Möte 2025-02-26
-
HSN
Tidpunkt Information Föredragande/inbjudna 09:00-10:10 Årsrapport 2024 Harriet Boström - controller, Ewelina Ogenblad HR-partner, Magnus Hedström -områdeschef länssjukvårdsområde 1, Olov Norberg - enhetschef ledningsstaben, Yvonne Nyberg - stabschef, Annelie Bygdén - strateg 10:10-10:20 Paus 10:20-10:50 Tillsynsrapport för internkontroll 2024 Annelie Bygdén - strateg, Yvonne Nyberg - stabschef 10:50-11:00 Paus 11:00:11:30 Tillsynsplan 2025 Annelie Bygdén - strateg, Yvonne Nyberg - stabschef
11:30-12:00 Information från förvaltningen Elisabeth O Karlsson - hälso och sjukvårdsdirektör 12:00-13:45 Lunch och gruppmöten 13:45-14:15 Information från tandvårdsenheten Anna-Maria Stenlund Berggren - områdeschef 14:15-14:20- Paus 14:20-15:00 Information om initiativärende - Öka andningsenhetens kapacitet så kön kan minska Marie U Lindgren - verksamhetschef 15:00-16:00 Ärenden enligt lista -
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 26 februari 2025 får personalföreträdare närvara vid hela eller del av nämndens sammanträde och samtliga ärenden undantaget ärende som rör upphandling där sekretess råder. Personalföreträdarna har rätt att delta i hälso och sjukvårdsnämndens överläggningar men inte i besluten. Vidare har personalföreträdare inte rätt att lägga förslag eller få sin mening noterad i protokollet.
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Håkan Andersson (C) justerar protokollet tillsammans med ordförande.
Direktjustering sker på ärende 9, 10, 11 och 22.
Justering av övriga paragrafer i protokollet sker digitalt den 3 mars. -
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller styrelsen har rätt att väcka ärenden, så kallad initiativrätt. Nämnden har antagit en rutin för anmälan av initiativärenden till nämnden.
Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska vara skriftligt. Oavsett när initiativärenden lämnas in måste tjänstgörande ledamot lyfta ärendet på sammanträdet under detta ärende, det räcker inte enbart med att lämna in det skriftligt före sammanträdet. Nämnden har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering.
Initiativärenden som överlämnas för beredning ska behandlas inom 6 månader från det att initiativet anmälts.
Följande initiativärenden har anmälts:
Initiativärende (C) - Språk och introduktionsanställningar inom hälso-och sjukvården
Bilagor
-
Hälso- och sjukvårdsdirektörens information
Information från tandvårdsenheten
Information om initiativärende - Öka andningsenhetens kapacitet så kön kan minska
-
Kort sammanfattning av månadsrapporten för december månad:- Den innehåller lägesbeskrivning, information om aktuell riskbild, information om aktiviteter i Sussa, fördelning av förbrukade medel i förhållande till prognos och budget samt prognos över programperioden
- Programmet saknar fortfarande leveranser från Cambio, regelbundna möten med leverantören har hållits under december
- Programmet styrs på tid för driftstart vecka 15. Fasen ”PreGoLive” startar vecka 9
- Utfall 2024 överskred budget med 48 Mkr
- Prognosrevidering för 2025 pågår
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
Kort sammanfattning av månadsrapporten för januari månad:- Den innehåller lägesbeskrivning, information om aktuell riskbild, information om aktiviteter i Sussa, fördelning av förbrukade medel i förhållande till prognos och budget samt prognos över programperioden
- Programmet saknar fortsatt leveranser från Cambio, regelbundna möten med leverantören har hållits under januari
- En resursförstärkning av två projektledare i Införandeprojektet har genomförts
- Programmet justerar planer efter regionstyrelsens beslut om driftstart den 23 april 2025
- Utfall januari 2025 uppgår till 8 Mkr för de budgeterade områdena
- En revidering av FVIS-programmets prognos har genomförts under årsskiftet 2024/2025. En ny revidering av prognosen planerar till början på mars 2025
-
Denna upphandling avser utredning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning av barn, ungdomar och vuxna på plats i Västerbotten och omfattar:
• Anamnes
• Medicinsk utredning
• Psykologisk utredning
• Bedömning och återgivning
Avser barn och ungdomar med huvudfrågeställning autismspektrumtillstånd eller ADHD eller en kombination av dessa. Avser vuxna med huvudfrågeställning autismspektrumtillstånd, personlighetsstörning eller dessa i samsjuklighet med ADHD.
Leverantör ska för avtalets fullgörande använda utredningsteam bestående av minst läkare och psykolog.Sekretess råder fram till sammanträdet.
-
Laboratoriet för Klinisk Mikrobiologi avser att upphandla reagens och förbrukningsmateriel avsett för Abbott Alinity med analysinstrument gällande detektion av nukleinsyra från Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG), Mycoplasma genitalium (MG), Humant papillomavirus (HPV), SARS-CoV-2, RSV, Influensa A & B, HSV 1&2, VZV, HBV, HCV samt HIV från kliniska material.
Sekretess råder fram till sammanträdet.
-
Upphandlingen avser hjärtimplantat för inoperering i svårt sjuka patienter.
Den 19 juni 2024 fattade hälso-och sjukvårdsnämnden beslut om att avbryta, starta om och fastställa underlag för upphandlingen av implantat för hjärtkirurgi. Detta protokollsutdrag § 109/2024 finns med som underlag i ärendet.Anbudstiden har nu gått ut och tilldelning ska ske. De styrande kriterierna i upphandlingen har varit att bedöma bästa förhållande mellan pris och kvalitet. Kommande avtal tecknas på 4 år.
Ett av anbudsområdena (anbudsområde 15) behöver avbrytas på grund av att inget anbud som kommit in motsvarar ställda krav.
Sekretess råder fram till sammanträdet.
-
Den 25 september 2024 fattade hälso-och sjukvårdsnämnden beslut i ärende § 150, om att starta upphandling för operationsresurser inom område urologi/kirurgi. Summan som då beslutades om var 5 miljoner i ärendet.
Under upphandlingsarbetet framkom att tjänsten behöver utföras i större operationssal än den verksamheten inledningsvis beräknade kostnaden för. Den summa som nu behöver medges är en kostnad på ca 7,7 miljoner, i stället för i ärendet tidigare beslutade 5 miljoner.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sedan ca ett år tillbaka arbetat med att i underlag till hälso-och sjukvårdsnämnden bedöma och ange en rimlig kostnad för den vårdtjänst som ska upphandlas. Syftet med att ta in kostnaden i underlaget redan vid start av upphandling är att kunna ge möjlighet för fastställande av underlag på delegation utan att passera nämnd med syfte att kapa ledtid för upphandlingar och minska administrationen.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Regionen har ett ramavtal med flera olika leverantörer för madrasser, med tillbehör och reservdelar till dessa. Upphandlingen avser madrasser, främst för hemsjukvård. Nuvarande avtal HSN 361–2021 löper ut den 14 januari 2026.
Upphandling avser madrasser inom ISO koderna 043306 och 181218 samt tillbehör och reservdelar till dessa. Region Norrbotten är ansvarig över upphandlingen och Region Västerbotten samt Region Jämtland-Härjedalen ska delta. I denna upphandling behöver upphandlare ansvara det administrativa arbetet inklusive att förmedla fullmakt till region Norrbotten att genomföra upphandlingen.
Personal från Hjälpmedel Västerbotten deltar i kravspecifikationsarbete samt utvärdering av inkomna anbud.
Regionen behöver under 2025 påbörja upphandlingen av ett nytt ramavtal för madrasser, med tillbehör och reservdelar till dessa.
