Möte 2022-04-26
-
Bilagor
-
289kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
3
Sammanträdes öppnande
-
4
Upprop
-
5
Val av protokollsjusterare samt tid och plats för justering
-
6
Fastställande av föredragningslista
-
Inkomna interpellationer
Interpellation nr 4-22 från Jens Wennberg (L) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Information innan NPF-diagnos
RS 230:1-2022Interpellation nr 5-22 från Linda Strandberg (SD) ställd till regionstyrelsens ordförande. Skötrum för vuxna på Norrlands universitetssjukhus
RS 282:1-2022Interpellation nr 6 -22 från Andreas Löwenhöök (M) ställd till regionstyrelsens ordförande. Frågor från läkarna på Skellefteå lasarett.
RS 548:1-2022Interpellation nr 7 -22 från Nicklas Sandström (M) ställd till regionstyrelsens ordförande. Hur avser S-majoriteten lösa den extremt pressade situationen på NUS
RS 549:1-2022Interpellation nr 8-22 från Elin Segerstedt Söderberg (M) ställd till utskottets för primärvård och tandvård ordförande. Hur ser bemanningssituationen egentligen ut i primärvården?
RS 573:1-2022Interpellation nr 9-22 från Betty-Ann Nilsson (KD) och Hans-Inge Smetana (KD) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Kostnaderna för övertagandet av ambulansstationerna
RS 574:1-2022Interpellation nr 10-22 från Andreas Löwenhöök (M) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Fortsatt kris i förlossningsvården och sommarstängning av BB i Lycksele
RS 593:1-2022Interpellation nr 11-22 från Hans-Inge Smetana (KD) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Mobila sjukvårdsteam och primÄRs verksamhet
RS 615:1-2022Interpellation nr 12-22 från Birgitta Burström (L) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Primärvården i Skellefteå
RS 642:1-2022Interpellation nr 13-2022 från Maria Lundqvist-Brömster (L) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Fördelning av ST-Block
RS 677:1-2022Bilagor
-
18kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna motioner
Motion nr 3-2022 från Håkan Andersson (C), Romsk inkludering
RS 796:1-2022Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna frågor
Fråga nr 3-2022 från Jens Wennberg (L) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. IVF-kliniken i Umeå
RS 676:1-2022Fråga nr 4-22 från Petter Nilsson (SD) ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Tycker (S) att det är rätt att vilseleda allmänheten om läget i regionen?
RS 795:1-2022Fråga Anna-Karin Lundberg - Livsmedelstrategi
Fråga Andreas Löwenhöök - Stängning BB
Fråga Max Fredriksson - ME-mottagning
Bilagor
-
34kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige fastställde i april 2020, § 50, finanspolicy för Region Västerbotten. Finanspolicyn anger ramar för finansverksamheten i regionen, det vill säga hur tillgångar och skulder ska förvaltas. Enligt Kommunallagen ska regionen förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.
Region Västerbotten har ett långsiktigt åtagande för utbetalning av pensioner. Sedan 1998 förvaltar regionen särskilda medel för dessa framtida pensionsutbetalningar.
Förslag till revidering har nu upprättats. Förslaget innebär bland annat att ersätta golvmodellen i finanspolicyn med en klassisk dynamisk allokering (dvs frihetsgrader att tidvis frångå normalvikterna i aktier och räntor) utifrån rådande makroekonomiska läge men med kraftigt begränsade frihetsgrader från tidigare, samt att regionen följer marknadens ledande aktörer inom pensionsmedelsförvaltning och justerar portföljens strategiska vikter till att vikta upp alternativa investeringar och vikta ner aktier och räntor.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
11
Omfördelning av riktade bidrag för covid-19 och uppskjuten vård från regionstyrelsen till hälso- och sjukvårdsnämnden
Under år 2021 och 2022 har region Västerbotten erhållit medel från staten för att hantera kostnader för covid-19 pandemins effekter i regionen och på den uppskjutna vården.
Under år 2022 finns en kvarvarande budget om 66 miljoner fördelad för projektet för covid-19 merkostnader och uppskjuten vård. De tre första månaderna år 2022 har verksamheterna fortsatt ersatts i enlighet med tidigare inriktning för merkostnader covid-19.
Då effekterna från covid-19 till största del vilar på uppskjuten vård föreslår centrala ledningsgruppen att återstående riktade bidraget i projektet omfördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Förbundsfullmäktige för kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg har beslutat om ny förbundsordning och översänt den till medlemsregionerna för godkännande.
Beslutet har föregåtts av bland annat remiss till medlemmarna där Region Västerbotten deltagit och lämnat synpunkter.
Efter genomförd remissförfarande har förbundet upprättat förslag till ny förbundsordning. Den nya förbundsordningen möjliggör och är förutsättning för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) att inneha eget flygtillstånd, andra förändringar är bland annat att initiativrätten för förbundsmedlem, tydliggörande av underskottshantering och hantering av lån.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Region Västerbotten är ägare av flertalet bolag och enligt aktiebolagslagen ska ett aktiebolag varje år hålla ordinarie bolagsstämma (årsstämma). Region Västerbotten företräds på årsstämman av ett befullmäktigat ombud.
Vid regionfullmäktiges sammanträde i februari 2022 beslutades om generella instruktioner till ägarombud inför årsstämman 2022. Norrtåg AB omfattades inte av beslutet varför ärendet förs upp till regionfullmäktiges sammanträde i april med förslag på instruktion till ägarombud i Norrtåg AB.
Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden utövar ägarrollen i enlighet med reglementena och ska tillvarata Regionens intressen. Dessa generella instruktioner ska gälla som utgångspunkt och minimikrav med möjlighet för Regionstyrelsen och Regionala Utvecklingsnämnden att komplettera eller anpassa vid behov.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
De tre beredningarna för folkhälsa och demokrati i regionen fick för 2021 två riktade uppdrag av fullmäktige kopplat till God och nära vård ur ett medborgarperspektiv samt att undersöka hur regionen bättre kan stötta invånarna i att förebygga övervikt, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom för ökad livskvalitet.
Beredningarnas arbete har återgetts i rapporter som redovisades vid regionfullmäktiges sammanträde i november 2021. Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på rapporten utifrån respektive nämnd/styrelses perspektiv.
I styrelsens svar lyfts bland annat att regionstyrelsen arbetar i beställningen av primärvården med att främja tillgänglighet genom att ställa krav och rikta ersättning för insatser som främjar ökad tillgänglighet till vården i form av kontakt och snabba bedömningar. Förvaltningen har också tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen byggt upp ett kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa vilket kraftigt har ökat tillgängligheten för patientgruppen under 2021.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i sitt svar beskrivit hur verksamheten arbetar för att förbättra det förebyggande arbetet, satsningar inom god och nära vård samt tillgänglighetsförbättringar som bland annat en kontaktväg in till vården för psykisk hälsa barn- och ungdomar.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2022 tagit del av rapporterna.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
Regionfullmäktige beslutade vid sammanträdet i februari 2022 att inrätta en fullmäktigeberedning för samverkan och regional utveckling från den 1 mars 2022.
Beredningens uppdrag är att fånga upp relevanta primärkommunala perspektiv inom området för regional utveckling.
Förslag till reglemente för fullmäktigeberedningen har tagits fram till regionala utvecklingsnämnden, regionstyrelsen och slutligen regionfullmäktige för beslut.Fullmäktigeberedningen ingår även i förtroendepersonsorganisationen för mandatperioden 2023-2026. Upprättat reglemente gäller för innevarande mandatperiod, reglemente för kommande mandatperiod antas i samband med att fullmäktige antar reglementen för nämnder och styrelser.
Regionala utvecklingsnämnden har vid sammanträdet den 17 mars 2022 berett ärendet och överlämnat det till fullmäktige för beslut.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
I början av 2000 talet gjordes den första större anskaffning av nya fordon till Transitio. Aktuella leasekontrakt har löpt på under snart 20 år inklusive en första förlängningsperiod om 4 år och till årsskiftet 2022/2023 är det dags för en sista möjlig förlängningsperiod på åtta år.
I samband med detta har ansvarig bank meddelat att man önskar avsluta leasefinansieringarna.
För Transito och hyrestagarna innebär den sista leaseperioden mindre förmånliga villkor vad gäller räntemarginal och amorteringsprofil varför det
även ur detta perspektiv är aktuellt att refinansiera fordonen på annat sätt.
Då Region Västerbotten är medlem i Kommuninvest föreslås att refinansiering görs genom upplåning från Kommuninvest. Totalt för Region Västerbotten är det aktuellt att refinansiera 22,5 miljoner kronor. Då fordonens avskrivningstid kommer att justeras utifrån Transitios avskrivningsprinciper när Transitio tar över ägandet av fordonen föranleder detta en ökning av fordonshyran med 0,5 MSEK per år.Bilagor
-
552kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Transitios Coradiafordon levererades under 2011-2012 . Lånefinansieringarna bestämdes till en löptid på 10 år varför det under 2022 är aktuellt att refinansiera dessa.
Då dessa finansieringar löpt utan amortering skall hela beloppet 732 MSEK återbetalas under 2022 varav 244 MSEK tas från Transitios motsvarande i hyran inbetalda avskrivningar under lånets löptid. Aktuellt belopp att refinansiera är 488 MSEK motsvarande aktuellt restvärde för fordon.
Finansieringarna omfattar 10 av 12 Coradiafordon. Därmed fördelar sig borgensansvaret för de 10 Coradiafordonen så att Regionerna Norrbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen går i borgen för tre fordon var och Region Västerbotten för ett fordon.
