Möte 2022-10-26
-
1
Sammanträdets öppnande och upprop
-
Arbetsutskottet har att utse justerare som tillsammans med ordföranden ska justera protokollet från dagens sammanträde.
-
Regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott har att fastställa ärendelistan.
-
Föredragningar hålls enligt lista:
- Beslut om att upphöra med dieseltågstrafik längs sträckan Umeå - Lycksele
- Kompetensförsörjningsstrategi för Region Västerbotten 2023-2030
-
Regionala utvecklingsnämnden fattade 2022-04-13 beslut om uppdrag till regionala utvecklingsförvaltningen att utreda vilka effekter trafikering med dieseltåg Umeå – Lycksele skulle innebära för marknadsutveckling, utbud och ekonomi för buss- och tågtrafik Umeå – Vännäs – Vindeln – Lycksele. Genomförd utredning överlämnades till regionala utvecklingsnämnden 2022-10-13.
Utredningen pekar på att genom att pausa dieseltågstrafiken så kan eltågstrafik för Hällnäs – Vindeln – Vännäs – Umeå utvecklas som skulle innebära ett kraftigt utökat utbud för denna sträcka. Det finns en stor marknadspotential som ett förbättrat utbud med tåg enligt utredningen kan omsättas i ökat resande, ökad marknadsandel för kollektivtrafiken och därmed ökade intäkter.
Genom att övergå från dieseltågstrafik till eltågstrafik kan kostnaderna för tågtrafiken reduceras, vilket frigör medel för att utveckla trafiken på linje 31 Umeå – Lycksele till en nivå som motsvarar funktionen för dagens diseltågstrafik.
Vid beslut om att ej fortsätta med dieseltågstrafik kommer process att initieras mellan Norrtåg AB och AB Transitio för att sluta förhyra dieseltåget.Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Kompetensförsörjning är en av Region Västerbottens viktigaste strategiska frågor för framtiden. Att kunna behålla, utveckla, attrahera men även rekrytera och avveckla kompetenser är en avgörande förutsättning för att regionen ska klara sitt uppdrag. Kompetensförsörjningsstrategin för perioden 2023-2030 ska utgöra en grund för det arbete regionen som arbetsgivare bedriver för att trygga kompetensförsörjningen. Strategin ska bidra till ett helhetsperspektiv på kompetensförsörjnings-frågorna och samtidigt kunna visa på en gemensam riktning för Region Västerbottens verksamheter för att klara kompetensförsörjningsbehoven på både kort och lång sikt.
Strategins inriktning är tillvara och utveckla befintlig kompetens som finns i organisationen, samt verka för ett inflöde av rätt kompetens, så ska målet om rätt (fulltalig) bemanning med rätt kompetens för rådande uppdrag år 2030 uppnås. Strategin ska också kunna understödja Hälso- och sjukvårdens målbild 2030 och på så sätt bidra till att invånare i Västerbotten ska få tillgång till en jämlik hälso- och sjukvård.
Bakgrund
Förmågan att möta framtiden med rätt kompetens är idag, och imorgon, den största och viktigaste utmaningen på arbetsmarknaden och en strategisk fråga för alla organisationer oavsett bransch, storlek eller verksamhet. Så även för regionen. En åldrande befolkning, snabb teknisk utveckling och ändrade vårdkonsumtionsmönster med mera ställer krav på vår förmåga att utvecklas. En annan konsekvens av en åldrande befolkning kan förväntas bli ett ökat behov av personal och andra resurser inom vård- och omsorg. Kompetensförsörjningsutmaningarna som finns redan nu berör inte bara den direkta vårdverksamheten utan är också en realitet för andra verksamhetsområden inom regionen. En del problem och utmaningar är regiongemensamma medan andra är mer specifika beroende på profession och verksamhetsområde.
Beskrivning
De strategiska områdena i strategin är framtagna utifrån dialog med regionens ledningsgrupper på förvaltnings och områdesnivå samt centralt fackliga. Den inriktning som varit i dialogerna är att organisationen ska uppnå rätt bemanning med rätt kompetens för rådande uppdrag 2030. Med rätt bemanning i detta avseende menas fulltalig bemanning utifrån vad som krävs för att fullgöra uppdraget.
Utifrån de strategiska områden har samtliga fått prioritera vilka åtgärdsområden som anses viktigast för att nå målet år 2030.
En åtgärdsplan är framtagen som bilaga utifrån de prioriteringarna där övergripande aktiviteter finns beskrivna för att nå målsättning 2030.
Strategin har skickats på återremiss av hälso- och sjukvårdsnämnden den 22 september 2022, efter genomförda förändringar lyfts den på nytt till hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden för nytt ställningstagande.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-