Värdet på kommande avtal uppskattas till 25 miljoner kronor för en avtalsperiod om fyra år. Uppskattad kostnad är endast Region Västerbottens. Enligt gällande delegationsordning ska därför beslut om start av upphandling tas av Hälso- och sjukvårdsnämnden.Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Regionen har sedan många år köpt 2000 timmar årligen för psykoterapi hos privata psykoterapeuter. Patienterna remitteras vanligtvis från primärvården i länet till en bedömningsfunktion på psykiatriska kliniken i Umeå. De patienter som beviljas psykoterapi får sedan själv söka upp en av de upphandlade psykoterapeuterna. Exklusionskriterie för psykoterapi är bl.a om patienten beviljats psykoterapi tidigare år. Den förväntade kostnaden för tjänsten är ca 3 miljoner årligen under kommande avtalstid. Ett arbete behöver göras för att säkerställa att de patienter som beviljats psykoterapi kommer till behandling för att få ett utnyttjande av samtliga 2000 timmar.
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
15
Upphandling - Vårdtjänst för alarmering och dirigering med tilläggstjänster - Beslut om att starta upphandling
Fråga om att inleda upphandling av en vårdtjänst. Regionen har i dag ett avtal för köp av vårdtjänst för alarmering och dirigering av prehospitala resurser där SOS Alarm AB är leverantör. Avtalet löper ut den 29 maj 2026. Tjänsten omfattar bedömning och priotitering av vårdbehov samt prioritering, dirigering och koordinering av vårdresurser. Regionen köper även tilläggstjänster till TIB-funktionen för utlarmning, samordning och omvärldsbevakning av samhällsstörningar och misstänka särskilda händelser. En tilläggstjänst köps också för kommunikationsutrustning till flygkoordineringscentralen. Kostnaden för nuvarande avtal under 2024 har varit ca 14 miljoner. Kostnaden förväntas öka under kommande avtalsperiod. Hur hög kostnaden blir går inte att bedöma i nuläget
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Fråga om att inleda arbete med att ta en förnyad överenskommelse med Röda Korsets behandlingscenter inom ramen för ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Regionen har sedan många år haft ett samarbete enligt IOP med Röda Korsets behandlingscenter i Skellefteå.
Målgruppen för IOP:n är människor med migrantbakgrund som traumatiserats till följd av tortyr, krig eller flykt. Verksamhetens huvudfokus är att erbjuda psykologiska, fysioterapeutiska och psykosociala behandlingsinsatser. Röda Korset är en icke-vinstdrivande, humanitär organisation, som bidrar till ett egenvärde i form av ett bredare humanitärt arbete, där patienter kan mötas av en helhetssyn och en insatt förståelse av deras levnadsvillkor. Många patienter känner sedan tidigare till Röda Korset och har ett förtroende för organisationen och dess medarbetare som gör det lättare att ta emot en vårdinsats från Röda Korsets behandlingscentrum.
Överenskommelsen planeras till tre år med möjlighet att förlänga med ytterligare tre år. I den senaste IOP:n har regionen lämnat 1 716 000 i bidrag för 2024. Beräknad kostnad framåt kommer att utgå från dagens prisnivå som uppräknas enligt index. -
Årsrapport är Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) samlade uppföljningsrapport för året 2024 till regionfullmäktige.
Rapporten innehåller nämndens förvaltningsberättelse inklusive väsentliga händelser och personalförhållanden. Den innehåller redovisning och analys av måluppfyllelse utifrån nämndens verksamhetsplan, redovisning av de riktade uppdrag som fullmäktige gett nämnden, uppdrag från nämnden till förvaltningen samt till nämndens beredningar. Den innehåller också en ekonomisk redovisning och analys.
I årsrapporten följs de delmål som nämnden fastställt och som bedöms med stöd av de indikatorer som beslutats för respektive delmål. Av de 18 delmål som riktats till hälso- och sjukvårdsnämnden kommer 5 helt att uppfyllas, 12 delvis uppfyllas och ett delmål bedöms inte uppfyllas med de aktiviteter som genomförts i nämndens verksamheter.-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Tillsynsrapporten är en uppföljning av nämndens tillsynsplan för interna kontroll. För varje kontrolltest som har beslutats i nämndens tillsynsplan redovisas det genomförda kontrolltestet, resultatet av testet, bedömning av resultatet samt åtgärder som har beslutats med anledning av uppföljningen. I tillsynsrapporten redovisas även status för de åtgärder som har beslutats i tillsynsplanen. Till årsrapporten har samtliga kontrolltester genomförts till de risker som hälso- och sjukvårdsnämnden har identifierat som mest väsentliga att följa upp under 2024.
Allvarliga brister har konstaterats inom ett område, efterlevnad av rutin för hantering av tillbud och arbetsskada i Stella. Över hälften av de tillbud som rapporterats har inte hanterats genom att åtgärd registrerats i Stella, vilket bedöms som allvarligt. Åtgärder för att öka kunskap och betona vikt av att tillbud rapporteras och hanteras är pågående.
Vissa brister har konstaterats inom några områden. Bedömningen för dessa är att ingen åtgärd behöver vidtas.
Bedömningen av 2024 års internkontroll bedöms i sin helhet vara acceptabel. Kontrollmomenten är i de flesta fall ändamålsenliga och i stort visar resultaten på mindre eller inga brister. De åtgärder som vidtagits för risker som har hanterats aktivt bedöms i de flesta fall vara ändamålsenliga, i vissa fall behöver åtgärden fortsätta under 2025 för att få full effekt.-
83kb Ladda ner dokument
-
-
I enlighet med Region Västerbottens reglemente för intern kontroll tar varje nämnd fram en årlig tillsynsplan för intern kontroll. Tillsynsplanen syftar till att säkerställa att kontrollsystemet i nämndens verksamhet fungerar genom att testa att kontrollaktiviteter som finns i verksamheten för de risker nämnden har prioriterat som mest väsentliga att följa. I tillsynsplanen redovisas även de risker som hanteras aktivt med åtgärdsplaner samt de risker som identifierats men som inte blir fokus under det kommande året.
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har såsom remissinstans beretts möjligheten att lämna ett yttrande avseende förslag till uppdaterad nationell strategi.
Region Västerbotten stödjer i stora delar förslaget till en ny uppdaterad cancerstrategi och gör en bedömning att förslaget skapar förutsättningar för en fortsatt stark utveckling av cancervården i Sverige. Regionen har i sitt yttrande gett generella synpunkter på remissen och därefter särskilt beaktat ett antal punkter i remissförslaget.-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har såsom remissinstans beretts möjlighet att yttra sig avseende Socialdepartementets betänkande avseende stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård.
Regionen har lämnat sitt yttrande och särskilt beaktat 4.1, 4.2, 4.6, 5.3, 5.4, 7.1 och 7.2.-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har beretts möjlighet att såsom remissinstans inkomma med synpunkter på departementspromemorian och dess förslag på nya forskningsetiska krav.
Regionens synpunkter utgår huvudsakligen från förhållanden inom den kliniska forskningen. Det framlagda förslaget avser att hantera ett antal problem som nuvarande lagstiftning får för i första hand andra vetenskapsfält än klinisk forskning.
Regionen ser dock att flera föreslagna ändringar kommer att påverka den kliniska forskningen och regionen som forskningshuvudman på ett antal punkter, där regionen vill problematisera de konsekvenser som blir följen av förslaget både ur såväl kvalité-, organisation-, juridiskt- som resursperspektiv.
Region Västerbotten har upprättat ett yttrande som sammanfattningsvis pekar på följande:
•Region Västerbotten avstyrker utredningens förslag gällande att forskningshuvudmännen ska göra en dokumenterad bedömning om ett etiktillstånd behövs eller inte.
• Region Västerbotten tillstyrker utredningens intentioner att förenkla vissa delar av forskning som inkluderar forskning på känsliga personuppgifter och/eller personuppgifter angående lagöverträdelser men avstyrker hur förslaget ser ut.
• Region Västerbotten avstyrker helt utredningens förslag att forskningshuvudmännen skall inrätta egna organisationer för att bedöma viss forskning. Förslaget medför sammantaget ökad administration, risk för divergens i beslut mellan olika huvudmän och stor risk för jävsproblematik inom flertalet forskningshuvudmannaorganisationer.
• Region Västerbotten avstyrker att forskningsetiklagen ska utökas till att omfatta all sorts personuppgiftsbehandling samt anonyma uppgifter och avlidnas personuppgifter.
• Region Västerbotten har inget att tillägga vad gäller Överklagandenämnden för etikprövnings möjlighet att inte lämna in en åtalsanmälan vid mindre överträdelser.-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Västerbotten har beretts möjligheten att lämna ett yttrande avseende remissen ”Tiotandvård, ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård”, SOU 2024:70.
Kapitlet om munhälsa ger en informativ bakgrund och historik om svensk tandvårds regelverk och finansiering. Munhälsa beskrivs dock ur ett till stora delar finansiellt perspektiv medan det odontologiska perspektivet saknas. Gällande förslag om om framtida utredningsbehov, instämmer regionen instämmer med flera av utredarens slutsatser.
Regionen förstår att den föreliggande utredningen följt det uppdrag som givits av regeringen men anser inte att uppdraget adresserar det enskilt viktigaste behovet av förändring i det svenska tandvårdssystemet, det vill säga den lagändring som behövs för att tandvårdslagen i likhet med hälso- och sjukvårdslagen ska innefatta behovs- och solidaritetsprincipen, något som belystes i utredningen ”När behovet får styra- ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa”, SOU 2021:8.
Utan denna parallella lagändring bedöms inte den föreslagna modellen ge de reglerande effekter och behovsstyrning som krävs för att göra svensk tandvård mer jämlik. De förändringar som föreslås riskerar i stället att ytterligare befästa dysfunktionella delar i det svenska tandvårdssystemet och söndra tandvården utan att ge långsiktiga och robusta förutsättningar för utveckling av en mer jämlik svensk tandvård.
Regionen har upprättat ett yttrande där man särskilt belyser de förslag där regionens uppfattning inte instämmer med utredarens.Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämndens riktlinje för bidrag till ideella föreningar beslutades av HSN 2023-02-15, § 32. Riktlinjen är uppdelad mellan paraplyorgan och enskilda föreningar. Det finns specifika krav på föreningar som ansöker och andra specifika krav på paraplyorgan.
I årets ansökningsomgång finns två föreningar, Hjärnkoll och Parasport, som utöver Funktionsrätt också visat sig vara paraplyorgan. Dessa föreningar har beviljats organisationsbidrag som enskilda föreningar tidigare år. De uppfyller inte villkoren för bidrag som paraplyorgan eftersom de inte består av 2 tredjedelar av länets olika medlemsorganisationer. Efter samtal med regionjuristerna är det inte heller självklart att utifrån den skrivna riktlinjen bevilja dessa föreningar bidrag som enskilda föreningar. Då det finns olika tolkningsmöjligheter av riktlinjen och dess villkor, behöver beslut fattas av hälso- och sjukvårdsnämnden kring hur dessa föreningars ansökningar ska hanteras i år.
Dessa två föreningar uppfyller i övrigt kraven för organisationsbidrag till enskilda föreningar och de är väl etablerade i länet.
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
Eftersom beredningens arbete inte bara omfattar det funktionshinderpolitiska området föreslås ett tillägg i texten som beskriver beredningen uppdrag, enligt den gulmarkerade texten i bilagan "Uppdragsbeskrivning för Beredningen för funktionshinder och samverkan 2025".
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Den granskning av fakturor för hyrpersonal som redan sker, sker löpande, och utförs av fakturamottagande verksamhet och behörig attestant som köpt hyrpersonal eftersom det bara är där som underlagen 1 och 2 (se nedan) för fakturan finns. En extern genomförd granskning av fakturor skulle inte ge något vidare resultat eftersom fakturor måste ställas mot ”fakturaunderlagen” som är:
1. Lagt schema med antal timmar per konsult och avrop i Bemlo (flera konsulter täcker ofta tillsammans antalet timmar i ett behov/uppdrag och dessa faktureras enligt avtalsvillkor per konsult ej per avrop och uppdrag) samt
2. Den papperstidrapport som konsult lämnar till verksamhets VC för signering efter avslutat uppdrag som inte alltid överensstämmer med schemat i Bemlo. Enligt avtalsvillkor genererar felaktig faktura en avvikelse som omfattas av vite.
När attestant uppmärksammar en avvikelse så ska den rapporteras till Inköp som hanterar avvikelsen och ställer ut en faktura till leverantören.
Sedan regionen gick in i det nationella avtalet i april 2024 har ca 30 avvikelser för fakturafel inkommit till Inköp.-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån tidigare bifallet initiativärende har verksamheten genomfört en utredning av andningsenhetens kapacitet kopplat till patienter väntande på utredning.
Obstruktiv sömnapné (OSA) hos vuxna är mycket vanligt förekommande och i Sverige förväntas 3—400 000 vuxna ha kliniskt relevant OSA, vilket motsvarar en prevalens på nästan 8 %. Utifrån detta kan det förväntas finnas runt 12 500 patienter med OSA i Västerbotten. Således kan den i princip klassas som folksjukdom. Utredningsvolymen i Sverige a¨r omfattande. Kartläggning av so¨mnapne´grad, symtombo¨rda, inverkan av samsjuklighet och ökad risk fo¨r tro¨tthetsrelaterade olyckor kräver standardiserad utredning.
Totalt är det i nuläget drygt 7 800 patienter som omfattas av verksamheten. Sedan 2015 har patientunderlaget som hanteras av Andningsenheten ökat med ca 3 000 patienter, + 66 %.
Väntetiden för utredning av misstänkt OSAS är nu ca 3 år i Umeå, drygt 2 år i Skellefteå och mer än 4 år i Lycksele.
Ett ökande antal patienter åberopar vårdgarantin att få utredning inom tre månader. Dessa patienter remitteras till annan vårdgivare, som Region Västerbotten har ett avtal med sedan 2020-10-05. Sen avtalsstart t o m oktober 2023 har 255 patienter utretts där.
Tillfälliga insatser för att korta kötiderna bedöms inte vara ett sätt för att hantera obalansen mellan behov och resurser. Sedan 2015 har arbetssätt och logistik inom Andningsenheten utvecklats, användande av digitala tjänster har kunnat effektivisera och flytta resurser till rätt område. Gemensamma processer i regionen har också utvecklats inklusive förbättrat samarbete med andra kliniker enligt ovan. Trots detta lyckas inte enheten möta behovet vilket syns tydligast på hur väntelistan till enheten ökat senaste åren.
Verksamheten har i sin rapport beskrivit de utmaningar som finns kopplade till kapacitet och väntande patienter.-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av ordförande på delegation av nämnden.
Ärendegrupp 1.1.
Ordförandebeslut - Tilldelningsbeslut gällande LäkemedelsförsörjningOrdförandebeslut - Tilldelningsbeslut gällande Odlingsautomation
Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören.
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation.
Förteckning. HSN 5-2025
Beslut fattade på vidaredelegation.
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.
Förteckning. HSN 6-2025.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
268kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
1018kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument