Möte 2023-12-19
-
- Program 19 december
- Inkallelseordning och lista över ersättare
Frånvaro
Om du inte kan närvara så är det viktigt att du meddelar din ersättare.
Meddela gärna din frånvaro och vem som blir din ersättare till sofia.e.gustafsson@regionvasterbotten.se -
2
Val av justerare och tid för justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller styrelsen har rätt att väcka
ärenden, så kallad initiativrätt. Regionstyrelsen har antagit en rutin för anmälan av
initiativärenden till styrelsen.Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska vara
skriftligt. Oavsett när initiativärenden lämnas in måste tjänstgörande ledamot lyfta
ärendet på sammanträdet under detta ärende, det räcker inte enbart med att lämna in
det skriftligt före sammanträdet.Styrelsen har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering.
Initiativärenden som överlämnas för beredning ska behandlas inom 6 månader från
det att initiativet anmälts.Följande initiativärenden har anmälts till sammanträdet:
Bilagor
-
55kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten valde att övergå till diskretionär förvaltning av pensionsmedlen, beslutet togs med anledning av misstankarna om oegentlighet med regionens kapitalförvaltning och insikten i att den tidigare hanteringen var för sårbar. Diskretionär kapitalförvaltning innebär att Region Västerbotten överlåter den dagliga förvaltningen till en professionell extern aktör (Swedbank) som i samråd med Region Västerbotten placerar pensionsmedlen utifrån Region Västerbottens finanspolicy.
Förvaltningen föreslår att regionstyrelsen ger ett stående uppdrag till regiondirektör att hålla regionstyrelsen informerad om processen.Regionstyrelsen kommer få en muntlig uppföljning vid sitt sammanträde den 19 december.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapporten för FVIS-programmet avseende november 2023 innehåller lägesrapporter inklusive händelser i december, information om riskbilden, fördelning av förbrukade medel i förhållande till prognos och budget samt prognos över programperioden. November innebar en fortsatt röd riskbild i och med leverantörens förseningar.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsens arbetsutskott har genomfört dialoger (sk uppsiktsträffar) med presidier i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden samt representanter från Science Park i Umeå AB och Umeå Biotech Incubator.
Återrapportering sker nu till regionstyrelsen genom att bilägga protokoll och underlag.
Uppsiktsträffarna har handlat om att regionstyrelsen ska hållas informerad om det ekonomiska läget inom både HSN och RUN men även få en inblick i hur nämnden planerar sin verksamhet 2024. Några rekommendationer om åtgärder har inte föreslagits. Bedömningen från förvaltningen är att tidigare lämnade råd och rekommendationer står kvar och regionstyrelsen fortsätter att följa nämnderna.
Bolagsdialogerna har syftat till att hållas informerad om verksamheten och större frågor och utmaningar.
Regionstyrelsen beslutade i juni 2023, § 115 att ytterligare uppföljning görs av Science Park i Umeå AB gällande rutiner för planering och uppföljning. Vid dialogen med Science Park framkom att styrande dokument som saknats finns framtagna/ska tas fram.Bilagor
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2023-09-30.
Totala portföljen utvecklades -3,4% vilket är -1,0% mot index som utvecklades -2,4% under månaden.
Aktieportföljen utvecklades -4,7% under månaden, vilket är -1,5% mot index, som gick -3,2%.
Ränteportföljen är idag utan innehav och utvecklades därmed +0,0%, vilket är -0,0% mot index som gick +0,0%. Alternativportföljen utvecklades -0,4%, vilket är +1,9% mot index som gick -2,3%.
Portföljen ligger övervikt mot aktier, alternativa placeringar och undervikt mot räntor. Portföljen har inga limitöverträdelser.
Likvida medel uppgick till 302 miljoner kronor till 0% ränta, inklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Totala lån uppgår nu till 1 870 miljoner kronor till en genomsnittsränta på 1,28%.-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för oktober 2023.
Totala portföljen utvecklades -0,5% vilket är +0,8% mot index som utvecklades -1,3% under månaden.
Aktieportföljen utvecklades -1,4% under månaden, vilket är +0,8% mot index, som gick -2,2%.