Då Region Västerbotten är medlem i Kommuninvest föreslås finansiering göras genom Kommuninvest som bedöms ha konkurrenskraftiga marginaler och villkor. Totalt för Region Västerbotten är det aktuellt att refinansiera 48 800 000 kronor.
Bilagor
-
561kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
18
Allmänhetens frågestund
-
19
Revisorernas information till regionfullmäktige med anledning av revisionsberättelse 2021
-
Förslag till årsredovisning 2021 för Region Västerbotten har upprättats. Av rapporten framgår att pandemin har präglat verksamheterna på olika sätt. Hälso- och sjukvården har haft fokus på att minska smittspridningen, vårda patienter och samtidigt genomföra ett omfattande vaccinationsarbete mot både covid-19 med dos 1–3 samt säsongsinfluensa. Regional utveckling har varit lyhörd för samhällets behov och utmaningar och strävat efter att vara en så flexibel och stöttande part som möjligt. Näringslivets behov av stöd är fortsatt stort.
Utmaningarna med kompetensförsörjning är fortsatt stora inom flera områden. Beroendet av inhyrd personal fortsätter även om många verksamheter har lyckats bryta den negativa utvecklingen. Arbetsmiljön, både den psykosociala och fysiska, har påverkats i flera verksamheter.
Den samlade bedömningen är att fyra mål har uppfyllts, sju mål delvis har uppfyllts och ett mål inte har uppfyllts. Måluppfyllelsen påverkas till stor del av pandemin som inneburit omprioriteringar eller att aktiviteter inte kunnat genomföras enligt plan.
Av de finansiella målen uppnås tre av fyra mål. Den sammanvägda bedömningen är att Region Västerbotten år 2021, i allt väsentligt, har en god ekonomisk hushållning i verksamheten.
Region Västerbotten redovisar för 2021 ett ekonomiskt resultat på 1 398 miljoner kronor vilket är en positiv avvikelse mot budget på 1 241 miljoner kronor. Både intäkter och kostnader visar på en återhämtning efter fjolårets inbromsning. Resultatet påverkas stort av riktade statsbidrag för att ersätta kostnader kopplat till pandemin samt regleringsposter för kollektivtrafiken, skatteintäkter och generella statsbidrag.
Nämnderna redovisar följande budgetavvikelse Regionstyrelsen - 165 miljoner kronor Hälso- och sjukvårdsnämnden + 139 miljoner kronor Regionala utvecklingsnämnden + 26 miljoner kronor Folkhögskolestyrelsen + 1 miljon kronor Patientnämnden + 1 miljon kronor Regionstyrelsens budgetavvikelse förklaras främst av ökade pensionskostnader, hälso- och sjukvårdsnämndens positiva avvikelse förklaras främst av inkomna statsbidrag för att hantera pandemins effekter, regionala utvecklingsnämnden redovisar också en positiv avvikelse som återfinns inom kollektivtrafiken, att kollektivtrafiken redovisar ett stort överskott beror delvis på att ett överskott från 2020 redovisas 2021. För patientnämndens del återfinns överskottet framför allt inom övriga personalkostnader och för folkhögskolestyrelsens del inom intäktssidan.
Den samlade effekten av omställningsplanen är 153 miljoner kronor vilket motsvarar en effekt på 87 procent av besparingarna i planen. Det kan vara svårt att värdera om vissa kostnadsreduceringar är en effekt av åtgärderna eller om de beror på pandemin. Att sektorn nu tillfälligt fått stora tillskott innebär inte att regionens ekonomi på sikt blivit bättre.
Region Västerbottens underliggande strukturella underskott finns kvar när tillfälliga bidrag och andra faktorer relaterade till pandemi räknas bort. Det innebär att ett fortsatt arbete med omställningsplanen är viktigt för att nå en ekonomi i balans.
Bilagor
-
652kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
908kb Ladda ner dokument
-
369kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
Regionens revisorer har granskat den verksamhet som regionstyrelsen, övriga nämnder och beredningar bedrivit under år 2021.
Revisionen bedömer sammantaget att regionstyrelsen, övriga nämnder och beredningar i Region Västerbotten i allt väsentligt genomförde sina verksamheter på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.
Vidare görs bedömningen att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande samt att den finansiella redovisningen är framtagen i enlighet med lag om kommunal bokföring och redovisning och god redovisningssed.
Revisionen bedömer att folkhögskolestyrelsen, patientnämnden och måltidsnämnden i Skellefteå i huvudsak hade en tillräcklig intern kontroll, medan regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden inte hade en tillräcklig intern kontroll.
Revisionen tillstyrker att fullmäktige godkänner årsredovisningen för 2021 samt beviljar ansvarsfrihet för regionstyrelsen, övriga nämnder och beredningar samt enskilda ledamöter i dessa organ 2021.
Bilagor
-
14mb Ladda ner dokument
-
-
22
Svar på motion nr 31-2020 från Åsa Ågren Wikström (M). Utred effektiviseringspotential genom extern analys av verksamheten i Region Västerbotten
Åsa Ågren Wikström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen Utred effektiviseringspotential genom extern analys av verksamheten i Region Västerbotten och föreslår att en extern utredning ska genomföras av Region Västerbottens verksamheter för att identifiera besparingspotential.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att det, utöver accelerering av omställningsplanen, pågår utvecklingsarbete i syfte att stärka lednings och styrning för ökade genomförandekraft av regionplanen, kostnadskontroll och en tillitsbaserad kultur som stödjer ökat ansvarstagande. Vidare framgår det att lägga tid och pengar på en extern genomlysning i stället för att fortsätta fokusera på de pågående aktiviteter och dess leverans anses inte värdeskapande.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
23
Svar på motion nr 32-2020 från petter Nilsson (SD) m.fl. Återinför ambulansenheten till Skellefteå
Sverigedemokraterna har till regionfullmäktige anmält motionen Återinför ambulansenheten till Skellefteå och föreslår att fullmäktige beslutar att ge hälso- och sjukvårdsnämnden uppdraget att återföra ambulansenheten som flyttats till Robertsfors till Skellefteå. Vidare föreslås att inleda dialog med Robertsfors kommun i syfte att driftsätta en akutbil inom kommunen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar av vilket det framgår att utifrån den aktuella belastningen på ambulansen i Robertsfors anses det inte möjligt att göra om den till en akutbil eller flytta tillbaka den till Skellefteå. Utredning pågår nu kring möjligheten att etablera en nattambulans med jour i Skellefteå i syfte att minska belastningen och skapa en än bättre förmåga att upprätthålla beredskap både i Skellefteå och Robertsfors. Vid alla förändringar inom ambulanssjukvården måste de ekonomiska ramarna i förhållande till behoven beaktas. Nämnden föreslår att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
24
Svar på motion nr 36-2020 från Ewa-May Karlsson (C) m.fl. Mobila team en viktig del av den nära vården
Centerpartiets fullmäktigegrupp har till regionfullmäktige anmält motionen "Mobila team en viktig del av den nära vården" och föreslår att regionfullmäktige beslutar att utveckla Geriatriska öppenvårdsteamet som en viktig resurs i den nära vården och som stöd till det äldreomsorgslyft som regionens kommuner gör med stöd av regeringen och samarbetspartierna samt att Geriatriska öppenvårdsteamets verksamhet, kompetens och arbetssätt sprids och implementeras i hela länet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar. I svaret beskrivs att mobila team redan verkar i organisationen och att utifrån tillgängliga resurser sprids dess positiva erfarenheter och arbetssätt över regionen.
Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
25
Svar på motion nr 37-2020 från Hans-Inge Smetana (KD) och Betty-Ann Nilsson (KD). Bröstcancerscreening i Region Västerbotten
Hans-Inge Smetana (KD) och Betty-Ann Nilsson (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen "Bröstcancerscreening i Region Västerbotten" och föreslagit att regionfullmäktige ger hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att utreda hur artificiell intelligens (AI) i framtiden kan komplettera mammografiscreening, att möjliggöra längre placering på bröstradiologin för ST-läkare inom radiologi samt att utreda satsningar på öronmärkta platser för bröstradiologer under ST-utbildningen för läkare.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar av vilket det framgår att det i dagsläget inte råder någon personalbrist, det finns ett stort antal nyrekryterade specialister som arbetar inom Bild- och funktionsmedicin (BFM) samt att regionen följer utvecklingen inom AI och att det sannolikt kommer få en stor påverkan på regionen och BFM.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Nicklas Sandström (M) har till regionfullmäktige anmält motionen "Sälj lokalerna för Vindelns Folkhögskola" och föreslår att fastigheten där Vindelns folkhögskola bedriver sin verksamhet ska säljas. Förslaget grundar sig på behovet av fastighetsinvesteringar som inte ryms inom den kommande planperioden, höga driftskostnader per kvadratmeter samt att intäkterna inte räcker till driften.
Förslag till motionssvar har upprättats av Fastighet och har förankrats i folkhögskolestyrelsen. I motionssvaret anges att en anpassning av lokalerna pågår samt att beviljad investeringsram skapar möjligheter att åtgärda de akuta frågeställningarna och ger förvaltningen utrymme att långsiktigt skapa bra och anpassade lokaler. Motionen föreslås anses besvarad.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
27
Svar på motion nr 1-2021 från Marianne Normark (L). Erbjud mammografiscreening för kvinnor upp till 80 år
Marianne Normark (L) har till regionfullmäktige anmält motionen Erbjud mammografiscreening för kvinnor upp till 80 år. Motionären föreslår att region Västerbotten utreder förutsättningarna för att kunna erbjuda kvinnor mammografiscreening upp till 80 års ålder.
Ett svar till motionen har upprättats. Av svaret framgår att Hälso- och sjukvårdsnämnden gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen ett uppdrag att utreda möjligheten att ta bort den nuvarande övre åldersgränsen på 74 år för mammografi. Utredningen kommer att genomföras under 2022 och redovisas för nämnden i samband med delårsuppföljning per April 2022.
Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
28
Svar på motion nr 3-2021 från Ewa-May Karlsson (C) m.fl. En hållbar region för stad, tätort och glesbygd
Centerpartiet har till regionfullmäktige föreslagit att fullmäktige ska ge regionstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för nämnder, utskott och styrelsen att landsbygdssäkra alla beslut.
Förslag till svar har upprättats, av vilket det framgår att motionen föreslås anses besvarad med hänvisning till att det finns rutiner och stöddokument för ärendeberedning.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Hans-Inge Smetana (KD), Betty-Ann Nilsson (KD), Håkan Jansson (KD) samt Anna-Karin Lundberg (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen "Barn- och ungdomspsykiatrins app" och föreslår att regionfullmäktige ger hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att vidareutveckla den app barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) använder, med digitala frågeformulär som ett led i "en väg in" samt arr även vidareutveckla den app BUP använder med skattningsskalor, vilka underlättar uppföljning av patientens mående över tid. Motionärerna önskar att en app som utvecklas för Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västerbotten på liknande sätt som finns i region Skåne.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar av vilket det framgår att BUP Västerbotten tagit del av region Skånes positiva erfarenheter och att representanter för Region Västerbotten, bl a BUP och Kontaktcentret planerar tillsammans med medarbetare från det företag som utformat appen, för ett införande hos oss, vilket förhoppningsvis kommer att kunna ske relativt snart.
Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp har till rgionfullmäktige anmält motionen ""En rättvis lönesättning ". och föreslår att Region Västerbottens målsättning skall vara att åstadkomma en rättvis lön för både ordinarie och extrapersonal. I motionen anges att när motionen skrivs har vi några särskilt strukturellt belastade kliniker, där neurologen fått stötta och avlasta infektion och IVA för att sörja för vården av covidsmittade. Verksamheterna har där valt att ge extra medel för extrapersonal, men inte gett några incitament för att säkra ordinarie vårdpersonal.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. Av svaret framgår bland annat att lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet och även förutsättningarna för att rekrytera och behålla personal.
Bilagor
-
334kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Hans-Inge Smetana (KD) med flera har anmält motionen "Screening av tjocktarmscancer" till regionfullmäktige . Motionärerna önskar en utredning om regionens kapacitet att utföra screening av kolorektalcancer för åldersgruppen 60-74 år och att införa ett sådant screeningprogram i regionen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar till motionen. Av svaret framgår att Region Västerbotten har anmält sig för att påbörja screening av tjocktarmscancer och ändtarmscancer enligt den nationella screeningmodellen. Screening planeras att införas succesivt i hela landet och under 2023 beräknas samtliga svenska regioner att ha infört screeningen. Bedömningen är att Västerbotten har tillräckliga koloskopiresurser för att införa screeningprogrammet som planeras starta i maj 2022.Verksamheten på NUS förstärks under 2021 med servicepersonal för att kunna möta det förväntat ökade årliga behovet på 200–250 koloskopier som screeningen beräknas generera årligen när alla åldersgrupper är inne i den.
Region Västerbotten kommer därutöver att ansluta till det nationella kallelsesystemet.
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
32
Svar på motion nr 14-2021 från Nicklas Sandström (M) m.fl. Tillskapande av fler karriärvägar för vårdnära yrkesgrupper
Nicklas Sandström (M), Ewa-May Karlsson (C), Maria Lundqvist Brömster (L), Hans-Inge Smetana (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen "Tillskapande av fler karriärvägar för vårdnära yrkesgrupper" och föreslår att regionen skyndsamt ska påbörja arbetet med att tillskapa fler och nya karriärvägar för regionens medarbetare. Framför allt med fokus på vårdnära medarbetare.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. Av svaret framgår att regionen har tagit fram ett ramverk för kompetensstegar, vilket kommer ligga till grund för alla kompetensstegar oavsett yrkesgrupp. Kompetensstegarna är ett sätt att visa på vilka steg i utveckling och karriär som är möjliga inom respektive yrkesgrupp. Förutom inom den egna yrkesgruppen så är avsikt också att tydliggöra vilka vägar som är möjliga inom regionen om intresse finns av annan inriktning.
Således har regionen redan påbörjat det arbete som motionärerna yrkar på.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Marianne Normark (L), Ewa-May Karlsson (C), Elin Segerstedt-Söderberg (M) och Betty-Ann Nilsson (KD) har till regionfullmäktige anmält motionen "Plan för tillväxt i Skellefteå". Motionärerna beskriver den kraftiga tillväxten i Skellefteå och yrkar med anledning av denna att Region Västerbotten upprättar en plan för en utbyggnad av primärvården i Skellefteå som motsvarar de kommande behoven samt att en kartläggning av en de resurser som finns både vad gäller personal och lokaler genomförs.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar till motionen. Av svaret framgår att det 2019 genomfördes en kartläggning av befintliga resurser och lokaler i primärvården och folktandvården (FTV) i Region Västerbotten. Specifikt visade kartläggningen från 2019 att Skellefteå kommun har ett antal fler Hälsocentraler i förhållande till befolkningsmängd än andra delar av regionen. Dock är lokalerna inte anpassade till flöden, samband, vårdhygienisk standard och införandet av nya arbetssätt.
Ärendet har hög prioritet avseende utveckling av lokaler i förhållande till den positiva befolkningsökningen i Skellefteå. Befolkningsprognosen är sedan dess reviderad och det finns behovet av en ny Hälsocentral, både utifrån den nya befolkningsprognosen och behovet av att förstärka nuvarande primärvårdsstruktur för att möta utvecklingen av god och nära vård.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Marianne Normark (L) har till regionfullmäktige anmält motionen Inför vaccinationsprogram för 65+.
Ett vaccinationsprogram som innebär att regionen erbjuder alla 65+ gratis vaccination mot influensa, lunginflammation och bältros skulle ge många äldre personer bättre livskvalitet, ökad trygghet och färre sjukdomsfall.
I motionen föreslås att ett vaccinationsprogram för 65+ införs i Region Västerbotten.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. Av svaret framgår att beslut om kostnadsfri influensavaccination för personer 65 och äldre finns för säsongen 2021/2022 samt att beslut om kostnadsfri pneumokockvaccination för alla >65.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
35
Svar på motion nr 17-2021 från Andreas Löwenhöök (M). Profil för Skellefteå och Lycksele lasarett
Andreas Löwenhöök (M) har till regionfullmäktige anmält motionen "Profil för Skellefteå och Lycksele lasarett". Motionären beskriver att det saknas målbild, vision och profil för Skellefteå och Lycksele lasarett och yrkar att regionstyrelsen tillsammans med hälso och sjukvårdsnämnden utarbetar en målbild och profilering för respektive sjukhus.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar till motionen. Av svaret framgår att samtliga sjukhus i Västerbotten ska fortsatt vara sjukhus med basutbud och akutsjukhus för invånarna i de olika länsdelarna Skellefteå/Norsjö, Södra Lappland och Umeå med kranskommuner.
Norrlands universitetssjukhus är, förutom sitt grunduppdrag, regionens sjukhus för sjukvårdsregional vård och högspecialiserad vård.
I Skellefteå finns för närvarande en profilering mot gallkirurgi och fertilitetsutredningar, medan Lycksele har en länsprofilering mot ljumskbråck-, obesitas- och proteskirurgi samt ansvar för helikopterverksamheten. Vid Lycksele lasarett finns också ett diagnostiskt centrum som utreder patienter från hela länet avseende allvarliga ospecifika symptom som kan tyda på cancer och cancer utan känd primärtumör. Ett arbete med inomregional nivåstrukturering och ytterligare profilering av regionens sjukhus bör grundas i en diskussion kring effektivisering av vårdprocesser och andra nyttoeffekter av profilering.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
36
Svar på motion nr 19-20 från Andreas Löwenhöök (M). En trygg förlossningsvård - året runt, dygnet runt
Andreas Löwenhöök (M) har till regionfullmäktige anmält motionen "En trygg förlossningsvård - året runt, dygnet runt" till regionfullmäktige. I motionen beskrivs konsekvenserna av brist på barnmorskor inom förlossningen under sommaren 2021 och som skapat oro hos blivande föräldrar. Vidare lyfter motionären att problemet med brist på semestervikarier är återkommande.
Motionären yrkar med anledning av detta på att en handlingsplan för hur regionens ska säkerställa att samtliga förlossningar i länet ska vara upprättas.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar till motionen. Av svaret framgår att blivande förälder ska känna sig trygga både inför, under och efter förlossning. För att säkerställa att länets tre förlossningsenheter ska vara öppna året runt och dygnet runt beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni 2021 att ge Hälso-och sjukvårdsdirektören i uppdrag att upprätta en handlingsplan för att säkerställa en god bemanning av barnmorskor vid länets förlossningsavdelningar.
Bilagor
-
37
Svar på motion nr 20-2021 från Nicklas Sandström (M) och Åsa Ågren Wikström (M). Flexiblare arbetsformer på mindre administrativa ytor
Nicklas Sandström (M) och Åsa Ågren Wikström (M) har anmält motionen "Flexiblare arbetsformer på mindre administrativa ytor" och föreslår att regionfullmäktige beslutar att utarbeta en ny policy för distansarbete utifrån den positiva effekt som pandemin inneburit för jobb på distans, att utreda möjligheten utifrån motionens intentioner, att förlägga administrativa arbetsplatser på sjukhusområdet i befintliga byggnader samt att utifrån den kartläggningen påbörja arbetet med att avyttra regionhuset och försälja tomten för bostadsändamål.
Förslag till svar har upprättats. Av svaret framgår att det påbörjats ett projekt för framtida administrativa arbetsplatser som syftar till att nyttja regionens lokaler mer effektivt. Förutsättningar att förlägga fler administrativa arbetsplatser på sjukhusområdet och avyttra regionhuset är inte ett alternativ.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Kristdemokraternas fullmäktigegrupp har till regionfullmäktige anmält motionen Bildstöd i kallelse och föreslagitatt regionfullmäktige ger i uppdrag att ta fram informerande bildstöd ur ett barnperspektiv hur olika vårdbesök går till, i syfte att barnen ska känna sig trygga och välinformerade på förhand samt att de bildstöd som tas fram är lättanpassade för de olika verksamheterna, samt finns tillgängliga på ett flertal olika språk.
Förslag på svar har upprättats av vilket det framgår att det inte finns något samlat grepp om bildstöd, däremot använder flertalet verksamheter idag bildstöd i kallelser, däribland barn- och ungdomshabiliteringen. Det pågår även ett arbete med att ta fram bildstöd inför besök på BVC. Användningen av bildstöd går naturligtvis alltid att utveckla, men mot bakgrund av vad som framkommer i svaret görs bedömningen att motionen anses som besvarad.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
39
Svar på motion nr 22-2021 från Maria Kristoffersson (C). Starta en digital tjänst för samisk hälsa
Maria Kristoffersson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen "Starta en digital tjänst för samisk hälsa" som beskriver behovet av att erbjuda vård på lika villkor för länets invånare och att många samer känner att de inte har någonstans att vända sig för att prata om sin hälsa och sina problem. Motionären yrkar att en utredning initieras om att tillsammans med nätverket för samisk hälsa se över möjligheterna att starta en digital hälsocentralsfunktion med samiskt fokus.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar till motionen. För att förbättra vården pågår utveckling av digitala lösningar. Uppstart och upprätthållandet av en digital hälsocentralsfunktion som är nischad mot särskild grupp skulle bli mycket sårbar lösning. För att kunna bedriva jämlik vård behöver regionen förstärka personalens kunskap om nationella minoriteter och samisk hälsa samt fortsätta inriktningen mot personcentrerad vård. Tillgången till ”Kunskapsnätverk för samers hälsa” och framtagna digitala utbildningar utgör viktiga resurser till kompetensutveckling för hälso- och sjukvårdens personal. Genom fortsatt utveckling av digitala lösningar kan tillgängligheten öka för länets medborgare.Bilagor
-
349kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen Inför avgiftstrappa för språktolk. I motionen lyfts bland annat att Regionen skall erbjuda skattefinansierad tolkhjälp under obegränsad tid är dels kontraproduktivt vad gäller integration, dels en kostnad som inte bör åligga det offentliga, i motionen framhävs också att det saknas ekonomisk redovisning för kostnaderna för språktolk.
Med anledning av vad som anförts i motionen föreslår Sverigedemokraterna att Regionfullmäktige beslutar att Region Västerbotten inför en avgiftstrappa för språktolk samt att Region Västerbotten i årsbokslutet särskilt redovisar språktolkskostnader samt delredovisar kostnaderna, språk för språk.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat svar på motionen. I svaret anges att enligt de krav som finns i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen är Region Västerbotten skyldig att ge alla patienter en god och patientsäker vård. En förutsättning för en god och säker vård är bla att få möjlighet att vara delaktig i sin vård och behandling. Patientlagen anger vidare rätten till individuellt anpassad information vid besök i vården vilket inte skulle kunna garanteras utan att ha tillgång till språktolk när detta behov finns. En avgiftsfri användning av språktolktjänster är en förutsättning för att en jämlik vård ska kunna ges.
Möjlighet finns att redovisa tolkkostnader då särskilt konto för tolktjänster finns. Kostnader för språktolk finns under språktolk övriga. En avläsning visar enkelt kostnaden per kostnadsställe och per leverantör.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
41
Svar på motion nr 27-2021 från Katrin Larsson (SD) m.fl. ACG om kompletterande ersättningssystem inom primärvården
Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp har till regionfullmäktige anmält motionen "ACG om kompletterande ersättningssystem inom primärvården" och föreslår att Region Västerbotten utreder förutsättningar för att arbeta in ACG i ersättningsmodellen. ACG är ett system för att mäta vårdtyngd.
Förslag till svar har upprättats. Av svaret framkommer att Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har under 2021 initierat ett nätverk för ändamålsenliga ersättningsprinciper för en omställning till en god och nära vård. Detta arbete kommer att sammanfattas under 2022 och bör ligga som en grund för regionala fortsatta dialoger om ersättningsmodellen. Parallellt med denna utveckling pågår en provuppställning av Primärvårdskvalitet i Västerbotten. Primärvårdskvalitet är ett nationellt system för kvalitetsdata i primärvården, som ställer krav på såväl god diagnossättning som kodning.
Det finns mot denna bakgrund anledning att under 2023 återkomma till frågan om att utreda ersättningsmodellen utifrån ACG, med förhoppning om att det finns nationella enhetliga principer framtagna.
Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Forsgren (SD) mfl har till regionfullmäktige anmält motionen "Avskaffa FOD-beredningarna".
Förslag till svar har upprättats. Inför ny mandatperiod har förslag till ny förtroendemannaorganisation utarbetats och kommer att beslutas av regionfullmäktige vid sammanträdet i februari 2022. Mot bakgrund av det föreslås att motionen anses besvarad.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
43
Svar på motion nr 29-2021 från Birgitta Burström (L). Inrätta en personalpool för pensionerade sjuksköterskor
Birgitta Burström (L) har till regionfullmäktige anmält motionen Inrätta en personalpool för pensionerade sjuksköterskor.
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att kompetensförsörjningen är en av regionens viktigaste strategiska områden.
Under 2022 kommer Region Västerbotten att arbeta fram en ny åtgärdsplan för att seniora medarbetare där olika kompetensförsörjningsaspekter och kunskap om ett hållbart längre arbetsliv kommer att vägas in.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Petter Nilsson (SD) har till regionfullmäktige anmält motionen "Inför ett fastighetsutskott".
Förslag till svar har upprättats av vilket det framgår att inför ny mandatperiod har förslag till ny förtroendemannaorganisation utarbetats och kommer att beslutas av regionfullmäktige vid sammanträdet i februari 2022. Mot bakgrund av det föreslås motionen som besvarad.
Bilagor
-
364kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
45
Svar på motion nr 31-2021 från Jarl Folkesson (C). Opinionsbildning och marknadsföring för folkhälsa
Jarl Folkesson (C) har till regionfullmäktige anmält motionen Opinionsbildning och marknadsföring av folkhälsa. I motionen beskrivs att regionen arbetat hårt för att förbättra folkhälsan för invånarna och att det gett gott resultat, men fortfarande finns ett behov av att nå ut. I motionen föreslås att regionfullmäktige beslutar att uppdra till regionstyrelsen att utreda och genomföra systematisk och professionell utåtriktad opinionsbildning och marknadsföring av folkhälsa.
Förslag till yttrande har upprättats. I yttrandet beskrivs de arebte som görs för att marknadsföra folkhälsans arbete och ebtydelse, däribland genom mässor, 1177 samt sociala medier. Motionen anses vara besvarad då opinionsbildning och strukturerad marknadsföring av folkhälsa redan pågår i många olika kanaler i Västerbotten och i landet.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
46
Besvarande av frågor
-
Inför regionfullmäktiges sammanträde har följande valärenden inkommit;
Entlediganden
Alejandro Caviedes (S) Umeå, har inkommit med en avsägelse från sina uppdrag som ordförande i beredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen samt ledamot i regionfullmäktige.
Mike Dufvenberg (S), har entledigats från sitt uppdrag som nämndeman i förvaltningsrätten.
Joanna Forssén (M), har inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ahmed Hersi (-) har inkommit med en avsägelse från sina uppdrag som ledamot i regionfullmäktige, ledamot i regionala utvecklingsnämnden och ledamot i bredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen, att gälla från och med 1 /6 2022.
Fyllnadsval
Ledamot i beredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen, istället för Alejandro Caviedes (S);
Nämndeman i förvaltningsrätten, istället för Mike Dufvenberg (S);
Ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden, istället för Joanna Forssén (M);
Ledamot i regionala utvecklingsnämnden, istället för Ahmed Hersi (-);
Ledamot i bredningen för folkhälsa och demokrati i Umeåregionen, istället för Ahmed Hersi (-);
Val
Regionala Etikprövningsmyndigheten
Valperiod tom 2023-12-31Förslag allmänrepresentanter från patientorganisationer (1 st)
Kerstin Öhrling, Reumatikerförbundet Norrbotten
Bilagor
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
520kb Ladda ner dokument
-
605kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
556kb Ladda ner dokument
-
600kb Ladda ner dokument
-
557kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
21kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
39kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
41kb Ladda ner dokument