Möte 2021-02-23
-
3
Sammanträdets öppnande
-
4
Upprop
-
5
Val av protokollsjusterare samt tid och plats för justering
-
6
Fastställande av föredragningslista
-
Inkomna interpellationer
Nr 33-2020 från Maria Kristoffersson (C) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Tandläkare i Sorsele?
RS 1741:1-2020
Nr 34-2020 från Elmer Eriksson (M) ställd till regionstyrelsens ordförande. Fortsatt pollenmätning i Västerbotten?
RS 1938:1-2020
Nr 1-2021 från Ewa-May Karlsson (C) ställd till regionstyrelsens ordförande. Hur ska neurorehab Sävars långsiktiga uppdrag och resurser säkerställas och utvecklas?
RS 101:1-2021
Nr 2-2021 från Maria Lundqvist-Brömster (L) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Brist på mekanisk kompressionsutrustning i länets ambulanser
RS 160:1-2021
Nr 3-2021 från Betty-Ann Nilsson (KD) ställd till hälso- och sjukvårdsnämnden. Barn- och ungdomspsykiatrin
RS 211:1-2021
Bilagor
-
240kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
572kb Ladda ner dokument
-
692kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska frågor inges till sekreteraren eller ordföranden senast i anslutning till fullmäktiges öppnande.
Till dagens sammanträde har följande frågor inkommit;
Nr 1-2021 från Lars Forsgren (SD) ställd till regionala utvecklingsnämndens ordförande. Gymnasiemottagningen - kan vi samordna mer?
RS 277:1-2021
Bilagor
-
342kb Ladda ner dokument
-
828kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna motioner
Nr 38-2020 från Elmer Eriksson (M). Återstarta ASTA-mottagningen.
RS 1843:1-2020
Nr 39-2020 från Nicklas Sandström (M). Sälj lokalerna för Vindelns folkhögskola.
RS 1955:1-2020
Nr 1-2021 från Marianne Normark (L). Erbjud mammografiscreening för kvinnor upp till 80 år.
RS 296:1-2021
Nr 2-2021 från Maria Lundqvist-Brömster (L). Hjärnskadekoordinator för personer med förvärvade hjärnskador.
RS 301:1-2021
Bilagor
-
361kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
992kb Ladda ner dokument
-
-
10
Revisorernas rapport till regionfullmäktige
-
Förslag på reinvestering för reservkraft vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) innefattar ett antal åtgärder som att säkerställa tillräcklig reservkraft vid driftsättning av byggnad 28 och 29 på Nus, skapa redundant reservvärme, säkerställa driftsäker elförsörjning och flytt av undercentral för fjärrvärme till egen regi. Bedömningen efter genomförd förstudie är att lösningen ger tillräcklig effekt för att försörja sjukhuset.
Idag har regionen sex aggregat för reservkraften och tre är äldre än 30 år, reservdelar är mycket svåra att anskaffa. Förslaget innebär att regionen byter ut två och minskar ned till 5 aggregat eftersom de nya har större effekt än de gamla. För att säkerställa reservkraft för byggnad 28 och 29 är denna åtgärd kritisk.
Transformatorstation G och H är uttjänta och livslängden uppnådd. Genom att man tidigarelägger det planerade utbytet och gör det i samband med detta projekt kan effekten vara över 10 miljoner kronor.
Undercentralen för fjärrvärme ligger idag i Umeå Energi panncentral och denna avses att flytta in till regionens egen anläggning. Det skapar möjlighet att riva den och använda marken till något mer värdefullt för alla parter.Planerad start 2021-03 och färdigställande 2022-12-31.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige fastställde i juni 2020 investeringsramen och dess innehåll där byggnad 120 var specificerad som innebär tillbyggnad i Lycksele för Röntgen och Labmedicin.
Bakgrunden till tillbyggnaden är att byggnad 101 har tekniska begränsningar och regionen behöver uppfylla gällande ventilationsregler samt att det finns kapacitets- och flödesproblem för bild och funktionsmedicin, Lab och akuten. En förutsättning för att få till ett förbättrat flöde för akuten är att Lab medicin behöver flytta.
Mot bakgrund av ovanstående togs ett förslag fram där regionen väver in flera behov i en lösning genom att tillskapa en tillbyggnad som binder ihop sjukhusets olika delar och skapar förutsättningar för effektivare vårdflöden. Tillbyggnaden är även en möjliggörare för att på sikt flytta Hälsocentralen Stenbergska till lasarettsområdet.
I den fastställda investeringsramen med tillhörande plan var den preliminära investeringsnivån beräknad till 101 miljoner kronor. Efter genomgång av systemhandling och nya beräkningar är den föreslagna investeringsnivån 132 miljoner kronor.Planerad byggstart är hösten 2021 och inflyttning kvartal 4 2023.
Förvaltningen är nu i processen att starta byggprocessen och beslut om att genomföra projektet behövs därmed. Mot bakgrund av investeringsvolymens storlek och art behöver regionfullmäktige fatta beslut i ärendet.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Förbundsstyrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar regionerna att erbjuda alla som bor eller stadigvarande vistas i Sverige avgiftsfri vaccination mot Covid-19.
Rekommendationen föranleds av överenskommelsen mellan SKR och staten om genomförande av vaccinering mot Covid-19. I överenskommelsen ingår att staten ersätter regionerna för kostnaden för vaccinet, men även för hanteringen av kostnader för vaccinationerna. Vaccinationen ska vara avgiftsfri från 1 januari - 31 december 2021.
Avgiftsfri vaccination ska ges till alla som bor eller stadigvarande vistas i regionen. Det inkluderar även personer med skyddad folkbokföring, asylsökande och papperslösa, personer som är bosatta i andra regioner, men som stadigvarande vistas i regionen. SKR rekommenderar också att regionerna inte ska debitera varandra när de utför vaccinationer för personer som bor i en annan region, dvs. att regionerna ska avstå att debitera för utomlänsvård vid Covid-19 vaccination.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
844kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige har fastställt patientavgifter, däribland avgift på 200 kronor vid sent avbokat besök.
Avgift ska tas ut då patienten inte har lämnat återbud senast 24 timmar innan avtalad tid och gäller vid:
- Planerade besök/undersökningar.
- Avgiftsfria besök/undersökningar (ej bvc).
- Avbokade gruppbesök, där krav föreligger på att lämna återbud, är 100 kronor.
- Besök av/för barn och ungdomar till och med 19 år samt för personer fyllda 85 år.
För barn och ungdomar upp till och med 17 år tas avgiften ut av den minderåriges förmyndare. Ingen avgift ska tas ut av den minderårige i de fall krav på avgift inte kan ställas till förmyndare. T.ex. med hänsyn till sekretess, om den underårige uttryckligen angivit att han/hon själv vill betala avgiften eller om den underårige har eget hushåll.
På grund av coronapandemin har regionen uppmanat patienter med symtom för övre luftvägsinfektion, dvs. misstanke kan finnas om coronasmitta, att avboka sina besök.
För att inte belasta den enskilda patienten med den avgift som då åligger patienten att betala föreslås att patientavgiften för sena avbokningar ska tillfälligt slopas.
Regionfullmäktige fattade i april 2020 ett liknande beslut som gällde under tre månader. Mot bakgrund av den pågående ökade smittspridningen har frågan aktualiserats på nytt.
Regionstyrelsen beslutade vid sammanträdet den 8 december 2020 , § 276, att patientavgiften för sent avbokade fysiska besök slopas. Beslutet trädde ikraft omedelbart och gäller till och med att regionfullmäktige fattar beslut i ärendet.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till avgifter för internat, kost, serviceavgifter och externatavgifter för deltagare samt kost, logi och lokaler för övriga har upprättats. Avgifterna gäller under läsåret 2021-2022.
Folkhögskolestyrelsen har vid sammanträdet den 3 december 2020, § 56, föreslagit att regionfullmäktige fastställer avgifterna.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
624kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten är medlem i Kommuninvest Ekonomisk förening som är en medlemsorganisation som utifrån en kommunal värdegrund företräder den kommunala sektorn i finansieringsfrågor.
Under 2018 startade Kommuninvest Ekonomisk förening och Kommuninvest i Sverige AB en utredning kring kapitalbehov, kapitalisering och kapitalmål.
Vid föreningsstämman 2020 beslutades om en ändring av stadgarna så att en enda nivå på kapitalinsatsen i form av obligatorisk medlemsinsats ska gälla för samtliga medlemmar. Den nya nivån uppgår till 1.300 kronor per invånare för kommuner och 260 kronor per invånare för regioner, vilket samtliga medlemmar ska ha uppnått vid utgången av 2024. Den nya nivån har kopplats till en årlig trappa, där kravet ökar successivt under de kommande fyra åren.
Medlemmarna ska således, med start 2021, tillse att deras kapitalinsatser i föreningen minst uppgår till beloppen som anges i underlaget.Det nya kravet på kapitalinsats innebär att Region Västerbottens kapitalinsats under perioden 2021–2024 ökar med 20 kronor per invånare och år, vilket för närvarande motsvarar 5.403.080 kronor. Till år 2024 ökar kapitalinsatsen totalt med 80 kronor per invånare, vilket för närvarande motsvarar 21.612.320 kronor.
Kapitalinsatsen genererar avkastning i form av ränta och återbäring. Det går inte i förväg att veta storleken på avkastningen då den beslutas årligen av föreningsstämman. Utgångspunkten för Kommuninvest är dock att kompensera medlemmarna med en rimlig ränta på kapitalinsatsen. I år är förslaget två procent över Riksbankens reporänta.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
AC-Net Internservice AB har inkommit med skrivelse där önskemål framförts om att Region Västerbotten förlänger ett befintligt borgensåtagande.
AC-Net Internservice AB som bedrivs självfinansierat efterfrågar att mot ersättning erbjudas en förändrad solidarisk borgen från huvudägaren Region Västerbotten.
Uppdateringen avser det borgensåtagande som Region Västerbotten antog på sammanträde den 19 november 2019 (§ 204 Borgensåtagande för AC-Net Internservice AB, RS 1425-2019). För åtagandet erlägger AC-Net Internservice AB en avgift till Region Västerbotten.
Bakgrunden till att ärendet lyfts är att rådande leasingavtal med leverantören 3StepIT innebär en likviditetsproblematik för bolaget. Vidare är den tekniska livslängden på investeringen längre än vad finansieringslösningen speglar, vilket inte blir bra ur ett självkostnadsperspektiv. Bolaget behöver därmed matcha lånekostnaderna med investeringens livslängd och intäktsflöde.
Bolaget har fått ett nytt erbjudande ifrån finansbolaget som speglar matchningsprincipen bättre och samtidigt ger bolaget ett bättre kassaflöde genom en förändrad löptid på leasingavtalet. Grundinvesteringen är till för att uppgradera det regionala nätet så att bolaget ska kunna erbjuda avropande myndigheter till avtalet ”Regionalt Nät” de tjänster dessa efterfrågar.
För AC-Net Internservice AB och dess verksamhet är denna investering av stor vikt för att fortsatt kunna leverera de tjänster som behövs inom offentlig sektor i Västerbotten.
Finansbolaget och bankerna kräver nu en förändrad borgen då den gällande endast avser rådande leasing med villkor om löptid och kan inte användas om leasingavtalets förutsättningar justeras.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 2 december 2020, § 195, berett ärendet.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Regional innovationsstrategi är en av de centrala strategierna som hör till det regionala utvecklingsansvaret som i Västerbotten förvaltas av Region Västerbotten på regeringens uppdrag.
Arbetet med att ta fram och förankra regional innovationsstrategi följer med det regionala utvecklingsansvaret och ligger på Region Västerbotten, men i samma grad som för Regional utvecklingsstrategi ligger där ett ansvar för att processen ska ske med bred förankring och möjligheter för breda inspel.
