Möte 2025-03-13
-
Under denna punkt hittar ni övergripande information om program/
tidsplan, eventuella kompletteringar, presentationer och annat som
kan vara av vikt att ha kännedom om.Förhinder
Om du ej kan närvara så är det viktigt att du meddelar din
ersättare. Meddela gärna din frånvaro och vem som blir din ersättare till
Nina Olofsdotter via e-post; nina.olofsdotter@regionvasterbotten.se eller
via telefon 073-039 28 06 för att underlägga vid uppropet.Program/tidsplan
Ärendelista och tidsplan finns bifogat.
Ca-tider:
kl. 09:30 sammanträdets öppnas
kl. 12:00-12:45 lunch
kl. 12:45 sammanträdet återupptas
kl. 14:55 partigruppmöten
kl. 15:35 sammanträdet återupptas
kl. 16:00 sammanträdet avslutasAktuella kompletteringar
Här uppges vilka kompletteringar som gjorts efter att kallelsen är utskickad.
Observera att informationen endast listar ärendena där kompletteringarna är
gjorda och vilket datum de gjordes.- Reviderad tidsplan är bilagt (2024-03-13)
- Ärende 6, Initiativärende från C bilagt (2025-03-07)Bilagor
-
318kb Ladda ner dokument
-
-
2
Sammanträdets öppnande och upprop
-
3
Val av justerare
-
4
Anmälan av jäv
-
5
Fastställande av föredragningslistan
-
Ledamöter och ersättare som tjänstgör i en nämnd eller styrelse har rätt att väcka ärenden, så kallad initiativrätt. Den 2 december 2021 beslutade
regionala utvecklingsnämnden att anta en rutin för anmälan av
initiativärenden till nämnden.Aktuella initiativärenden som är under beredning:
- Mål, indikatorer och deltidsuppföljning av Regional
Livsmedelsstrategi 2021-2030 - Centerpartiet.
Anmäld i nämnden den 10 oktober 2024 § 136
Återkopplas till nämnden senast den 9 april 2025.
- Möjliggöra projekt att starta eget för uppsagda 3:e lands
medborgare - Centerpartiet
Anmäld i nämnden den 7 november 2024 § 161
Återkopplas till nämnden senast 9 april 2025.
-
Ett initiativärende kan lämnas in före eller under ett sammanträde och ska
vara skriftlig. Oavsett när initiativärenden lämnas in så måste tjänstgörande
ledamot lyfta ärendet på sammanträdet under detta ärende, det räcker inte
enbart med att lämna in det skriftligt före sammanträdet.
Nämnden har att besluta om anmälda ärenden och dess fortsatta hantering.
Initiativärenden som överlämnas för beredning ska behandlas av nämndens
beredande utskott inom 6 månader från det att initiativärendet anmälts.Följande initiativärenden har anmälts till sammanträdet:
- Stötta företag med språk- och introduktionsanställningar - Carina Sundbom (C)
- Mål, indikatorer och deltidsuppföljning av Regional
-
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har skickat ut Rapport 2023/6 Tillgängliggörande av vissa uppgifter om fjällnära skog på remiss. Rapporten är framtagen av Skogsstyrelsen, Lantmäteriet och Naturvårdsverket i samverkan.
Bakgrund
Övervägande delen av de ansökningar som kommer in till Skogsstyrelsen om att avverka fjällnära skog avslås på grund av höga natur- eller kulturmiljövärden. Avslagen förväntas gälla för all framtid eller fram tills ett annat beslut tas. Sedan 2020 betalas ersättning ut till de skogsägare som får avslag.
Idag är det svårt att få fram uppgifter om vilka avverkningar som har avslagits, och om ersättning betalats ut. Det utgör en risk när skogsfastigheter köps och säljs. Enligt en tjänsteman på Skogsstyrelsen så behöver en köpare ”gräva i katakomberna under Skogsstyrelsens högkvarter i Jönköping” för att få fram uppgifter om en avverkning fått avslag. Detta är givetvis uppgifter som är viktiga att känna till innan man köper en skogsfastighet.
Rapportens förslag
Författarna av rapporten förslår att uppgifterna om avslag på ansökan om att avverka fjällnära skog och om ersättnings betalats ut ska gå att finna i Lantmäteriets fastighetsregister. Uppgifterna ska också finnas om Naturvårdsverket i deras kartor över skyddad natur.
Synpunkter från Region Västerbotten
Förslaget till yttrande från Region Västerbotten är mycket kortfattat och stödjer rapportförfattarnas förslag.Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet rör förslag till beslut om att ge den regionala utvecklingsdirektören i uppdrag att ta fram en regional agenda för rumslig planering.
Regional rumslig planering
Regional rumslig planering innebär att genom kartbilder, så kallade strukturbilder, visualisera samband där det är viktigt med en regional överblick, både gällande nuläge och önskad utveckling. Det kan till exempel handla om att beskriva nuläge beträffande geografisk fördelning av arbetstillfällen i olika branscher, att peka ut viktiga infrastrukturstråk, att visa befintlig eldistribution och energiproduktion eller inkomstnivåer hos medborgarna. Vidare innebär den rumsliga planeringen att utifrån nuläget kunna analysera och peka på behovet av insatser inom olika områden. En strukturbild kan sägas vara en kartvisualisering av RUS och kan bidra till att stärka dialogen med statliga myndigheter och andra aktörer.
Tidigare och pågående initiativ inom regional rumslig planering
Regionala utvecklingsförvaltningen har under en längre tid strävat efter att utveckla arbetet med regional rumslig planering och har drivit och deltagit i flera utvecklingsprojekt med syfte att stärka regional rumslig planering. För tillfället drivs projektet Regional Strategisk planering, med finansiering från Tillväxtverket. Förvaltningen har dock haft svårt att omvandla de erfarenheter och den kunskap vi fått genom tidigare arbete till en tydlig väg mot konkret verkstad.
Regional agenda för rumslig planering
En agenda pekar ut prioriterade teman och utmaningar där ett tydligare regionalt rumsligt perspektiv behöver utvecklas och visualiseras. Agendan pekar också på arbetsformer och hur samverkan med kommuner, länsstyrelse och andra aktörer bör ske. En agenda för regional rumslig planering skulle ge förvaltningen ett tydligt uppdrag, en riktning att arbeta i och bidra till tydlighet i kommunikationen både externt och internt.
Ett förslag till agenda skulle kunna presenteras för RUN under 2026. Agendan arbetas fram med hjälp av slutsatser från tidigare arbete och genom dialog med kommunerna, länsstyrelsen med flera.
För mer information finns att läsa i bilagt PM.Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att leda och samordna det regionala energi- och klimatarbetet. Enligt regleringsbrevet till Länsstyrelsen i Västerbotten 2023 ska länets energi- och klimatstrategi revideras med hänsyn till de nationella energipolitiska målen. Förslaget Länsstyrelsen i Västerbotten presenterar innehåller stora förändringar från klimat- och energistrategi 2020 som är den strategi som ska revideras. Synpunkter som har inkommit handlar främst om att revideringsförslaget är otydligt, saknar mål och syfte samt att förändringar har gjorts som upplevs som en försämring av den tidigare strategin. Inriktningen på remissvaret handlar om att strategin behöver igenom och utvecklas.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2024 har bolagets ägare och finansiärer gemensamt arbetat fram förslag till bolagsordning, ägardirektiv, aktieägaravtal och samverkansavtal för Norrtåg AB.
Till stor del har styrdokumenten renodlats, där upprepningar och inaktuell text har tagits bort. En annan förändring är att konsortialavtalet har ersatts av ett samverkansavtal samt att ägarsamråd byter namn till samråd, för att visa på att det inte bara är ägarna som deltar. Samverkansavtalet är en överenskommelse mellan både ägare och finansiärer för Norrtåg AB.
Beräkningsunderlaget i finansieringsmodellen uppdateras till att baseras på beräknat trafikutbud under den kommande femårsperioden i stället för att baseras på historiskt trafikutbud, samt en intäktsfördelning som tar hänsyn till andelen enkelbiljetter i respektive läns biljettintäkter.
Styrdokumenten behandlades på ägarsamråd den 14 januari 2025.Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Umeå kommun finansierar Ultra-trafiken. Kommunstyrelsen i Umeå kommun har inkommit med förslag till nivå för den årliga justeringen av taxan, att gälla från 2025-04-28.
Kollektivtrafiken finansieras till delar via de trafikintäkter som resandet genererar och till delar av den uppdragsersättning som kommer via Umeå kommun. Umeå kommun har bedömt att förslag till justering av taxan är rimligt utifrån de utmaningar som finns inför trafikåret 2025/2026.
I normala fall är strategin vid taxejusteringar att hälften av biljettyperna justeras år 1 och resterande biljettyper år 2.
Förslag till förändringar framgår av protokollsutdrag från Umeå kommuns kommunstyrelse, vilket biläggs ärendet. I bilagan framgår nuvarande prisnivå inom parentes. Röd text innebär en förändring jämfört med idag. En kolumn är tillagd där biljetterpriserna 2011 redovisas. Utifrån jämförelsen mellan 2011 års priser och föreslagna strukturen för 2025/2026 kan utläsas att taxejusteringarna varit relativt små de senaste åren.
Sammantaget bedöms justeringarna enligt förslaget resultera i en helårseffekt på ca 3 % av nuvarande intäkter eller ca 3,5 Mkr.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapporten för verksamhetsåret 2024 är regionala utvecklingsnämndens tredje och sista fördjupade uppföljningsrapport för året.
I rapporten lämnas en redogörelse för väsentliga händelser och skeenden som haft påverkan på regionala utvecklingsnämndens ansvarsområden och ekonomi under 2024. En uppföljning görs av nämndens beslutade delmål samt indikatorer för 2024, i årsredovisningen lämnas även uppföljning av de uppdrag som regionfullmäktige riktat till regionala utvecklingsnämnden samt ett riktat uppdrag från nämnd till förvaltning. En helhetsbedömning ligger till grund för bedömning av måluppfyllelse.
Vid denna tidpunkt lämnas bedömning om att sex av regionala utvecklingsnämndens delmål är helt uppfyllda vid årets slut, tretton bedöms delvis uppfyllda.
Under rubrik Väsentliga personalförhållanden redovisas antal anställda, samt sjukfrånvaroutveckling. Här beskrivs även arbetsmiljö och befarad oro över förutsättningar som bedöms kunna ha negativ inverkan på arbetsmiljö. Medelantal antal anställda för 2024 är 103 anställda (minskning med 3 personer jämfört med föregående år)
Under rubrik Driftredovisning, presenteras ekonomiskt resultat för 2024 och ekonomisk analys. Den regionala utvecklingsnämndens ackumulerade nettokostnader för 2024 uppgår till 416,7 miljoner kronor. Jämfört med årsbudgeten 426,8 miljoner kronor ger detta en positiv budgetavvikelse med 10,1 miljoner kronor (exkl. finansnetto). Den positiva avvikelsen förklaras av överskott inom kollektivtrafikverksamheten med miljoner 9,5 miljoner kronor. Inom nämndens övriga verksamhet uppvisas positiva budgetavvikelser på totalt 0,4 miljoner kronor.
I bilaga redovisas uppföljning av de hel- och delägda bolag vars verksamhet faller inom regionala utvecklingsnämndens ansvarsområde. Inkomna VD-kommentarer redovisas även i sin helhet som bilagor.
I samband med uppföljning per april månad aviserade regionala utvecklingsnämnden ett prognosticerat underskott vid årets slut på -36 miljoner kronor, och uppmärksammade även regionfullmäktige på befarat underskott mot budget år 2024. Vid delårsuppföljning per augusti, uppdrog regionala utvecklingsnämnden till regionala utvecklingsdirektören att ta fram förslag till skrivelse till regionfullmäktige om att nämnden inte kommer klara budget vid årets slut. I skrivelsen skulle det framgå vidtagna åtgärder, planerade åtgärder och möjliga åtgärder. Samt om möjligt belysa konsekvenserna av dessa. Skrivelsen behandlades vid nämndens sammanträde i oktober, och har överlämnats till regionfullmäktige via regionstyrelsen. Vid årets slut lämnas dock ett positivt resultat, som ovan beskrivits.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallag (2017:725) 6 kap 6 § så har regionala utvecklingsnämnden att säkerställa sin interna kontroll enligt vad som föreskrivs om nämnders ansvar:
”Nämnderna ska var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de bestämmelser i lag eller annan författning som gäller för verksamheten. De ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Detsamma gäller när skötseln av en kommunal angelägenhet med stöd av 10 kap. 1 § har lämnats över till någon annan.”
Regionfullmäktige har i reglemente för intern kontroll tydliggjort vad nämnder ska göra för att upprätthålla en tillfredsställande intern kontroll. I reglementet tydliggörs regionstyrelsens övergripande ansvar för intern kontroll i Region Västerbotten, där en del av ansvaret innefattar att besluta om regionövergripande tillämpningsanvisningar för intern kontroll som utvecklar bestämmelser i reglemente samt säkerställa att stöd för arbetet med intern kontroll upprättas.
I samband med regionala utvecklingsnämndens årsrapport lämnas en årlig bedömning av nämndens interna kontroll, i enlighet med vad som fastställts i regionstyrelsens tillämpningsanvisningar för intern kontroll år 2024. Resultat samt bedömning av resultat från genomförda kontrolltester redovisas, vidtagna samt föreslagna åtgärder redovisas tillsammans med en värdering av årets samlade resultat. Bedömning sker utifrån gradering god intern kontroll, acceptabel intern kontroll eller bristande intern kontroll enligt vad tillämpningsanvisningarna föreskriver.
För att kontrollera uppmärksammade risker i regionala utvecklingsnämndens tillsynsplan för verksamhetsåret 2024 så har två kontrolltester inom dataskydd genomförts samt fem åtgärder inom ärendeberedning, ägarstyrning, jämställdhetsintegrering av beslut och introduktion av nya medarbetare. Testerna och åtgärderna har genomförts enligt plan. Dessa redovisas nämnare i förslaget till tillsynsrapport som är bilagt ärendet.
Arbetet för att minska riskerna inom dataskydd och åtgärder inom ägarstyrning m.fl. kommer att fortgå och följas upp under 2025. Vissa aktiviteter och åtgärder där nämnden inte har full kontroll över processerna, kommer att löpa vidare under 2025. Uppföljningen av åtgärderna visar att det finns utrymme till ytterligare samverkan mellan nämnderna för att åstadkomma effektivare processer.
I rapporten redovisas även andra risker som identifierades inför 2024 men som inte blev fokus på under året och ej eller hanterats genom kontrolltest eller aktiva åtgärder.
Sammanfattningsvis föreslås regionala utvecklingsnämnden lämna bedömningen om att nämnden har en acceptabel intern kontroll.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan slutet på 1990-talet har telekommunikationstjänster upphandlats gemensamt och samordnat av offentliga aktörer i Norr- och Västerbotten. Under perioden 2009 till 2018 ansvarade Regionförbundet Västerbottens län för genomförandet av upphandlingen och förvaltningen av det efterföljande avtalet. Ett ansvar som därefter togs över av den regionala utvecklingsförvaltningen hos Region Västerbotten.
Upphandlingen innefattar både fast och mobil telekommunikation vilket inkluderar såväl trafiktaxor som olika former av mobila abonnemang samt tillhörande tjänster som exempelvis telefonväxlar. Det finns ett avtalstak på 520 mnkr och från nu gällande avtal har ca 70 mnkr per år totalt avropats av de 155 avropsberättigade organisationerna.
Samordningen av upphandlingen har medfört förmånliga avtal för de deltagande organisationerna jämfört med liknade organisationer som inte upphandlar samordnat. Det har också medfört att mindre kommuner samt små regionalt och kommunalt ägda bolag har kunnat ta del av denna förmån. Under åren har upphandlingen medfört lägre priser och ett större utbud av tjänster för alla avropande organisationer, stora som små. Den samordnade upphandlingsformen har och kommer framgent också att medföra att vi genom konkurrens kan påverka operatörerna för att få en bättre täckningsgrad avseende mobilnäten i Norr- och Västerbotten. Det finns alltså förutom ett ekonomiskt perspektiv för de deltagande organisationerna även en regional utvecklingsdimension i den samordnade upphandlingen.
Region Västerbotten, Region Norrbotten, alla kommuner Norr- och Västerbotten, Luleå tekniska universitet samt ett stort antal kommunalt och regionalt ägda bolag i de två länen har deltagit. Då nuvarande avtal löper ut under 2025 inleddes under 2024 förberedelser för en ny upphandling. En intresseförfrågan skickades ut till de som tidigare deltagit samt till nybildade offentliga organisationer. Detta resulterade i att 146 organisationer inkom med en fullmakt till Region Västerbotten för att kunna delta i den samordnade upphandlingen.
Under 2024 etablerades en arbetsgrupp, ett urval av representanter från de deltagande organisationerna, som under hösten tagit fram upphandlingsunderlag som nu är redo för publicering. Upphandlingstekniskt stöd erhålls från Umeå kommuns upphandlingsbyrå under hela processen enligt gällande avtal med Region Västerbotten.
För att det ska vara möjligt att starta upphandlingen och publicera upphandlingsunderlaget behöver regionala utvecklingsnämnden (RUN) fatta beslut om att upphandlingen kan påbörjas och därefter också fatta tilldelningsbeslut enligt nämndens delegationsordning (4.4.1) då det totala värdet överstiger 1 000 000 kr.
Regionala utvecklingsdirektören kan därefter enligt delegationsordningen (4.4.2) teckna och ingå avtal efter att RUN fattat tilldelningsbeslut.Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Västerbotten i de bolag som kan betraktas ha sin hemvist inom nämndens ansvarsområde utifrån det i bolagsordningen fastställda kommunala ändamålet. Uppdraget är infört i reglemente för regionala utvecklingsnämnden.
Nämnden har på olika sätt utövat ägarroll i enlighet med vad som anges i reglemente under året.
Bolagens verksamhet och ekonomi följs kontinuerligt upp under året på olika sätt. I samband med nämndens delårsrapport per april 2024, delårsrapport per augusti 2024 samt årsrapport 2024 har redogörelse för väsentliga händelser (ekonomi samt verksamhet) lämnats för de bolag där Region Västerbotten har en ägarandel som överstiger 20 procent.
Inkomna handlingar från bolag som kan betraktas ha sin hemvist inom nämndens ansvarsområde såsom styrelseprotokoll, årsredovisningar, granskningsrapporter, anteckningar från ägarsamråd, uppgift om innehav mm har under året lämnats till regionala utvecklingsnämnden som meddelanden i samband med sammanträden.
Under året har nämnden, utöver årliga bolagsdialoger, hanterat en rad bolagsspecifika ärenden. Dessa finns redovisade i bifogad sammanställning.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Informationspunkt för att berätta om de två uppföljningsrapporterna som tagits fram för 2024: Resultat Västerbotten 2024 och Resultatredovisning enligt förordning 2024:99. Resultat Västerbotten 2024 tas fram gemensamt i organisationen för att visa bredd och spets i de insatser som genomförs inom ramen för det regionala utvecklingsuppdraget. Innehållet används sedan till att svara upp mot de uppföljningskrav som Region Västerbotten har som regionalt utvecklingsansvarig i den årliga resultatredovisningen till regeringen. Detta är en del i uppföljningen av den regionala utvecklingsstrategin RUS 2020–2030.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
17
Positionspapper för E12-stråket - strategisk öst-västlig försörjningskorridor i Norden och Arktis
E12-stråket, som går genom Norge, Sverige och Finland, är en strategisk öst-västlig försörjningskorridor av stor betydelse för både den regionala utvecklingen och försörjningstryggheten, särskilt vid kriser och i totalförsvarsberedskap. I och med det geopolitiska läget och klimatutmaningar, har samarbetet mellan regionerna i Nordland, Västerbotten och Österbotten blivit allt viktigare för Nordens säkerhet.
Målet är att förbättra E12-stråkets funktion för både civilt och militärt bruk, genom att stärka transportkorridoren för att möta de säkerhetspolitiska kraven efter Sveriges NATO-medlemskap. Detta inkluderar att stärka förmågan att hantera väpnade angrepp och utveckla kollektiv motståndskraft. E12-stråket är redan en viktig logistik- och försörjningsväg, med flera investeringar och förbättringar på gång, såsom en ny storflygplats i Mo i Rana och upprustning av väg E12 och järnvägslinjer.
Flera projekt är under planering för att stärka infrastrukturen ytterligare, som samverkan mellan hamnarna i Mo i Rana, Umeå och Vasa, samt elektrifiering av Tvärbanan och utveckling av el- och hybridflyg i Kvarkenregionen. Målet är att E12-stråket ska bli utsett som en militär mobilitetskorridor, vilket kompletterar andra strategiska korridorer och samtidigt gynnar lokalbefolkning, näringsliv och besökare.
Detta positionspapper bygger på ett toppmöte mellan Norge, Sverige och Finland i juni 2024, och aktörerna längs E12-stråket är engagerade i att fortsätta utveckla samarbetet för att stärka både den civila och militära infrastrukturen. Parterna avser genom detta positionspapper att säkerställa betydelsen av E12-stråket genom Norge, Sverige och Finland, för den regionala utvecklingen samt stråkets roll som försörjningskorridor för totalförsvaret och vid kris.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
18
Omfördelning av investeringsmedel i länstransportplanen från väg 372 till väg 95, infrastruktursatsningar kopplade till Norrbotniabanan vid Skellefteå resecentrum
I samband med byggandet av Norrbotniabanan i centrala Skellefteå behöver en rad åtgärder genomföras på väg 95 genom centrala Skellefteå. Riksväg 95 är en av norra Sveriges viktigaste näringslivsvägar, där en stor del av trafiken består av tunga transporter för energi-, skogs- och gruvnäringen. Trafiken genom centrala Skellefteå uppgår till cirka 10 000 fordon per dag och förväntas öka till 14 000 fordon per dag fram till 2040. Denna höga trafikmängd skapar utmaningar med vägens utformning och kapacitet, särskilt för oskyddade trafikanter. För närvarande korsas väg 95 av oskyddade trafikanter i en plankorsning med trafiksignaler, vilket både begränsar kapaciteten och innebär säkerhetsrisker.
Med anledning av anläggandet av Norrbotniabanan genom centrala Skellefteå kommer väg 95 att beröras då bland annat tre järnvägsspår ska byggas för att underlätta trafikering. Den nya järnvägen kommer att innebära långpassager under järnvägen, som utformas bredare och ljusare än standard för att öka tryggheten. För att hantera ökningen av resande till det nya resecentrumet och den växande befolkningen i Skellefteå, planeras en omläggning av väg 95 samt en planskild passage för gång- och cykeltrafik. Denna lösning ska både öka trafiksäkerheten och skapa en bättre koppling mellan viktiga stadsdelar.
Den föreslagna åtgärden, som beräknas kosta 90 miljoner kronor, bedöms vara en viktig del i att både säkerställa trafiksäkerhet och knyta samman växande stadsdelar. Kostnaden för projektet föreslås delas mellan stat och kommun.
I Nu gällande Länstransportplan för Västerbotten finns 100 miljoner kronor avsatta för åtgärder på väg 372 Skellefteå-Skellefteå hamn. En omfördelning av dessa medel till väg 95 skulle innebära att åtgärder i Skellefteå kan genomföras i ”rätt” ordning. Dvs tidskritiska åtgärder kopplade till anläggandet av Norrbotniabanan genomförs nu och åtgärder på väg 372 skjuts fram för att prioriteras i kommande plan.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
687kb Ladda ner dokument
-
-
Fullmäktigeberedningen för kompetensförsörjning är organisatoriskt placerad direkt under regionfullmäktige, och ska på regionfullmäktiges uppdrag beskriva kompetensförsörjningen, både för Västerbottens län och den egna organisationen Region Västerbotten.
I beredningens uppdragsbeskrivning framgår att fullmäktigeberedningens uppdrag avgränsas till att gälla privat och offentlig sektor inom Västerbottens län. Syftet med beredningen är att omvärldsbevaka, informera och ge kunskap om området kompetensförsörjning. Beredningen ska särskilt i sitt arbete beakta och väga in effekter av jämställdhet, jämlikhet och diskriminering.
Beredningen för kompetensförsörjning fick i regionplanen 2024 följande uppdrag:- Att kartlägga projekt och aktörer som arbetar med kompetensförsörjning internt, regionalt, nationellt och globalt.
- Att titta på vilka antidiskrimineringsåtgärder som genomförs inom ramen för de rekryteringsinsatser som pågår i länet.
- Att föreslå metoder och förbereda hur regionen kan bidra till en långsiktig plan på 5–20 års sikt för kompetensförsörjningen i Västerbotten.
- Att i sitt uppdrag särskilt beakta och väga in effekter av jämställdhet, jämlikhet och diskriminering.
-
Regionfullmäktige har godkänt rapporten (2024-11-26 § 182) och överlämnat den till regionala utvecklingsnämnden, regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning. Regionala utvecklingsnämnden har därmed möjlighet att komma med åtgärdsförslag.Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
Fullmäktigeberedningen för samverkan och regional utveckling är organisatoriskt placerad direkt under regionfullmäktige, och ska på regionfullmäktiges uppdrag verka för samverkan mellan Region Västerbotten och kommunerna i Västerbottens län i frågor av gemensamt intresse inom regional utveckling.
I beredningens uppdragsbeskrivning framgår att beredningen har i uppdrag att omhänderta relevanta primärkommunala perspektiv inom området för regional utveckling. Beredningen har också möjlighet att redovisa övriga behov inom ramen för samverkan inom regional utveckling.
I regionfullmäktiges beslut 2023-11-21—22 § 185 fick beredningen det årliga uppdraget att under 2024, utifrån den regionala utvecklingsstrategin, beskriva kommunernas största utmaningar och möjligheter inom regional utveckling och hållbar tillväxt.
Under hösten 2024 har beredningens arbete med uppdraget sammanställts i en rapport som ska presenteras för regionfullmäktige i november 2024. Den 8 november har beredningen fastställt slutgiltigt förslag till rapport, som härmed överlämnas till regionfullmäktige.
Regionfullmäktige har den 2024-11-26 § 181 godkänt rapporten och överlämnat den till regionala utvecklingsnämnden samt regionstyrelsen för beredning. Regionala utvecklingsnämnden har därmed möjlighet att komma med åtgärdsförslag.Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
Demokratiberedningens uppdrag är att arbeta för att medborgarna ska känna förtroende för den representativa demokratin och de politiska församlingarna, dess förvaltningar och tjänstepersoner. Medborgarna i regionen ska ges goda förutsättningar till dialog med den politiska organisationen och dess förtroendevalda med målsättning att kunna påverka det regionala beslutsfattandet samt genomförande av fattade beslut.
Beredningens uppdrag fastställs i regionplanen och den demokratiska processen ska underlättas genom att beredningen ska
- Bidra till ökad kunskap om medborgarnas behov av åtgärder och insatser.
- Verka för att utveckla relationen mellan medborgare och deras förtroendevalda.
- Verka för att utveckla relationen mellan medborgare och det offentligas institutioner och företrädare.
I sitt arbete ska beredningen särskilt beakta och väga in effekter som jämställdhet, jämlikhet och diskriminering.
Demokratiberedningen fick i regionplanen 2024 följande riktade uppdrag:
Kartlägga hur regionen och kommunerna arbetar med att nå ut till underrepresenterade grupper för att stärka demokratin.
Utifrån resultat som framkom vid medborgardialogerna under 2023 samt utifrån beredningens grunduppdrag i uppdragsbeskrivningen, undersökte beredningen via en digital medborgarenkät vad som skulle kunna öka tilliten till de förtroendevalda och till demokratin. Enkäten marknadsfördes via sociala medier.Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
All beslutanderätt i Region Västerbotten utgår från regionfullmäktige. Regionfullmäktige kan i sitt arbete besluta att upprätta och delegera ansvar till nämnder i en fördelning som fullmäktige bedömer lämplig och i enlighet med lagar och andra författningar. Nämnderna kan i sin tur delegera beslutanderätt inom sitt ansvarsområde till nämndens presidium, ett utskott, en ledamot, en ersättare enligt KL kap. 6 § 37 eller en anställd enligt KL kap. 7 §§ 5-8.
Om nämnden delegerar beslutanderätt till nämndens förvaltningschef kan nämnden besluta att förvaltningschefen får delegera rätten vidare till annan anställd inom regionen.
Frågor av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för regionen kan fullmäktige inte delegera, detta framgår i kommunallagen (KL 2017:725) kap. 5 § 1. Liksom fullmäktige finns det frågor som nämnden inte kan delegera till andra, dessa framgår i KL kap. 6 § 38.
All delegerad beslutanderätt från nämnden ska framgå i delegationsordningen, samt möjligheten åt förvaltningschef att vidaredelegera rätt att fatta beslut. Beslutanderätt enligt delegationsordningen gäller från det att nämnden beslutar anta ordningen och alla beslut fattade på delegation ska återrapporteras till nämnden efter det att beslut fattats.
Revisionen på Region Västerbotten har den 25 mars 2024 inkommit med en granskning av regionens kontroll över beslut. I rapporten framgår revisionens förslag till åtgärder som regionala utvecklingsnämnden kan ta för att öka sin kontroll över beslutsfattandet inom förvaltningen. Den 22 augusti har nämnden yttrat sig över granskningen, en del i yttrande är att nämnden avser se över sin delegationsordning.
Från november 2024 har förvaltningen arbetat med att ta fram ett förslag till reviderad delegationsordning, i huvudsak baserad på revisionens synpunkter men även på andra förslag som uppkommit inom förvaltningen. Nu finns ett färdigt förslag för beslut i nämnden.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Norrlands nätverk för musikteater och dans (NMD) är ett kommunalförbund
bildat av regionerna Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och
Västernorrland.
Kommunalförbundet har under 2024 förberett ett förslag till reviderad förbundsordning som hösten 2024 skickats ut till respektive region för fastställande. Den reviderade förbundsordningen innehåller förtydliganden vad gäller ledning och styrning av kommunalförbundet, bland annat vid val av ledamöter till förbundets styrelse och fullmäktige samt klargöranden gällande parternas åtaganden i relation till NMD.
Förslag till reviderad förbundsordning har godkänts av förbundets fullmäktige och blir gällande efter det att de fyra regionerna fastställt förslaget.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
24
Förslag till fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet enligt förordning 2010:2012
Region Västerbotten tilldelas 87 560 tkr kronor i statligt anslag för verksamheter inom kultursamverkansmodellen för år 2025. Detta beslut är fattat i enlighet med förordning 2010:2012. Det statliga anslaget innebär en minskning på 0,61 % (537 tkr) jämfört med 2024. Minskningen sker lika över landets regioner.
I samverkan med övriga regioner i norra Sverige har det beslutats att minska stödet till Norrlands nätverk för musikteater och dans (NMD) med 0,61 % per region, motsvarande 18,3 tkr för Region Västerbotten. Respektive scenario nedan innebär därmed en anslagsminskning för NMD på 18,3 tkr.
Det regionala anslaget för mångkulturverksamhet har omdisponerats till kultursamordningen i enlighet med beslut om regional kulturbudget 2025. En omdisponering av det statliga anslaget till mångkulturverksamheten har varit föremål för dialog med Statens kulturråd då verksamheten, enligt förordning 2010:2012, ej är bidragsberättigad. Den statliga anslagsdelen för mångkulturen (374 tkr) föreslås därmed att användas för att dämpa konsekvenserna av det minskade totala anslaget. Besparingen går därmed från 0,61 % (537 tkr) till 0,17 % (163 tkr).Förvaltningen har tagit fram tre scenarier för hantering av minskat statligt anslag:
1. Proportionell minskning för alla verksamheter
Samtliga verksamheter som tar del av det statliga anslaget får sitt anslag minskat med 0,17 %.
2. Hierarkisk modell – fokus på verksamheter med högst statligt anslag
Besparingen fördelas på de fem verksamheter som har haft en konsekvent anslagsutveckling över tid av både det regionala och statliga anslaget. Förslaget innebär att de tre verksamheter som har högst statligt anslag tar den största delen av besparingen. Övriga två verksamheter tar en mindre del av besparingen. Övriga verksamheter undantas helt från anslagsminskning.
3. Procentuell modell – fördelning efter andel av anslag
Besparingen fördelas på de fem verksamheter som haft en konsekvent anslagsutveckling över tid av både det regionala och statliga anslaget. Förslaget innebär att de fem verksamheterna bidrar proportionellt utifrån sin procentandel av det gemensamma totala statliga anslaget för denna grupp. Övriga verksamheter undantas helt från anslagsminskning.
Vid procentuella uppräkningar har verksamheter med högst anslag gynnats (jmf 2016–2024). Förvaltningen anser att samma princip bör gälla vid anslagsminskning. Förvaltningen bedömer att förslag 3. Procentuell modell i högst utsträckning återspeglar detta förhållningsätt.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen har anvisat Region Västerbotten ett anslag på 123,4 mnkr för år 2025 för Anslag 1:1, Regionala utvecklingsåtgärder. Medlen disponeras av Tillväxtverket för utbetalningar med anledning av ekonomiska åtaganden gjorda 2024 och tidigare år samt utbetalningar med anledning av beslut 2025 som utbetalas 2025. Medlen ska användas i enlighet med nationella förordningar och respektive strukturfondsprogram.
Anslag 1:1, Regionala utvecklingsåtgärder, kan användas för 4 olika ändamål;
1. Regionala företagsstöd,
2. Stöd till kommersiell service,
3. Projektverksamhet,
4. Uppföljning och utvärdering.
Under 2024 beviljades 141 miljoner kronor för nya beslut inkl. återtag och återföringar under året. Av dessa beviljades 40,5 mnkr i företagsstöd, 8,4 mnkr i stöd till kommersiell service, 90,3 mnkr till projektstöd samt 1,8 mnkr till uppföljning och utvärdering.
Utöver detta beviljades 2024 ytterligare 42,9 mnkr i företagsstöd från EU-medel via pågående ramprojekt samt totalt 16 mnkr i särskilda statliga medel för stöd till kommersiell service.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Skellefteå har genomgått en snabb industriell omställning och blivit en central aktör i Sveriges gröna omställning. Stora investeringar i batteriproduktion och hållbar teknik har skapat många arbetstillfällen och lockat internationell arbetskraft. Samtidigt har detta medfört utmaningar som bostadsbrist och brist på specialiserad arbetskraft.
Den senaste tidens varsel och uppsägningar har dock skapat osäkerhet. Global konkurrens och ekonomiska förändringar har lett till neddragningar, vilket ställer krav på nya strategier för att behålla och omfördela arbetskraft. En effektiv samverkan är avgörande för att minska arbetslöshet och stärka regionens långsiktiga utveckling.
Projektets huvudmål är att stärka förmågan hos berörda organisationer att hantera förändringar i snabba omställningar och akuta kriser på arbetsmarknaden.
-
Information om hur Region Västerbotten beviljade företagsstöd samt projektstöd under 2024 för genomförande av hållbar regional utveckling i enlighet med Agenda för hållbar regional utveckling. Årsrapporten belyser utifrån olika parametrar vad Region Västerbotten beviljat medel till. Exempelvis beskrivs de beviljade företagsstödens fördelning per kommun och fördelning av projektstöden per RUS-prioritering, mm.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Regionala utvecklingsnämnden har efterfrågat återrapportering kring större strategiska mötesplatser.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Det finns flera organisationer och myndigheter som undersöker arbetsmarknadens behov av kompetens och arbetskraft. Nedan ges några exempel på undersökningar och enkäter som undersöker olika kompetensbehov inom näringsliv, branscher och sektorer med bäring på Västerbotten och våra industrier:
1. Arbetsförmedlingen: De genomför regelbundet arbetsmarknadsprognoser och analyser för att identifiera framtida kompetensbehov och matcha arbetssökande med arbetsgivare.
2. Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH): De analyserar arbetsmarknadens behov för att säkerställa att yrkeshögskoleutbildningar matchar efterfrågad kompetens.
3. Statistiska centralbyrån (SCB): De samlar in och analyserar data om arbetsmarknaden, inklusive kompetensbehov och sysselsättningstrender.
4. Akademi Norrs rapport om kompetensförsörjning i norra Sverige: Rapporten visar vilka utmaningar och möjligheter som finns inom kompetensförsörjning i Norr- och Västerbotten de kommande två åren.
5. Teknikföretagens kompetensundersökning: Visar på både Teknikföretagens behov vid rekrytering, utbildning och kompetensutveckling samt regionala skillnader.
6. Rekryteringsenkäten av Svenskt Näringsliv: Denna återkommande undersökning ger en bild av medlemsföretagens kompetensbehov och rekryteringsmönster. Den senaste rapporten från 2024 visar att många företag fortfarande har rekryteringssvårigheter, vilket påverkar deras förmåga att växa och bidra till samhället.
7. Näringslivets kompetensbehov 2024: En annan undersökning av Svenskt Näringsliv som fokuserar på företagens behov av arbetskraft och kompetens för att möta framtida utmaningar, inklusive klimatomställningen.
8. Ny kraft i norr - Grön omställning och norra Sveriges arbetskraftsbehov fram till 2035: Rapporten från Tillväxtanalys analyserar den gröna nyindustrialiseringens förutsättningar, speciellt utifrån arbetskrafts- och kompetensförsörjning.
Vår bedömning är att en ytterligare egen inventering inte kommer tillföra något av större mervärde. Däremot är det viktigt att i nära samarbete med företrädare från näringslivet att analysera slutsatser och resultat från dessa rapporter. Och utifrån dessa slutsatser aktivt jobba för att bättre kunna matcha och möta industrins behov av kompetens.
Region Västerbotten har därför tagit initiativ till att etablera ett regionalt kompetensråd där exempelvis Företagarna, Handelskammaren och Svenskt Näringsliv ingår. Det första mötet i kompetensrådet är den 12 februari och där föreslås bland annat inrättande av branschspecifika kompetensråd för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan.Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Muntlig information ges till arbetsutskottet om pågående arbete med uppdragen.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Muntlig information lämnas till regionala utvecklingsnämnden från regionala utvecklingsdirektören Patrik Sällström om aktuella händelser från förvaltningen.
Bland annat informeras om den rapport som sammanställts utifrån hur Northvolt påverkar utvecklingen i Skellefteå och Västerbotten.
-
Till regionala utvecklingsnämndens sammanträde ska följande valärenden hanterats;
Bordlagt fyllnadsval
Ordförande i Folkbildning Västerbotten i stället för Malin Malm (S) nomineras;
Urban Lindström (S), Åsele -
Regionala utvecklingsnämnden har överlåtit beslutanderätt till delegat
enligt fastställd delegationsordning. Dessa beslut ska anmälas och redovisas
till nämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden får ompröva
eller fastställa delegationsbesluten. Däremot kan nämnden återta lämnad
delegation.Delegationspunkt/Ärendegrupp, diarienummer, beslutsdatum, delegat
Beslut som fattas med stöd av delegation1.1 Beslut i brådskande ärenden som inte kan invänta nämndens avgörande/ Delegat: Regionala utvecklingsnämndens ordförande
Förslag till borgensåtagande för Bussgods i Norr AB
RUN 19:1-2025
2025-01-15 Richard Carstedt (S)Överflyttning av medel mellan åren 2024-2025 NorrlandsOperan AB
RUN 61:4-2025
2025-02-04 Richard Carstedt (S)Överflyttning av medel mellan åren 2024-2025 Västerbottensteatern AB
RUN 61:10-2025
2025-02-04 Richard Carstedt (S)Överflyttning av medel mellan åren 2024-2025 Skogs- och samemuseet i Lycksele AB
RUN 61:7-2025
2025-02-04 Richard Carstedt (S)Yttrande över remiss Reformering av avfallslagstiftningen för en ökad materialåtervinning och för en mer cirkulär ekonomi
RUN 79:5-2025
2025-02-04 Richard Carstedt (S)2.1 Deltagande i kurser och konferenser inom nämndens verksamhetsområde/ delegat: Regionala utvecklingsnämnden arbetsutskott
Beslut RUN AU 2025-02-27 § 29 Deltagande i kurser och konferenser
RUN 41:1-2025
2025-02-27 Arbetsutskottet
3.1 Beslut om extra sammanträden för kulturberedningen/delegat: Regionala utvecklingsnämndens ledamot eller ersättare, i funktion som kulturberedningens ordförande
Beslut om extra sammanträde den 17 oktober 2025 för kulturberedningen
RUN 312:10-2024
2025-01-24 Nina Björby (S)4.2.1 Utse nytt dataskyddsombud samt ersättare till dataskyddsombudet/delegat: Regionala utvecklingsdirektören
Beslut om nytt dataskyddsombud för regionala utvecklingsförvaltningen
RUN 37:1-2025
2025-01-16 Patrik Sällström4.6.1 Beslut om projektmedel för hela projektperioden upp till 1 200 000 kr
/delegat: Regional utvecklingsdirektörBifallsbeslut RUM för projektet "Jårrh!" för projektperioden 2024-04-01 – 2025-12-31. Projektägare Aejlies Saemien Jarnge ekonomisk förening beviljas 882 750 kronor.
RUN 137:1-2025
2024-04-18 Patrik SällströmProjektbeslut "Projekt Västerbotniabanan"
RUN 138:1-2025
2024-11-07 Patrik SällströmBifallsbeslut för projektet NordicForestry – Planning, management methods and technoogy för young boreal forest, projektägare Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
RUN 135:1-2025
2024-12-02 Patrik SällströmBifallsbeslut för projektet WaVes – Smart specialisation and innovative biotechnology från Artic plant derived waxes and nanomaterials, projektägare Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
RUN 136:1-2025
2024-12-02 Patrik SällströmBeslut. Konstnärscentrum Nord, BRAK 2025
RUN 60-2025
2025-01-24 Patrik Sällström
Beslut som fattats med stöd av regionala utvecklingsdirektörens vidaredelegation
1.5 Ingå avtal med bindande verkan för regionala utvecklingsnämnden/delegat:
stabschef/verksamhetschef/enhetschefFörteckning, Beslut med stöd av vidaredelegation, RUN 13 mars 2025
RUN 13:1-2025
5.2 Anställning av personal och sättande av lön i samband med anställning/delegat: stabschef/verksamhetschef/enhetschef
Förteckning, Beslut med stöd av vidaredelegation, RUN 13 mars 2025
RUN 13:1-2025
6.1 Beslut om projektmedel för hela projektperioden upp till 800 000 kr/delegat: verksamhetschef Företag- och projektfinansiering
Bifallsbeslut för projektet "Företagsanalys Industrier i Norr" för projektperioden 2025-01-01 – 2025-12-31. Projektägare Industriellt Utvecklingscentrum Norr AB beviljas 546 845 kr kronor, dock högst 30.00 % av totala godkända kostnader på 1 822 817 kr.
RUN 144:1-2025
2024-11-07 Nils EnwaldAvslagsbeslut för projektet "Mötesplats Sorsele med Duo Gelland 2024". Projektägare Göteborg Artist Center Ek. för.
RUN 140:1-2025
2024-01-25 Nils EnwaldBifallsbeslut för projektet "Mobilt konstrum, förstudie" för projektperioden 2024-03-01 – 2024-12-31. Projektägare KONSTFRÄMJANDET I VÄSTERBOTTEN beviljas 262 050 kronor, dock högst 49 % av totala godkända kostnader på 529 787 kr. Medel disponeras ur regionala utvecklingsmedel.
RUN 141:1-2025
2024-01-17 Nils EnwaldAvslagsbeslut för projektet "Bortom Dystopierna Västerbotten". Projektägare Bortom Dystopierna Västerbotten.
RUN 142:1-2025
2024-04-18 Nils EnwaldBifallsbeslut för projektet "Access North Sweden" för projektperioden 2024-11-01 – 2025-12-31. Projektägare Skellefteå Science City beviljas 480 000 kronor, dock högst 20 % av totala godkända kostnader på 2 400 000 kr.
RUN 143:1-2025
2024-11-25 Nils EnwaldBifallsbeslut för projektet "Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer" för projektperioden 2025-01-01 – 2026-03-31. Projektägare Västerbottensteatern AB beviljas 350 000 kronor, dock högst 50 % av totala godkända kostnader på 700 000 kr. Medel disponeras ur Regionala utvecklingsmedel, RUM.
RUN 139:1-2025
2024-12-16 Nils Enwald
6.2 Ändring av beslut av projektmedel som innebär förändring upp till 25 %. av totala finansiering/delegat: Verksamhetschef företag- och projektfinansieringÄndringsbeslut angående budget omfördelning samt reviderat rapporteringsplan till ansökan - Ökad kapacitet, samverkan och breddad rekrytering, Region Västerbotten
RUN 243:5-2024
2024-12-05 Nils EnwaldÄndringssbeslut för projektet "Plaståtervinning i norra Sverige" för projektperioden 2025-04-01--2026-03-31. Projektägare Region Västerbotten beviljas 252 588 kronor, dock högst 25 % av totala godkända kostnader på 1 010 354 kr.
RUN 542:3-2024
2024-12-16 Nils EnwaldÄndringsbeslut för projektet "Arctic Design Center " gällande ändring av projektnamn och redovisningsperioder, projektägare Region Västerbotten.
RUN 452:21-2022
2025-01-28 Nils Enwald6.2 Ändring av beslut av projektmedel som innebär förändring upp till 25 %. av totala finansiering/ delegat: Verksamhetschef företag- och projektfinansiering
Ändringsbeslut för projekt 20365552 Jårrh!, gällande ändring av projekttid med start en månad tidigare än ursprunglig projektstart, ny projekttid är 2024-03-01 till 2025-12-31, projektägare Aejlies Saemien Jarnge ekonomisk förening.
RUN 137:1-2025
2025-01-27 Nils EnwaldÄndringsbeslut för projektet "Cybersäkerhetsnod Norr " gällande ändring av medfinansiärer, projektägare Luleå Tekniska Universitet.
RUN 222:5-2024
2025-02-17 Nils EnwaldÄndringsbeslut för projektet "SMArt Livskraftig Landsbygd (SMALL) " gällande ändring av medfinansiering, projektägare Luleå Tekniska Universitet.
RUN 99:4-2023
2025-02-24 Nils Enwald
7.1 Beslut om stöd till riktade kulturinsatser upp till och med 250 000 kr /delegat: Regionkulturchef
Bifallsbeslut Unga arrangörer 2024. Föreningen Sävspel, SävCon XXIII.
RUN 443:12-2024
2024-10-28 Joakim SandbergBifallsbeslut Unga arrangörer 2024. Malåbygdens kulturförening, Live ungdom i Malå.
RUN 443:21-2024
2024-11-01 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. Skellefteå dans och balettförening, projektet 3 orter dansar
RUN 442:16-2024
2024-11-08 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. KFUM Umeå, projektet Konstläger Nydala 2025.
RUN 442:17-2024
2024-11-13 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. Pingstkyrkan Umeå, arrangemanget UNITE 25.
RUN 442:21-2024
2024-11-18 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. Youth 2030 movement, Samskapande Evenemang.
RUN 442:24-2024
2024-12-10 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. Föreningen For the culture, Tuggsessions.
RUN 442:20-2024
2024-11-25 Joakim SandbergBifallsbeslut om medfinansiering till föreningen Viermie K för aktiviteter vid nationella kulturkonventet Urfolk och kultur i Eskilstuna 2025
RUN 624:2-2024
2024-12-10 Joakim SandbergBifallsbeslut 2024/2025. Såhkie - Umeå sameförening, stärkt kapacitet för samverkan och förberedelser för Arctic art summit
RUN 94:42-2024
2024-12-11 Joakim SandbergBifallsbeslut UtU 2024. BRIS Region Nord, Hållbart ungt engagemang
RUN 442:26-2024
2024-12-16 Joakim Sandberg7.2 Beslut om stöd till riktade kulturinsatser inom film och rörlig bild upp till och med 200 000 kr/enhetschef Film i västerbotten
Förteckning, Beslut med stöd av vidaredelegation, RUN 13 mars 2025
RUN 13:1-202Bilagor
-
839kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
948kb Ladda ner dokument
-
34kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
397kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
468kb Ladda ner dokument
-
751kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
531kb Ladda ner dokument
-
527kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
684kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
714kb Ladda ner dokument
-
684kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av handlingar som är av vikt för regionala utvecklingsnämnden
att ta del av.Bilagor
-
246kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
Beslut RF 2024-11-26 § 215 Befarat underskott och åtgärder för regionala utvecklingsnämnden 2024.pdf111kb Ladda ner dokument
-
Beslut RS 2024-11-12 § 221 Yttrande över remiss SOU 2024_43 Staten och kommunsektorn inkl bilaga.pdf269kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
583kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
668kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
35
Övriga frågor