Möte 2022-04-05
-
Tidpunkt Information Föredragande 9.30-10.30 Regiondirektörens månadsrapport Tommy Svensson, regiondirektör
Peter Rönnholm, ekonomidirektör10.30-10.40 Paus 10.40-11.00 forts regiondirektörens månadsrapport 11.00-11.40 Regionstyrelsens årsrapport
Region Västerbottens årsredovisningPeter Rönnholm, ekonomidirektör 11.40-12.00 Reviderad finanspolicy Christian Lundström Tjurhufvud, finanschef 12.00-13.00 lunch 13.00-14.00 Gruppmöte 14.00-14.15 Gruppledarträff 14.30 - ca 15.00 Ärenden enligt listan -
2
Justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller i styrelsen har rätt att väcka ärenden, så kallad initiativrätt. Regionstyrelsen har antagit en rutin för anmälan av initiativärenden.
Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska vara skriftligt. Oavsett när initiativet lämnas in måste en tjänstgörande ledamot lyfta ärendet på sammanträdet under detta ärende.
Regionstyrelsen har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering. Initiativärenden som överlämnas till förvaltningen för beredning ska behandlas av regionstyrelsens beredande utskott inom 6 månader från det att initiativet anmälts.Följande ärenden har anmälts till sammanträdet:
-
5
Informationer
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2022-02-28.
Totala portföljen utvecklades -2,2% vilket är -1,7% mot index som utvecklades -0,6% under månaden.
Aktieportföljen utvecklades -3,2% under månaden, vilket är -2,5% mot index, som gick -0,7%.
Ränteportföljen utvecklades -0,8%, vilket är -0,4% mot index som gick -0,4%.
Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav.
Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Likvida medel uppgick till 927 miljoner kronor till 0% ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Regionens totala lån uppgår till 2 400 miljoner kronor till en genomsnittsränta på 0,34%.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Alejandro Caviedes (S) har inkommit med anmälan om föräldraledighet från sitt uppdrag som förtroendevald i Region Västerbotten. Den förtroendevalda innehar ett heltidsarvoderat uppdrag i regionen (ordförande i beredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen) varför frågan om beviljande av föräldraledighet är aktuellt.
I enlighet med gällande arvodesregler har en hel- och deltidsarvoderad förtroendevald med ett årsarvode på 0,4 basarvode eller mer rätt att vara föräldraledig från sitt uppdrag upp till 9 månader. Avdrag på årsarvodet görs för motsvarande tid och Region Västerbotten ersätter den förtroendevalda motsvarande 90 procent av arvodet och avräkning sker för eventuella socialförsäkringsförmåner.
Val av ersättare för uppdraget ledamot och ordförande i beredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen väljs vid regionstyrelsens sammanträde den 5 april.
Den förtroendevalde har uppdrag inom Beredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen, Regionfullmäktige, Migrationsrådet samt Nätverket för demokrati och hälsa.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Socialstyrelsen har utlyst statsbidrag i syfte att utöka tillgången till läkare inom äldreomsorgen. Detta är andra året som regionerna kan erhålla detta stadsbidrag. För 2021 erhöll Region Västerbotten ca 8.4 miljoner kronor som var möjliga att använda både under 2021 och 2022.
Regionstyrelsen beslutade (RS 1376–2021) att medlen skulle användas till tre områden 1) digital utveckling av läkarmedverkan och kommunikationslösningar mellan huvudmännen 2) riktad kompetensutveckling och skapande av nätverk för läkare som jobbar med äldre inom primärvården och 3) kvalitetsersättning till verksamheterna per utfört och registrerat brytpunktssamtal samt ersätta verksamheterna ytterligare per utfört och registrerad läkemedelsgenomgång.
Från och med 2022 har regionen ett nytt ramavtal gällande läkarmedverkan inom kommunernas hälso och sjukvård. Det finns behov av att se över och upprätta nya arbetsformer och rutiner för att skapa smidiga och effektiva processer.
Statsbidrag för utökad läkarkompetens i äldreomsorgen föreslås användas under 2022 för att stödja detta arbete. Statsbidraget kan fördelas genom att hälsocentralerna får ett extra påslag per plats i särskilt boende samt ett tillägg baserat på antal listade över 80 år för att stödja läkarmedverkan i hemsjukvården.
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har inkommit med granskningsrapport gällande delårsrapport per augusti 2021.
Av granskningen framgår bland annat att revisorerna bedömer att delårsrapport i allt väsentligt är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed. Bedömningen är att balanskravet per helår kommer att uppnås.
Vidare bedömer revisorerna att uppföljningen av verksamhetsmålen inte är tillräckligt utvecklad och inte gör det möjligt att bedöma om resultaten är förenliga med fullmäktiges verksamhetsmål. De anser att det i allt för stor utsträckning saknas underlag för att bedöma resultatet per augusti och göra prognoser om resultaten vid årets slut.
Med utgångspunkt i granskningarna lämnar revisorerna fyra rekommendationer till Regionstyrelsen:
- För dialog med hälso- och sjukvårdsnämnden om vilka åtgärder som nämnden behöver vidta för att klara sin budget och fullmäktiges mål. Regionstyrelsen behöver även säker-ställa att tillräckliga åtgärder vidtas för att styrelsen som nämnd uppnår fullmäktiges mål.
Utveckla analyserna i delårsrapporten om orsakerna till att verksamheterna år efter år har stora underskott. Av analyserna bör det framgå vilka åtgärder som krävs för att verksam-heterna ska klara sina budgetar.
Säkerställ att regionstyrelsens underlag har tillräcklig kvalitet för att bedöma resultaten för fullmäktiges verksamhetsmål. Styrelsen bör verka för att alla nämnder har mätbara mål och underlag för att följa upp målen.
- Gör i delårsrapporter och årsredovisningen utvärderingar av om målen för god ekonomisk hushållning uppnås.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att regionstyrelsen instämmer i huvudsak i revisionens iakttagelser. Ett förslag till yttrande har upprättats och där framgår vilka åtgärder som genomfört och vilka åtgärder som planeras.-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
319kb Ladda ner dokument
-
Förslag om att införa publika laddstolpar för elbil vid länets tre sjukhus samt hälsocentraler har initierats av den politiska majoriteten.
Regiondirektören föreslås därför få i uppdrag att utarbeta en strategi för publika laddstolpar, i strategin ska modell för betallösning inkluderas.
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Byggnad 105 och 106 vid Skellefteå lasarett färdigställdes 1958 respektive 1966 och är nu i stort behov av modernisering. I framtidens sjukhusplan kommer dessa byggnader att ingå som en viktig faktor för att säkerställa bra och effektiva flöden för vården och patienter.
Huset har under ett antal år haft störningar som kan kopplas till läckande tak och invändig avvattning. Gammalt ventilationssystem medför oönskade driftstopp.
Tak- och fasadåtgärder behöver genomföras. Husets placering och läge medger gynnsamma förutsättningar för solceller. I samband med fasadrenovering tilläggsisoleras huset och nya fönster monteras för minskad energianvändning. Nytt ventilationssystem minskar energianvändningen och medger ökad driftsäkerhet och möjlighet till service utan driftavbrott.Projektet ligger i investeringsplanen och budgetramen för 2022–2023 och är förankrat i Strategiskt Fastighetsråd.
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
12
Utökat investeringsutrymme för etablering av fastighetsmodul för laboratorieverksamhet vid Norrlands universitetssjukhus
Regionfullmäktige beslutade i november 2021 om att utöka investeringsramen med 44 miljoner kronor och gav regionstyrelsen i uppdrag att upprätta fastighetsmoduler för labverksamhet enligt förslag. Under programskrivningen har behoven klargjorts ytterligare och det finns ett utökat investeringsbehov motsvarande 18 miljoner kronor.
En beredning har skett i samråd med Umeå universitetsledning och regionens verksamhet. Utifrån behovet har verksamheten minskat ytan. Förvaltningen har gjort bedömningen att 9 miljoner kronor kan fördelas om inom befintlig ram. Kvar är således 9 miljoner för att rymma utökningen inom beslutad investeringsram 2022-2023.
För att utökningen ska vara kostnadsneutral är parterna överens om att utökningen om 9 miljoner kronor utbetalas i en klumpsumma i form förskottshyra år 1 av UmU och 75% av resterande 9 miljonerna år 1-3, därefter det 25% på kommande 7 år.
Den överenskommande hyressättning är så kallad framtung, det innebär att av tidigare beslutad investeringsnivå på 44 miljoner ska ca:80% av investeringsvolymen betalas av inom 5 år, resten inom de kommande 5 åren. Det innebär att den totala investeringen är återbetald inom 10 år genom hyresintäkter inklusive föreslagen utökning.
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen beslutade i december 2021 att etablera modulbyggnad för lab-verksamhet vid Norrlands universitetssjukhus.
Nu behöver beslut fattas om att inleda upphandling av hel modulbyggnad.
Ska kompletteras
-
Regionstyrelsen beslutade den 8 februari 2022, § 7, att inleda upphandling av ramavtal för flygresor.
Ska kompletteras.
-
Under år 2021 och 2022 har region Västerbotten erhållit medel från staten för att hantera kostnader för covid-19 pandemins effekter i regionen och på den uppskjutna vården.
Under år 2022 finns en kvarvarande budget om 66 miljoner fördelad för projektet för covid-19 merkostnader och uppskjuten vård. De tre första månaderna år 2022 har verksamheterna fortsatt ersatts i enlighet med tidigare inriktning för merkostnader covid-19.
Då effekterna från covid-19 till största del vilar på uppskjuten vård föreslår centrala ledningsgruppen att återstående riktade bidrage i projektet omfördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till årsrapport 2021 har upprättats. Rapporten inkluderar även uppföljning av intern kontroll och ekonomiskt resultat.
Av rapporten framgår att den pågående pandemin har präglat året och påverkat regionstyrelsens verksamheter. Omprioriteringar har fått göras där vissa planerade projekt och utvecklingsarbeten har satts på paus. Nya arbetsformer har växt fram och digitala lösningar har utvecklats.
Av de elva mål som fullmäktige har riktat till regionstyrelsen är bedömningen att fyra mål uppnås helt, sex uppnås delvis och ett mål inte uppnås. Målet som inte uppnås är målet att Västerbotten ska ha världens bästa och mest jämlika hälsa. Det beror bland annat på att mycket folkhälsoarbete och preventivt arbete har behövt ställas in eller inte kunnat göras i den planerade omfattningen med anledning av pandemin.
Regionstyrelsens verksamheter redovisar en negativ budgetavvikelse på totalt 165 miljoner kronor och en ökad nettokostnadsutveckling på 26,3 procent. Underskottet och den höga nettokostnadsutvecklingen förklaras främst av de förändringar i RIPS (riktlinjer för beräkning av pensionsskuld) som beslutades under året. Dessa förändringar innebar en ökad pensionsskuld och en engångskostnad på 326 miljoner kronor. En stor positiv avvikelse mot budget på totalt 155 miljoner kronor redovisas för de statliga ersättningar regionen erhållit på grund av pandemin. I övrigt redovisar regionstyrelsens verksamheter generellt positiva avvikelser mot budget.
Totalt investeringsutfall för Region Västerbotten uppgick till 767 miljoner kronor vilket var 83 miljoner kronor lägre än budget. Den positiva budgetavvikelsen för investeringar inom regionstyrelsens verksamheter Fastighet, Medicinsk teknik och IT uppgår totalt till 79 miljoner kronor där den största avvikelsen återfinns inom fastighet med 67 miljoner kronor. Avvikelsen förklaras av förskjutningar inom projekten.
Regionstyrelsens omställningsplan uppgår för året till 12 miljoner kronor där ekonomisk effekt överstiger förväntad plan med 22 miljoner kronor. Till stor del beror denna höga måluppfyllelse på att pandemin gett kostnadsminskningar inom områden som berörs av omställningsplanen, exempelvis sjukresekostnader.
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till årsredovisning 2021 för Region Västerbotten har upprättats. Av rapporten framgår att pandemin har präglat verksamheterna på olika sätt. Hälso- och sjukvården har haft fokus på att minska smittspridningen, vårda patienter och samtidigt genomföra ett omfattande vaccinationsarbete mot både covid-19 med dos 1–3 samt säsongsinfluensa. Regional utveckling har varit lyhörd för samhällets behov och utmaningar och strävat efter att vara en så flexibel och stöttande part som möjligt. Näringslivets behov av stöd är fortsatt stort.
Utmaningarna med kompetensförsörjning är fortsatt stora inom flera områden. Inte minst bristen på specialister är fortsatt märkbar inom alla förvaltningar. Beroendet av inhyrd personal fortsätter även om många verksamheter har lyckats bryta den negativa utvecklingen. Arbetsmiljön, både den psykosociala och fysiska, har påverkats i flera verksamheter.
Den samlade bedömningen är att fyra mål har uppfyllts, sju mål delvis har uppfyllts och ett mål inte har uppfyllts. Måluppfyllelsen påverkas till stor del av pandemin som inneburit omprioriteringar eller att aktiviteter inte kunnat genomföras enligt plan. Sammantaget bedöms måluppfyllelsen av verksamhetsmålen under omständigheterna vara goda.
Av de finansiella målen uppnås tre av fyra mål. Den sammanvägda bedömningen är att Region Västerbotten år 2021, i allt väsentligt, har en god ekonomisk hushållning i verksamheten.
Region Västerbotten redovisar för 2021 ett ekonomiskt resultat på 1 398 miljoner kronor vilket är en positiv avvikelse mot budget på 1 241 miljoner kronor. Både intäkter och kostnader visar på en återhämtning efter fjolårets inbromsning. Resultatet påverkas stort av riktade statsbidrag för att ersätta kostnader kopplat till pandemin samt regleringsposter för kollektivtrafiken, skatteintäkter och generella statsbidrag.
Regionen identifierade inför 2021 åtgärder motsvarande 175 miljoner kronor i omställningsplanen för hållbar ekonomi. Den samlade effekten av omställningsplanen är 153 miljoner kronor vilket motsvarar en effekt på 87 procent av besparingarna i planen. Det kan vara svårt att värdera om vissa kostnadsreduceringar är en effekt av åtgärderna eller om de beror på pandemin. Att sektorn nu tillfälligt fått stora tillskott innebär inte att regionens ekonomi på sikt blivit bättre. Region Västerbottens underliggande strukturella underskott finns kvar när tillfälliga bidrag och andra faktorer relaterade till pandemi räknas bort. Det innebär att ett fortsatt arbete med omställningsplanen är viktigt för att nå en ekonomi i balans.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
14mb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
-
Förbundsfullmäktige för kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg har beslutat om ny förbundsordning och översänt den till medlemsregionerna för godkännande.
Beslutet har föregåtts av bland annat remiss till medlemmarna där Region Västerbotten deltagit och lämnat synpunkter.
Efter genomförd remissförfarande har förbundet upprättat förslag till ny förbundsordning. Den nya förbundsordningen möjliggör och är förutsättning för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) att inneha eget flygtillstånd, andra förändringar är bland annat att initiativrätten för förbundsmedlem, tydliggörande av underskottshantering och hantering av lån.
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
De tre beredningarna för folkhälsa och demokrati i regionen fick för 2021 två riktade uppdrag av fullmäktige kopplat till God och nära vård ur ett medborgarperspektiv samt att undersöka hur regionen bättre kan stötta invånarna i att förebygga övervikt, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom för ökad livskvalitet.
Beredningarnas arbete har återgetts i rapporter som redovisades vid regionfullmäktiges sammanträde i november 2021. Nämnderna ska nu upprätta svar på rapporterna.
Regionstyrelsen har upprättat svar på rapporten utifrån styrelsens perspektiv. I svaret lyfts bland annat att regionstyrelsen arbetar i beställningen av primärvården med att främja tillgänglighet genom att ställa krav och rikta ersättning för insatser som främjar ökad tillgänglighet till vården i form av kontakt och snabba bedömningar. Förvaltningen har också tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen byggt upp ett kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa vilket kraftigt har ökat tillgängligheten för patientgruppen under 2021.Hälso- och sjukvårdsnämndens svar kommer att tillföras ärendet till regionstyrelsen den 5 april 2022. Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2022 tagit del av rapporterna.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionfullmäktige fastställde i april 2020, § 50, finanspolicy för Region Västerbotten.
Finanspolicyn anger ramar för finansverksamheten i regionen, det vill säga hur tillgångar och skulder ska förvaltas.
Enligt Kommunallagen ska regionen förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.Region Västerbotten har ett långsiktigt åtagande för utbetalning av pensioner. Sedan 1998 förvaltar regionen särskilda medel för dessa framtida pensionsutbetalningar.
Förslag till revidering har nu upprättats. Förslaget innebär bland annat att ersätta golvmodellen i finanspolicyn med en klassisk dynamisk allokering (dvs frihetsgrader att tidvis frångå normalvikterna i aktier och räntor) utifrån rådande makroekonomiska läge men med kraftigt begränsade frihetsgrader från tidigare.
Tillgångsslag förändras över tid i långsiktig förväntad avkastning och risk utifrån ekonomin i stort. Därför föreslås även att regionen följer marknadens ledande aktörer inom pensionsmedelsförvaltning och justerar portföljens strategiska vikter till att vikta upp alternativa investeringar och vikta ner aktier och räntor.
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten är ägare av flertalet bolag och enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag varje år hålla ordinarie bolagsstämma (årsstämma). Region Västerbotten företräds på årsstämman av ett befullmäktigat ombud.
Vid regionfullmäktiges sammanträde i februari 2022 beslutades om generella instruktioner till ägarombud inför årsstämman 2022. Norrtåg AB omfattades inte av beslutet varför ärendet förs upp till regionfullmäktiges sammanträde i april med förslag på instruktion till ägarombud i Norrtåg AB.
Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden utövar ägarrollen i enlighet med reglementena och ska tillvarata Regionens intressen. Dessa generella instruktioner ska gälla som utgångspunkt och minimikrav med möjlighet för Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden att komplettera eller anpassa vid behov.-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade vid sammanträdet i februari 2022 att inrätta en fullmäktigeberedning för samverkan och regional utveckling från den 1 mars 2022.
Beredningens uppdrag är att fånga upp relevanta primärkommunala perspektiv inom området för regional utveckling.
Förslag till reglemente för fullmäktigeberedningen har tagits fram till regionala utvecklingsnämnden, regionstyrelsen och slutligen regionfullmäktige för beslut.Fullmäktigeberedningen ingår även i förtroendepersonsorganisationen för mandatperioden 2023-2026. Upprättat reglemente gäller för innevarande mandatperiod, reglemente för kommande mandatperiod antas i samband med att fullmäktige antar reglementen för nämnder och styrelser.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2022 berett ärendet och överlämnat det till fullmäktige för beslut.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Transitios Coradiafordon levererades med början i slutet av 2011 och fortsatt under 2012. Lånefinansieringarna bestämdes till en löptid på 10 år varför det under 2022 är aktuellt att refinansiera dessa.
Då dessa finansieringar löpt utan amortering skall hela beloppet 732 MSEK återbetalas under 2022 varav 244 MSEK tas ur Transitios kassa motsvarande i hyran inbetalda avskrivningar under lånets löptid. Aktuellt belopp att refinansiera är 488 MSEK motsvarande aktuellt restvärde för fordon.
Finansieringarna omfattar 10 av 12 Coradiafordon då två stycken lånefinansierats separat vid senare tillfälle med borgen av Region Västerbotten. Därmed fördelar sig borgensansvaret för de 10 Coradiafordonen så att Regionerna Norrbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen går i borgen för tre fordon var och Region Västerbotten för ett fordon. Aktuellt borgensbelopp för Region Västerbotten uppgår till 1/10 av 488 MSEK eller 48,8 MSEK avseende Coradiafordon 62009.
Då Region Västerbotten är medlem i Kommuninvest föreslås finansiering göras genom Kommuninvest som bedöms ha konkurrenskraftiga marginaler och villkor.
Totalt för Region Västerbotten är det aktuellt att refinansiera 48 800 000 kronor.
-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
561kb Ladda ner dokument
-
-
I början av 2000 talet gjordes den första större anskaffning av nya fordon till Transitio. Aktuella leasekontrakt har löpt på under snart 20 år inklusive en första förlängningsperiod om 4 år och till årsskiftet 2022/2023 är det dags för en sista möjlig förlängningsperiod på åtta år.
I samband med detta har ansvarig bank meddelat att man önskar avsluta leasefinansieringarna.
För Transito och hyrestagarna innebär den sista leaseperioden mindre förmånliga villkor vad gäller räntemarginal och amorteringsprofil varför det
även ur detta perspektiv är aktuellt att refinansiera fordonen på annat sätt.
Då Region Västerbotten är medlem i Kommuninvest föreslås att refinansiering görs genom upplåning från Kommuninvest. Totalt för Region Västerbotten är det aktuellt att refinansiera 22,5 miljoner kronor. Då fordonens avskrivningstid kommer att justeras utifrån Transitios avskrivningsprinciper när Transitio tar över ägandet av fordonen föranleder detta en ökning av fordonshyran med 0,5 MSEK per år.-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
552kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har till regionfullmäktige anmält motionen Återinför ambulansenheten till Skellefteå och föreslår att fullmäktige beslutar att ge hälso- och sjukvårdsnämnden uppdraget att återföra ambulansenheten som flyttats till Robertsfors till Skellefteå. Vidare föreslås att inleda dialog med Robertsfors kommun i syfte att driftsätta en akutbil inom kommunen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar av vilket det framgår att utifrån den aktuella belastningen på ambulansen i Robertsfors anses det inte möjligt att göra om den till en akutbil eller flytta tillbaka den till Skellefteå. Utredning pågår nu kring möjligheten att etablera en nattambulans med jour i Skellefteå i syfte att minska belastningen och skapa en än bättre förmåga att upprätthålla beredskap både i Skellefteå och Robertsfors. Vid alla förändringar inom ambulanssjukvården måste de ekonomiska ramarna i förhållande till behoven beaktas. Nämnden föreslår att motionen ska anses besvarad.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
64kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen "Sälj lokalerna för Vindelns Folkhögskola" och föreslår att fastigheten där Vindelns folkhögskola bedriver sin verksamhet ska säljas. Förslaget grundar sig på behovet av fastighetsinvesteringar som inte ryms inom den kommande planperioden, höga driftskostnader per kvadratmeter samt att intäkterna inte räcker till driften.
Förslag till motionssvar har upprättats av Fastighet och har förankrats i folkhögskolestyrelsen. I motionssvaret anges att en anpassning av lokalerna pågår samt att beviljad investeringsram skapar möjligheter att åtgärda de akuta frågeställningarna och ger förvaltningen utrymme att långsiktigt skapa bra och anpassade lokaler. Motionen föreslås anses besvarad.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Marianne Normark (L) har till regionfullmäktige anmält motionen Inför vaccinationsprogram för 65+.
Ett vaccinationsprogram som innebär att regionen erbjuder alla 65+ gratis vaccination mot influensa, lunginflammation och bältros skulle ge många äldre personer bättre livskvalitet, ökad trygghet och färre sjukdomsfall. Ett program skulle också innebära en betydande samhällsvinst i form av minskade kostnader för framtida vård och omsorg. I motionen lyfts att Liberalerna anser att äldre ska ha samma tillgång till förebyggande vaccinationsprogram som barnen.
I motionen föreslås att ett vaccinationsprogram för 65+ införs i Region Västerbotten.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. Av svaret framgår att beslut om kostnadsfri influensavaccination för personer 65 och äldre finns för säsongen 2021/2022 samt att beslut om kostnadsfri pneumokockvaccination för alla >65.
-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Inför avgiftstrappa för språktolk. I motionen lyfts bland annat att Regionen skall erbjuda skattefinansierad tolkhjälp under obegränsad tid är dels kontraproduktivt vad gäller integration, dels en kostnad som inte bör åligga det offentliga, i motionen framhävs också att det saknas ekonomisk redovisning för kostnaderna för språktolk.
Med anledning av vad som anförts i motionen föreslår Sverigedemokraterna att Regionfullmäktige beslutar att Region Västerbotten inför en avgiftstrappa för språktolk samt att Region Västerbotten i årsbokslutet särskilt redovisar språktolkskostnader samt delredovisar kostnaderna, språk för språk.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. I svaret anges att enligt de krav som finns i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen är Region Västerbotten skyldig att ge alla patienter en god och patientsäker vård. En förutsättning för en god och säker vård är bla att få möjlighet att vara delaktig i sin vård och behandling. Patientlagen anger vidare rätten till individuellt anpassad information vid besök i vården vilket inte skulle kunna garanteras utan att ha tillgång till språktolk när detta behov finns. En avgiftsfri användning av språktolktjänster är en förutsättning för att en jämlik vård ska kunna ges.
Möjlighet finns att redovisa tolkkostnader då särskilt konto för tolktjänster finns. Kostnader för språktolk finns under språktolk övriga. En avläsning visar enkelt kostnaden per kostnadsställe och per leverantör.
-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Birgitta Burström (L) har till regionfullmäktige anmält motionen Inrätta en personalpool för pensionerade sjuksköterskor.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att kompetensförsörjningen är en av regionens viktigaste strategiska områden.
Under 2022 kommer Region Västerbotten att arbeta fram en ny åtgärdsplan för att seniora medarbetare där olika kompetensförsörjningsaspekter och kunskap om ett hållbart längre arbetsliv kommer att vägas in.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Jarl Folkesson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen Opinionsbildning och marknadsföring av folkhälsa. I motionen beskrivs att regionen arbetat hårt för att förbättra folkhälsan för invånarna och att det gett gott resultat, men fortfarande finns ett behov av att nå ut. I motionen föreslås att regionfullmäktige beslutar att uppdra till regionstyrelsen att utreda och genomföra systematisk och professionell utåtriktad opinionsbildning och marknadsföring av folkhälsa.
Förslag till yttrande har upprättats. I yttrandet beskrivs de arebte som görs för att marknadsföra folkhälsans arbete och ebtydelse, däribland genom mässor, 1177 samt sociala medier. Motionen anses vara besvarad då opinionsbildning och strukturerad marknadsföring av folkhälsa redan pågår i många olika kanaler i Västerbotten och i landet.
-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Alejandro Caviedes (S) har anmält föräldraledighet från sitt förtroendeuppdrag från den 1 maj 2022 till och med 31 december 2022 (§ X).
I enlighet med bestämmelserna i Arvodesregler för förtroendevalda mandatperioden 2019-2022 ska regionstyrelsen utse ersättare för den förtroendevalde under dess frånvaro.
-
Bilagor
-
371kb Ladda ner dokument
-
878kb Ladda ner dokument
-
772kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
1014kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till årsredovisning 2021 för Region Västerbotten har upprättats. Av rapporten framgår att pandemin har präglat verksamheterna på olika sätt. Hälso- och sjukvården har haft fokus på att minska smittspridningen, vårda patienter och samtidigt genomföra ett omfattande vaccinationsarbete mot både covid-19 med dos 1–3 samt säsongsinfluensa. Regional utveckling har varit lyhörd för samhällets behov och utmaningar och strävat efter att vara en så flexibel och stöttande part som möjligt. Näringslivets behov av stöd är fortsatt stort.
Utmaningarna med kompetensförsörjning är fortsatt stora inom flera områden. Beroendet av inhyrd personal fortsätter även om många verksamheter har lyckats bryta den negativa utvecklingen. Arbetsmiljön, både den psykosociala och fysiska, har påverkats i flera verksamheter.
Den samlade bedömningen är att fyra mål har uppfyllts, sju mål delvis har uppfyllts och ett mål inte har uppfyllts. Måluppfyllelsen påverkas till stor del av pandemin som inneburit omprioriteringar eller att aktiviteter inte kunnat genomföras enligt plan.
Av de finansiella målen uppnås tre av fyra mål. Den sammanvägda bedömningen är att Region Västerbotten år 2021, i allt väsentligt, har en god ekonomisk hushållning i verksamheten.
Region Västerbotten redovisar för 2021 ett ekonomiskt resultat på 1 398 miljoner kronor vilket är en positiv avvikelse mot budget på 1 241 miljoner kronor. Både intäkter och kostnader visar på en återhämtning efter fjolårets inbromsning. Resultatet påverkas stort av riktade statsbidrag för att ersätta kostnader kopplat till pandemin samt regleringsposter för kollektivtrafiken, skatteintäkter och generella statsbidrag.
Nämnderna redovisar följande budgetavvikelse Regionstyrelsen - 165 miljoner kronor Hälso- och sjukvårdsnämnden + 139 miljoner kronor Regionala utvecklingsnämnden + 26 miljoner kronor Folkhögskolestyrelsen + 1 miljon kronor Patientnämnden + 1 miljon kronor Regionstyrelsens budgetavvikelse förklaras främst av ökade pensionskostnader, hälso- och sjukvårdsnämndens positiva avvikelse förklaras främst av inkomna statsbidrag för att hantera pandemins effekter, regionala utvecklingsnämnden redovisar också en positiv avvikelse som återfinns inom kollektivtrafiken, att kollektivtrafiken redovisar ett stort överskott beror delvis på att ett överskott från 2020 redovisas 2021. För patientnämndens del återfinns överskottet framför allt inom övriga personalkostnader och för folkhögskolestyrelsens del inom intäktssidan.
Den samlade effekten av omställningsplanen är 153 miljoner kronor vilket motsvarar en effekt på 87 procent av besparingarna i planen. Det kan vara svårt att värdera om vissa kostnadsreduceringar är en effekt av åtgärderna eller om de beror på pandemin. Att sektorn nu tillfälligt fått stora tillskott innebär inte att regionens ekonomi på sikt blivit bättre.
Region Västerbottens underliggande strukturella underskott finns kvar när tillfälliga bidrag och andra faktorer relaterade till pandemi räknas bort. Det innebär att ett fortsatt arbete med omställningsplanen är viktigt för att nå en ekonomi i balans.