Möte 2023-05-02
-
9.15-9.30 Gruppledarträff Sammanträdet Tidpunkt Information Föredragande 9.30-10.30 Regiondirektörens månadsrapport Tommy Svensson, regiondirektör
Peter Rönnholm, ekonomidirektör10.30-10.45 Paus 10.45-11.20 Utbildning intern kontroll Anton Lidström, strateg 11.20-12.00 Information om Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) och regionsjukvårdsavtalet Nina Fållbäck Svensson förbundschef NRF
Ulrika Bergström, strateg universitetssjukvård12.00-13.00 Lunch 13.00-14.30 Gruppmöten 14.30- ca 15.00 Ärenden enligt listan -
2
Val av justerare och tid för justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Regiondirektörens månadsrapport
Utbildning intern kontroll
Information om Norra sjukvårdsregionförbundet
Bilagor
-
351kb Ladda ner dokument
-
-
5
Redovisning av uppföljningsrapporten Primärvårdsuppföljning psykisk hälsa 2022 – tillgänglighet, kompetens, kapacitet
Beställarenheten genomför årligen en uppföljning av hälsocentralerna/sjukstugornas tillgänglighet, kompetens och kapacitet för att kunna tillgodose första linjens vård vid psykisk ohälsa, för alla åldrar. Tidigare uppföljningsrapporter som gäller psykisk hälsa, primärvård, har omfattat barn från 6 år samt vuxna och äldre, men denna uppföljning inkluderar även de allra yngsta barnen 0-5 år.
Uppföljningen har sammanställts i en rapport som nu redovisas till regionstyrelsen.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
396kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsens arbetsutskott fick vid sammanträdet i november 2022 information från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg om verksamhet och ekonomi. Informationen gavs inom ramen för regionstyrelsens uppsiktsplikt.
Mot bakgrund av informationen beslutade regionstyrelsen i november 2022 uppdra till regiondirektören att i samband med årsredovisningen återrapportera utfallet.
Muntlig information ges på regionstyrelsens sammanträde.
-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöredovisning år 2022 för Region Västerbotten har upprättats. Miljöredovisningen följer upp inriktningsmål och indikatorer i regionens Miljö- och klimatstrategi och av redovisningen framgår att arbete har påbörjats inom samtliga målområden.
Fokus under 2022 har legat på att ta fram förutsättningar för att minska regionens miljö- och klimatpåverkan genom att ta fram handlingsplaner för hur regionen ska arbeta under strategiperioden inom områdena fossilfria marktransporter, läkemedel och miljö samt hållbara inköp av livsmedel.
Resultatet för 2022 visar att klimatutsläppen är oförändrade jämfört med basåret 2018. Enligt Miljö- och klimatstrategin behövs en utsläppsminskning på ungefär 8 % per år för att nå målet 2030.-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 5a § lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi, LOF, ska den som avser att överlåta sin verksamhet, skriftligt anmäla detta till den region där verksamheten är etablerad.
Anmälan innebär att vårdgivaren avser att säga upp sin rätt till ersättning enligt lagen om ersättning för fysioterapi och göra det möjligt för annan fysioterapeut att ingå samverkansavtal med motsvarande villkor.
En anmälan om inkom den 1 februari 2023 om ersättningsetablering.
Regionstyrelsen behöver fatta beslut om tilldelning av rätten att ingå samverkansavtal med regionen.
-
Region Västerbotten har getts möjlighet att lämna synpunkter på Delbetänkande om ett stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap SOU 2022;57.
Förslag till yttrande har upprättats. Utredningen berör främst andra organisationer än regionen, varför Region Västerbotten inte har mycket att tillägga.
Regionen kommer att bli berörd bland annat i deltagande i planeringen för utrymning och inkvartering, genom att regionerna ska bistå med kollektivtrafikaspekten i ovan nämnda planering.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Revisorerna har granskat den strategiska kompetensförsörjningen och i fördjupad granskningsrapport nr 7-2022 skriver revisorerna att Region Västerbotten har stora problem att klara sin personal- och kompetensförsörjning. Positivt är att regionstyrelsen har antagit en kompetensförsörjningsstrategi. Det förekommer också olika aktiviteter med koppling till kompetensförsörjningen.
Granskningen visar dock att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden inte har säkerställt en ändamålsenlig styrning av den strategiska personal- och kompetensförsörjningen.
Revisorerna lämnar följande rekommendationer:
- Tydliggör ansvar och roller i det strategiska arbetet med personal- och kompetensförsörjningen. Klargör vilket uppdrag hälso- och sjukvårdens chefer har i det strategiska arbetet med att långsiktigt kompetensförsörja de verksamheter de styr över.
- Säkerställ att HR-stödets inriktning och omfattning svarar mot verksamheternas behov.
- Tydliggör HR-stabens uppdrag och hur regionstyrelsens förvaltning ska stödja hälso- och sjukvårdens verksamheter i arbetet med kompetensförsörjningen.
- Stärk styrningen och kontrollen över regionens strategiska personal- och kompetensförsörjning. Säkerställ att det på alla nivåer i förvaltningarna bedrivs ett aktivt och målinriktat arbete med att säkra regionens behov av kompetens på lång och kort sikt.
- Säkerställ att arbetet med kompetensförsörjning analyseras och utvärderas fortlöpande i
syfte att utvärdera om strategierna och åtgärderna är ändamålsenliga. Besluta om ytterligare
åtgärder om arbetet inte ger avsett resultat.
Förvaltningen har upprättat förslag till yttrande i vilket varje rekommendation besvaras, åtgärder som regionstyrelsen planerar att vidta handlar till stor del om att följa den kompetensförsörjningsstrategi som är antagen och genomföra aktiviteterna enligt plan.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
646kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna har granskat hanteringen av den uppskjutna vården och i fördjupad granskningsrapport nr 5-2022 lämnat ett antal rekommendationer till både hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen.
Granskningen visar bland annat att styrningen av riktade statsbidrag med koppling till uppskjuten vård har utvecklats i jämförelse med tidigare granskning. Ansvarsfördelningen mellan regionstyrelsen och hälso-och
sjukvårdsnämnden behöver dock bli tydligare. Även regionens riktlinjer för fördelning av statsbidrag behöver vissa förtydligandenRevisorerna lämnar följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Verka för att ansvarsfördelningen mellan regionstyrelsen och hälso-och sjukvårdsnämnden om fördelningen av statsbidrag den blir tydligare reglerad i reglementen.
- Se till att det av riktlinjerna i regionen för fördelning av statsbidrag tydligare framgår att det är hälso-och sjukvårdsnämnden som ska besluta om statsbidrag till nämndens verksamheter.
Förvaltningen har upprättat förslag till yttrande i vilket det framgår att det pågår en översyn av riktlinjerna för riktade statsbidrag.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
886kb Ladda ner dokument
-
12
Upphandling av måltidstjänster till Norrlands Universitetssjukhus - fastställande av upphandlingsdokument
Regionstyrelsen beslutade genom ett brådskande ordförande beslut i november 2022 att starta upphandling av nytt avtal för måltidstjänster till Norrlands Universitetssjukhus.
Det nya avtalet ska i huvudsak omfatta tjänsterna tillagning och beredning av måltider till patienter, dagligvaror för beredning och servering av måltider till patienter vid Norrlands universitetssjukhus, drift av personalrestaurangerna Kulinarium och Älvan, samt option på catering till sjukhusets verksamheter.
Regionstyrelsen behöver nu godkänna upphandlingsdokumenten.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
13
Förslag till budgetram år 2024 samt plan 2025-2026 för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling (KAS) bildades 2006. KAS driver Skandionkliniken i Uppsala som behandlar tumörer med protonstrålning. Medlemmar i KAS är de regioner som har universitetssjukhus: Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland samt Västra Götalandsregionen.
Förbundsdirektionen i Kommunalförbundet Avancerad strålbehandling har upprättat förslag till budgetram 2024 samt plan för 2025-2026. Förbundsmedlemmarna ska godkänna budgetramen innan budgeten fastställs av förbundsdirektionen.
I förslaget till budgetram baseras intäkterna på antagandet att 9 500 fraktioner utförs 2024 (9 000 i budget 2023). Förslaget till kostnader är uppräknade med LPIK 5,2 % jämfört med 2023.
Förslag till budgetram för KAS 2024:
• Intäkter 267 004 tkr
• Kostnader -261 567 tkr
• Resultat 5 437 tkr
-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling (KAS) bildades 2006. KAS driver Skandionkliniken i Uppsala som behandlar tumörer med protonstrålning.
Medlemmar i KAS är de regioner som har universitetssjukhus: Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland samt Västra Götalandsregionen.
Förbundsdirektionen har fastställt årsredovisning för 2022 och översänt den till medlemsregionerna.
314 patienter inledde behandling vid Skandionkliniken, en ökning med 20 (7 %). Anläggningen var stängd under två längre perioder, vilket påverkade årets produktion. KAS resultat blev +29,1 mnkr, +19,5 mnkr över budget. Antalet fraktioner till utländska patienter översteg budget. Personalkostnaderna understeg budget på grund av vakanser, sjukskrivningar och föräldraledigheter.
KAS har även översänt revisionsberättelse för 2022. Revisorerna tillstyrker att respektive fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma.
Regionstyrelsen tar del av revisionsberättelsen men på grund av jävsförhållanden överlämnas frågan om ansvarsfrihet till regionfullmäktige utan eget förslag.
-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland/Härjedalen och Region Västernorrland har sedan 2005 ett gemensamt kommunalförbund, Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF).
NRF är ett samverkansorgan i norra sjukvårdsregionen i syfte att tillvarata och utveckla gemensamma intressen inom hälso- och sjukvård.
Förbundsdirektionen har upprättat årsredovisning för 2022 och översänt den till medlemsregionerna.
Sex av nio verksamhetsmål är uppfyllda, två har inte kunnat uppfyllas och ett av målen är långsiktigt och mäts först 2023. De sex finansiella målen är helt uppfyllda.
Årets resultat år 184 000 kronor. Det har budgeterats ett nollresultat. Det ekonomiska utfallet jämfört med budget är således bättre än planerat, det är en positiv avvikelse med 184 000 kronor.
Revisorerna har översänt revisionsberättelse för 2022. Revisorerna tillstyrker att respektive fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma.
Regionstyrelsen tar del av revisionsberättelsen men på grund av jävsförhållanden överlämnas frågan om ansvarsfrihet till regionfullmäktige utan eget förslag.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
16
Årsredovisning och revisionsberättelse år 2022 och revisionsberättelse Kommunalförbundet Svensk Luftambulans
Kommunalförbundet Svensk Luftambulans (SLA) ansvara för och driva ambulanshelikopterverksamhet och annan därtill anknuten verksamhet åt medlemmarna samt verka för etablering av en nationell samordning av ambulanshelikopterverksamheten.
Medlemmarna är Region Värmland, Region Dalarna, Västra Götalandsregionen, Region Uppsala, Region Norrbotten och Region Västerbotten.
Förbundsdirektionen har upprättat årsredovisning för 2022 och översänt den till medlemsregionerna för godkännande.
För perioden januari till december år 2022 uppgick resultatet till -6 229 tkr. Verksamhetens kostnader uppgick till 184 395 tkr, vilket är 10 137 tkr högre än budgeterat.
De ekonomiska förutsättningarna för SLA har påverkats av omvärldsläget. En stor del av kostnadsutvecklingen är kopplad till ökade bränslekostnader, ökade räntekostnader, eurokurs samt personalkostnader.
Revisorerna har översänt revisionsberättelse för 2022. Revisorerna tillstyrker att respektive fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma.
Regionstyrelsen tar del av revisionsberättelsen men på grund av jävsförhållanden överlämnas frågan om ansvarsfrihet till regionfullmäktige utan eget förslag.
Bilagor
-
Regionstyrelsen har överlåtit beslutanderätt till delegat enligt fastställd delegationsordning. Dessa beslut ska anmälas och redovisas till styrelsen. Redovisningen innebär inte att styrelsen får ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot kan styrelsen återta lämnad delegation.
Redovisning av beslut fattade på delegation:
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Bifogade handlingar redovisas till regionstyrelsen.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
968kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument