Möte 2020-09-08
-
10.00-10.30 Månadsrapport juli 2020 Per Sehlin, controllerstrateg, Harriet Boström, controller 10.30-11.00 Hälso- sjukvårdsdirektörens information Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör 11.00-11.40 Information om Essence-teamet Susan Andersson/ Ulf Lindström 11.40-12.00 Information från utskotten ordf. Kenneth Andersson /ordf. Jonas Karlberg 12.00-13.15 Lunch och gruppmöten 13.15-14.00 Beslutsärenden -
Hälso- och sjukvårdsnämnden utser.... att tillsammans med ordförande Anna-Lena Danielsson (S) justera protokollet. Justeringen sker digitalt den ….september 2020.
-
Förslag till föredragningslista har upprättats.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar ett underskott mot budget efter maj med 318 miljoner kronor. Nettokostnadsökningen uppgår till 5,1 procent där intäktsförändringen står för -3,3 procent och kostnadsförändringen för 1,7 procent. Intäkterna redovisar ett underskott med 133 miljoner kronor, vilket i huvudsak är kopplat till Covidpandemin.
Specifikt för juli uppgår budgetavvikelsen till 23 miljoner kronor. Patienter avbokar besök till såväl sjukvård som tandvård. Produktionen av regionpatienter har minskat med 14 procent de första sju månaderna jämfört med motsvarande period föregående år. Totalt sett minskar sjukvårdsproduktionen med knappt 13 procent och tandvårdsproduktionen med 18 procent.
Personalkostnader utgör cirka hälften av det samlade underskottet. Vad gäller läkemedel tillskrivs viss del av budgetunderskottet en Covideffekt.
Följsamheten till den beslutade omställningsplanen är svår beroende på att organisationen behöver förbereda sig på en situation med ökat inflöde av svårt sjuka patienter som både påverkar kostnader för skyddsmaterial och personella resurser. Identifierade kostnader direkt hänförbar till Corona/Covid uppgår till 52 miljoner kronor. På samma sätt som regioner inte skickar patienter till Västerbotten skickar regionen i sin tur inte lika många patienter till andra regioner, vilket innebär att utomlänsvården redovisar ett överskott på sex miljoner kronor. -
Vindelns hälsocentral har i samverkan med Vindelns kommun nått en samstämmighet om att gemensamt bedriva en familjecentral. Vindelns hälsocentral har därför ansökt om tilläggsuppdrag för familjecentral till beställaren i hälsoval Västerbotten, med utgångspunkt att alla hälsocentraler bör ha en familjecentral.
Ansökan gäller tilläggsuppdrag för samordning på 0,25 procent för merkostnad som en familjecentral innebär för hälsocentralen och den samordning som krävs i enlighet med tilläggsuppdrag för familjecentral på andra hälsocentraler. Den påtänkta lokalen ägs av hälsocentralen/region Västerbotten och står tom och outnyttjad idag. Möjlighet finns att få hyresintäkt för halva lokalen av Vindelns kommun om det blir en gemensam familjecentral.
Ärendet togs upp vid utskottets sammanträde 2020-05-11, § 33. Utskottet beslutade att återremittera ärendet för komplettering gällande finansiering samt komplettering gällande kostnader respektive intäkter för aktuell lokal.
Samordnartjänst omfattande 0,25 procent finansieras genom omfördelning från tilläggsuppdrag familjecentral Vilhelmina till familjecentral Vindeln. Kostnader för lokaler och ombyggnation av dessa finansieras i form av hyra, vilket fördelas lika mellan Vindelns kommun och Vindelns hälsocentral.
Vindelns kommun kommer att ta upp ärendet för beslut 2020-08-18.-
100kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
27kb Ladda ner dokument
-
487kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
God och nära vård är en nationell reform som beskrivs i tre delbetänkanden av regeringens utredare Anna Nergårdh. Alla regioner i Sverige har påbörjat eller kommer att påbörja ett arbete med omställning till God och nära vård, men förutsättningarna och ambitionsnivån är olika. I det förslag som presenterades 2020-04-01(SOU 2020:19) förtydligas bland annat samverkanskravet genom följande formulering: "I planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården ska regionen samverka med kommunen och andra samhällsorgan, organisationer och vårdgivare.”
Norra sjukvårdsregionförbundet har sökt medel hos Socialdepartementet för pilotområden i glesbygden med syftet att skynda på och konkretisera arbetet i valda områden i de nordligaste regionerna (Region Norrbotten, Västerbottens läns landsting, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen). Medel har beviljats för 2019 och 2020 samt med stor sannolikhet även för 2021. Det som Norra sjukvårdsregionförbundet har sökt medel hos Socialdepartementet för är:
-Skapa organisationsmodeller och arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen som underlättar samverkan mellan såväl offentliga aktörer, privata parter och civilsamhället
-Utreda möjligheterna till gemensam systematisk datainsamling och strukturering av denna
-Skapa en gemensam struktur för utvärdering och FoU.
Utifrån det arbete som har genomförs under januari-maj 2020 så har följande gemensamma utvecklingsområden för Region Västerbotten och kommunerna i södra Lappland identifierats;
-Digitalisering
-Samverkan/delaktighet (både med avseende på patientens samverkan och delaktighet men även samverkan mellan olika organisationer)
-Kompetensförsörjning
-Folkhälsa
För att skapa nya organisationsmodeller och arbetssätt för omställning till God och nära vård behöver förutsättningar för det kartläggas. Ett framtida fördjupat samarbete för omställningen till God och nära vård behöver bygga på fakta, transparanta intensioner från deltagande parter samt tydlig färdplan.-
103kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Marianne Normark (L) har lämnat in en motion med yrkade om att Region Västerbotten på försök möjliggör för depressionssköterskor i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Motionären skriver i motionen att depressionssköterskor prövas som en ny metod inom primärvården i Dalarna.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att utvecklingsinsatser pågår inom området psykisk ohälsa i primärvården. I regionstyrelsens beställning av primärvård i Hälsovalet 2020 förstärks kraven på kompetens inom området psykisk ohälsa. Det ställs också krav på att hälsocentralen ska tillhandahålla sjuksköterska med specialistutbildning inom psykiatri eller kontaktsjuksköterska med samordningsansvar för patienter med psykisk funktionsnedsättning. Inom området barn och unga pågår arbetet med fortsatt implementering av strukturerad samverkan, Hälsa Lärande och Trygghet (HLT). HLT utgör en del av första linjen för psykisk hälsa. För gruppen äldre pågår under hösten 2019 arbete tillsammans med kommunerna för att utbilda personal i Samordnad Individuell Plan (SIP) med särskilt fokus på äldre med psykisk ohälsa.-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har beretts möjlighet att yttra sig över Socialdepartementets SOU 2020:24 ”Tillsammans för en välfungerande sjukskrivnings- och rehabiliterinsprocess”. Regionen har valt att fokusera synpunkterna främst på rekommendationerna som finns föreslagna i kapitel 8.
-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
632kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten har beretts möjlighet att yttra sig över Socialdepartementets SOU 2020:19 ”God och Nära Vård; En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem”.
Region Västerbotten (regionen) delar i allt väsentligt utredningens problembeskrivning och ställer sig överlag positiv till förslagen i betänkandet och instämmer i att personcentrering och samordning är viktiga delar för en omställning till ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Liksom utredningen ser regionen ett behov av långsiktighet och politisk uthållighet. Förslagen bedöms bidra till att utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med primärvården som bas.-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
517kb Ladda ner dokument
-
-
Ett antal rekommendationer har getts till Hälso- och sjukvårdsnämnden och Regionstyrelsen i revisorernas rapport nr 9 avseende tillämpning av delegationsordningar 2019.
Svar på revisorernas tre punkter riktade till hälso- och sjukvårdsnämnden avseende HSD vidaredelegation, återföring av beslut till nämnd och beslut i universitetssjukvårdsstyrelsen har upprättats.Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har den 27 mars 2020 överlämnat missivet och rapporten ”Uppföljande granskning av investeringsprocessen år 2019” (Rev 39-2019) till Hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande.
Revisorernas granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämndens kontroll över investeringar behöver bli bättre och rekommenderar följande:
• Bered förslag till nämndens del av investeringsplan och investeringsram.
• Följ löpande upp investeringarna för att säkra kontroll.
• Analysera den samlade effekten av investeringarnas avskrivnings- och driftkostnader på budget för hälso- och sjukvård och annan verksamhet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av revisorernas granskningsrapport och missiv och yttrar sig över iakttagelser och rekommendationer.Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Plan för sammanträdestider ska upprättas årligen. Förslag till sammanträdestider för verksamhetsåret 2021 har upprättats och ska fastställas av hälso- och sjukvårdsnämnden. Sammansträdesplaneringen utgår ifrån regionfullmäktiges sammanträdestider vilka fastställs i regionfullmäktige.
Nedanstående sammanträdesdatum förslås för hälso- och sjukvårdsnämnden för verksamhetsåret 2021;
18 februari
18 mars
14 april
26 maj
17 juni
8 september
30 september
11 november
10 december-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottsprotokoll
Arbetsutskottets protokoll 19 Augusti 2020
Utskott för primärvård och tandvård, protokoll 17 augusti 2020
Utskott för funktionshinder och samverkan, protokoll 20 augusti 2020
Beslut fattade av hälso- och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation. Förteckning.
Beslut fattade med stöd av vidaredelegation
Områdeschefs, verksamhetschefs beslut som fattats med stöd av vidaredelegation. Förteckning
Beslut som fattas av verksamhetschef basenhet inköp. Förteckning
LSS-beslut tom 2020-06-30
Beslut fattade av ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden
Diabetestekniska hjälpmedel. Tillägg till avtal Dnr: HSN 260:43-2019
Bemanning av läkare och sjuksköterskor. Fastställande av upphandlingsdokument Dnr: HSN 87:3-2020Bilagor
-
309kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
Anette Andersson (S), har inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag som ledamot i utskottet för funktionshinder och samverkan.
Till hälso- och sjukvårdsnämnden har följande förslag på fyllnadsval inkommit;
Margareta Gustavsson (S), Rundvik