Möte 2021-11-11
-
Program Tid Ärende Föredragande 10.00-10.30 Månadsrapport Harriet Boström, controller 10.30-11.00 Skellefteås ny- och ombyggnationer och ersättningslokaler för LAB i block 6 Ulf Widmark, verksamhetschef och Marie Rodling Wahlström, strateg 11.00-11.15 Paus 11.15-12.00 Avancerade terapier och innovativa läkemedel Örjan Norberg, enhetschef och Elham Pourazar, strateg 12.00-13.30 Lunch inkl gruppmöten 13.30-14.00 Hälso- och sjukvårdsdirektörens information Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör 14.00-14.30 Medarbetarundersökning 2021 Sara Bäckmark, hr-strateg 14.30-14.45 Paus 14.45-15.15 Forskning och utveckling Göran Larsson, forsknings- och utbildningschef 15.15-15.35 Information från Länssjukvårdsområde 2 Ulrica Bergström, områdeschef 15.35-16.00 Information från Länssjukvårdsområde 1 Magnus Hedström, områdeschef 16.00-16.30 Beslutsmöte -
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar
Lars Bäckström (C) utses att tillsammans med Anna-Lena Danielsson (S) justera protokollet. Justeringen sker digital den 18 november.
-
Ett förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 11 november 2021 får personalföreträdare närvara vid hela eller del av nämndens sammanträde och samtliga ärenden undantaget ärende som rör upphandling där sekretess råder. Personalföreträdarna har rätt att delta i hälso- och sjukvårdsnämndens överläggningar men inte i besluten. Vidare har personalföreträdare inte rätt att lägga förslag eller få sin mening noterad i protokollet.
-
Enligt program.
-
Hälso- och sjukvården redovisar för septembermånad en positiv avvikelse mot budget. Månadens budgetavvikelse är 8 miljoner kronor vilket innebär en ackumulerad negativ avvikelse på 132 miljoner kronor och en nettokostnadsminskning med 1,0 procent. Under perioden har intäkterna minskat med 10,5 procent jämfört med föregående år medan kostnaderna ökat med 3,5 procent. Som tidigare konstaterats är både kostnader och intäkter påverkade av den pågående pandemin.
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
Upphandlingen omfattar ramavtal på synhjälpmedel till Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten och Region Västernorrland.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut om att inleda upphandling som avser diabetestekniska hjälpmedel, anbudsområde RT CGM-system fristående och anbudsområde kanyl till insulinpenna. Upphandlingen genomförs av Västerbottens läns landsting på uppdrag av övriga upphandlande myndigheter; Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland.
Godkänt fastställande av upphandlingsdokumentation krävs för genomförandet av upphandling. Upphandlingssekretess råder.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
428kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden 2021-09-01 till 2021-09-19 har verksamheter inom sjukhusvård och primärvård fått i uppdrag att svara på en utvärderande enkät av sommaren. Som ytterst ansvarig för verksamheten har verksamhetschef varit mottagare för enkäten men inför inlämnande av svar har en bredare dialog förts i verksamheternas ledningsgrupper. En rekommendation har varit att föra dialog med och inhämta synpunkter från representanter i den lokala samverkansgruppen. Syftet med utvärderingen är att presentera en övergripande bild av hus sommaren sett ut i Region Västerbottens verksamheter samt bidra till att förbättra regionens planeringsprocess inför kommande semesterperioder. För att få en så korrekt bild som möjligt av sommaren så har upplägget på enkäten för slutenvård och primärvård sett något olika ut, Samtliga fritextsvar i enkäten är anonymiserade. Inom slutenvården saknas fyra svar och inom primärvården saknas ett.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
940kb Ladda ner dokument
-
-
Från beslut vid HSN möte 210930 beslutades att indikatorerna i HSN verksamhetsplan behövde förtydligas avseende målvärden och uppföljningsintervall mot bakgrund att planering i verktyget Stratsys inte tydliggör detta på samma sätt som tidigare. En indikator gällande utskrivningsklara patienter från slutenvården har tagits bort från det ursprungliga utkastet. Beslutsunderlaget är framtaget som ett worddokument vilket läggs som bilaga till den i övrigt beslutade verksamhetsplanen.
-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
11
Beslut om tilldelning av Region Västerbottens Spjutspetsmedel för kliniskt inriktad forskning 2022-2024
Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten beslutade 2021-04-14 att avsätta särskilda medel för spjutspetsforskning. Syftet är att säkra Västerbottens och Norra sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård, och välutbildade medarbetare på minst samma nivå som i övriga landet. Medlen fördelas till 15 högkvalitativa projekt, som efter en treårig satsning kan utvecklas ytterligare för att bli, eller fortsätta vara nationellt och internationellt konkurrenskraftiga. Totalt inkom 45 ansökningar, varav 13 kvinnor (29%) och 32 män (71%). Vid denna tionde utlysning beslutas om tilldelning av 15 spjutspetsprojekt, varav 5 projekt prioriteras speciellt för strategiska satsningar i syfte att stärka konkurrenskraften för nationell högspecialiserad vård. Varje spjutspetsprojekt tilldelas 3 000 000 kronor för treårsperioden. Ett prioriteringsmöte har hållits 2021-09-28 med FoU-chef Region Västerbotten (ordf), Dekan vid Medicinska fakulteten Umeå universitet (vice ordf), forskningshandläggare vid FoU-kansliet Region Västerbotten (adj), och sex externa bedömare. De externa bedömarna har enats om ett gemensamt tilldelningsförslag, genom diskussioner utifrån deras individuella vetenskapliga bedömning. Jäv har strikt hanterats enligt gällande praxis.
Bilagor
-
655kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Den regionala evakueringsplanen syftar till att skapa organisatoriska förutsättningar för en patientsäker evakuering genom att beskriva de olika ledningsnivåernas ansvars samt redogöra för de åtgärder som kan behöva vidtas. Eftersom det finns olika typer av evakueringar ämnar planen kunna anpassas utefter händelsens omfattning och sjukhusets förberedelsetid.
I samband med framtagningen av planen för kris- och katastrofmedicinsk beredskap har det identifierats ett behov av att se över regionens arbete med evakuering, inklusive revidering av evakueringsplanen. Detta för att uppnå kraven i Socialstyrelsens föreskrifter som säger att särskilda sjukvårdsledning ska ha förmågan att evakuera vårdenheter.
En omvärldsanalys genomfördes för att sammanställa lärdomar från tidigare händelser, studier och övningar. Bland annat har vi har tagit del av stödmaterial från MSB och fört dialog med andra regioner. Den regionala evakueringsplanen har utformats för att bemöta de komplexa utmaningar varje evakuering innebär, samt för att förbereda oss utifrån förutsättningarna skapade av Region Västerbottens klimat och geografi.
Den regionala evakueringsplanen kommer på sikt att kompletteras med lokala evakueringsplaner. Dessa ska vara unika för varje sjukhus och innehålla mer detaljerade beskrivningar på hur själva evakueringen ska gå till. Den regionala evakueringsplanen är ett komplement till planen för kris- och katastrofmedicinsk beredskap.
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Situationen inom Lab-medicins kliniska del och forskning har under flera år verkat i en miljö som inte varit anpassad för uppdraget. Lokalerna är gamla och funktionen bygger på planerade arbetssätt från 60-talet. Arbetsmiljöproblem har funnits och finns och dessa har ökat under senaste året med följd av kraven på ökad produktion och avsaknad av anpassade lokaler.
En ny lab-modul kan snabbt erbjuda moderna och funktionella lokaler för forskning inklusive ett högrisk-lab. Samtidigt frigörs utrymme i befintliga lokaler för att klara de akuta problemen för Regionens lab-verksamhet.
En ny lab-modul skapar tid för en planering av en långsiktig modern lab-funktion som säkerställer en framtidssäkrad, rationell och effektiv analysverksamhet samt forskning och utbildning tillsammans med Umeå universitet.
Utökning av investeringsramen kommer att behöva genomföras. Hyresavtal med Umeå universitet innebär ingen ökad driftkostnad för Regionen.
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Under år 2020 drabbades Region Västerbotten likt övriga regioner av Covid19-pandemin, vilket på många sätt gett oss nyvunna lärdomar och påtagligt kommit att påverka arbetet i vården. Tex har det visat sig att de somatiska slutenvårdsavdelningarna i Skellefteå inte klarar vårdhygienisk standard. Vården kan idag inte motsvara de krav som finns angivna i nationell standard för vårdhygien och byggnationer.
Med denna vetskap som grund blir det viktigt att, utifrån tidigare beslutad plan 2018, göra en ny prioritering av vilka byggnader som i första läget måste uppföras i Skellefteå för att klara de gällande krav som finns för att bedriva av en modern och säker sjukvård.
Prioriteringen av verksamhetsinnehåll i kommande stegvisa nybyggnationer föreslås därför enligt nedan:
1. somatiska slutenvårdsavdelningar, akutmottagning och laboratoriemedicin (vilka bör placeras i samma byggnad).
2. tekniktäta verksamheter (tex. operation, intensivvården och röntgen)
3. psykiatri. (Psykiatriverksamheten är lokaliserade i byggnader som nu anpassas för överskådlig framtid).
Ekonomiska medel för upprättande av ny vårdbyggnad i Skellefteå finns redan i fastighetsplan och ram.-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen har i rapport nr 23 -2020 granskat hälso- och sjukvårdsnämnden för verksamhetsåret 2020 och lämnat nedan fyra rekommendationer.
- Säkerställ att nämnden har ett tillräckligt tjänstepersonstöd. Inom flera områden är nämndens system för styrning och kontroll för svagt utvecklade.
- Säkerställ att de åtgärder som nämnden vidtar är tillräckliga. Ställ krav på att de åtgärder som nämnden beslutar om är väl underbyggda och förankrade i verksamheten. Vid avvikelser bör nämnden ställa krav på att hälso- och sjukvårdsdirektören lämnar förslag på kompletterade åtgärder. Vid avvikelser måste nämnden vara aktiv och besluta om åtgärder.
- Om det är så att nämnden bedömer att den inte klarar av att genomföra sitt uppdrag bör nämnden vända sig till fullmäktige med förslag på åtgärder så att fullmäktige får möjlighet att ingripa.
- Säkerställ en ändamålsenlig metod och redovisning av resultat i förhållande till nämndens verksamhetsmål.
Förslag till yttrande över granskningsrapporten har upprättats.
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
Justitieombudsmannen (JO) har begärt att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska yttra sig i ett ärende som handlar om uppfyllande av vårdgarantin.
Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och relevant lagstiftning. Av remissvaret ska också myndighetens bedömning av handläggningen i det aktuella ärendet framgå.
Berörd befattningshavare bör ges tillfälle att lämna synpunkter. Det ska framgå av remissvaret om så har skett. Det ska även framgå om berörd befattningshavare har fått ta del av myndighetens remissvar.
-
Region Västerbotten har beretts möjlighet att yttra sig om ändring i lag avseende utbyte av sprutor och kanyler. Region Västerbotten ställer sig positiv till den föreslagna lagändringen.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
18
Yttrande över remissen Vägen till tillgänglighet - långsiktigt, strategiskt och i samverkan SOU 2021:59
Region Västerbotten ges möjlighet att yttra sig över delbetänkandet Vägen till tillgänglighet, långsiktigt, strategiskt och i samverkan SOU 2021:59. Delbetänkandet innefattar förslag till arbete med framtagande av regionala handlingsplaner, stöd till ett effektivt resursutnyttjande och kortare väntetider genom att information, vidareutveckling av överenskommelsen om kömiljarden och förslag på en nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning. Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att region Västerbotten i ställer sig positiv till stora delar av utredningen men särskilt lyfter fram några avsnitt där region inte ställer sig bakom utredarnas förslag och redogör för på vilka grunder regionen ställer sig tveksam till dessa
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
14mb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
En motion med rubriken Erbjud mammografiscreening för kvinnor upp till 80 år har inlämnats till Hälso- och sjukvårdsnämnden att besvara. Motionären framhåller att äldre kvinnor har samma rätt till hälsoundersökning av sina bröst som yngre kvinnor och yrkar på att region Västerbotten utreder förutsättningarna för att kunna erbjuda kvinnor mammografiscreening upp till 80 års ålder. Ett svar till motionen har upprättats. Av svaret framgår att Hälso- och sjukvårdsnämnden gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen ett uppdrag att utreda möjligheten att ta bort den nuvarande övre åldersgränsen på 74 år för mammografi. Utredningen kommer att genomföras under 2022 och redovisas för nämnden i samband med delårsuppföljning per April 2022.
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
-
Den nationella Biobanken för navelsträngsblod finns vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen. Navelsträngsblodbankens verksamhet är nationellt viktig för patientgruppen och verksamheten har byggts upp under lång tid. Under flera år har biobanken finansiererats gemensamt från landsting och regioner.
Sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har vid sammanträde den 16 september 2021 beslutat på delegation från styrelsen
att rekommendera regionerna att till Nationella navelsträngsblodbanken betala 0,95 kr per invånare och år fr.o.m. 1 januari 2022 t.o.m. 31 december 2024. Utbetalning sker tv gånger om året, juni och december, samt
att respektive region uppmanas att senast 15 november 2021 anmäla till SKR hur rekommendationen behandlas.
En årlig kostnad per region, i tusentals kronor, vid en solidarisk finansiering av Nationella navelsträngsblodbanken om 0,95 kr per invånare, innebär för Region Västerbotten ett bidrag om 254 664 kronor per år. Beloppen avser åren 2022 – 2024. Sammantaget för dessa tre år innebär det att Nationella navelsträngsblodbanken erhåller 29 060 019 kronor som solidariskt fördelas mellan regionerna utifrån befolkningsmängd den 31 mars 2020.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Val av ledamot och 1:e vice ordförande till utskottet för primärvård och tandvård samt val av ledamot till utskottet för funktionshinder och samverkan.
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottsprotokoll
Arbetsutskottets protokoll från 2021-10-22
Utskottet för primärvård och tandvård. Protokoll från 2021-10-19
Utskottet för funktionshinder och samverkan. Protokoll från 2021-10-21
Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation. Förteckning.Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören. Förteckning.Bilagor
-
595kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
604kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
732kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument