Möte 2021-06-17
-
Tid
Ärende
Föredragande
09.10-10.30
Tandvården
Anna-Maria Stenlund, områdeschef
10.35-11.05
Neurorehab
Hans Lindsten, verksamhetschef
11.10-11.40
Jämställd vård
Sofia Elwer, Maria Falck
11.40-12.00
Riktade statsbidrag
Carina Nylander, Budgetchef
12.00-13.15
Lunch inkl gruppmöte
13.15-13.45
Patientkontrakt
Gunilla von Bergen Lodnert
13.50- 14.20
Testamente, fördelning av statsbidrag samt månadsrapport
Harriet Boström, strateg
14.20- 14.40
Plan för höjd beredskap
Caroline Helmersson och Andrea Kickinger, beredskapssamordnare
14.45-15.00
Information från utskotten
Kenneth Andersson, Jonas Karlberg
15.00-15.30
Hälso- och sjukvårdsdirektörens information
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör
15.45
Beslutsmöte
Bilagor
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Bäckström (C) utses att tillsammans med ordförande Anna-Lena Danielsson (S) justera protokollet. Justeringen sker digitalt den X juni.
-
Ett förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Enligt program.
-
Hälso- och sjukvårdens verksamheter har under årets första fem månader fortsatt präglas av den pågående covid-19 pandemin. Det har inneburit ett svårhanterligt läge med stora ansträngningar att hantera covid-19-relaterade vårdtillfällen, omställning med prioriteringar, smittspårning och vaccinationer. Det har också inneburit att planerade projekt och utvecklingsarbeten har satts på paus.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar en negativ budgetavvikelse för maj månad på 4 miljoner kronor vilket innebär en ackumulerad negativ avvikelse efter maj månad på 110 miljoner kronor och en nettokostnadsökning på -0,2 procent. Under perioden har intäkterna varit 10,7 procent högre än föregående år medan kostnaderna ökat med 3,8 procent.
-
Regionens revisorer har sin granskningsrapport nr 7 2020 överlämnat missiv gällande granskning av samverkan om vården kring multisjuka äldre.
Med utgångspunkt i granskningen lämnar revisorerna ett antal rekommendationer till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Ett yttrande har upprättats utifrån rekommendationerna.-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
345kb Ladda ner dokument
-
638kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen har granskat ärendeberedningen 2020 och lämnat följande rekommendationer till Hälso- och sjukvårdsnämnden:
- Säkerställ att det finns aktuella styrdokument för ärendeberedningen. Dokumenten bör tydliggöra vilket ansvar förvaltningschefen har samt hur beredningen av regionfullmäktiges ärenden ska gå till.
- Säkerställ att förvaltningschefen är aktiv och stärker sin kontroll över ärendeberedningen. Det gäller både arbetet med att sortera flödet av ärenden som berör nämnden samt beredningsprocessen för nämnden.
- Följ upp och utvärdera kvaliteten på beredningsprocessen och beslutsunderlagen. Utvärderingen bör även innefatta delegations- och vidaredelegationsbeslut.
Ett yttrande har upprättats utifrån rekommendationerna.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
388kb Ladda ner dokument
-
654kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 9 december 2020 inkom ett initiativärende från Kristdemokraterna med titel ”Ambulanssjukvården i länet”. Utifrån initiativärendet har ett svar sammanställts. Initiativärendet innehåller ett antal yrkanden som besvaras i bifogat PM. Rapporten i sin helhet syftar till att ge en djupare förståelse med mer uttömmande svar kring berörda nedan frågeställningar;
i) ambulansvården ska omvärderas och utvärderas för att återställa en patientsäker ambulansverk-samhet,
ii) utvärderingen ska göras utifrån personalens arbetssituation, en analys varför personal har slutat och förslag på hur man kan förbättra situationen samt
iii) belysa hur medarbetares för-slag till en mer effektiv arbetsplanering och besparingar kan tillvaratas.-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har sedan många år haft avtal om psykoterapi i privat regi. Det senaste avtalet tecknades 2016, dnr VLL1404-2016. Avtalets giltighetstid var två år. Om avtalet inte sades upp 6 månader innan avtalets utgång skulle avtalet förlängas automatiskt med ytterligare tre år vilket gjordes 2018 med en giltighetstid till 2021-12-31. Avtalet är tecknat med föreningen Psykoterapi Centrum i Västerbotten som ansluter psykoterapeuter med psykodynamisk inriktning. Även psykoterapeuter med andra inriktningar har kunnat ansluta till avtalet med samma villkor.
Inför nästa avtalsperiod behöver det befintliga avtalet sägas upp och ersättas med andra avtalsformer. Det finns ett behov av att förändra och därmed också kravet på tjänsten för psykoterapi i privat regi.
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Omställningen till nära vård är påbörjad i länets tre närsjukvårdsområden i samverkan med kommunerna. En viktig del i omställningen är samspelet mellan regioner och kommuner där både förtroendevalda och tjänstepersoner är delaktiga. De förtroendevalda i samverkansforumet vård och omsorg har därför fattat beslut om en gemensam framtidsbild och en gemensam systemledning för nära vård i Västerbotten. Samråd vård och omsorg skickar nu rekommendationen för beslut till Region Västerbotten och länets 15 kommuner.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
874kb Ladda ner dokument
-
-
11
Justering av avgifter i förordning 2010:1167 om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel
Region Västerbotten har beretts möjlighet att yttra sig avseende remiss med förslag till reviderad förordning (2010_1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel (S2021/02039). Region Västerbotten är kritisk till flera av förslagen som riskerar att bli begränsande för innovativ forskning och kliniska prövningar. Regionens synpunkter har sammanfattats i ett yttrande.
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
12
Yttrande över utredningen När behovet får styra- ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandvård, SOU 2021:8
Region Västerbotten har getts möjlighet att yttra sig över de förslag som framgår i utredningen ”När behovet får styra- ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandvård, SOU 2021:8”. Regionen instämmer i stora drag till utredningens förslag men ifrågasätter enstaka förslag mer eller mindre omfattande.
I Sverige söker patienter hälso- och sjukvård vid behov. Tandvården har i stället en lång tradition av regelbundna besök oavsett närvaro av sjukdom eller inte. Betänkandets förslag lägger grunden till ett helt nytt svenskt tandvårdssystem vilket ska leda tandvården till ”att bli mer likt hälso- och sjukvårdens system i syfte att stärka skyddet mot höga tandvårdskostnader, gynna en regelbunden och förebyggande tandvård och uppnå en mer jämlik tandhälsa och ett mer resurseffektivt tandvårdssystem”. Regionen är tveksam till om det är möjligt att bli mer lik hälso- och sjukvården och samtidigt behålla regelbundna besök utan att tillföra tandvårdssystemet mer pengar.
Förståelse för hur tandvårdsresurser (offentliga och privata) och statliga och regionala subventioner fungerar och är fördelade i Sverige är grundläggande för att kunna utforma ett svenskt tandvårdssystem som är kostnadseffektivt och leder till en mer jämlik tandhälsa.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 9 december 2020 togs beslut om att fastställa covidplaner för verksamheten. Generellt visar planerna på hur verksamheten ska arbeta och eventuellt ställas om för att på bästa sätt vårda covid-smittade patienter. Förändringar görs i flera steg utifrån uppkomna behov och förutsätter att planerna omsätts i konkretiserade delplaner av berörda verksamheter.
Enligt beslutet gäller planerna till och med nämndens sammanträde i juni 2021 och behöver därefter tas upp för beslut på nytt.
Inga nya planer har upprättats sedan beslutet togs. Förlängningen av covidplanerna gäller bilagor nr 1-24.
-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Plan för höjd beredskap bygger på regionens Kris- och katastrofmedicinska beredskapsplan och är en förutsättning för att regionen ska kunna utföra sitt uppdrag inom totalförsvaret. Planen ska skapa inriktning för regionens verksamhet inför och under höjd beredskap samt tydliggöra hur regionens politiska nivå ska leda verksamheten.
Region Västerbottens fredstida arbete med krisberedskap utgör grunden för allt arbete med civilt försvar och planering för höjd beredskap. Regionen ska, enligt lag 2006:544 (LEH), planera för sina uppgifter vid fredstid och höjd beredskap. I det arbetet ska regionen skapa en förmåga att hantera alltifrån särskilda händelser till extraordinära händelser och ytterst krig eller krigsliknande situationer.
Utvecklingen av det säkerhetspolitiska läget i omvärlden har tydliggjort behovet av att Sveriges försvarsförmåga inför och vid ett angrepp behöver stärkas. Mot den bakgrunden återupptogs planeringen för höjd beredskap efter ett regeringsbeslut 10 december 2015 och konkretiseras i gällande försvarspolitiska inriktning. Riksdagen antog den 15 december 2020 propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop.2020/21:30), vilken innehåller förslag om ett övergripande mål för totalförsvaret och nya mål för det militära respektive civila försvaret.
Totalförsvaret omfattar all samhällsverksamhet och utgörs av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). Det civila försvaret utgör hela samhällets motståndskraft och syftar bland annat till att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, upprätthålla en nödvändig försörjning och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid väpnat angrepp eller krig.
Plan för höjd beredskap är ett nytt dokument som inte tidigare funnits i Region Västerbotten. Innehållet i planen utgår från de regionala och nationella överenskommelser som regionen omfattas av och avser ett initialt arbete med regionens krigsorganisation. Arbetet med krigsorganisationen liksom hela området för höjd beredskap kommer att utvecklas under lång tid. I denna plan finns de grundläggande kraven för regionens ansvar berörda. Det svarar upp mot kravet att regionen ska ha en plan för sina uppgifter vid fredstid och höjd beredskap.
Innehållet i planen har anpassats till den senaste versionen av regionens kris- och katastrofmedicinska plan.
Planen tillstyrks i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och beslutas därefter i regionstyrelsen (RS). Planen har utarbetats av den regionala och lokala beredskapsfunktionen.
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen ”Karriärvägar för fler yrkesgrupper”.
I motionen framhålls potentialen i att omfördela arbetsuppgifter i vårdnära yrkesgrupper och på så sätt ta tillvara kompetensen på bästa sätt.
Motionen har besvarats och av svaret framgår att Karriärvägar för fler yrkesgrupper är ett viktigt steg i att nå regionens målbild för hälso- och sjukvården 2030 och stärker regionen som en attraktiv arbetsgivare.
Motionen föreslås bifallas.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Elmer Eriksson (M) har till regionfullmäktige anmält en motion med rubriken ”Återstarta ASTA-mottagningen”. I motionen framhålls vikten av att personer som utsatts av sexuellt våld får tillgång till specialiserad vård och motionären yrkar på att återstarta ASTA-mottagningen i samma form som den tidigare bedrivits.
Motionen har besvarats och av svaret framgår bland annat att hälso- och sjukvårdsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att säkerställa en jämlik vård och behandling för patienter med psykiatriska konsekvenser efter våld i nära relation eller sexualiserat våld i hela länet. Svaret framhåller också att omorganisationen av psykiatrin i Umeå innebär att ASTA integreras i en större enhet, inte att det läggs ner.
Förslag till beslut är att motionen anses vara besvarad.
-
100kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndens sammanträde behöver flyttas från från den 8e september till den 9e september.
-
I den nationella överenskommelsen kring ”Kvinnors Hälsa” finns ett villkor som beskriver arbete med sexuellt våldsutsatta. Utifrån detta har Regionstyrelsen beslutat om att avdela 669000 SEK för sådan verksamhet till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Medlen är i dagsläget fördelade till psykiatrin i Umeå. För att säkra en jämlik vård för sexuellt våldsutsatta över hela länet ska en fördelning från specialistpsykiatrin i Umeå till psykiatrin i Skellefteå respektive Lycksele ske. Detta i syfte att utbilda och starta upp verksamhet inom området.
-
Bemanningssituationen vad gäller barnmorskor är bekymmersam trots insatser som gjorts under åren i form av exempelvis utbildningstjänster och intensiva rekryteringsinsatser. Problemen med bemanning under sommaren delar Region Västerbotten med övriga förlossningsenheter i landet och har varit återkommande ett antal år. Det är en särskild utmaning att bedriva förlossningsvård även under semesterperioden då verksamheten inte minskar under sommaren samtidigt som vi vill och måste ge våra medarbetare semester. De insatser som gjorts har hittills inte varit tillräckliga och situationen har medfört en stress och oro dels för medarbetare och dels för de gravida i länet.
-
Anmälan av utskottsprotokoll
Arbetsutskottets protokoll från 2021-06-04
Utskottet för primärvård och tandvård. Protokoll från 2021-06-02 samt 2021-06-07
Utskottet för funktionshinder och samverkan. Protokoll från 2021-06-01
Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation. Förteckning.Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören. Förteckning.Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation av verksamhetschef basenhet Inköp. Förteckning.
Bilagor
-
444kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument