden utökas när ersättningen ökar.
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapport år 2020 för regionstyrelsen är den tredje och sista uppföljningsrapport för året. Rapporten utgör underlag för regionstyrelsens samlade årsredovisning till regionfullmäktige.
Rapporten beskriver resultat och måluppfyllelse för hela året. I uppföljningen analyseras indikatorerna i styrelsens verksamhetsplan, vilka är kopplade till fullmäktiges identifierade regionmål. Rapporten inkluderar även uppföljning av intern kontroll och ekonomiskt resultat.
Förslag till regionstyrelsens årsrapport år 2020 har upprättats. Av rapporten framgår att den pågående pandemin av covid-19 har präglat året och påverkat regionstyrelsens verksamheter på många sätt.Omprioriteringar har fått göras och planerade projekt och utvecklingsarbeten har satts på paus. Nuvarande situation har skapat svårigheter i att dra slutsatser om på vilket sätt eventuella åtgärder behöver vidtas. I nästan alla målområden har den pågående pandemi påverkat måluppfyllelsen och stora delar av planerade insatser och aktiviteter helt har ställts in.
Regionstyrelsens verksamheter redovisar en positiv budgetavvikelse på totalt 298 miljoner kronor och en minskad nettokostnadsutveckling på 13,3 procent. Riktade statsbidrag som ersättning för effekterna av pandemin står för en stor del av den positiva avvikelsen.
Regionstyrelsens omställningsplan uppgår för året till 11,5 miljoner kronor och ekonomisk effekt överstiger förväntad plan och uppgår till 57,1 miljoner kronor för perioden. Störst effekt återfinns inom sjukresekostnader vilket till viss del beror på minskat resande kopplat till pandemin och där effekt sannolikt avtar vid en normalisering av sjukresandet.
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Inför år 2021 har regeringen gjort överenskommelser med kommuner och regioner som resulterat i möjligheter för regionen att ansöka om riktade bidrag. Överenskommelserna och de riktade bidragen utgår från ett av regeringen fastställt belopp som i huvudsak fördelas enligt befolkningsandel till landets regioner. För Region Västerbotten är andelen ca 2,64%.
År 2021 beräknas överenskommelserna inbringa riktade bidrag om ca 318 miljoner. Överenskommelserna är Psykisk hälsa, Kvinnors hälsa, God och nära vård, Cancervård, Ökad tillgänglighet (fd.Kömiljarden) och Råd & stöd LSS. Av dessa är 234 miljoner sedan tidigare år fördelat i nämndernas permanenta budget.
De återstående 84,8 miljonerna föreslås fördelas som en tillfällig budget under år 2021:
Fördelning (tkr)
Länsgemensamma medel psykisk hälsa till
FoU Välfärd inom regionstyrelsen17 754 Psykisk hälsa till Primärvården/Beställarenheten inom regionstyrelsen 7 925 Psykisk hälsa till barn- och ungdomspsykiatrin/hälso- och sjukvårdsnämnden 1 000 Kvinnors hälsa Primärvården/Beställarenheten inom regionstyrelsen 2 669 Ökad tillgänglighet till hälso- och sjukvårdsnämnden 53 933 Ökad tillgänglighet till Primärvården/Beställarenheten inom regionstyrelse 1 000 Cancervård till hälso- och sjukvårdsnämnden 570 Regionstyrelsens behandling av ärendet
Carina Nylander, budgetchef, informerar om att förslaget om fördelning reviderats och att 1 miljon kronor från psykisk hälsa/ primärvården och 1 miljon kronor från ökad tillgänglighet/hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås fördelas till psykisk hälsa barn- och ungdomspsykiatrin/hälso- och sjukvårdsnämnden samt ökad tillgänglighet Primärvården/Beställarenheten.-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade i juni 2020 om regionplan för år 2021 där budgetramar för nämnderna fastställdes. Under höstens budgetarbete med förvaltningarna har organisatoriska förändringar genomförts för att möjliggöra en bättre styrning och effektivitet inom respektive förvaltning och verksamhet.
Det har resulterat i omfördelning av budgetramar där 2 032 000 kronor föreslås flyttas från Hälso- och sjukvårdsnämnden till Regionstyrelsen och att 343 000 kronor omfördelas från regionstyrelsen till hälso- och sjukvårdsnämnden. I bifogat PM sammanfattas och beskrivs de tjänster som organisatoriskt flyttas mellan nämndernas förvaltningar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 tillstyrkt förslaget.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2020 kunde regioner och kommuner hos Socialstyrelsen ansöka om kompensation för merkostnader som uppstod med anledning av covid-19 pandemin. För 2021 saknas den möjligheten. Riksdagen beslutade i stället i november 2020 om att tillskjuta statsbidrag till regionerna för två ändamål. Dessa ändamål är dels för att bekosta en bearbetning av den av pandemin försämrade kösituationen (uppskjuten vård), dels för att kompensera för uppkomna merkostnader för den under 2021 fortsatta pandemin. För region Västerbotten innebar det ett tillskott vars fördelning beslutades av regionfullmäktige i februari 2021 i beslut om tilläggsbudget där 108,3 mkr avsattes för dessa ändamål inom ramen för ett projekt under regionstyrelsen.
Merkostnader uppstår för närvarande överallt i regionens olika verksamheter. Det har under 2020 arbetats fram en klar bild av vad som ska räknas som en merkostnad och region Västerbotten har under 2021 löpande fortsatt märka de merkostnader som uppstår utifrån samma principer gällde för ansökan till Socialstyrelsen. För 2021 är förslaget att liksom för 2020 kompensera regionens olika verksamheter för dessa merkostnader, denna gång löpande varefter de uppkommer och att i första hand göra det ur den från 2020 överförda intäkten och i andra hand från projektanslaget i tilläggsbudgeten. Detta bör gälla för hela 2021.
Det går inte idag att förutsäga hur stor den faktiska merkostnaden för pandemin blir 2021. Förslaget innebär att kompensation till verksamheten utgår oavsett om dessa anslag räcker till eller ej. Det innebär att om de för ändamålet avsatta pengarna (127 mkr) inte räcker till så samlas underskotten centralt och sprids inte ut på olika verksamheter. Motivet till det är att inte försämra för verksamheterna att kunna respektera sina budgetar.
Region Västerbotten har hanterat pandemin och dess effekter på ett bra sätt men det har inneburit extra belastning framför allt inom den direkta eller indirekta covid vården. För att premiera prestationen föreslås en förstärkning av årets löneutrymme med 18 Miljoner kronor för dessa enheter/grupper. Fördelning sker av hälso och sjukvårdens ledning utifrån fastlagda kriterier. För att kunna finansiera det utökade löneutrymmet allokeras 18 Miljoner kronor från avsatta medel och betraktar det som en merkostnad kopplad till pandemin.
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Plan för kris- och katastrofmedicinsk beredskap lägger grunden för Region Västerbottens arbete med krisberedskap och civilt försvar. Syftet med planen är att beskriva regionens kris- och katastrofmedicinska beredskapsorganisation med dess roller, ansvar och uppgifter före, under och efter en särskild händelse eller samhällsstörning.
Planen påbörjades i mars 2020 och överlämnades till regionstyrelsen för beslut. I samband med att planen lyftes för politiskt beslut drabbades regionen av coronapandemin och regionstyrelsens arbetsutskott beslutade därför vid sammanträdet den 24 mars 2020 att återremittera ärendet för vidare beredning för att inkludera erfarenheterna från pandemin i planen.
Den nuvarande planen har genomgått en omfattande revidering med anpassning till nuvarande organisationsstruktur samt de lärdomar som hittills dragits i samband med hanteringen av pandemin.Denna plan gäller för mandatperioden 2018-2022 och omfattar hela händelseskalan, både hanteringen av särskilda händelser samt extraordinära händelser. Därmed svarar planen upp mot ovan nämnda lag och föreskrift.
Planen har tillstyrkts i hälso- och sjukvårdsnämnden samt regionala utvecklingsnämnden.-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
915kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till årsredovisning 2020 för Region Västerbotten har upprättats i enlighet med kommunallagen och de rekommendationer som rådet för kommunal redovisning ger. Årsredovisningen är regionstyrelsens samlade rapport till regionfullmäktige om hur organisationen uppfyller de mål som fullmäktige har angett i regionplanen. Regionstyrelsens samlade bedömning av måluppfyllelsen är en sammanvägning av den bedömning som styrelser och nämnder har lämnat. I förslaget redovisas också ekonomiskt bokslut.
Pandemi som drabbade Sverige och världen under 2020 har påverkat hela samhället, inte minst hälso- och sjukvården. I Region Västerbotten har nödvändiga omställningen för att ta emot och behandla covid-sjuka ställt stora krav på flexibilitet och uthållighet, men har även skyndat på utveckling av digitala lösningar för att kunna erbjuda vård på distans. Regionalt utvecklingsarbete har ställts om för att fånga pandemins effekter på företagen och kultursektorn i Västerbotten. En ny regional utvecklingsstrategi har antagits under året.
Den samlade bedömningen är att majoriteten av målen är delvis uppfyllda. Tre mål har uppfyllts, åtta mål har delvis uppfyllts och ett mål har inte uppfyllts. Antalet anställda ökar över tid, men har börjat plana ut? och regionen har fortsatt högt beroende och kostnad för hyrpersonal. Sjukfrånvaron ökar något, mycket kopplad till pandemin?.
Region Västerbotten redovisar ett positivt resultat på 98 miljoner kronor. Det är en negativ avvikelse mot budget på 45 miljoner kronor.? Regionens balanskravsresultat uppgår till 376 miljoner kronor och innebär att 2019 års negativa balanskravsresultat är återställt.
Pandemin har påverkat regionens kostnader och intäkter. Kraftigt minskade intäkter, extra kostnader för främst personal och material samtidigt som kostnader inom andra områden minskat. Överskottet beror till stor del på de tillfälliga statliga bidrag som staten gett för att kompensera merkostnader relaterade till pandemin.
När tillfälliga bidrag och andra pandemirelaterade faktorer räknas bort är bedömningen att strukturellt underskott i verksamheten kvarstår.
Den samlade effekten av omställningsplanen uppgår till 138 miljoner kronor (61% av 225 miljoner kronor). För att nå en ekonomi i balans krävs en minskning av närvarotiden och en tillhörande anpassning av bemanningen.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
448kb Ladda ner dokument
-
365kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Norra sjukvårdsregionförbundet har fastställt årsredovisning för 2020 och översänt det till medlemmarna för godkännande.
Av redovisningen framgår att både de verksamhetsmässiga och finansiella målen har uppnåtts samt att resultatet per den 31 december 2020 uppgår till + 350 000 kronor jämfört med budget.
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
I kommunalförbund med förbundsdirektion lämnar revisorerna en revisionsberättelse till var och en av förbundsmedlemmarnas fullmäktige enligt kommunallagen 9 kap. 13 §. Förbundsmedlemmarna fattar var för sig beslut om ansvarsfrihet för direktionen i dess helhet.
Av revisionsberättelsen framgår att verksamheten har genomförts i enlighet med förbundsordning och de uppdrag, mål och aktiviteter som direktionen har beslutat om.
Revisorerna gör den sammantagna bedömningen att direktionen har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. De gör även bedömningen att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande, att direktionens interna kontroll har varit tillräcklig samt att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella mål och de verksamhetsmål och uppdrag som direktionen ställt upp.Revisorerna tillstyrker att medlemmarnas fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för förbundsdirektionen.
Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet Svensk Luftambulans har översänt årsredovisning 2020 till medlemmarna för godkännande.
Av redovisningen framgår att de flesta av målen är uppfyllda samt att internkontrollplanen har följts. Verksamheten redovisar ett resultat på - 2 063 000 kronor som delvis förklaras av svag krona mot euron samt högre kostnader för samverkansavtal för helikopter än budget.
Bilagor
-
15mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna årsredovisningen för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet avancerad strålbehandling har översänt årsredovisning 2020 till medlemmarna för godkännande.
Förbundet redovisar totalt ett positivt resultat på 14,6 miljoner kronor, vilket är +7,7 miljoner kronor i förhållande till budget.Bilagor
-
I kommunalförbund med förbundsdirektion lämnar revisorerna en revisionsberättelse till var och en av förbundsmedlemmarnas fullmäktige enligt kommunallagen 9 kap. 13 §. Förbundsmedlemmarna fattar var för sig beslut om ansvarsfrihet för direktionen i dess helhet.
Revisorerna gör bedömningen att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande, att direktionens interna kontroll har varit tillräcklig, att resultatet enligt årsredovisningen inte är förenligt med de finansiella mål och de verksamhetsmål och uppdrag som direktionen ställt upp.
Revisorerna tillstyrker att medlemmarnas fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för förbundsdirektionen.
-
Enligt kommunallagen ska varje medlems fullmäktige godkänna budget för kommunalförbund med förbundsdirektion.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling har den 24 mars 2021 upprättat förslag till budgetram för år 2022 och översänt förslaget till medlemsregionerna för godkännande. Efter att regionerna godkänt förslaget fastställer förbundsdirektionen budgeten.
Bilagor
-
För verksamhetsåret 2020 fick Fullmäktiges beredningar genom Regionplanen följande uppdrag:
”Genom medborgardialog och i samverkan med kommuner och andra aktörer i samhället ta fram underlag om vad som kan göras för att främja barn och ungas psykiska hälsa”
Beredningarnas rapporter beskriver arbetet med fullmäktiges uppdrag och de resultat som framkommit. Nämnden har efter att ha tagit del av utredningarnas rapporter upprättat ett svar där beredningarnas synpunkter bemöts. I svaret beskrivs de verksamheter som bedrivs inom HSN område och som kopplar till beredningarnas uppdrag.Sammanfattningsvis pågår redan ett stort antal aktiviteter och projekt inom nämndens område för att främja barn och ungas psykiska hälsa
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 18 mars 2021 föreslagit att regionfullmäktige ska godkänna svaret på rapporten.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
De tre fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati fick inför 2020 ett uppdrag av regionfullmäktige;
Genom medborgardialog och i samverkan med kommuner och andra aktörer i samhället ta fram underlag om vad som kan göras för att främja barn och ungas psykiska hälsa.
Uppdragen har redovisats i beredningarnas rapporter som behandlades i regionfullmäktige den 30 november 2020, § 11. Vid sammanträdet beslutades att rapporterna skulle överlämnas för beredning till regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.
I rapporterna presenteras ett antal behov, rekommendationer och frågeställningar.
Svar på beredningarnas rapporter har upprättats. Av svaret framgår att en del av ett tjänsteutrymme tillsätts vid Folkhälsoenheten för att i dialog med kommunerna identifiera gemensamma områden eller ytor där kommuner och regionen som parter kan ta ett fördjupat eller förnyat ansvar för att främja barn och ungas psykiska hälsa. Dessa gemensamma områden kan redovisas som ett handslag eller program som kan antas under 2022 för regionen såväl som kommunerna i länet.