Västerbottens nuvarande regionala innovationsstrategi antogs under 2014 och var tidsatt till och med 2020. Det grundläggande och överordnade strategidokumentet till en regional innovationsstrategi är den Regionala utvecklingsstrategin för Västerbotten, som beslutades under november månad 2020 i regionfullmäktige. Det är nu hög tid att genomföra arbetet med att ta fram en ny Regional innovationsstrategi och det arbetet är påbörjat med målet att ett förslag till sådan ska kunna behandlas politiskt under slutet av detta år och början på nästa år.
Den nuvarande beslutade strategin behöver därmed förlängas intill dess att en ny strategi är fastslagen under 2022.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 11 januari 2021, § 4, föreslagit att den nuvarande regionala innovationsstrategin 2014-2020 förlängs att gälla intill dess ny strategi är framtagen och beslutad, senast under 2022.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Reglemente för intern kontroll i Region Västerbotten syftar till att tydliggöra vad nämnder ska göra för att upprätthålla en tillfredsställande intern kontroll, det vill säga för att med rimlig grad av säkerhet säkerställa att verksamheten når sina mål – med effektivitet, säkerhet och stabilitet, att informationen och rapporteringen om verksamheten och ekonomin är tillförlitlig och rättvisande samt att verksamheten efterlever lagar, regler, avtal med mera. Reglementet syftar även till att tydliggöra regionstyrelsens övergripande ansvar för intern kontroll i Region Västerbotten.
Nämndernas ansvar för den interna kontrollen anges i KL 6 kap 6 §. Regionstyrelsen har enligt KL 6 kap 1 § ansvar för att leda och samordna förvaltningen av regionens angelägenheter samt att ha uppsikt över nämndernas verksamheter.Syftet med att ersätta nuvarande reglemente är att skapa bättre förutsättningar för en intern kontroll i Region Västerbotten som tydliggör:
- Kopplingen mellan det underliggande kontrollsystemet i organisationen och nämndens yttersta ansvar för intern kontroll.
- Regionstyrelsens övergripande ansvar för intern kontroll inklusive att ta fram regiongemensamma tillämpningsanvisningar för intern kontroll.
- Relationen mellan intern kontroll och styrning och ledning.Beslutet innebär även att tidigare riktlinjer för intern kontroll antagna av regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionala utvecklingsnämnden, patientnämnden och folkhögskolestyrelsen upphör att gälla.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Marianne Normark (L) har lämnat in en motion med yrkande om att Region Västerbotten på försök möjliggör för depressionssköterskor i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Motionären skriver i motionen att depressionssköterskor prövas som en ny metod inom primärvården i Dalarna.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att utvecklingsinsatser pågår inom området psykisk ohälsa i primärvården. I regionstyrelsens beställning av primärvård i Hälsovalet 2020 förstärks kraven på kompetens inom området psykisk ohälsa. Det ställs också krav på att hälsocentralen ska tillhandahålla sjuksköterska med specialistutbildning inom psykiatri eller kontaktsjuksköterska med samordningsansvar för patienter med psykisk funktionsnedsättning. Inom området barn och unga pågår arbetet med fortsatt implementering av strukturerad samverkan.
Hälsa Lärande och Trygghet (HLT). HLT utgör en del av första linjen för psykisk hälsa. För gruppen äldre pågår under hösten 2019 arbete tillsammans med kommunerna för att utbilda personal i Samordnad Individuell Plan (SIP) med särskilt fokus på äldre med psykisk ohälsa.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 8 september 2020, § 84, föreslagit att motionen ska avslås.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
21
Motion nr 23-2019. Mer tid för vårdpersonalen att träffa patienter - mindre onödig administration
Elmer Eriksson (M) och Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Mer tid för vårdpersonalen att träffa patienter – mindre onödig administration.
Motionärerna föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden gör en översyn av rutiner och regelverk för dokumentation i syfte att minska den administrativa bördan för vårdpersonalen.