Ränteportföljen utvecklades +0,0, vilket är -0,3% mot index som utvecklades +0,3%.
Alternativportföljen utvecklades +0,7%, vilket är +0,8% mot index som gick -0,1%.
Portföljen är något (0,2%) överviktad i alternativa tillgångsslag.
Likvida medel uppgick till 411 miljoner kronor.
Totala lån uppgick till 1 870 miljoner kronor till en genomsnittsränta på 1,28%.Med anledning av misstänkta oegentligheter kopplat till Region Västerbottens kapitalförvaltning finns osäkerheter kopplat till finansrapporteringen per oktober. Ett arbete pågår med att säkerställa innehållet i rapporteringen. Rapporten kommer delges regionstyrelsen i december. Med anledning av det överlämnas ärendet till regionstyrelsen utan eget förslag.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
506kb Ladda ner dokument
-
-
Sammanställs till regionstyrelsen 19 december 2023
-
Petter Nilsson (SD) lämnade vid regionstyrelsens sammanträde i september 2023, in ett initiativärende med förslaget att basarvodet för politiker, till skillnad från vad arvodesreglementet föreslår, inte ska räknas upp kommande år med LPI.
Förslag till svar har upprättats. De politiska förutsättningarna; i form av omfattning på politisk organisation, arvodesnivåer, partistöd och gruppramar, beslutas av regionfullmäktige före det att de allmänna valen hålls. Denna ordning finns för att inte det nytillträdda fullmäktige ska besluta om sina egna villkor utifrån valresultat. I enlighet med detta följer även en politisk överenskommelse om att inte förändra de beslutade förutsättningarna för den politiska organisationen under innevarande mandatperiod.
I regionplanearbetet inför 2024 har politiken arbetat fram ett förslag till besparingar inom politikens område som bland annat innefattar frysta gruppramar, färre sammanträden i nämnder, fullmäktige och beredningar, minskad administration, minskad budget för resor och konferenser mm. I förslaget ingår inte frysta politikerarvoden, utan andra förslag till besparingar har prioriterats inom politikens område.
Med hänvisning till ovanstående föreslås att initiativärendet avslås.-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har anmält rubricerat initiativärende och föreslår att regionstyrelsen beslutar att tydligt markera mot att uppmana verksamheter och profession till lagtrots avseende en kommande reglering av anmälningsplikt.
Förslag till svar har upprättats som beskriver farhågor utifrån etiskt perspektiv, arbetsmiljö och hantering som arbetsgivare.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Ledamöterna i moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och liberalerna anmälde vid regionstyrelsens sammanträde i juni 2023 initiativärendet "Strategi för att minska beroendet av bemanningsföretag" som överlämnades till förvaltningen för beredning.
I initiativärendet föreslås att:- Endast nyttja hyrpersonal inom slutenvården på obekväm arbetstid.
- Allt nyttjandet från bemanningsföretag gällande allmänsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor ska ske inom fastställt rampris. Alla verksamheter ska följa avtalet utan avsteg. Det innebär att alla avrop går via bemanningsorganisationen för vårdpersonal.
- Ett arbetssätt för att säkra processen mot ett oberoende av bemanningsföretag etableras. Detta innebär att en bättre process tas fram för uppföljning av beställningar, avstämning av leveransgrad och att en central fakturauppföljning finns etablerad. Kvalitet och kontroll av beställningar behöver förbättras.
- Uppdra till regiondirektören att ta fram en tydligare datumplan för utfasning för delar eller hela hyrberoenden.
- Se över de lösningar vi har med en egen bemanningspool för att öka incitamenten att vara anställd där i stället för via ett bemanningsföretag.
- Utveckla konceptet inom ramen för projektet Västerbotten utan gränser (VuG) för nyttjande av extern/utländsk personal.
- För ej vårdnära hyrpersonal utveckla ett samarbete i Norra sjukvårdsregionen för svårrekryterade tjänster med specifika kunskaper.
- Utveckla samarbetet med kommunerna. Dialoger med kommunerna inom Västerbottens län behöver initieras med särskilt fokus på det gemensamma intresset att minska beroendet av hyrpersonal inom länet.
- Uppdra till regiondirektören att, i samråd med hälso- och sjukvårdsdirektören, definiera HR-stabens enbart stödjande funktion gentemot hälso- och sjukvårdsnämnden för att säkerhetsställa ett tydligt ansvarsförhållande.
- Uppdra till regiondirektören att, i samråd med hälso- och sjukvårdsdirektören, tydliggöra avdelningschefernas samt verksamhetschefernas mandat och befogenhet när det gäller personalfrågor samt kompetensförsörjning.
Ärendet är berett och förslag till svar har upprättats av förvaltningen.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
Finansdepartementet har gett Region Västerbotten möjligheten att lämna yttrande över remissen SOU 2023:50 En modell för svensk försörjningsberedskap.
Den utredning som föregåtts av betänkandet tillsattes av regeringen den 2 september 2021. Utredningen har analyserat och föreslagit en funktion med ansvar för nationell samordning av försörjningsberedskapen samt utrett principer och former för finansiering av samhällets försörjningsberedskap.
Förslag till yttrande har upprättats. På en övergripande nivå är de förslag som framförs relevanta för att långsiktigt utveckla och stärka den svenska försörjningsberedskapen. Region Västerbotten efterfrågar dock förtydliganden kring planeringsförutsättningar och rapporteringsvägar, upphandlingsproblematik, ansvar för kollektivtrafik samt finansiering, vilket framgår i bifogat remissyttrande.
-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
En beredning för folkhälsa har inrättats under mandatperioden 2023-2026 med uppdraget att bereda ärenden inom området folkhälsa ur ett medborgarperspektiv. Syftet med beredningen är att identifiera befolkningens behov och lyfta förslag till insatser inom området folkhälsa.
Förslag till uppdragsbeskrivning upprättades för året 2023 och kommer att ligga till grund för arbetet under hela mandatperioden. Uppdragsbeskrivningen har nu setts över och föreslås antas utan några ändringar. Uppdragsbeskrivningen föreslås gälla mandatperioden ut.Under 2023 hade Beredningen i uppdrag att ta fram ett folkhälsopolitiskt program. Då flera förvaltningar hade snarlika uppdrag under 2023 anhölls om att få slå ihop vissa styrande dokument. Detta redovisades vid halvårsavstämning med RS AU. Beslut fattades senare även CLG 56. Samordning av regionövergripande strategier 2023-2024, RS 1673-2023.
Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt arkivlagen har Region Västerbotten som kommunal myndighet skyldighet att bevara sina arkiv som består av dess allmänna handlingar. I Region Västerbotten är regionstyrelsen arkivmyndighet, med rätt att utfärda föreskrifter om arkivvård.
Region Västerbotten har under en längre tid skannat pappershandlingar för att kunna hantera dessa digitalt. Bevarandet på lång sikt av de diarieförda handlingarna i regionens diarium har hittills säkerställts genom utskrift på papper, och att hantera både digitala och analoga versioner av samma dokument är både tids- och utrymmeskrävande.
Region Västerbotten är sedan några år tillbaka med i R7 e-arkiv, vilket är ett e-arkiv som ägs av flera regioner med gemensam förvaltning och drift. R 7 e-arkiv har idag e-arkivlösningar inom områdena; vårddatainformation, diarium, ekonomi och HR, vilket har medfört nya möjligheter att långsiktigt kunna bevara handlingar digitalt.
I regionen finns idag ett antal diariesystem, och under förutsättning att systemen uppfyller villkoret att handlingarna kan förvaras säkert utan informationsförluster, är förslaget att de diarieförda handlingarna inte längre behöver skrivas ut på papper för långtidsbevarande. Vidare gäller att gallring av allmänna handlingar endast får ske i enlighet med nämndernas dokumenthanterings-planer/ gallringsbeslut, att hantering av de digitala handlingarna följer en arbetsprocess som säkerställer bevarandet samt att detta sker i godkända format.
Leveranser från regionens diarium till e-arkivet kommer främst bli aktuellt den dagen då nuvarande diariesystem byts ut eller stängs ner.-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Upphandlingen avser lokalvård i regionens förhyrda lokaler i Storuman/Tärnaby, Malå/Sorsele samt Vilhelmina/Åsele/Dorotea.
Avtalsperioden är 2+4 år.
Regionstyrelsen fastställde den 24 oktober 2023, upphandlingsdokument. Upphandlingen har genomförts genom öppet förfarande. Prövning av anbud har skett i enlighet med upphandlingsdokumenten.
Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Husläkarna Hälsocentral i Umeå har avtal med Region Västerbotten enligt Lagen om valfrihetsystem, LOV.
Husläkarna har 2023-09-20 inkommit med en ansökan om listningstak på 6500 patienter. I september 2023 hade Husläkarna 6107 listade. Som skäl till ansökan anger vårdgivaren att lokaler och bemanningsförutsättningar kräver en begränsning av antalet listade vid enheten. Detta för att upprätthålla en trygg arbetsmiljö samt ett patientsäkert omhändertagande av Hälsocentralens patienter. I dagsläget bedrivs verksamheten i fyra separata lokaler.
En ändring och tillägg i hälso- och sjukvårdslagens 7 kap I § 3 c trädde i kraft den 1 juli 2022, som innebär att Regionen, på begäran av utförare, får besluta om att begränsa antal patienter som får vara listade hos utföraren. Regionen får avslå begäran helt eller delvis endast om det finns särskilda skäl. I förarbetena till lagändringen framgår att patientsäkerhet och arbetsmiljö ska vara i fokus vid utformningen av listningsstorleken.
I dialog med Husläkarna och i deras ansökan om listningstak framgår inget särskilt skäl för Regionen att avslå ansökan. Regionen tolkar att den nya bestämmelsen om listningstak innebär stopp för aktiv listning på hälsocentralen om taket på 6500 listade uppnås. För ickevalsalternativ (de som inte aktivt listar sig) ska närhetsprincipen gälla, vilket också framgår i förarbetena till lagändringen. Därmed ska tilldelning utifrån geografiskt område kvarstå så att det råder jämlika förutsättningar för de innevånare som inte aktivt väljer hälsocentral.-
108kb Ladda ner dokument
-
-
20
Rekommendation från Sveriges kommuner och regioner - Kraftigt minska användningen av hyrbemanning i regionens verksamheter
Hälso- och sjukvårdsnämnden har berett ärendet och överlämnat det till regionstyrelsen för beslut.
Styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har vid sammanträde den 22 september 2023 beslutat rekommendera regionerna att kraftigt minska användningen av hyrbemanning i regionens verksamheter.
att regionerna ska inkomma med beslut om rekommendationen senast den 31 december 2023Efter en väl förankrad process med regionernas direktörsnätverk under våren och sommaren 2023 med syfte att stärka personalens arbetsmiljö och minska hyrbemanningen i regionerna, har en rekommendation arbetats fram som regionerna kan utgå i från för att kraftigt minska sin användning av hyrbemanning, utifrån respektive regions förutsättningar. Regiondirektörsnätverket har den 14 september ställts sig bakom rekommendationen. Den ska ses som ett stöd för att regionerna gemensamt krokar arm i att minska användningen av hyrbemanning.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges regioner bedriver sedan 2010 ett nationellt samarbete kring hållbar upphandling. Sedan 2013 har regionerna en gemensam uppförandekod för leverantörer samt harmoniserade generella kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor.
Förslag till revidering av regionernas gemensamma uppförandekod för leverantörer har upprättats.Syftet med revideringen är att skapa ökad tydlighet, att anpassa skrivningarna till de centrala internationella ramverken och till kommande lagstiftning.
De förändringar som föreslås är:
- Införande av hänvisning till konventionerna som kodifierar FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna då detta saknas idag i regionernas nuvarande uppförandekod.
- Samtliga av Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) medlemsländer beslutade 2022 att uppgradera konventionerna 155 och 187 (Säker och hälsosam arbetsmiljö) till kärnkonventioner. Det innebär att de tidigare 8 grundläggande konventionerna nu är 10. Konvention 155 finns sedan tidigare med i regionernas uppförandekod, men innehållet i konvention 187 måste läggas till i åtagandena för arbetares rättigheter.
- Den reviderade uppförandekoden för leverantörer svarar upp mot ökade förväntningar om krav på klimat- och miljöpåverkan samt miljörättigheter där nuvarande kod, avseende miljöåtagande, enbart omfattar krav om att följa den miljöskyddslagstiftning som gäller i tillverkningslandet.
- Avseende åtagandet om affärsetik läggs, utöver krav på anti-korruption, konkurrensbegränsande beteende och beskattning till i enlighet med OECD:s vägledning för multinationella företag.
-
108kb Ladda ner dokument
-
En sammanställning av årligt återkommande ärenden, samråd och dialoger samt förslag på fördjupade informationer har skapats i vad vi benämner Regionstyrelsens årshjul.
Syftet är att tillgodose att regionstyrelsen får information om dess verksamhet samt överblick över regionstyrelsens sammanträdesplan under året.
Fördjupningarna utgår i huvudsak från region- eller nämndplanens uppdrag samt andra större aktiviteter som pågår inom styrelsens verksamhetsområde.
Planen kan ses som ett ramverk och fler informationer, dialogmöten kan naturligtvis tillkomma efter behov.-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade i regionplanen att ställa 3 770,4 miljoner kronor till regionstyrelsens förfogande i 2024 års budget. I förhållande till 2023 har budgetreduceringar, budgettillskott, omfördelningar samt uppräkning för löner och priser inarbetats.
Nämndplan och budget för 2024 har upprättats. Styrelsens budget är uppdelad på beställare primärvård, beställare tandvård, Digitalisering och Service, Regiongemensamma stödfunktioner och anslag, avskrivningar samt externa pensionskostnader.
Nämndplanen för 2024 innehåller delmål som på ett tydligt sätt visar vad regionstyrelsen ska göra under 2024 för att bidra till regionplanens mål och utfall. Planen innehåller även riktade uppdrag från fullmäktige och uppdrag från nämnd till förvaltning och beredning.
I planen framgår att ?regionstyrelsens verksamheter påverkas av högre priser för både varor och tjänster. För att anpassa verksamheten till de ekonomiska förutsättningarna kommer arbetet med att exempelvis förbättra flöden, digitalisera, energieffektivisera och minska inköpskostnader att fortsätta.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
850kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt för planperioden 2024 – 2027 planeras investeringsutgifterna uppgå till 3?694 miljoner kronor, varav 930 miljoner kronor avser 2024. Investeringar i regionens fastigheter utgör det största investeringsområdet med 2 660 miljoner kronor.??
Jämfört med den senast beslutade investeringsplanen, är det en minskning med 115 miljoner kronor avseende investeringsutgifter under åren 2024–2026. Minskningen härleds till investeringsområde Fastighet. För år 2027, som tillkommer i årets investeringsplan, uppgår investeringsutgifterna till totalt 951 miljoner kronor.??
Investeringsbehoven är fortsatt stora och för att rymma investeringsplanen inom de ekonomiska ramarna har prioriteringar gjorts. Detta medför att behov skjuts till kommande planperioder, där investeringsbehoven är fortsatt höga.?
Prognos av regionens kassaflöde visar att investeringsplanen kan finansieras utan extern upplåning med ett verksamhetsresultat i nivå med budget.?De planerade investeringsnivåerna innebär att avskrivningskostnaden prognosticeras öka med 120 miljoner kronor och vid slutet av planperioden uppgå till 630 miljoner kronor. ?Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen ska i årliga beslut för varje hel- och delägt kommunalt aktiebolag pröva om de verksamheter som bolagen har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenliga med de fastställda kommunala ändamålen och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.
Prövningen avseende kalenderåret 2022 har inte resulterat i något förslag på åtgärd till fullmäktige. I några fall bör regionstyrelsen följa upp att det kommunala ändamålet och de kommunala befogenheterna skrivs in vid revidering av bolagsordningar. I ärendet rörande Helena Elisabeth kyrka, kopplad till Västerbottens museums, har en möjlig överträdelse av likställighetsprincipen prövats av förvaltningsrätten. Rätten finnar att reglerna för uthyrning är särbehandlande, men motiverade. Ingen ytterligare åtgärd krävs därför i frågan.-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2023 har ett arbete inletts för att utveckla samordning och effektivitet i de gemensamt ägda innovationsbolagen i Umeå (Vilket för Region Västerbottens del även omfattar Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator). Ett steg i detta är att skapa en koncernliknande struktur, med personunioner mellan bolagsstyrelserna och en representant per ägare i bolagsstyrelserna.
Bolagsordningarna för de övriga bolagen medger upp till 7 styrelseledamöter, medan det för Science Park i Umeå AB endast är möjligt med upp till 5 ledamöter, och specificerat med 2 ledamöter för Umeå kommun och 2 för Region Västerbotten, samt 1 för UmU Holding. För att möjliggöra den tänkta förändringen av bolagsstyrelserna för bolagen krävs en ändring av § 9 i den bolagsordning som biläggs detta ärende.
Förslag till ny lydelse: § 9 Styrelsen ska bestå av 5-7 ordinarie ledamöter. Bolagsstämman beslutar om ordförande och vice ordförande.
I samband med revideringen kommer även redaktionella justeringar göras för att byta ut referenser till Västerbotten Läns landsting till Region Västerbotten
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
986kb Ladda ner dokument
-
-
27
Förlängd rekommendation från Sveriges kommuner och regioner - Avgiftsfrihet för vaccination mot covid-19 till och med första kvartalet 2024
Överenskommelsen om vaccination mot covid-19 för andra halvåret 2023 mellan regeringen och SKR upphör den 31 december 2023.
Folkhälsomyndighetens rekommendation om vaccination mot covid-19 sträcker sig över årsskiftet och gäller till och med den 29 februari 2024.
För att inte skapa olika förutsättningar för personer som vaccineras under andra halvåret 2023 och de som vaccineras till och med 29 februari 2024, som omfattas av samma rekommendation från Folkhälsomyndigheten, vill SKR förlänga rekommendationen om avgiftsfrihet som gäller för andra halvåret 2023 så att den gäller till och med 31 mars 2024.
Förlängningen omfattar rekommendationen om kostnadsfrihet för vaccination mot covid-19 andra halvåret 2023 i sin helhet.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
331kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Lundqvist Brömster (L) har till fullmäktige anmält en motion och föreslår att utreda möjligheten till ett samordnat regelverk för färdtjänst inom regionen för att förenkla resor mellan olika kommuner i länet.
Förslag till svar har upprättats som beskriver hur regelverket ser ut och att det är kommunen som äger regelverk för färdtjänst och regionen som äger regelverk för sjukresor.
-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Anna-Karin Lundberg (KD) har anmält rubricerad motionen till regionfullmäktige.
I motionen föreslås att skyndsamt revidera ställningstagandet i miljö- och klimatstrategin, likt det förslag KD och Alliansen hade 2021-09-21, att skyndsamt se till att i gällande och i kommande livsmedelsupphandlingar i första hand upphandla närproducerat, att region Västerbotten upprättar konkreta mål med handlingsplan för verksamheterna att följa för att bidra till ökad självförsörjningsgrad i Region Västerbotten samt att regionen samarbetar medkommunerna med målet i sikte att öka självförsörjningsgraden i hela länet.
I motionssvar anges att arbete enligt föreslagna yrkanden pågår. En rutin för hållbara livsmedelsinköp är under framtagande. Arbete pågår med att ta fram handlingsplan och för samarbete med kommuner för att uppnå en ökad självförsörjningsgrad
Eftersom aktiviteterna som föreslås i motionen redan pågår bör motionen anses besvarad.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
357kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält rubricerad motion och föreslår att budgetprocessen görs om.
I motionssvaret framgår att i budgetarbetet är alltid ambitionen att ha en delaktighet hos verksamheterna om möjligheterna att nå budget, ett s k nerifrån-och-upp-perspektiv.
Därtill pågår arbete med att utveckla arbetssättet med riskbedömning avseende planerade åtgärder som verksamheterna föreslagit/prioriterat för att nå budget, arbetssättet implementeras fr o m budget 2025.
Motionen avslås.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
335kb Ladda ner dokument
-
761kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
325kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
716kb Ladda ner dokument
-
666kb Ladda ner dokument
-