Möte 2024-05-22
-
Tidpunkt Informationspunkt Föredragande 09:00-10:10 Resultatuppföljning - Tertialbokslut april Harriet Boström controller 10:10-10:15 Paus 10:15-10:50 CFOG - Handlingsplan Anna-Lena Renström verksamhetschef
10:50-11:00 Paus 11:00-12:00 Information från förvaltningen Elisabeth O Karlsson hälso- och sjukvårdsdirektör 12:00-13:45 Lunch och gruppmöten 13:45-14:15 Områdeschef informerar Isabell Zemrén områdeschef 14:15-14:20 Paus 14:20-15:00 Fördjupning - Upphandling Johan Gammelgård direktör för digitalisering och service, Mattias Norrman verksamhetschef 15:00 Ärende enligt lista -
2
Närvarorätt vid nämndens sammanträden
-
3
Justering
-
Förslag till föredragningslista har upprättat.
-
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller styrelsen har rätt att väcka ärenden, så kallad initiativrätt. Nämnden har antagit en rutin för anmälan av initiativärenden till nämnden.
Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska vara skriftligt. Oavsett när initiativärenden lämnas in måste tjänstgörande ledamot lyfta ärendet på sammanträdet under detta ärende, det räcker inte
enbart med att lämna in det skriftligt före sammanträdet. Nämnden har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering.Initiativärenden som överlämnas för beredning ska behandlas inom 6 månader från det att initiativet anmälts.
Följande initiativärenden har anmälts:
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt program.
Redovisning av nämndsuppdragen redovisas under "Anmälan av protokoll och handlingar".
Bilagor
-
297kb Ladda ner dokument
-
- Månadsrapporten för FVIS-programmet avseende april 2024 innehåller lägesrapport, information om riskbilden, fördelning av förbrukade medel i förhållande till prognos och budget samt prognos över programperioden.
- Den 23 april, fattade regionstyrelsen beslutet om att driftstart av Cosmic i Region Västerbotten planeras till april 2025.
- Reviderad prognos för 2024–2025 är framtagen under perioden och tas upp för beslut i regionstyrelsen
-
Fråga om att inleda upphandling. Behov finns av att genomföra en upphandling av privata vårdgivare för att utföra distansgranskning av prover. Klinisk Patologi och Cytologi har ett ansvar för att upprätthålla den subspecialiserade cancerdiagnostiken i hela Norra regionen. Verksamheten har även ett fullständigt diagnostiskt uppdrag mot en av de norra regionerna där patologens hela verksamhet drivs av region Västerbotten och regleras via samarbetsavtal.
Klinisk patologi har nationellt en kompetensförsörjningsproblematik. Att upphandla möjlighet till distansgranskning medför mindre risker för förlängda svarstider och försenade cancerdiagnoser/behandlingar. Att upphandla möjlighet till distansgranskning medför även en större trygghet i det diagnostiska ansvar vi har gentemot Norra regionen. Beaktas bör att
ytterligare en av regionerna har efterfrågat ett mer långtgående samarbete med region Västerbotten då de skall överta drift av patologiverksamheten som tidigare har varit i privat regi.Det nuvarande avtalet, som löper fram till 30 juni 2024, har nyttjats enligt sammanställning nedan. Det gäller främst distansgranskning av cytologiprover inom cellprovsscreeningen. Inget behov har funnits hitintills i år men det kan tyvärr snabbt förändras beroende på bemanningssituationen lokalt.
2020 995 192 kr
2021 672 849 kr
2022 76 000 kr
Totalsumma 1 744 041 krSekretess råder.
-
Regionens nuvarande avtal har varit i drift sedan juni 2021 Avtalet har varit välfungerande med två leverantörer där leverantör 1 har kunnat leverera tolkar till ca 90 % av uppdragen.
Behovet av språktolktjänster förväntas vara likartad framåt jämfört med nuvarande avtalsperiod. Behovet för kommande avtalsperiod, med utgångspunkt i regionens nuvarande köp av språktolkning, är ca 17700 tolkningstillfällen årligen till en kostnad av ca sju miljoner. Behoven kan dock komma att förändras under avtalstiden till följd av händelser i världen som inte kan förutses.
-
Tertialrapport 1 är HSNs första samlade uppföljningsrapport för verksamhetsåret 2024. Rapporten innehåller nämndens samlade bedömning av ekonomi och väsentliga personalförhållande likväl som en förvaltningsberättelse för perioden. Enligt ett beslut fattat i regionstyrelsen har, till skillnad mot tidigare delårsrapport per april, redovisningen av måluppfyllelse tagits bort. Ej heller fullmäktiges uppdrag redovisas i denna rapport.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i samband med fastställande av tertialrapport per april 2024 beslutat att uppmärksamma regionfullmäktige på att nämnden inte klarar uppdraget inom angivna ramar.
Nämnden beskriver i tertialrapporten att verksamhetens inför året framtagna åtgärdsplaner inte bedöms som tillräckliga. Hälso- och sjukvårdsnämnden konstaterar därför att påbörjat arbete under våren med översyn av åtgärder samt utbudsbegränsningar är nödvändiga att genomföra för att vända trenden med ökande underskott. Utmaningen är att genomföra detta utan alltför stor negativ påverkan på tillgängligheten.
Arbetet med nämndens uppdrag från fullmäktige pågår. För en del av uppdragen förväntas effekt uppnås framför allt på längre sikt.
Beslutad reducering av administrativa tjänster (2023) som för nämnden uppgår till motsvarande 58 miljoner kronor är ett arbete som slutförs vid halvårsskiftet men huvuddelen av effekten har uppstått tom mars månad.
Förutom att insatser i åtgärdsplaner ska intensifieras har verksamheterna i uppdrag att ta fram ytterligare åtgärder för att bromsa den ekonomiska utvecklingen. Det kan ske genom minskade kostnader, ökade intäkter men det också genom utbudsbegränsningar.
De åtgärder som omfattar utbudsbegränsningar lyfts till politisk förankring vid nämndsmöte övriga åtgärder kan genomföras omgående. En första information i nämnd har getts avseende dessa förslag.
-
Som tidigare år reduceras all planerad verksamhet under sommarmånaderna vilket betyder att under veckorna 23–34 kommer i huvudsak akut verksamhet och utredning och behandling av tumörsjukdomar att bedrivas inom slutenvården.
Denna sommar kommer knappt 70 % av alla vårdplatser vara öppna vid länets tre sjukhus och ungefär samma antal vårdplatser på sjukstugor som 2023.
Ett antal hälsocentraler kommer att stänga och övriga har neddragen verksamhet. Några öppenvårdsmottagningar har helt stängt medan de flesta har öppet med reducerad verksamhet. Inom tandvården kommer man att hålla öppet i stort sett som förra sommaren.
Alla verksamheter har en lägre bemanning generellt än under terminerna främst beroende på att inga utvecklingsarbeten pågår, färre möten samt att inga studenter behöver handledning. Liksom tidigare år är det en utmaning att rekrytera sommarvikarier.
Möten kommer att hållas för att samordna tillgängliga resurser gällande vårdplatser, operationer, intensivvård och uppvakningsvård på sjukhusen och mellan sjukhus och sjukstugor. Så långt det är möjligt vårdas patienter på den enhet och det hemsjukhus de tillhör. En beredskap finns inom HSLG för att kunna hantera eventuella problem som kräver verksamhetsövergripande beslut.Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Till JO har inkommit anmälan om begäran hos vårdenhet, Kirurgkliniken i Skellefteå, om att få tillgång till klinikens väntelista för operationskön och PM/Rutiner och styrdokument hur väntelistan hanteras. Patienten har genom sitt ombud, begärt information om hur operationskön hanteras och påtalar avsaknad av information från kliniken och har därför via 1177.se den 2023-12-28 begärt ut:
• Operationskön från Kirurgkliniken i Skellefteå
• Styrdokument som beskriver hur kön hanteras
Frågan har ställts både till kliniken och till Patientnämnden och då begäran inte har besvarats har man nu även anmält detta ärende nu till JO.
Kirurgkliniken i Skellefteå har upprättat ett svar på ärendet mot bakgrund av JO:s begäran.Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss - Utvecklat samarbete för verksamhetsförlagd utbildning – långsiktiga åtgärder för sjuksköterskeprogrammen
Region Västerbotten har beretts möjlighet att yttra sig om remiss avseende SOU 2024:9 avseende verksamhetsförlagd inom sjuksköterskeprogrammen.
Region Västerbotten ställer sig bakom utredningens målbild att finna lösningar för att tillgodose fler utbildningsplatser i verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Utredningen är grundad i evidens och är välskriven. I betänkandets sammanfattning redogörs för regionen igenkänningsbara hinder till att skapa fler utbildningsplatser för VFU och realistiska förslag till åtgärder anges.
Region Västerbotten har upprättat ett yttrande med synpunkter riktade till remissens olika delar.Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Länskliniken ortodonti (tandreglering) har under många år haft för få specialisttandläkare (ortodontister). Det har medfört att väntetiden för att få tandregleringsbehandling har blivit allt längre. Patienter med akuta behandlingsbehov, där det finns risk för vävnadsskada, har dock kunnat prioriteras. Däremot är kötiden för icke akuta bettavvikelser idag lång. Det är negativt för patienten då behandling inte alltid kan göras vid optimal tidpunkt. För närvarande kallas patienterna ur den icke prioriterade kölistan vid 18 års ålder och blir oftast klara i 20-års åldern. För få specialister försvårar också möjligheten att följa och utveckla nya behandlingsmetoder vilket är nödvändigt för att vara ledande inom ämnet och hålla en god kvalitet på den utbildning som ges för blivande specialister.
Det är ca 1500 barn som står på kö för att få tandregleringsbehandling i dagsläget. Konkurrerande privata aktörer är på väg att etablera sig i regionen och troligt är att de kommer försöka rekrytera ortodontist(er) från regionen under det kommande året. Det skulle innebära att den aktuella kötiden blir ännu längre och att viktig kompetens försvinner från verksamheten.
Folktandvården vill därför rekrytera ytterligare en ortodontist med möjlighet att utföra ortodontibehandling mot betalning utöver de patienter som kvalar in för kostnadsfri tandreglering.Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation.
Förteckning. HSN 3-2024.Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och
sjukvårdsdirektören.
Förteckning. HSN 4-2024.Bilagor
-
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
480kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
698kb Ladda ner dokument
-
425kb Ladda ner dokument