Motionärerna lyfter fram att de ser en oroväckande utveckling där vårdpersonalen har mindre tid till att möta patienter till följd av allt fler administrativa arbetsuppgifter. Krav på ökad dokumentation samt ökad nationell efterfrågan på statistik som måste tas fram manuellt beskrivs som en del av orsaken till detta.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att hälso- och sjukvårdsnämnden verkar för en effektiv administration genom till exempel att åtgärda ineffektiva IT-stöd. Viktiga delar i detta är införandet av framtidens vårdinformationssystem (FVIS) och produktions- och kapacitetsstyrning (PKS). En annan viktig del är det pågående nationella samarbetet för kunskapsstyrning, vilket ska underlätta samordningen för kunskapsstöd mellan regioner.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 9 december 2020, § 136, föreslagit att regionfullmäktige ska bifalla motionen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
515kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD), Lars Forsgren (SD), Linda Strandberg (SD) och Katrin Larsson (SD har till regionfullmäktige anmält motionen "Stärkt ram för hälso- och sjukvårdsnämnden". I motionen föreslås att regionfullmäktige beslutar att hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram stärks med 17,3 miljoner kronor, att en omfördelning görs från Regionala utvecklingsnämnden och memeologen.
Svar på motionen har upprättats. Av svaret framgår att Region Västerbotten har sedan 2019 ett brett uppdrag med ansvar för både hälso- och sjukvård och regional utveckling. Regional utveckling bidrar till en ökad tillväxt, vilket i sin tur skapar fler arbetstillfällen i hela regionen. Fler personer som arbetar och betalar skatt i Västerbotten ger förutsättningar för att finansiera framtidens hälso- och sjukvård. Region Västerbottens kärnverksamhet är hälso- och sjukvård och regional utveckling.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
Hans-Inge Smetana, Betty-Ann Nilsson, Karl-Gustav Lilja och Anna-Karin Lundberg (samtliga KD), har till regionfullmäktige anmält motionen Ofrivillig ensamhet.
Motionen tar upp hur ensamhet har blivit ett allt större samhällsproblem. Exempel som ges på detta är hur begravningar får allt färre besökare och hur många äldre uppger att de känner sig ensamma eller isolerade. Ofrivillig ensamhet beskrivs i motionen som en riskfaktor för att dö i förtid, att drabbas av psykisk ohälsa samt att få ickegodkända betyg i skolan.
Motionärerna yrkar på att regionen behöver lyfta ensamheten som ett fokusområde för att förbättra medborgares livsvillkor samt att utarbeta tydliga rutiner i patientmötet för att lyfta frågan om ensamhet.
Förslag till motionssvar har upprättats. Av svaret framgår att det är viktigt att ta hänsyn till att ofrivillig ensamhet är ett brett och mångfacetterat begrepp. I samtliga möten med patient ska vara personcentrerade och utgå från den enskildes behov. Som stöd i detta arbete finns länsövergripande överenskommelser. Primärvården i Region Västerbotten bidrar genom att delta i folkhälsoråd i kommunerna där problem med ofrivillig ensamhet belyses.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 9 december 2020, § 137, föreslagit att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
712kb Ladda ner dokument
-
-
24
Motion nr 29-2019. Vuxna som befinner sig illegalt i Västerbotten ska endast erbjudas vård som inte kan anstå
Anton Bergström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Vuxna som befinner sig illegalt i Västerbotten ska endast erbjudas vård som inte kan anstå. I motionen föreslås att Region Västerbotten återgår till att för vuxna som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige endast följer Socialstyrelsens riktlinjer kring vård som inte kan anstå.
Förslag till yttrande har upprättats. I yttrandet beskrivs Socialstyrelsens hållning till begreppet "vård som inte kan anstå" och att det är en avvägning som alltid måste avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren, tandläkaren eller annan ansvarig vårdpersonal.
Att vad som är "vård som inte kan anstå" får avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren eller tandläkaren kan leda till att olika yrkesverksamma inom vården gör olika bedömningar. Detta innebär en risk för ojämlikhet i den vård som ges, vilket ett gemensamt regionalt förhållningssätt om vilken vård som ska erbjudas kan minska riskerna för. En tydlighet inom området förenklar därmed för berörda läkare och tandläkare.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Håkan Andersson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen Även utsatta män ska ha rätt till hjälp.
Motionären yrkar på att Region Västerbotten beslutar om rutiner i vårdmötet som säkerställer att samma frågor ställs till män och kvinnor, att våldsutsatta män ska ha samma rätt till stöd som kvinnor samt att alla män och kvinnor som utövar våld i en nära relation ska få hjälp att sluta.
Av motionen framgår att våldsutsatta män ska ha samma rätt till hjälp som våldsutsatta kvinnor. Vidare menar motionären att män (och kvinnor) som har svårt att kontrollera sin aggressivitet bör få hjälp att komma bort från sitt våldsutövande och ser ett behov av ökat stöd i detta. I motionen framhålls ett handlingsprogram som antagits i Skellefteå som ett gott exempel på vad gäller att inkludera både män och kvinnor i arbetet mot våld i nära relationer.
Förslag till motionssvar har upprättats. I svaret framhålls att regionen lägger stor vikt vid att alla som är våldsutsatta eller utövare av våld i en nära relation ska få hjälp, oavsett kön. I svaret hänvisas till Region Västerbottens vårdprogram ”Våld i nära relationer” som sedan år 2015 är könsneutralt. Även generella dokument och frågeformulär rörande ämnet är könsneutrala och hänvisar idag till ”våldsutövare” eller ”våldsutsatta”.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 9 december 2020, § 138, föreslagit att regionfullmäktige beslutar att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
-
Liv Granbom (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Möjlighet att få jobba efter 68. I motionen föreslås att Region Västerbotten tar bort taket för pension och att det därför ska vara fritt fram för den anställde att i dialog med sin chef besluta om att få jobba kvar inom regionen.
Förslag till yttrande har upprättats. Motionären föreslår att Region Västerbotten tar bort taket för pension och att det därför ska vara fritt fram för den anställde att i dialog med sin chef besluta om att få jobba kvar inom regionen, något som alltså är fullt möjligt och som i praktiken redan sker. Medarbetare som gått i pension har möjlighet att arbeta kvar på timanställning.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Mentors- och plantskoleprogram och föreslår att Region Västerbotten inrättar en modell för ett mentorsprogram för nya chefer i hälso- och sjukvården för att stödja att fler ska vilja pröva på rollen som chef och ledare.
Förslag till yttrande har upprättats. Av yttrandet framgår att Region Västerbotten har en fastställd process för chefsförsörjning för att säkerställa att rätt chefskompetens finns för att nå verksamhetens mål och tillgodose dess behov på kort och lång sikt.
Mot bakgrund av redan pågående aktiviteter föreslås att motionen ska avslås.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Andreas Löwenhöök (M) har till regionfullmäktige anmält motionen "En väg in - mottagning för missbrukande ungdomar".
Motionen tar upp att den negativa trenden med ett ökat drogmissbruk hos unga fortsätter och att frågan om drogscreening flera gånger diskuterats mellan kommuner och regionen, bland annat vid samrådsmöten utan att det lett till en lösning som sätter de unga i centrum. Motionären framhåller behovet av att samla regionens och kommunens kompetens kring missbruksvård av unga under samma tak i syfte att stärka vården och tillgängligheten.
Motionären yrkar på att Skellefteå kommun och regionen tillsammans bygger upp en mottagning för unga missbrukare där parterna samlokaliseras med målet att unga ska ha en väg in.Ett motionssvar har upprättats och av svaret framgår bland annat att hösten 2019 antogs en länsrutin ”Handläggningsrutiner vid risk och missbruk hos barn och ungdomar Västerbotten” som är ett steg framåt i rätt riktning. Den tydliggör ansvar och handläggningsrutiner i samverkan mellan berörda verksamheter primärvård, elevhälsa och socialtjänst vid misstanke om risk- och missbruk hos barn och ungdomar under 18 år. Det ska vara lätt att komma i kontakt med professioner för tidig upptäckt av risk eller missbruk samt att tidiga insatser sätts in efter att risk och missbruk identifierats och så fort som möjligt innan det blir en medicinsk angelägenhet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sammanträdet den 9 december 2020, § 141, föreslagit att motionen ska avslås.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
689kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Kristoffersson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen Rädda liv i hela länet. Motionen understryker vikten av att hjälpa människor oavsett var de bor i länet. Motionären syftar främst på tillgången till läkemedlet Naloxon som finns tillgängligt för de som deltar i sprututbytesprogrammet i Umeå. Motionären anser att det inte ska finnas några politiska hinder för att personer med missbruksproblematik i länets glesare delar ska få tillgång till samma läkemedelsbehandling som de som befinner sig i Umeå.
Motionären yrkar på att Region Västerbotten ska ansöka om att bli pilotlän för Naloxon inom räddningstjänsten.
Förslag till motionssvar har upprättats. I svaret framgår att motionens intention är bra, men att det inte anses lämpligt att regionfullmäktige fattar beslut om införande av specifika läkemedel eller behandlingar. Införandet av Naloxon i verksamheten har påbörjats och kommer finnas med i konceptet ”I väntan på ambulans” (IVPA). Ambulanssjukvården har tagit fram ett utbildningspaket för räddningstjänsten vad gäller hanteringen av det aktuella läkemedlet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 9 december 2020, § 139, föreslagit att regionfullmäktige beslutar att motionen ska anses besvarad
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
-
Hans-Inge Smetana, Betty-Ann Nilsson, Karl-Gustav Lilja och Anna-Karin Lundberg (samtliga KD), har till regionfullmäktige anmält motionen "Inför social aktivitet på recept" (SAR).
Motionärerna belyser hur ensamhet har en tendens att försämra individens hälsa och kan leda till fysiska besvär, stress och sjukdomar. SAR är likt den fysiska varianten, fysisk aktivitet på recept (FAR), ett komplement till övrig vård och syftar till att främja det sociala.
Motionärerna yrkar på att sociala aktiviteter på recept ska införas i Hälsovalet i syfte att motverka ensamhetens påverkan på hälsan genom att främja sociala kontakter i livets alla skeenden.
Ett svar till motionen har upprättas. Av svaret framgår att den forskning som bedrivs vid Umeå universitet följs och att projektet har fördröjts på grund av pågående pandemi då endast ett fåtal kunnat delta i studien. Det är för tidigt för att kunna se några resultat ännu.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 9 december 2020, § 140, föreslagit att regionfullmäktige beslutar att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Stärkt beredskap mot pandemin. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska besluta om att se över befintliga pandemiplaner samt att viga ytterligare kommunikatörsresurser till bevakning av Covid-19.
Förslag till yttrande har upprättats, av vilket det framgår att Region Västerbotten följer noga händelseutvecklingen samt arbetar intensivt med åtgärder, planer och analyser avseende pågående pandemi i Covid-19. Den regionala krisledningen är sedan en tid tillbaka aktiverad. Mot bakgrund av detta föreslås att motionen ska anses besvarad.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Uppmuntra arbete hemifrån under Corona-pandemin. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska till förvaltningen kommunicera värdet i att uppmuntra medarbetare att arbeta hemifrån under pandemin i den mån arbetet tillåter det.
Förslag till motionssvar har upprättats. Av svaret framgår att Region Västerbotten har kontinuerligt kommunicerat värdet av att i så stor utsträckning som möjligt arbeta hemifrån för att begränsa smittspridning. Kommuniceringen har skett i flera kanaler. Region Västerbotten har uppmuntrat personal att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att alla som har möjlighet och behov ska arbeta hemifrån i så stor utsträckning det är möjligt.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD), Katrin Larsson (SD), Linda Strandberg (SD), Lars Forsgren (SD) och Thomas Palmgren (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Begränsa regional utveckling och lobbyverksamhet.
I motionen föreslås att Region Västerbotten ska arbeta för att begränsa kostnader och verksamhet inom regional utveckling och lobbyverksamhet.
Ett förslag till svar har upprättats.
Regionala utvecklingsnämnden har den 2 december 2020, § 182, föreslagit att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen "En stärkt budget". I motionen anges att regionen haft återkommande bekymmer med budgethanteringen där budget inte kan hållas. Nu behöver något göras för att säkra ekonomin nu och framgent.
Förslag till motionssvar har upprättats. Av svaret framgår att Region Västerbotten har idag problem med budgetföljsamheten. Det problemet kan förvisso minskas, men inte helt lösas, genom att minska resultatkravet och fördela ut mer budget till verksamheterna och därigenom också minska budgetavvikelserna. Den långsiktiga lösningen är att utgifterna anpassas till inkomsterna även om ett enskilt år kan påverkas av särskilda händelser.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Ett kostnadseffektivt centrallager. I motionen föreslås att Region Västerbotten ska driva ett centrallager internt. Bakgrunden till förslaget är att ett centrallager skulle kunna medföra besparingar.
Förslag till motionssvar har upprättats. I svaret framgår att regionen vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra lagerhållningen.
Regionfullmäktige beslutade den 24 november 2020, § 144, att bordlägga ärendet.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade vid sammanträde i juni 2020 om regionplan och budget för 2021. Under hösten har staten beslutat om ökade statsbidrag med hänvisning till pandemins avtryck kommande år. Vid beslutet om regionplanen sköts vissa frågor på framtiden eftersom de ekonomiska förutsättningarna var högst oklara och pandemin var i ett akut skede. Inriktningen var att besluta om en tilläggsbudget för 2021 tidigt på året.
Riksdagen har i november 2020 beslutat om ökade statsbidrag till kommuner och regioner för 2021 och 2022 vilka fördelas utifrån befolkningsstorlek. För Region Västerbotten innebär det ökad intäkter med 184 miljoner kronor för 2021 enligt tabell i PM.
Förslaget innebär att regionfullmäktige beslutar att förändra budgeten för 2021 enlig bifogat underlag, bilaga ”Tilläggsbudget för 2021”, och att detta också utgör underlag inför beredning av kommande regionplan för 2022-2025.Förslaget innefattar främst hantering av den uppskjutna vården, men även bland annat kollektivtrafik samt förstärkningar inom primärvården.
Hälso- och sjukvårdsnämnden (2021 § 4) och regionala utvecklingsnämnden (2021 § 3) har beretts möjlighet att lämna synpunkter. Båda nämnderna har tillstyrkt förslaget till tilläggsbudget för 2021.
Sammanfattningsvis görs förändringar i regionstyrelsens, hälso- och sjukvårdsnämndens och regionala utvecklingsnämndens budgetar för 2021 enligt bilaga. Alla budgetförändringar finansieras inom ramen för ökade statsbidragsintäkter.Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
963kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Inför regionfullmäktiges sammanträde den 23-24 februari 2021 har följande valärenden anmälts;
Entlediganden
Isak Burman (MP), Skellefteå, har inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag som ledamot i beredningen för demokrati och hälsa i Skellefteå-Norsjö.
Carin Hasslow (L), Skellefteå, har inkommit med en avsägelse från sina uppdrag som ledamot i regionfullmäktige, regionstyrelsen och dess arbetsutskott samt Svensk Luftambulans.
Pegah Reyhani (M), Umeå, har inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Natalie Akyol (MP), Umeå, har inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag som extra nämndeman i Hovrätten.
Fyllnadsval
Ledamot i Övervakningsnämnden, istället för Maria Lundemo (M)
Ledamot i beredningen för folkhälsa och demokrati i Skellefteå-Norsjö, istället för Isak Burman (MP)
Ledamot i regionstyrelsen, istället för Carin Hasslow (L)
Ersättare i förbundsdirektionen för Svensk Luftambulans, istället för Carin Hasslow (L)Nämndeman i förvaltningsrätten, istället för Kajsa Olofsson (S)
Ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden, istället för Pegah Reyhani (M)
Val
Extra nämndemän till Hovrätten för Övre Norrland (2 st)
(Valperioden: gäller till och med 2021-12-31)
- (S)
- (SD)
- (MP)
Bilagor
-
38
Besvarande av frågor
-
Bilagor
-
382kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
654kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
345kb Ladda ner dokument
-
638kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
357kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
654kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-