Möte 2022-12-06
-
Tidpunkt Informationer Föredragande 9.30-10.30 Regiondirektörens månadsrapport Tommy Svensson, regiondirektör 10.30-10.45 Paus 10.45-11.40 Föreläsning - analys över valen 2022 Anders Lidström,
Umeå universitet11.40-13.00 Avslutningslunch för ledamöter och ersättare på restaurang Kristallen, NUS 13.00-13.45 Gruppmöten 13.45-14.00 Gruppledarträff 14.10 - 14.30 ca Ärenden enligt listan ca 14.30-15.00 Avtackning av avgående ledamöter och ersättare i regionstyrelsen -
2
Val av justerare och tid för justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Portföljsammanställning för Region Västerbotten avseende perioden 2005-08-31 - 2022-10-31 har upprättats.
-
Inom radiologin används PET CT som diagnostiskt verktyg. Verktyget spås öka markant i undersökningsvolym då en mer utvecklad teknik och ökad kunskap inom området medför att nya patientgrupper kan inkluderas. Den ökade produktionen ställer större krav på driftspålitlighet vilket nuvarande föråldrade utrustning inte uppfyller.
Med ny utrustning kommer sjukvårdens förmåga att utreda, diagnostisera och behandla onkolog- och neurologpatienter öka vilket kan leda till en mer kostnadseffektivare vårdprocess.
Beredningsråd med Hälso- och sjukvårdsdirektören har prioriterat behovet att befintlig PET CT ersätts genom avrop från avtal HSN 911-2019.
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Inom strålbehandlingen används linjäracceleratorutrustning som nu nått slutet på den tekniska livslängden och behöver således ersättas. Ny teknik kommer innebära ökad funktionalitet och bättre behandlingskvalitet.
Upphandling av ny utrustning behöver göras. Behovet att starta upphandling och ersätta befintlig utrustning är ett ärende som prioriterats av Beredningsråd med Hälso- och sjukvårdsdirektör. Investeringen täcks inom befintliga budgetramar.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med uppförande av nya byggnader på sjukhusområdet i Skellefteå behöver kapaciteten på reservkraften säkerställas enligt rekommendationer för robusta sjukhus.
Hela investeringen för Skellefteå nya sjukhus ligger i beslutad investeringsplan. Reservkraften är en delaktivitet.
Befintlig anläggning har gått ur tiden och reservdelar saknas, vilket medför risk för avbrott. Dagens placering av reservkraften tillsammans med panncentralen medför begränsad utbyggnadskapacitet för att klara uppdraget.
I och med denna investering kan reservkraften även använda miljöklassad diesel.
Ärendet är en del av den totala planerade investeringen i Skellefteå.
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2013:22) om katastrofmedicinsk beredskap ska regionerna planera för att kunna erbjuda krisstöd till dem som har drabbats av eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa som en följd av särskild händelse. Regionen ska planera för hur nödvändiga funktioner ska bemannas, vilka lämpliga teoretiska och praktiska kvalifikationer personalen ska ha för att den katastrofmedicinska beredskapen ska upprätthållas samt planera för personalens kompetensutveckling och övning.
När gällande plan för krisstöd vid särskild händelse skrevs så var den övergripande planen för kris- och katastrofmedicinska beredskap ännu inte beslutad. Eftersom den som ger grundförutsättningar och kontext för krisstödsorganisationen så behöver mindre revideringar nu ske för att uppnå samstämmighet mellan planen för kris- och katastrofmedicinsk beredskap och krisstödsplanen.Förändringarna innefattar:
- Revidering av begrepp och funktionsnamn samt borttagning av missvisande hänvisningar
- Begränsning av krisstödets ansvarsområde till omhändertagande av drabbade och anhöriga, inte personal-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till verksamhetsplan 2023 för regionstyrelsen har upprättats. Planen innehåller delmål som visar vad regionstyrelsen ska göra under 2023 för att bidra till fullmäktiges mål. Planen innehåller även de ekonomiska förutsättningarna och budget vilka baseras på fullmäktiges resultatbudget för år 2023, finansiella mål och ekonomiska ramar per styrelse och nämnd.
Regionfullmäktige har beslutat i regionplanen 2023 att ställa 3 869 miljoner kronor till regionstyrelsens förfogande i 2023 års budget. Styrelsens budget är uppdelad på beställare primärvård, beställare tandvård, Digitalisering och Service, Regiongemensamma stödfunktioner och anslag, avskrivningar samt externa pensionskostnader.
I verksamhetsplanen finns satsningar på bland annat satsning på ungdomsmottagning, uökad lokalvård för att minska problemen med byggnadsrelaterad ohälsa samt satsningar inom digitalisering och stödsystem.
Inför år 2023 påverkas Region Västerbotten av de omvärldsfaktorer som lett till en hög inflation och försämrade ekonomiska utsikter. Inflationen leder till ökade kostnader och inom flera områden kommer prioriteringar och åtgärder att vara nödvändigt. Speciellt kan nämnas regionens kostnader för pensioner som kraftigt ökar år 2023 på grund av den höga inflationen.
-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
11
Ändring av tidplan för beslut om regionplan 2024 samt uppdrag att utreda ny plan- och budgetprocess
I nuvarande planerings- och budgetprocess antar regionfullmäktige regionplan i juni året innan planen ska börja gälla.
Behov finns nu att ändra nästa års tidsplan och istället anta regionplan 2024 i november 2023. Anledningen är att regionplanen 2023 innehåller fem större uppdrag som syftar till att reducera kostnaderna inom regionen för att möta budgetprognosen. Dessa uppdrag och dess utfall är viktiga faktorer för att både region, nämndplan och budget 2024 blir relevanta. Uppdragen sträcker sig längre än tidsramen för när regionplanen för kommande år ska vara klar.
Vidare råder en stor ekonomisk osäkerhet kopplat till rådande världsläge och inflation. Av den anledningen är aprils skatteprognos väldigt osäker och även prognosen för pensionskostnaderna. Därför föreslås att regionplanen för 2024 antas i november 2023 istället för i juni.
Utöver förslag på ändrad tidsplan för regionplan 2024 föreslås även att regiondirektören uppdras att se över hela budgetprocessen för att utreda hur den kan bli mer ändamålsenlig och effektiv och för en högre grad av verksamhetsperspektiv och verksamhetsförankring.
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen Västerbotten har i uppdrag att ta fram en länsstrategi för jämställdhet och Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på remissversionen av Ett jämställt Västerbotten 2023- 2026.
Region Västerbotten har deltagit i framtagandeprocessen av strategin genom Länsdelegationen för jämställdhet samt det regionala jämställdhetsnätverket.
Region Västerbotten välkomnar framtagandet av länsstrategin för jämställdhet och de möjligheter strategin ger att samla länets aktörer kring regionala mål och prioriteringar för jämställdhet i Västerbotten.
Synpunkter på länsstrategin har sammanställts i två yttranden, ett från RUNs arbetsutskott och ett från övriga förvaltningar.
Synpunkter i korthet:
- Att de jämställdhetspolitiska delmålen för ekonomisk jämställdhet och jämställd hälsa inkluderas i strategin.
- Om nuvarande antal mål kvarstår föreslår regional utveckling att ekonomisk jämställdhet och hälsa skrivs in tydligare i strategin.
- Länsstrategin bör även tydliggöra kopplingen till relevanta regionala strategier och eller motsvarande tex Regionala utvecklingsstrategin och avsiktsförklaring för en god jämlik och jämställd hälsa.
- Ändra målgruppsbeskrivningen så att verksamheter skrivs fram som primära målgrupper och invånare som sekundära målgrupper för att tydliggöra vem som har ansvaret för genomförandet.
- Översyn av nyckeltal i relation till texterna.Bilagor
-
Sekretessärende enligt 31 kap. 16 § offentlighets- och sekretesslagen.
Underlag till ärendet hanteras separat. -
Bilagor
-
759kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument