Möte 2022-12-20
-
09.00-09.45 Resultatuppföljning Harriet Boström controller och Ewelina Ogenblad HR-strateg 09.45-10.35 Bemanningssituation och sommarplanering gällande barnmorskor - Återkoppling Olof Granqvist verksamhetschef, Harriet Boström controller, och Ewelina Ogenblad HR-strateg 5min Bensträckare 10.40-11.20 Verksamhetsplan 2023 Yvonne Nygren stabschef och Annelie Bygdén strateg 11.20-12.30 Hälso och sjukvårdsdirektörens information Brita Winsa hälso- och sjukvårdsdirektör 11.30-12.10 Gruppmöten 12.10-12.40 Ärende enligt lista 13.00- Jullunch på Hjortronet -
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 20 december 2022 får personalföreträdare närvara vid hela eller del av nämndens sammanträde och samtliga ärenden undantaget ärende som rör upphandling där sekretess råder. Personalföreträdarna har rätt att delta i hälso- och sjukvårdsnämndens överläggningar men inte i besluten. Vidare har personalföreträdare inte rätt att lägga förslag eller få sin mening noterad i protokollet.
-
3
Justering
-
Förslag till föredragningslista är upprättad.
-
Enligt program.
-
Enligt bestämmelser i tandvårdslagen (1985:125) ska regionen planera tandvården med utgångspunkt i befolkningens behov av tandvård. Regionen ska säkerställa att det finns tillräckliga resurser för patienter med särskilda behov och att patientgrupperna erbjuds tandvård. Enligt tandvårdsförordningen (1998:1338) har regionen en skyldighet att tandvård kan erbjudas för dem som har behov av särskilda tandvårdsinsatser som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid, så kallad S-tandvård. Personer med mycket svår tandvårdsfobi, som efter utredning hos både tandläkare och legitimerad psykolog/legitimerad psykiater, bedöms lida av extrem tandvårdsrädsla har rätt till S-tandvård.
Behandling av svår tandvårdsfobi genomförs enligt vårdprogram baserat på kriterierna i regionens riktlinjer gällande tandvårdsstöd för kategori S10 (tandvård för personer med mycket svår tandvårdsfobi). Den behandlingsmetoden som dokumenterat anses mest effektiv är tandvårdsbehandling i kombination med aktiv psykologisk behandling med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT).
Region Västerbotten har ingen behandling av svår tandvårdsfobi i egen regi. För att rehabilitera de här patienterna har regionen tidigare köpt tjänsten av Dentalinstitutet AB. Avtalet med Dentalinstitutet AB har löpt ut 2022-08-31. Då fortsatt behov av KBT-behandling finns behöver upphandling för köp av tjänsten påbörjas för att övergå till nytt avtal så snart som möjligt.
För att tillgodose medborgarnas behov av KBT-behandling av tandvårdsfobi tills nytt avtal tecknats föreslås att senast gällande avtal med Dentalinstitutet AB förlängs t.o.m. senast 2023-12-31. Samma villkor som i senast gällande avtal ska fastställas för den här perioden. Uppdragsgivare är Beställarenheten i Region Västerbotten och avtalsägare är Anna Bergström. Om avtal tecknas i ny upphandling före 2023-12-31 äger regionen rätt att säga upp avtalet med en månads uppsägningstid.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Neuro- Huvud- och Halscentrum (NHHC) vid Norrlands Universitetssjukhus (NUS) behöver för verksamhetsåret 2023 upphandla en extern tjänst gällande utbildning av kirurger avseende cochlea-implantationer. Resurser i form av nödvändig specialistkompetens finns inte internt i regionen. NHHC har sedan tidigare köpt denna tjänst av Karolinska sjukhuset och önskar nu initiera en direktupphandling gällande fortsättning 2023.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
En handlingsplan avseende långsiktig barnmorskebemanning som presenterades för nämnden i januari och återremitterades. Till nämndens sammanträde i maj har utifrån detta en uppdaterad handlingsplan tagits fram i samverkan med medarbetare och fackliga parter. Nämnden beslutade även att förvaltningen återkommer vid varje nämndssammanträde uppdatera nämnden om hur arbetet gällande genomförandeplanen genomdrivs. Under hösten har information varit en ståendepunkt på nämnden. Vid dagens sammanträde ges information om hur arbetet fortlöper.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för, leder och samordnar politiskt specialistvård, regionvård, primär- respektive tandvård i egenregi. Nämndens uppdrag är att tillgodose västerbottningens behov av hälso- och sjukvård samt tandvård, ge högspecialiserad vård till befolkningen i norra regionen samt följa och driva utvecklingen inom forskning, innovation och utbildning. Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar även för utvecklingen av kunskaps-, behovs- och produktionsstyrning inom nämndens ansvarsområde och för att hälso- och sjukvården tas tillvara som en regional tillväxtfaktor. Inom ramen för nämndens uppdrag finns även ansvar för funktionshinder och habilitering samt för arbetet med nationella minoritetsgrupper. Inom nämnden finns förutom ett arbetsutskott, ett utskott för funktionshinder och samverkan samt ett utskott för primärvård och tandvård.
Verksamhetsplanen utgör en del av Region Västerbottens sammanhållna politiska styrning. I verksamhetsplanen beskrivs prioriterade delmål och indikatorer kopplade till de av regionfullmäktige beslutade inriktningsmålen. Vidare beskrivs de ekonomiska förutsättningarna och budget för 2023.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Den politiska organisationsutvecklingen och kritik från revisorerna har föramlett en översyn av delegationsordningen. Översynen har resulterat i några förslag på kompletteringar och behov av korrigeringar.
Med anledning av ny mandatperiod har den politiska organisationen förändrats vad gäller nämnders utskott. Då hälso- och sjukvårdsnämnden endast kommer att ha ett arbetsutskott enligt fullmäktiges reglemente föreslås att delegationen till Utskott för funktionshinder och samverkan tas bort.
Det föreslås också att delegationen i ärendegrupp 3.1.4. Yttrande till domstol eller enskild i ärenden, mål och frågor som hör till nämndens verksamhets- och ansvarsområde, tas bort med anledning av att dessa ärenden ofta handlar om myndigheten Region Västerbottens inställning i ärenden hos justitieombudsmannen eller hos domstolar. Det är lämpligt att nämnden är avsändare för sådana ställningstaganden. Delegation eller uppdrag att yttra sig i ett enskilt ärende är fortfarande möjligt.
Till sist föreslås några mindre korrigeringar av mer redaktionell karaktärBilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
En plan med aktiviteter har tagits fram för genomförande av omställningen till fossilfria marktransporter fram till 2030. Aktiviteterna finns inom områdena tjänsteresor, patientresor, godstransporter, laddinfrastruktur och kollektivtrafik. Övergripande aktiviteter riktar sig till alla identifierade områden. Övriga aktiviteter riktar sig till ett eller flera områden. Aktiviteterna utgör underlag för respektive förvaltnings verksamhetsplanering för att nå fossilfria marktransporter.
Klimatområdet är ett av de områden där regionen har störst påverkan på miljön. Målet att alla markbundna transporter ska vara fossilfria år 2030 är en av de viktigaste aktiviteterna för att regionen ska nå sitt mål att minska sin klimatpåverkan med 60 procent fram till 2030.
I regionstyrelsens verksamhetsplan för 2022 står att en plan ska tas fram för hur regionens markbundna transporter ska vara fossilfria år 2030.
För genomförande av planen behövs samverkan och samarbete mellan regionens förvaltningar. Dessutom är samverkan med externa aktörer som till exempel kommunerna viktig, bland annat kring åtgärder kopplat till patientresor och kollektivtrafik.
Utvecklingen, både för fossilfria drivmedel och fordon, går väldigt fort. Det innebär att en fortlöpande uppdatering behövs kring omvärld och utvecklingen i Västerbotten för att regionen ska få hållbara transporter i ett helhetsperspektiv.
I planen finns aktiviteter som kan genomföras inom respektive verksamhet utan särskilda beslut men det finns också aktiviteter där politiska beslut behövs innan aktiviteterna kan påbörjas till exempel då extra resurser krävs.
För att driva processen med omställningen till fossilfria marktransporter behöver en koordinator tillsättas för att planera och följa upp planens genomförande. Koordinatorn ska också vara ett stöd till regionens alla förvaltningar som berörs av planen.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
500kb Ladda ner dokument
-
-
Hjälpmedelsstrategin för Västerbottens län och kommuner togs ursprungligen fram för att hitta fungerande former för samverkan med målet att nå en jämlik hjälpmedelsförskrivning i länet. I och med etablering av den regionala samverkansstrukturen identifierades behov av att uppdatera strategin utifrån nya förutsättningar som utvecklad samverkan, digital utveckling och den påbörjade omställningen till Nära vård. Regionen och kommunerna ska i enlighet med lagstiftning erbjuda habilitering, rehabilitering och hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Sveriges nationella funktionshinderspolitik vilar på konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt barnkonventionen. Det är en gemensam angelägenhet för regionen och kommunerna i Västerbottens län att samhället utformas så att människor har jämlika förutsättningar att medverka i utvecklingen och vara delaktiga i samhällsgemenskapen.
Den reviderade hjälpmedelsstrategin har renodlats och delar som rör förskrivningsprocessen har flyttats till hjälpmedelshandboken och prioritetsordningen har omarbetats för att bättre passa framtida vårdbehov. Den nya reviderade Hjälpmedelsstrategin ersätter den nuvarande strategin och gäller, under förutsättning att alla parter beslutar att godkänna strategin, under perioden 2023-04-01-2025-03-31.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av arbetsutskottet på delegation av nämnden
§ 121 Kurser och konferenser 2022. HSN 70:10-2022.Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation. Förteckning.
Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören. Förteckning.
Beslut fattade av utskottet för funktionshinder och samvekan på delegation av nämnden
§ 56 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om bidrag till språk- och idrottsläger i Tärnaby, Samiska föräldranätverket
§ 57 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om språk- och slöjdläger för ungdomar vintern 2022–2023
§ 58 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om bidrag till kurs, Sáminuorra
§ 59 Åtgärder för nationella minoriteter – Ansökan om bidrag till informationsinsatser under Rally VM 2023, Vindelfjällens samecenter.Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
Förteckning, Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.pdf90kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Förteckning, Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.pdf97kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
750kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
678kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
965kb Ladda ner dokument
-
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 20 december 2022 får personalföreträdare närvara vid hela eller del av nämndens sammanträde och samtliga ärenden undantaget ärende som rör upphandling där sekretess råder. Personalföreträdarna har rätt att delta i hälso- och sjukvårdsnämndens överläggningar men inte i besluten. Vidare har personalföreträdare inte rätt att lägga förslag eller få sin mening noterad i protokollet.
-
§ 179
Justering
-
Förslag till föredragningslista är upprättad.
Efter utskick har två initiativärenden inkommit.
Initiativärende - Gällande medarbetare i verksamheterna
Initiativärende - Insatser för säkrad bemanning inom förlossningsvården -
Hälso- och sjukvårdsdirektörens information
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, redogör för aktuella händelser i verksamheten enligt följande:
Bemanningsläget på sjukhusen
Det är ett ansträngt läge på NUS med mycket korttidsfrånvaro och VAB. Det är en bild som delas med övriga landet. Vårdplatsläget är som bäst i Lycksele och sämre i Skellefteå och Umeå. Det råder förstärkningsläge på NUS, ytterligare en faktor är vinterkräksjukan har försämrat läget. Det bedöms tufft till mitten av januari.
IVA är belagt med ca 80 procent i landet, vilket bedöms som ok. Det kan försämras över jul.
Övrig information.
Ett möte med chefer på NUS för att minska de administrativa arbetsuppgifterna ska genomföras. Dokumentation och registrering sker idag på flera ställen och dubbeldokumentation sker. Det är att dessa uppgifter görs så effektivt som möjligt.Minskad regionvård leder till att övriga Norrlandsregioner söker vård i Uppsala och Stockholm. Det är allvarligt att NUS status devalveras. Upphandlingen för IVF förlängs med sex månader. Avtalet med vårdförbundet är uppsagt och det finns en dialog men inget nytt avtal. För 2023 och 2024 kommer bli svåra ekonomiska år och diskussion om utbudsminskningar kan komma. Utbildningspaketet av Cosmic startar 2023. Utbildningen innefattar totalt 4 dagars utbildning och riktar sig mot 8500 medarbetare, vilket motsvarar 170 helårsekvivalenter.
Resultatuppföljning
Hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar per november en ackumulerad negativ avvikelse mot budget på 159 miljoner kronor. Nettokostnadsutvecklingen uppgår till 1,4 procent. Under perioden har intäkterna varit 7,5 procent högre än föregående år medan kostnaderna ökat med 3,9 procent.Intäkterna samlat redovisar ett överskott mot budget för perioden på 264 miljoner kronor, varav vårdintäkterna underskott på 64 miljoner kronor. Patientintäkter och tandvårdsintäkter redovisar underskott som för perioden uppgår till 75 miljoner kronor. Underskotten vägs upp av statsbidrag för merkostnader, provtagning och tester kopplat till covidpandemin.
Kostnaderna redovisar ett underskott mot budget på totalt 423 miljoner kronor där störst underskott återfinns inom personalkostnader med 260 miljoner kronor. Kostnadsnivån för personalkostnader jämfört med föregående år har ökat med 2,3 procent. Produktionskostnaderna har under året varit höga och redovisar ett budgetunderskott på 109 miljoner kronor. Kostnadsökningen som avser merkostnader kopplat till pandemin har till stor del ersatts med statsbidrag.
Ewelina Ogenblad, HR-strateg, informerar nämnde om aktuella personalfrågor. Avgångsenkäten visas som helhet med alla frågeställningar, personalanslag för utbildningsförmåner redovisas där nyttjandet är på samma nivå eller högre innan pandemin och sist diskuteras lägsta kompetensnivå inom vården. Det är en bra dialog med Kommunal gällande vårdbiträden och arbetsuppgifter inom vården.
Verksamhetsplan 2023
Yvonne Nygren stabschef och Annelie Bygden strateg informerar om verksamhetsplanen 2023.
Det har varit en lång arbetsprocess under året med ett flertal workshop, arbetet har även samordnats med styrelsen. Avstämningar har skett under tiden. En ny struktur där delmål kommer ersätta indikationerna. Indikationerna ska vara mer mätbart. En effekt av preliminära planer ger en skörhet med sena ändringar.
Alla huvudmål med tillhörande delmål och indikationer redovisas. Sedan redovisas fullmäktigeuppdrag till nämnden för kommande år. Målen och uppdragen framgår av presentationen. Därefter visas den nya plan- och budgetprocessen som kommer gälla för kommande mandatperiod. -
Enligt bestämmelser i tandvårdslagen (1985:125) ska regionen planera tandvården med utgångspunkt i befolkningens behov av tandvård. Regionen ska säkerställa att det finns tillräckliga resurser för patienter med särskilda behov och att patientgrupperna erbjuds tandvård. Enligt tandvårdsförordningen (1998:1338) har regionen en skyldighet att tandvård kan erbjudas för dem som har behov av särskilda tandvårdsinsatser som led i sjukdomsbehandling under en begränsad tid, så kallad S-tandvård. Personer med mycket svår tandvårdsfobi, som efter utredning hos både tandläkare och legitimerad psykolog/legitimerad psykiater, bedöms lida av extrem tandvårdsrädsla har rätt till S-tandvård.
Behandling av svår tandvårdsfobi genomförs enligt vårdprogram baserat på kriterierna i regionens riktlinjer gällande tandvårdsstöd för kategori S10 (tandvård för personer med mycket svår tandvårdsfobi). Den behandlingsmetoden som dokumenterat anses mest effektiv är tandvårdsbehandling i kombination med aktiv psykologisk behandling med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT).
Region Västerbotten har ingen behandling av svår tandvårdsfobi i egen regi. För att rehabilitera de här patienterna har regionen tidigare köpt tjänsten av Dentalinstitutet AB. Avtalet med Dentalinstitutet AB har löpt ut 2022-08-31. Då fortsatt behov av KBT-behandling finns behöver upphandling för köp av tjänsten påbörjas för att övergå till nytt avtal så snart som möjligt.
För att tillgodose medborgarnas behov av KBT-behandling av tandvårdsfobi tills nytt avtal tecknats föreslås att senast gällande avtal med Dentalinstitutet AB förlängs t.o.m. senast 2023-12-31. Samma villkor som i senast gällande avtal ska fastställas för den här perioden. Uppdragsgivare är Beställarenheten i Region Västerbotten och avtalsägare är Anna Bergström. Om avtal tecknas i ny upphandling före 2023-12-31 äger regionen rätt att säga upp avtalet med en månads uppsägningstid.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Neuro- Huvud- och Halscentrum (NHHC) vid Norrlands Universitetssjukhus (NUS) behöver för verksamhetsåret 2023 upphandla en extern tjänst gällande utbildning av kirurger avseende cochlea-implantationer. Resurser i form av nödvändig specialistkompetens finns inte internt i regionen. NHHC har sedan tidigare köpt denna tjänst av Karolinska sjukhuset och önskar nu initiera en direktupphandling gällande fortsättning 2023.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
En handlingsplan avseende långsiktig barnmorskebemanning som presenterades för nämnden i januari och återremitterades. Till nämndens sammanträde i maj har utifrån detta en uppdaterad handlingsplan tagits fram i samverkan med medarbetare och fackliga parter. Nämnden beslutade även att förvaltningen återkommer vid varje nämndssammanträde uppdatera nämnden om hur arbetet gällande genomförandeplanen genomdrivs. Under hösten har information varit en ståendepunkt på nämnden. Vid dagens sammanträde ges information om hur arbetet fortlöper.
Information om förlossningsvården ges till nämnden som framgår av presentationen. Underlag på hur många som slutat inom förlossningsvården redovisas. Anledning till varför personal lämnar är spritt, dock för barnmorskor är det främst arbetsbördan som är anledningen. Det finns en oro vården i Umeå och Skellefteå inte klarar att bemanna sina tjänster i framtiden då dessa arbetsplatser även ombesörjer Lycksele med personal. Omorganisation planeras nu och kommer implementeras under våren.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för, leder och samordnar politiskt specialistvård, regionvård, primär- respektive tandvård i egenregi. Nämndens uppdrag är att tillgodose västerbottningens behov av hälso- och sjukvård samt tandvård, ge högspecialiserad vård till befolkningen i norra regionen samt följa och driva utvecklingen inom forskning, innovation och utbildning. Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar även för utvecklingen av kunskaps-, behovs- och produktionsstyrning inom nämndens ansvarsområde och för att hälso- och sjukvården tas tillvara som en regional tillväxtfaktor. Inom ramen för nämndens uppdrag finns även ansvar för funktionshinder och habilitering samt för arbetet med nationella minoritetsgrupper. Inom nämnden finns förutom ett arbetsutskott, ett utskott för funktionshinder och samverkan samt ett utskott för primärvård och tandvård.
Verksamhetsplanen utgör en del av Region Västerbottens sammanhållna politiska styrning. I verksamhetsplanen beskrivs prioriterade delmål och indikatorer kopplade till de av regionfullmäktige beslutade inriktningsmålen. Vidare beskrivs de ekonomiska förutsättningarna och budget för 2023.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Den politiska organisationsutvecklingen och kritik från revisorerna har föramlett en översyn av delegationsordningen. Översynen har resulterat i några förslag på kompletteringar och behov av korrigeringar.
Med anledning av ny mandatperiod har den politiska organisationen förändrats vad gäller nämnders utskott. Då hälso- och sjukvårdsnämnden endast kommer att ha ett arbetsutskott enligt fullmäktiges reglemente föreslås att delegationen till Utskott för funktionshinder och samverkan tas bort.
Det föreslås också att delegationen i ärendegrupp 3.1.4. Yttrande till domstol eller enskild i ärenden, mål och frågor som hör till nämndens verksamhets- och ansvarsområde, tas bort med anledning av att dessa ärenden ofta handlar om myndigheten Region Västerbottens inställning i ärenden hos justitieombudsmannen eller hos domstolar. Det är lämpligt att nämnden är avsändare för sådana ställningstaganden. Delegation eller uppdrag att yttra sig i ett enskilt ärende är fortfarande möjligt.
Till sist föreslås några mindre korrigeringar av mer redaktionell karaktärBilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
En plan med aktiviteter har tagits fram för genomförande av omställningen till fossilfria marktransporter fram till 2030. Aktiviteterna finns inom områdena tjänsteresor, patientresor, godstransporter, laddinfrastruktur och kollektivtrafik. Övergripande aktiviteter riktar sig till alla identifierade områden. Övriga aktiviteter riktar sig till ett eller flera områden. Aktiviteterna utgör underlag för respektive förvaltnings verksamhetsplanering för att nå fossilfria marktransporter.
Klimatområdet är ett av de områden där regionen har störst påverkan på miljön. Målet att alla markbundna transporter ska vara fossilfria år 2030 är en av de viktigaste aktiviteterna för att regionen ska nå sitt mål att minska sin klimatpåverkan med 60 procent fram till 2030.
I regionstyrelsens verksamhetsplan för 2022 står att en plan ska tas fram för hur regionens markbundna transporter ska vara fossilfria år 2030.
För genomförande av planen behövs samverkan och samarbete mellan regionens förvaltningar. Dessutom är samverkan med externa aktörer som till exempel kommunerna viktig, bland annat kring åtgärder kopplat till patientresor och kollektivtrafik.
Utvecklingen, både för fossilfria drivmedel och fordon, går väldigt fort. Det innebär att en fortlöpande uppdatering behövs kring omvärld och utvecklingen i Västerbotten för att regionen ska få hållbara transporter i ett helhetsperspektiv.
I planen finns aktiviteter som kan genomföras inom respektive verksamhet utan särskilda beslut men det finns också aktiviteter där politiska beslut behövs innan aktiviteterna kan påbörjas till exempel då extra resurser krävs.
För att driva processen med omställningen till fossilfria marktransporter behöver en koordinator tillsättas för att planera och följa upp planens genomförande. Koordinatorn ska också vara ett stöd till regionens alla förvaltningar som berörs av planen.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
500kb Ladda ner dokument
-
-
Hjälpmedelsstrategin för Västerbottens län och kommuner togs ursprungligen fram för att hitta fungerande former för samverkan med målet att nå en jämlik hjälpmedelsförskrivning i länet. I och med etablering av den regionala samverkansstrukturen identifierades behov av att uppdatera strategin utifrån nya förutsättningar som utvecklad samverkan, digital utveckling och den påbörjade omställningen till Nära vård. Regionen och kommunerna ska i enlighet med lagstiftning erbjuda habilitering, rehabilitering och hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Sveriges nationella funktionshinderspolitik vilar på konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt barnkonventionen. Det är en gemensam angelägenhet för regionen och kommunerna i Västerbottens län att samhället utformas så att människor har jämlika förutsättningar att medverka i utvecklingen och vara delaktiga i samhällsgemenskapen.
Den reviderade hjälpmedelsstrategin har renodlats och delar som rör förskrivningsprocessen har flyttats till hjälpmedelshandboken och prioritetsordningen har omarbetats för att bättre passa framtida vårdbehov. Den nya reviderade Hjälpmedelsstrategin ersätter den nuvarande strategin och gäller, under förutsättning att alla parter beslutar att godkänna strategin, under perioden 2023-04-01-2025-03-31.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet initierat av Lars Bäckström (C), Elmer Eriksson (M), Elin Segerstedt Söderberg (M), Jens Wennberg (L) och Betty-Ann Nilsson (KD).
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade av arbetsutskottet på delegation av nämnden
§ 121 Kurser och konferenser 2022. HSN 70:10-2022.Beslut fattade av hälso-och sjukvårdsdirektören
Hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut som fattats med stöd av delegation. Förteckning.
Beslut fattade på vidaredelegation
Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören. Förteckning.
Beslut fattade av utskottet för funktionshinder och samvekan på delegation av nämnden
§ 56 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om bidrag till språk- och idrottsläger i Tärnaby, Samiska föräldranätverket
§ 57 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om språk- och slöjdläger för ungdomar vintern 2022–2023
§ 58 Åtgärder för nationella minoriteter - Ansökan om bidrag till kurs, Sáminuorra
§ 59 Åtgärder för nationella minoriteter – Ansökan om bidrag till informationsinsatser under Rally VM 2023, Vindelfjällens samecenter.Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
Förteckning, Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.pdf90kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Förteckning, Beslut som fattats med stöd av vidaredelegation från hälso- och sjukvårdsdirektören.pdf97kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
750kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
678kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
965kb Ladda ner dokument