Möte 2020-09-29
-
Sammanträdet sker på distans via videouppkoppling. Information om uppkoppling kommer i separat kalenderbokning i Outlook.
Presidiet deltar på plats i styrelserummet, Regionens hus.Sammanträdet börjar kl 9.30. Uppkopplingen är bokad från kl 9.00, koppla upp er i god tid för att säkerställa att teknik, ljud och bild fungerar.
Meddela ev frånvaro till Sofia Gustafsson så snart som möjligt.
sofia.e.gustafsson@regionvasterbotten.se alt 090-785 71 98Schema för regionstyrelsens sammanträde
Tid
Ärende Föredragande 9.30 Regiondirektörens information Kent Ehliasson 10.00 Redogörelse av den nya planerings- och budgetprocess
Aktuellt inom ekonomiområdet
Månadsrapport augustiJan Öström, ekonomidirektör
Carina Nylander, budgetchef11.05 Gruppmöten Särskild kallelse 12.00 Lunch 13.00-
13.30 caÄrenden -
2
Justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
4
Informationer
-
Regionstyrelsen ska, enligt kommunallagens 6 kap § 1, ha uppsikt över övriga nämnder och styrelsers verksamheter. Inom ramen för regionstyrelsens uppsiktsplikt ingår att uppmärksamma brister och i sådana fall inhämta ytterligare uppgifter
Arbetsutskottet träffade presidiet i folkhögskolestyrelsen den 5 maj 2020. Vid träffen informerades arbetstskottet om de förbättrings- och utvecklingsarbete som genomförts , däribland utveckling av den interna kontrollen, planering, styrning och uppföljning samt administrativa rutiner.
Utmaningar och viktiga frågor som presidiet lyfter fram är att verksamhetens lokaler är i behov av upprustning, coronapandemins påverkan på skolans möjligheter till att bedriva utbildningar samt möjligheten till att anpassa utbildningsutbudet till regionens behov.
Vid efterföljande dialog noterade arbetsutskottet att folkhögskolestyrelsen, med framgång, lyckats samordna de två skolorna. Vidare lyftes frågor om samarbetet med andra folkhögskolor gällande distansutbildning, ekonomiskt utfall efter tertial 1 samt om regionen påverkas av andra regioners beslut om indraget bidrag för elever som går utbildning i andra regioner.
Arbetsutskottet överlämnade ärendet till regionstyrelsen utan synpunkter.
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen ska, enligt kommunallagens 6 kap § 1, ha uppsikt över övriga nämnder och styrelsers verksamheter. Inom ramen för regionstyrelsens uppsiktsplikt ingår att uppmärksamma brister och i sådana fall inhämta ytterligare uppgifter.
Arbetsutskottet träffade förbundscheferna för de tre samordningsförbunden den 5 maj 2020. Vid träffen informerades arbetsutskottet om viktiga händelser, satsningar och utvecklingsområden. Till träffen hade även en rapport inkommit som presenterar ekonomiskt utfall, måluppfyllelse samt redogörelse över verksamheten 2019.
Arbetsutskottet överlämnade ärendet till regionstyrelsen utan synpunkter.
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har överlämnat en granskningsrapport till regionstyrelsen om tystnadskultur i Region Västerbotten. Undersökningen grundar sig på en enkätundersökning som är gjord i februari 2020. Undersökningen vände sig till 1582 tillsvidareanställda inom regionen, omkring hälften har besvarat enkäten.
Granskningen visar att omkring fyra av tio, av de svarande, inte känner till vad begreppet meddelarfrihet innebär. Vidare visar undersökningen att hälften av medarbetarna upplever, eller till viss del upplever, att det finns en tystnadskultur på deras arbetsplats. Mot bakgrund av resultatet menar revisorerna att flera medarbetare är osäkra på sin meddelarfrihet.
Mot bakgrund av resultatet har revisionen lämnat två rekommendationer till regionstyrelsen:
-Vidta åtgärder för att öka de anställdas kunskaper om meddelarfrihet och meddelarskydd
-Utred varför en stor del av de anställda upplever att de inte fullt ut vågar säga vad de tycker och tänker på grund av rädsla för negativa konsekvenser
Förslag till yttrande har upprättats, av vilket det framgår att regionen genomför idag ett antal aktiviteter för att uppmärksamma och utbilda medarbetare i meddelarfrihet samt att en workshop ska genomföras under hösten 2020. Regionstyrelsen ställer sig dock tveksamma till revisorernas slutsats då svarsfrekvensen i undersökningen är låg.
-
127kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har fått möjlighet att yttra sig över remissen Ökad trygghet för visselblåsare.
Förslaget innebär i korthet bland annat att den nu gällande visselblåsarlagen upphävs och ersätts av en helt ny lag, ökat antal skyddade kategorier jämfört med nu gällande visselblåsarlag.
Verksamheter med fler än 50 anställda ska införa interna rapporteringskanaler och utse oberoende och självständiga personer eller enheter som är behöriga att på arbetsgivarens vägnar ta emot rapporter och följa upp det som rapporteras samt återkoppla till rapporterande person.
Arbetsmiljöverket föreslås utses till tillsynsmyndighet, med vitesmöjlighet, över att kraven i lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden efterlevs.Förslag till yttrande har upprättats, av vilket det framgår att Region Västerbotten instämmer i stort i utredningens förslag och anser det viktigt med en tydlig och gemensam lagstiftning för att skydda visselblåsare från repressalier.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Västerbotten är en av sex regioner som ingår i Sveriges kommuner och regioners (SKR) satsning på modellregioner för jämställd styrning och ledning. I arbetet ingår att se över i vilken utsträckning jämställdhet beaktas vid beslut i regionens olika delar.
Syftet med att integrera jämställdhetsperspektiv vid beslut är att säkerställa att Region Västerbottens verksamhet bidrar till att kvinnor och män får samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Jämställdhetsintegrering som strategi är sedan tidigare beslutad i Region Västerbottens styrande dokument.
I befintlig mall för tjänsteskrivelser finns en stödtext som uppmanar till att jämställdhetsintegrera beslutsunderlagen. Vid en genomgång av ett antal tjänsteskrivelser som legat till grund för beslut fattade i regionstyrelsen visade att ingen av skrivelserna innehöll könsuppdelad statistik eller någon typ av beskrivning av konsekvenser för kvinnor och män, pojkar och flickor. Tjänsteskrivelserna berörde områden som ekonomi, riktade statsbidrag, plan och budget, uppföljning, fastigheter, juridik, smittskytt och kansli. Detta visar på att det krävs ett omtag i frågan och ett beslut som ställer krav på jämställdhetsintegrering av beslutsunderlagen.-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Likviditet, portfölj och skuldsammanställning för Region Västerbotten har upprättats för perioden 2005-08-31 – 2020-08-31
Likvida medel per sista augusti uppgick till 524 miljoner kronor till 0 % ränta, exklusive en kredit på 100 miljoner kronor.
Totala portföljen utvecklades + 1,4 % vilket är -1,7 % mot index som utvecklades + 3,1 % under månaden.
Aktieportföljen utvecklades + 4,7 %, vilket är +0,2 % mot index som gick + 4,4 % under månaden. Ränteportföljen utvecklades + 0,2 %, vilket är + 0,3 % jämfört med index som gick + 0,0 % under månaden.
Den alternativa portföljen saknar för närvarande innehav. Portföljen är viktad enligt riktlinjer i finanspolicyn.
Regionens totala lån uppgår per sista augusti till 2 800 miljoner kronor till en genomsnittsränta på 0,33 %.-
99kb Ladda ner dokument
-
-
RF-SISU Västerbotten har inkommit med en hemställan om förändrad organisatorisk hemvist. Hemställan lyfter vikten av idrotten betydelse för regionens utveckling och folkhälsa i länet. Idrotten representeras av både besöksnäringen och den ideella sektorn.
Idrottens bredd som RF-SISU Västerbotten lyfter i hemställan ligger till grund för RF-SISUs önskan om förändrad organisatorisk hemvist inom Region Västerbotten. RF-SISU Västerbotten ser gärna att Regionstyrelsen och ledningsstaben övertar ansvaret från Kulturutskottet för anslagen till och dialogen med idrotten i Västerbotten.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 28 maj 2020, § 111, beslutat att överlämna skrivelsen till regionstyrelsen utan eget förslag till beslut då skrivelsen rör en organisatorisk fråga.
Hemställan har även beretts inom regionförvaltningen och bedömningen är att då mycket samarbete redan sker mellan Folkhälsoenheten och RF/SISU ses förslaget som positivt.
Arbetsutskottets beredning
Vid arbetsutskottet beredning av ärendet lämnas synpunkter på att organisationsflytten bör genomföras tidigare än vid nästa mandatperiod, vilket är förslaget från förvaltningen. Arbetsutskottet enas om att sista lydelsen i förslag till beslut ska utgå och till styrelsens sammanträde ska nytt datum föreslås.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Stärkt beredskap mot pandemin. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska besluta om att se över befintliga pandemiplaner samt att viga ytterligare kommunikatörsresurser till bevakning av covid-19.
Förslag till yttrande har upprättats, av vilket det framgår att Region Västerbotten följer noga händelseutvecklingen samt arbetar intensivt med åtgärder, planer och analyser avseende pågående pandemi i covid-19. Den regionala krisledningen är sedan en tid tillbaka aktiverad. Mot bakgrund av detta föreslås att motionen ska anses besvarad.
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Mentors och plantskoleprogram och föreslår att Region Västerbotten inrättar en modell för ett mentorsprogram för nya chefer i hälso- och sjukvården för att stödja att fler ska vilja pröva på rollen som chef och ledare.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att Region Västerbotten har en fastställd process för chefsförsörjning för att säkerställa att rätt chefskompetens finns för att nå verksamhetens mål och tillgodose dess behov på kort och lång sikt
Mot bakgrund av redan pågående aktiviteter föreslås att motionens ska avslås.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Liv Granbom (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Möjlighet att få jobba efter 68. I motionen föreslås att Region Västerbotten tar bort taket för pension och att det därför skall vara fritt fram för den anställda att i dialog med sin chef besluta om att få jobba kvar inom regionen.
Förslag till yttrande har upprättats. Motionären föreslår att Region Västerbotten tar bort taket för pension och att det därför skall vara fritt fram för den anställda att i dialog med sin chef besluta om att få jobba kvar inom regionen, något som alltså är fullt möjligt och som i praktiken redan sker. Medarbetare som gått i pension har möjlighet att arbeta kvar på timanställning.
-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
15
Motion nr 29-2109 Vuxna som befinner sig illegalt i Västerbotten ska endast erbjudas vård som inte kan anstå
Anton Bergström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Vuxna som befinner sig illegalt i Västerbotten ska endast erbjudas vård som inte kan anstå. I motionen föreslås att Region Västerbotten återgår till att för vuxna som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige endast följer Socialstyrelsens riktlinjer kring vård som inte kan anstå.
Förslag till yttrande har upprättats. I yttrandet beskrivs Socialstyrelsens hållning till begreppet "vård som inte kan anstå" och att det är en avvägning som alltid måste avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren, tandläkaren eller annan ansvarig vårdpersonal.
Att vad som är ”vård som inte kan anstå” får avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren eller tandläkaren kan leda till att olika yrkesverksamma inom vården gör olika bedömningar. Detta innebär en risk för ojämlikhet i den vård som ges vilket ett gemensamt regionalt förhållningssätt om vilken vård som ska erbjudas kan minska riskerna för. En tydlighet inom området förenklar därmed för berörda läkare och tandläkare.
-
103kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen har delegerat beslutanderätt i vissa ärenden till delegat i enlighet med delegationsordning.
Dessa beslut ska återanmälas till styrelsen.
Beslut fattade med stöd av delegation:
Arbetsutskottets protokoll 2020-08-17
Arbetsutskottets protokoll 2020-09-15
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Följande protokoll från styrelser och nämnder delges regionstyrelsen.
Bilagor
-
Följande inkomna handlingar delges regionstyrelsen.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
800kb Ladda ner dokument
-
Registreringen av patientavgifter i öppenvården görs idag ofta manuellt vilket gör det svårt för såväl patient som vårdgivare att bedöma när högkostnadsskyddet aktiveras.
Projektet Högkostnadsskydd beställdes av ekonomidirektörsnätverket på Sveriges Kommuner och Regioner. Inera fick uppdraget att ta fram en nationell lösning för att vårdgivare i alla regioner ska kunna dela information. En förutsättning för en kostnadseffektiv e-tjänst är att informationen följer patienten och är tillgänglig oavsett var patienten söker vård. Syftet med projektet är dels att minska öppenvårdens administration av högkostnadsskydd dels att underlätta den ekonomiska sammanställningen mellan regionerna, så att det går att se på nationell nivå vad en invånare har betalat.
Genom e-tjänsten för invånare i 1177 Vårdguiden kommer patienten att kunna följa sina inbetalda avgifter inom öppenvården. E-tjänsten ska visa vilka besök som gjorts i öppenvården, hur mycket som är inbetalt för dem, hur mycket som återstår till frikortsnivån, samt hur länge frikortet gäller. Något fysiskt frikort kommer inte att behövas, inte heller vid öppenvårdsbesök i andra regioner.
Nyttan med Högkostnadsskydd blir allra störst om samtliga regioner ansluter sig till tjänsten. Då blir det största möjliga effekt för alla: invånare, vårdgivare och huvudmän.Bilagor
-
944kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har ombetts besvara remissen av promemorian Reglering av undersköterskeyrket – kompetenskrav och övergångsbestämmelser.
I promemoria lämnas vissa förslag gällande införande av skyddad yrkestitel för undersköterskeyrket som delvis skiljer sig från förslagen i betänkandet Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20). Promemoria behandlar nödvändiga ändringar till följd av vård- och omsorgsprogrammets nya utformning. Vidare föreslås ändrade övergångsbestämmelser i syfte att åstadkomma ett så ändamålsenligt införande av reglerna om skyddad yrkestitel för undersköterska som möjligt.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att Region Västerbotten i stort ställer sig bakom vad som föreslås i promemorian. Föreslagna förändringar av utbildningen för undersköterskor kan vara startskottet för en kvalitetshöjning i vården vartefter som personer utbildats i den nya programstrukturen, men region Västerbotten kan inte helt ställa sig bakom att utbildningen kvalitetssäkrar yrket i sig självt, för det krävs andra åtgärder.
-
103kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-