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
§ 93
Regionala utvecklingsnämndens svar på fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati - rapporter från 2020
Fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati har i uppdrag att arbeta med regionplanens fastställda teman. Dessa redovisas årligen till fullmäktige i en rapport där de även har möjlighet att lyfta övriga behov som uppmärksammas med koppling till folkhälsa och demokratifrågor. Beredningarnas uppgift är att verka för folkhälsa och demokrati med målsättningen att medborgare ska känna förtroende för den representativa demokratin.
Detta innebär i sin tur att medborgare i regionen ska ges goda förutsättningar till dialog med den politiska organisationen och dess förtroendevalda och på så vis kunna medverka till och påverka det regionala beslutsfattandet. Beredningarna ska föra dialog med
kommuner, samhällsorgan, frivilligorganisationer och andra olika intressenter vilka är eller kan vara verksamma inom folkhälsoområdet. Syftet är att dels få ett bra underlag för bedömningar av olika behov, dels skapa en bredare delaktighet i arbetet med hälsofrämjande insatser.
Fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati fick under 2020, utöver uppdraget kring folkhälsa enligt sitt reglemente, ett särskilt riktat uppdrag rörande barn och ungas psykiska hälsa. Regionfullmäktige beslutade att överlämna rapporterna för fortsatt beredning till regionstyrelsen, regionala utvecklingsnämnden samt hälso- och sjukvårdsnämnden.Regionala utvecklingsförvaltningen har upprättat förslag till svar utifrån nämndens verksamhetsområde. Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2021 beretts ärendet.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
27mb Ladda ner dokument
-
-
Under 2019 gjordes en kartläggning av Region Västerbottens klimatbelastning, vilken visade att verksamhetens utsläpp uppgår till ca 75000 ton CO2e/år. För att minska utsläppen gav regionstyrelsen i uppdrag till regiondirektören att utarbeta förslag till
långsiktiga klimatmål för regionen (RS 774-2020 §122). Detta har resulterat i ett förslag till miljö- och klimatstrategi för Region Västerbotten.Förslaget på långsiktiga, mätbara och tidsatta inriktningsmål för region Västerbottens klimatstrategi består av två inriktningsmål enligt följande:
1 Vi ska minska vår klimatpåverkan för att uppnå en fossilfri och klimatneutral verksamhet.
De tidsatta klimat målen är :
1.1 Region Västerbottens verksamhet ska vara klimatneutral 2045
1.2 Region Västerbottens markbundna transporter ska vara fossilfria 2030
2 Vår verksamhet ska vara anpassad till ett förändrat klimat
Miljö- och klimatstrategin gäller Region Västerbottens interna verksamheter, det vill säga de frågor som styrelse/nämnder och verksamheter har direkt rådighet över i rollen som till exempel vård- och servicegivare, arbetsgivare, samhällsaktör, ledare och medarbetare. Varje verksamhet ansvarar för att arbeta med miljö- och klimatstrategin utifrån sin egen verksamhetsstyrning.Hälso och sjukvårdsnämnden och Regional utvecklingsnämnd har godkänt förslaget för fortsatt beredning i Regionstyrelsen . Regionala utvecklingsnämnden beslutade även att bilägga synpunkter som framförts på nämndens sammanträdet som handlar om att närodlat skulle gå före ekologiskt och att särskild hänsyn ska tas i livsmedelsstrategin för Region Västerbotten.
-
168kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har blivit tilldelad högre statsbidrag för läkemedelsförmåner än prognostiserat. Därför föreslås en revidering av budgeten för läkemedelsförmåner med en utökning på totalt 55 miljoner kr. Medlen fördelas med 14,5 miljoner kr till Regionstyrelsen och 40,5 miljoner kr till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Fördelningen grundar sig på utfall av läkemedelskostnaderna de senaste tre åren för primärvården respektive sjukhusvården.
Inom Hälso- och sjukvårdsnämnden förordas att 5 miljoner kr ska hantera diabeteshjälpmedel och resterande 35,5 miljoner kr ersätter förmånsläkemedel inklusive SML-läkemedel. Inom Regionstyrelsen innebär förslaget att budgeten ökas för förmånsläkemedel och ersättningsmodellen för Hälsoval uppdateras.
Styrelsen och nämnd kan efter beslut i Regionfullmäktige behöva fatta kompletterande beslut.
-
Enligt kommunallagen (5 kap 16 § och 6 kap 24 §) får regionfullmäktig tillåta att fullmäktige och nämndsledamöter deltar på ett sammanträde på distans.
Deltagande på distans har tillkommit som ett komplement till fysiskt deltagande i fysiska möten och när det infördes avsett för undantagsfall.
På grund av rådande pandemi och gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har dock distansmöten varit huvudregeln i kommuner och regioner. Regionfullmäktige beslutade i april 2020 att sammanträden får ske på distans, fullmäktiges beslut har kontinuerligt förlängts och nu gällande beslut löper ut i april 2021.
Fysiska möten ska ses, precis som andemeningen i lagstiftningen, som huvudregeln och distans som undantag. Då rekommendationerna från myndigheterna åter medger fysiska möten kommer regionen också att följa dessa rekommendationer och återgå till fysiska möten.
Beslutet om distansmöten föreslås att gälla året ut.
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Avsiktsförklaringen för en god, jämlik och jämställd hälsa i Västerbotten har tagits fram av ”Folkhälsoarbetets infrastruktur – pilotprojekt för samordning av Västerbottens folkhälsoarbete”. Pilotprojektet utgår från ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen och genomförs i samverkan mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå Universitet. Regionstyrelsen har bidragit och lämnat remissvar under hösten 2020. Remissärende har beretts i regionala utvecklingsförvaltningen, hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt regionstyrelsens förvaltning.
Avsiktsförklaringen syftar till att vara ett verktyg för att integrera folkhälsoperspektiv såväl i politiska beslut som i praktisk verksamhet. Genom att underteckna dokumentet bekräftar Region Västerbotten sin avsikt att inom sina ansvarsområden och utifrån sina förutsättningar leva upp till dess avsikt.
Avsiktsförklaringen omfattar fem utgångspunkter, tre prioriterade områden, huvudaktörernas roller och ansvar samt prioriterade konkreta samverkansfrågor 2020-2025.
Hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 respektive 18 mars 2021 tillstyrkt avsiktsförklaringen.-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Inför regionbildningen 2019 så påbörjades arbetet med att se över hur kollektivtrafiken skulle organiseras och finansieras. Beslut om en övergångslösning med organisering inom Region Västerbotten men med oförändrad finansieringsmodell fattades.
Arbetet med en långsiktig modell för organisering och finansiering fortsatte, vilket i februari 2019 resultera i att konsensus nåddes kring att delskatteväxla de gemensamma kostnaderna och att den regionala kollektivtrafikmyndigheten fortsatt organiseras hos Region Västerbotten.
I samband med att beslut fattades om delskatteväxling och organisation fattade regionfullmäktige även beslut om att Västerbottensmodellen skulle utvärderas av Region Västerbotten och kommunerna gemensamt.
Utvärderingen av Västerbottensmodellen har genomförts dels genom framtagande av ett kunskapsunderlag, inhämtande av inspel och synpunkter från kommunerna och Region Västerbotten utifrån kunskapsunderlaget. Primärkommunala beredningen önskade, vid redovisning av kunskapsunderlag och inkomna synpunkter i februari 2020, att en gemensam hearing skulle genomföras. Hearingen genomfördes 2021-01-13 och resulterade i att konsensus uppnåddes avseende att:
Utvärderingen av Västerbottensmodellen är slutförd genom genomförandet av hearingen- Västerbottensmodellen förändras inte
- En enkel och tydlig dokumentation som beskriver Västerbottensmodellen per 2021 tas fram som rapport till regionfullmäktige
- Dokumentationen ska innehålla en beskrivning av Västerbottensmodellen samt de tre överenskommelser som idag finns utöver Västerbottensmodellen
- Dokumentationen av Västerbottensmodellen till Regionfullmäktige sänds även ut till länets kommuner
- Dokumentationen redovisas i Primärkommunala beredningen
- Regionfullmäktiges beslut fastställer Västerbottensmodellen 2021 såsom underlag för beställaransvar och finansiering för allmän kollektivtrafik i Västerbotten.
Regionala utvecklingsnämndens har vid sammanträdet den 17 februari 2021, § 35, föreslagit att regionfullmäktige fastställer organisation och finansiering av kollektivtrafiken enligt förslag Västerbottensmodellen 2021.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
Landstingsfullmäktige beslutade den 22 juni 2011 att ingå borgensåtagande för ett lån med Svensk Exportkrediter (SEK) avseende finansiering av bl. a. ett Itinofordon till landstinget i Västerbotten.
Spårfordon Itino 1429 köptes av AB Transitio under 2010, varefter upphandling av finansiering slutfördes under 2011. Finansieringen genomfördes genom lån med SEK. Detta lån förföll den 30 juni 2016. Landstingsfullmäktige fattade 2016-02-16 beslut om förnyat borgensåtagande avseende spårfordon Itino 1429. Finansieringen har genomförts genom
lån med SEK. Lånet förfaller juni 2021.
Itinofordon 1429 enligt ovan, som Region Västerbotten tidigare gett Transitio i uppdrag att anskaffa och hyra ut till Region Västerbotten, behöver ånyo refinansieras då nuvarande finansiering löper ut. För att AB Transitio skall ha möjlighet att refinansiera fordonet behöver regionen förnya sitt borgensåtagande.
Region Västerbotten behöver fatta beslut om att gå i borgen såsom för egens skuld för AB Transitio upp till ett belopp om 27 248 000 kronor avseende finansiering av Itinofordon 1429, vilket hyrs av AB Transitio.
Beslutet avser proprieborgen för refinansiering av lån vilken ersätter tidigare borgensåtagande. Refinansieringen avser avtal SEK 35 M 20210617 enligt engagemangsbesked från AB Transitio. Beslutet ersätter tidigare beslut fattat av Landstingsfullmäktige 2016-02-16, §21 AB Transitio. Förnyat borgensåtagande avseende spårfordon Itino 1429.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 berett ärendet och överlämnat det till regionfullmäktige.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Det finns behov av att revidera ägardirektiv för AC-Net Externservice AB och AC-Net Internservice AB, avseende del av vad som anges under punkt 7.2 i respektive ägardirektiv.
I punkten anges instruktioner för utformningen av nyttjanderättsavtal mellan bolagen inklusive specifika instruktioner om ersättning. Bolagens revisor, PWC, har i en rapport den 14 januari 2021 anfört att affärshändelserna mellan bolagen som följer av
nyttjanderättsavtalet bör faktureras, bokföras och momsbeläggas. Frågan har därefter utretts vidare av advokatfirman Kahn Pedersen. Advokatfirman har rekommenderat att instruktionerna om ersättning utgår ur ägardirektiven.
Vid ägarsamråd den 12 mars 2021, har ägarna kommit överens om att revidera ägardirektivén avseende Avtal om uppdelning av fiberanvändning.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 föreslagit att regionfullmäktige beslutar att revidera ägardirektiv enligt förslag från ägarsamråd.
-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Västerbotten äger direkt aktier i femton aktiebolag. Det helägda bolaget Länstrafiken i Västerbotten äger i sin tur aktier i ytterligare tre bolag. Enligt reglementena för Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden svarar de för att tillvarata regionens intressen vid bolagsstämmor för de aktiebolag vars verksamhet faller under deras respektive ansvar. Regionen representeras av ett ombud – en fysisk person – som behöver instrueras om hur hen ska rösta på stämman.
Enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag varje år hålla ordinarie bolagsstämma (årsstämma) och där besluta om att fastställa resultat- och balansräkningen, besluta om disposition av vinst eller förlust samt ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktör. De frågorna kan i regel grunda sig på revisors rekommendation.
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i enlighet med smittskyddslagen.
Kostnadsfrihet enligt smittskyddslagen (7 kap, 3 §) gäller den:
- som är bosatt i Sverige enligt 5 kap. socialförsäkringsbalken
- som utan att vara bosatt här har rätt till vårdförmåner i Sverige vid sjukdom enligt vad som följer av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen
- utländska sjömän när det gäller undersökning, vård, behandling och läkemedel vid gonorré, klamydia och syfilis enligt en internationell överenskommelse rörande vissa lättnader för sjömän vid behandling för könssjukdom av den 1 december 1924,
- den som omfattas av lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. Lag (2016:523).
Förslaget är att personer med misstänkt eller bekräftad infektion av Covid-19 ska få avgiftsfri provtagning och vård för Covid-19 om de vistas i Västerbottens län, oavsett om de omfattas av smittskyddslagen (7 kap, 3 §) eller inte.
Målsättningen är att skydda samhället mot smitta och då måste samma insatser från sjukvården gälla för alla som vistas i länet.
-
138kb Ladda ner dokument
-
Under lång tid har avgiften för övernattande partner på länets BBavdelningar varit 100 kronor per dygn. Denna avgift har inte justerats upp varför Västerbotten idag har en låg kostnad för partner. Utifrån en jämförelse med andra regioner så föreslås därför en avgiftshöjning till 350 kronor per dygn. Detta är en nivå som många andra regioner har beslutat om. I avgiften kommer som tidigare ingå bäddning, städ, tvätt, övernattning, frukost samt kvällsfika.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars 2021 föreslagit att höjning av avgift sker för övernattande partner på BB vid länets BBavdelningar från nuvarande 100 kr per dygn till 350 kr per dygn.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD), Katrin Larsson (SD), Linda Strandberg (SD), Lars Forsgren (SD) och Thomas Palmblad (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Uppmuntra personal att resa med egen bil och föreslår att regionfullmäktige ska kommunicera värdet i att uppmuntra medarbetare att resa med egen bil.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att Region Västerbotten uppmanar sin personal att följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer och därmed ska motionen anses besvarad.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson, Linda Strandberg, Katrin Larsson, Lars Forsgren och Thomas Palmblad, samtliga (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Återinför alla AT-platserna.
I motionen framhålls vikten av att utbilda AT-läkare vid universitetssjukhuset för att säkra den framtida vården. Motionärerna ställer sig emot att reducera antalet ATplatser och menar att det kommer försämra tillgängligheten till vård. Vidare påpekas att nyexaminerade läkare ofta får vänta innan de får en AT-plats, vilket beskrivs som en flaskhals. Slutligen vill motionärerna att budgetunderskottet inom AT-verksamheten ska täckas upp med medel från administration, finkultur och memeolog.
Motionen har besvarats och i svaret framgår att Region Västerbotten under en lång period satsat på att utöka antalet AT-tjänster, vilket gett resultat i form av fler anställda läkare idag än någonsin tidigare. Beslut om antalet AT-platser är en avvägning mot
bedömt behov i relation till antal ST-tjänster och ekonomisk ram. Bedömningen nu är att Region Västerbotten håller en god nivå på antalet AT-tjänster trots en tillfällig neddragning 2020.Hälso- och sjukvårdsnämnden har föreslagit att motionen ska avslås.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
442kb Ladda ner dokument
-
-
Elin Segerstedt Söderberg (M) har anmält motionen ”Bättre nyttjande av patienthotell för att frigöra vårdplatser” till regionfullmäktige och föreslår att regionfullmäktige beslutar att se över hur nyttjandet, genom en fortsatt avtalslösning, av patienthotellet genom att öka vårdutbudet och vårdnivå. Detta för att kunna frigöra vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus
Motionären menar att patienthotellet Björken inte nyttjas i den utsträckning som önskas och att antalet patienter på hotellet minskar. Med en mer genomtänkt planering anser skribenten att hotellet i högre grad skulle kunna nyttjas av bland annat patienter som inte är i behov av vård dygnet runt men ändå behöver närhet till sjukhuset. På så sätt menar motionären att vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus skulle frigöras.
Motionen har besvarats och av svaret framgår att det genomförts datainsamlingar för att utreda om annan form av vård kan läggas på Björken, dock kräv läkemedelsförråd, sjukvårdspersonal och en annan teknisk infrastruktur i fastigheten vilket det inte finns förutsättningar för i dagsläget. Tillsammans med vårdverksamheterna och regionala grannar behövs det klargöras för hur den framtida funktionen patienthotell ska utformas utifrån flera perspektiv.Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att motionen avslås.
-
167kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
481kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson, Linda Strandberg, Katrin Larsson och Lars Forsgren, samtliga (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen En solidarisk vårdersättningsnivå.
I motionen yrkas att – inom vår sjukvårdsregion – verka för att etablera en påläggsavgift om 1% för sjukvård utanför vår sjukvårdsregion i vårt regionvårdsavtal, att verka för en större del av fast abonnemang, och på sikt söka sänka den rörliga delen av den prissatta vården som Region Norrbotten, Region Jämtland samt Region Västernorrland köper av NUS till 25%, och verka för att den fasta delen ska uppgå till 75%. Samt att verka för att den rörliga kostnaden sker genom en ettårig avstämning
av volymer.
Motionen har besvarats och av svaret framgår bland annat att avtalsperioderna 2015– 2017 och 2018–2020 har en avtalsmodell med 50 procent fast och 50 procent rörlig DRG-ersättning tillämpats på Nus. Nivån om 50 procent rörlig respektive fast ersättning har sin grund i att dela på risk och rabatt. Inför avtalsperioden 2021–2023 kommer intentionen vara att utöka delen av den fasta ersättningen enligt beräkningar av Nus fasta och rörliga kostnader enligt självkostnadsberäkning. Inför avtalsperioden är intentionen att driva frågan om att avstämning bör ske med tätare intervall än nuvarande modell.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 föreslagit att motionen ska anses besvarad.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Kristoffersson (C) och Centerpartiets fullmäktigegrupp har anmält motionen Samverkan behöver stärkas mellan region Västerbotten och kommunerna till regionfullmäktige. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska besluta att ge regionala utvecklingsnämnden i uppdrag att se över möjligheten till ett närmare samarbete mellan regionens regionala utveckling och kommunernas näringslivskontor/näringslivsansvarige.
Motionärerna menar att Region Västerbotten bör vara den aktör som har en bred överblick och kunskap om näringslivet situation och förutsättningar i länet. Motionären uppfattar att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan regionen och kommunerna och att vissa kommuner upplever ”att regionen jobbar i ett eget stuprör och att en strukturerad samverkan mellan regionen och kommunerna saknas”. Givet att den regionala utvecklingsstrategin ska vara ledande för alla aktörer i länet menar motionärerna att regionen bör ta ett större ansvar för att den regionala utvecklingsstrategin verkställs. Motionärerna menar att samverkan inte är utan svårigheter och att det finns en risk att de förväntningar som inte uppfylls leder till besvikelser. Motionärerna uppfattar att det under Coronakrisen blivit tydligt att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan berörda aktörer och föreslår därför att regionala utvecklingsnämnden ska få i uppdrag att utveckla samverkan med näringslivskontoren/näringslivsansvariga. Förslag till motionssvar har upprättats.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021 föreslagit att motionen ska avslås eftersom det föreslagna uppdraget redan finns uttalat i den regionala utvecklingsstrategin.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit till Region Västerbotten från Sverigedemokraterna om att begränsa kulturverksamheten.
Motionsställarna yrkar att regionfullmäktige beslutar dels att samråd ska genomföras med kommuner för att ställa in samtliga offentliga verksamheter inom kultur, dels att arbeta för att minska regionens kulturverksamhet samt att rekommendera fria kulturutövare att begränsa sin verksamhet.
Motionsställarna lyfter nuvarande ekonomiska förutsättningar i Region Västerbotten och eventuella kommande konsekvenser av pågående Coronapandemi. Motionsställarna anser att det är av största vikt att ombesörja god vård för de som drabbats illa. Motionsställarna beskriver att kulturbolagens verksamheter innebär att människor samlas och att det inte är önskvärt ur ett smittspridningsperspektiv.
Ett förslag till yttrande har upprättats.Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021, § 34, föreslagit att motionens ska avslås.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
-
Anton Bergström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Västerbotten som försöksregion för gårdsförsäljning. I motionen föreslås att Region Västerbotten ansöker hos regeringen om att under en försöksperiod tillåta lokala producenter att erbjuda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Förslag till motionssvar har upprättats. Av svaret framgår att
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 februari 2021 föreslagit att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M), Carin Hasslow (L), Ewa-May Karlsson (C) och Hans-Inge Smetana (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen Ett första steg mot fast läkare i primärvården och föreslår att utifrån motionens intentioner ta fram en modell för fast läkare i primärvården
Motionärerna ser ett problem i att patienter i primärvården inte får träffa samma läkare vid återkommande besök. De menar att byte av läkare medför både en patientsäkerhetstrisk och dessutom ger sämre kvalitet. För att åtgärda detta föreslås en primärvårdsreform vilken bland annat innebär att erbjuda patienter en fast läkare med tillhörande vårdteam. De hälsocentraler som kan erbjuda minst 70 procent av sina patienter en fast namngiven läkare ska få en särskild ersättning.
Förslag till motionssvar har upprättats av vilket det framgår att motionens intentioner anses vara goda. Det framstår dock som en utmaning att kunna erbjuda fasta läkare i hela Västerbotten där stora delar av primärvårdsläkarna är hyrläkare.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 föreslagit att motionen bifalls.
Regionstyrelsens behandling av ärendet
Ordförande informerar om att regionen kommer söka medel för ändamålet. Medlen kommer därmed att utgöra beslutets finansiering.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Carin Hasslow (L) har till regionfullmäktige anmält motionen ”Trygga den framtida läkarförsörjningen” och föreslår att Motionären menar att det behövs fler AT-tjänster inom Region Västerbotten samt att alla ST-tjänster utannonseras och tillsätts. Detta för att inte riskera att tillgången på specialistläkare i framtiden blir sämre. I motionen beskrivs vissa av specialiteterna
vara inne i en ond spiral där allt färre drar ett tyngre lass, vilket i sin tur avskräcker nya från att söka sig till dit. Motionären yrkar på att läkarförsörjningen ska säkerställas på sikt genom att utöka antalet AT- och ST tjänster i regionen.
Motionen har besvarats och av svaret framgår att Region Västerbotten medvetet under flera års tid har satsat på ett utökat antal AT- och ST-tjänster för att långsiktigt säkra läkartillgången inom hälso- och sjukvården. Varje år genomförs en ST-prognos
inom Region Västerbotten som ligger till grund för beslut om antal ST-tjänster och dess fördelning. Beslut om antalet AT-tjänster blir en avvägning mot bedömt behov i relation till antal ST-tjänster och ekonomisk ram. Bedömningen är att Region Västerbotten har sedan tidigare och fortsätter även nu att säkerställa den långsiktiga läkarförsörjningen i länet.Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 18 februari 2021 föreslagit att motionen avslås.
-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
513kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Ewa-May Karlsson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen ”Geriatrisk Vårdcentral (GVC) ett alternativ?.
Motionen tar upp att andelen äldre ökar i Västerbotten och med ökad livslängd ökar också andelen äldre invånare med multisjukdomar och behov av vård. Motionären lyfter fram möjligheten att inrätta en Geriatrisk Vårdcentral (GVC) som likt BVC och MVC en modell där den äldre multisjuke efter en grundlig kartläggning och läkarbedömning får en individuell vårdplanering.
Motionären föreslår att regionfullmäktige utreder om Geriatrisk Vårdcentral (GVC) kan vara ett alternativ för regionens primärvård och läggas in i Hälsovalet.
Motionen har besvarats och av svaret framgår bland annat att för inskrivna i hemsjukvården och på särskilda boenden finns på de flesta håll ett tillfredsställande och strukturerat arbete med de äldre via det system av primärvårdsläkare som är knutna till varje sådant boende men för andra individer saknas helhetsperspektivet.
En mer strukturerad vård för de äldre är eftersträvansvärt och både vilja och insikt om detta finns i vården. Att införa ett strukturerat arbetssätt genom t.ex. GCV skulle kunna vara ett komplement inom ramen för vårt arbete mot den goda och nära vården. Det skulle på sikt kunna ge tryggare patienter och anhöriga samt en bättre och mer tillfreds-ställande arbetsmiljö för vårdens medarbetare.Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 18 februari 2021 föreslagit att motionen bifalls.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
478kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen har delegerat beslutanderätt i vissa ärenden till delegat i enlighet med delegationsordningen. Dessa beslut ska återanmälas till styrelsen.
Protokoll regionstyrelsens arbetsutskott 2021-03-30
Brådskande ordförandebeslut, delegationspunkt 1.1
2020-03-02 Begäran om aktivering av krislägesavtal
RS 417:2-2021
2021-03-24 Inaktivering av krislägesavtal
RS 417:6-2021
2021-04-01 Yttrande över remiss
RS 460:4-2021
Förteckning 2021-04-07 Beslut fattade av tf regiondirektör
Förteckning RS 192:3-2021
2021-04-07 förteckning Beslut fattade, på vidaredelegation, av servicedirektör och digitaliserings och teknikdirektör, VO inköp perioden
RS 193:3-2021Förteckning 2021-04-08 Beslut fattade, på vidaredelegation, av upphandlingsjurist
RS 193:4-2021Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Följande inkomna handlingar delges regionstyrelsen.
Bilagor
-
1011kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
761kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
947kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
519kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
934kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument