Möte 2025-04-29
-
HSN - OBS! DIGITALT MÖTE
Tidpunkt Information Föredragande/inbjudna 08:30 - 09:30 Resultatuppföljning Harriet Boström controller, Ewelina Ogenblad HR-partner 09:30-09:40 Paus 09:40-10:15 Information från förvaltningen Elisabeth Karlsson, hälso-och sjukvårdsdirektör 10:15-11:00 Inriktningar och åtgärder inför hälsoval primärvård 2026
Marcus Kärnebro 11:00-11:45 Gruppmöten 11:45-12:00 (ca) Ärenden enligt lista -
Håkan Andersson (C) justerar protokollet tillsammans med ordförande.
Justeringen sker digitalt senast den 6 maj. -
Personalföreträdare har i enlighet med kommunallagen (7 kap. 10-19 §§) rätt att närvara vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan regionen som arbetsgivare och dess anställda. Personalföreträdarna ska utses av de lokala arbetstagarorganisationer som Region Västerbotten har kollektivavtal med, i första hand bland dem som är anställda inom nämndens verksamhetsområde. Även om personalföreträdarna utses av arbetstagarorganisationerna så representerar de inte dessa. Personalföreträdarna ska fungera som ombud för alla medarbetare i Region Västerbotten.
Personalföreträdarna har rätt att delta i nämndens överläggningar men inte i besluten. Vidare har personalföreträdare inte rätt att lägga förslag eller att få sin mening noterad i protokollet.
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller styrelsen har rätt att väcka ärenden, så kallad initiativrätt. Nämnden har antagit en rutin för anmälan av initiativärenden till nämnden.
Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska vara skriftligt. Oavsett när initiativärenden lämnas in måste tjänstgörande ledamot lyfta ärendet på sammanträdet under detta ärende, det räcker inte enbart med att lämna in det skriftligt före sammanträdet. Nämnden har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering.
Initiativärenden som överlämnas för beredning ska behandlas inom 6 månader från det att initiativet anmälts.
Följande initiativärenden har anmälts:
-
Hälso- och sjukvårdsdirektörens information
-
7
Resultatuppföljning
-
Kort sammanfattning av månadsrapporten för mars:
- Den innehåller lägesbeskrivning, information om aktuell riskbild, information om aktiviteter i Sussa, fördelning av förbrukade medel i förhållande till prognos och budget samt prognos över programperioden
- Det är fortsatt risk för uteblivna leveranser från Cambio inför driftstart, kontinuerliga avstämningar hålls med leverantören. Prioritet är mot det som är kritiskt för driftstart och att lösningen v.17 ska vara säker och stabil
- Maskinell migrering har genomförts med framgångsrikt resultat
- Driftsättningsorganisationen är etablerad och logistik och planering är klar. Cirka 200 person är schemalagda under driftsättningsdygnen
- Preliminär budget 2026 för Sussa har beslutats
- Ack. utfall 2025 uppgår till 30 Mkr för de budgeterade områdena
- En revidering av FVIS-programmets prognos har genomförts under mars och är även gällande från mars
Bilagor
-
935kb Ladda ner dokument
-
Den 22 maj 2024 fattade hälso-och sjukvårdsnämnden beslut om att starta upphandling av språktolktjänster, § 89/2024.
Regionens nuvarande avtal har varit i drift sedan juni 2021. Ett avtal som varit välfungerande med två leverantörer där leverantör 1 har kunnat leverera tolkar till ca 90 % av uppdragen.
Behovet av språktolktjänster förväntas vara likartad framåt jämfört med nuvarande avtalsperiod. Upphandlingen omfattar språktolkning med olika kompetensnivåer i upp till 30 respektive 60 minuter med viktad utvärderingsmodell utifrån uppskattade volymer för respektive pris/ post.Fastställande av upphandlingsdokumenten signerades den 16 december 2024.
En fakturagranskning av köp på innevarande avtal har genomförts efter annonseringen av upphandlingen.
Granskningen indikerar att regionens kostnader för språktolkning som pågår längre än 60 minuter utgör en betydande del av den totala kostnaden.
Upphandlingen omfattar inte regionens behov av köp av språktolkning överstigande 60 minuter.-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
698kb Ladda ner dokument
-
-
Fråga om att inleda ny upphandling av språktolktjänster.
Regionen har i ett tidigare ärende HSN 490-2024 påbörjat upphandling av språktolktjänster. Denna upphandling har behövt avbrytas då kravställan i upphandlingsunderlagen inte omfattar regionens behov av köp av språktolkning överstigande 60 minuter.
En fakturagranskning av köp på innevarande avtal har behövt genomföras efter annonseringen av tidigare beslutad upphandlingen. Granskningen indikerar att regionens kostnader för språktolkning som pågår längre än 60 minuter utgör en betydande del av den totala kostnaden.
Behovet av språktolktjänster förväntas i övrigt vara likartad framåt jämfört med nuvarande avtalsperiod och omfatta språktolkning med olika kompetensnivåer i upp till 30 respektive 60 minuter. Behovet för kommande avtalsperiod, med utgångspunkt i regionens nuvarande köp av språktolkning, är ca 17700 tolkningstillfällen årligen till en kostnad av ca sju miljoner. Behoven kan dock komma att förändras under avtalstiden till följd av händelser i världen som inte kan förutses.-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har ett ramavtal med flera olika leverantörer för Ortopediska implantat gällande områdena axel, cement, höft, knä, rygg och trauma (HSN 1230–2020). Detta ramavtal löper ut 2026-01-26.
Ortopediska implantat används till stor utsträckning inom Ortopedi för behandling av patienter inom rörelseorganens sjukdomar. Regionen behöver därför så snart som möjligt påbörja upphandling av ett nytt ramavtal för Ortopediska implantat.
Upphandlingen genomförs tillsammans med region Norrbotten, region Västernorrland och region Jämtland Härjedalen. Värdet på kommande avtal uppskattas till ca 150–180 miljoner kronor för region Västerbottens del och avtalsperioden är fyra år.-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
12
Upphandling - Vårdrelaterad dental utrustning och förbrukningsmaterial - Beslut om att starta upphandling
Region Västerbotten har idag ett avtal för dentala utrustningar och förbrukningsmaterial (HSN 609-2021) som löper ut 16 oktober 2025.
Regionen har behov av att upphandla dentala utrustningar som omfattar:
1.Komplett dentalutrustning behandlingsstol- unit (inklusive mobila enheter/cart), operationslampa
2.Komplett röntgenutrustning med intraoral detektor
3. Turbinvinkelstycken, hand- och vinkelstycken och profylaxvinkelstycken.
4. Smörj- och desinfektionsutrustning
Upphandlingen behöver påbörjas snarast då det kan ta upp till ett år att få ett nytt avtal att börja gälla.
Värdet på kommande avtal uppskattas till ca 50 Mkr för en avtalsperiod på fyra år.-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Humant Papillom Virus (HPV) finns i flera typer varav ett tiotal orsakar cancer. Smittan sprids i de flesta fall via sexuella kontakter. De cancerformer som orsakas av HPV är livmoderhalscancer, analcancer, vissa cancerformer i mun- och svalgområdet, peniscancer och cancer i vulva och vagina. Dessa cancerformer utvecklas flera år efter infektionstillfället. I Sverige beräknas varje år 1500–1600 personer insjukna i en HPV-orsakad cancer. Vaccination mot HPV har visats ge ett bra skydd mot HPV-orsakad cancer. Bäst effekt har vaccination innan man smittas av en HPV-typ som kan orsaka cancer, men ny forskning har visat att vaccination har effekt även efter att man har exponerats för HPV.
Vaccination mot HPV infördes i barnvaccinationsprogrammet för flickor 2010 och omfattar alla flickor födda 1999 och senare, samt för pojkar 2020 och omfattar pojkar födda 2009 och senare. Vaccinet ges i årskurs 5 i två doser. Det vaccin som ges har förbättrats stegvis sedan införandet. Det första som infördes skyddar mot fyra HPV typer och har sedan bytts ut till ett som skyddar mot nio HPV typer (vilket används sedan 2019). Vaccinationer inom barnvaccinationsprogrammet subventioneras nationellt och erbjuds kostnadsfritt.
Den 5 december 2024 publicerade Folkhälsomyndigheten en rekommendation om catch-up vaccination av ovaccinerade män och kvinnor upp till och med 26 års ålder. Syftet är att vaccinera de individer som var för gamla för att ha fått vaccin i barnvaccinationsprogrammet när det infördes, eller vars föräldrar motsade sig vaccination. Bakgrunden är ett regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten fick i augusti 2023.-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen har i en fördjupad granskning av kontroller mot välfärdsbrott inom upphandling, inköp och avtalsförvaltning år 2024 (3/2024) påtalat brister samt lämnat rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden att vidta åtgärder. Rekommendationer som revisionen delgett nämnden är följande:
- Säkerställ att nämndens verksamheter får stöd från regionstyrelsens förvaltning för att förebygga, upptäcka och utreda välfärdsbrott kopplat till de upphandlingar och inköp som nämndens verksamheter genomför.
- Säkerställ att det finns en tillräcklig uppföljning av avtalen inom nämndens ansvarsområde för att förebygga, upptäcka och utreda välfärdsbrott.
- Säkerställ en tillräcklig uppföljning av arbetet för att förebygga, upptäcka och utreda välfärdsbrott inom nämndens verksamheter kopplat till inköp, upphandling och avtalsförvaltning.
Möjligheten att förhindra välfärdsbrott gällande inköpta vårdtjänster är kopplad till regionens rutiner för avtalsförvaltning. Det finns behov av att förbättra processen gällande kontroll, uppföljning och förnyelse av avtal likväl som kontroll av fakturor som ställs till regionen. Det är ett omfattande arbete där inköp och verksamhet behöver samverka för en bättre kontroll.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat ett yttrande som svar på revisorernas rekommendationer.
-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Västerbottens revisionskontor genomförde under 2024 en granskning av regionens civila beredskap, dvs det förberedande arbete som bedrivs inför en kris, krigsfara och krig.
Revisionens slutsatser är att arbetet i regionen med civil beredskap har utvecklats sedan revisorerna granskade området år 2020 och att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden till viss del har säkerställt att styrningen, uppföljningen och kontrollen av arbetet varit tillräckligt. Revisorerna pekar dock i sin rapport på ett antal kvarvarande brister.
Hälso- och sjukvårdsnämnden tillstyrker en stor del av de brister som iakttagits i revisionens granskning. Granskningen är noggrann genomförd och innehåller värdefulla lärdomar som tillsammans med andra utvärderingar och underlag kommer att bidra till förbättringar inom det kris- och katastrofmedicinska beredskapsområdet. En del av de identifierade bristerna som uppmärksammas i revisionsrapporten har det funnits en medvetenhet om sedan tidigare och därför har olika åtgärder redan initierats, exempelvis i samband med kontinuitetshanteringsarbetet och framtagande av masskadeplan.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat ett yttrande mot bakgrund av revisorernas observationer.-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
344kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
16
Hälso-och sjukvårdsnämndens inspel kring inriktningar och åtgärder inför hälsoval primärvård 2026
Under 2024 genomfördes ett fullmäktigeuppdrag som syftade till att identifiera åtgärder som utvecklar hälsovalets uppdragsbeskrivning, ersättningsmodell och uppföljningsplan. Detta för att i högre grad understödja en förflyttning mot nära vård. Arbetet har identifierat ett antal åtgärder och rekommendationer, som nu i högre detaljeringsgrad konkretiseras.
Den nya beställningen beslutas i sin helhet under hösten 2025 i samband med att regionens budget för kommande år fastställs. Utifrån detta förväntas den nya beställningen träda i kraft 1 januari 2026.Genomfört fullmäktigeuppdrag heter ”Utveckla samspelet mellan sjukhusvården och primärvården i syfte att stödja omställningen till nära vård” och uppdragsrapporten innehåller förutom avsnittet om hälsoval primärvård även andra delar med betydelse för primärvårdens styrning och utveckling.
De rekommenderade förändringarna anges i de tre separata PM som bilagts ärendet, vilket följer strukturen för de styrande dokumenten för hälsoval primärvård som är uppdelade i;
- Uppdrag och regler
- Ersättningsmodell
- Uppföljningsplan
Det övergripande målet för samtliga rekommenderade ändringar är att utformningen av hälsoval primärvård i högre grad ska understödja förflyttningen till nära vård och utvecklingsmöjligheter inom primärvården.-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
664kb Ladda ner dokument
-
-
Filmläger för sverigefinska ungdomar planeras att äga rum den 4-8 augusti 2025 på Norrmjöle hembygdsgård. Lägret syftar till att främja sverigefinska ungdomars deltagande i kultur samtidigt som det stärker ungdomarnas identitet. Lägret riktar sig till sverigefinska ungdomar mellan 10-19 år och max 20 personer. Ungdomarna kommer med hjälp av handledare att bli guidade genom hela filmprocessen och på så vis få göra en film från att skriva manus till färdig filmprodukt. Undervisningen sker på svenska, då det är svårt att hitta finsktalande filmhandledare och alla deltagare inte nödvändigtvis talar finska. Lägret är kostnadsfritt för deltagarna, för att göra det möjligt för alla att kunna delta.
Lägret planerar att ha fem handledare då filmproduktion är en komplex process och kräver mycket individuellt stöd. Lägrets producent är erfaren och har jobbat med film i ca 14 år. Detaljerad budget har tagits fram där kostnaden sammanlagt beräknas till 411 015 kronor. Bidrag på 150 000 har beviljats, och bidrag har sökts från två ställen till. För mer detaljerad information av planering och budget, se projektbilaga
Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska regionen särskilt stödja barn och ungdomars kultur och språk. Filmlägret är ett kulturellt evenemang för sverigefinska ungdomar.-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation.
Förteckning. HSN 5-2025.
Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.
Förteckning. HSN 6-2025.
Bilagor